İçeriğe atla

Neuromancer

Neuromancer
YazarWilliam Gibson
TürBilimkurgu
Yayım1998 (1. Basım)
YayımcıSarmal Yayınları
ISBN0-441-56956-0

Neuromancer, William Gibson'ın dünya çapında üne kavuşmasını sağlayan ilk siberpunk romanı. 1984 yılında yayınlandıktan sonra bilimkurgunun üçlü tacı olarak adlandırılan Nebula, Philip K. Dick ve Hugo ödüllerini kazanmıştır. Bu Gibson'un Sprawl Üçlemesinin başlangıç romanıdır. Kitap, Türkçede önce Neuromancer adı yayınlanmış olup Matrix Avcısı adı altında yeniden yayınlanmıştır.

Şubat 2024 tarihinde Neuromancer'ın Apple TV+ tarafından dizi uyarlamasının yapılacağı açıklanmıştır.[1]

Edebi önemi

Kültürel önemi

Başrolünde Keenu Reeves'ın bulunduğu Johnny mnemonic filmi romanda "Molly" nin "Case" e başından geçen küçük bir hikâyeyi anlattığı bölümden yola çıkarak uyarlanmıştır. Ayrıca Matrix, Ghost in the shell gibi birçok filme ilham vermiştir.

Konu

Case eski işvereni sinir sistemini sakatlayana dek Siberuzaydaki en usta veri hırsızıdır. Yeni işvereniyle yapacağı anlaşmada sinir sistemini tedavi ettirecek, karşılığında ise güçlü bir yapay zekayı yok etmesi gerekecektir.

Ana Karakterler

Case - "Konsol Kovboyu"

Molly - Albay Armitage adına çalışan bir "Jilet Kız"

Armitage - Emekli olmuş fakat düşmanlarının peşini bırakmayan eski bir asker

Wintermute - Case'in Armitage ile yaptığı anlaşma sonucu yok etmek için peşine düştüğü yapay zeka

Dixie - Bir zamanlar yaşayan bir hacker olan, Case'in kişisel bilgisayarı (hosaka) içinde bulunan sinirsel kimlik yansıması. Bir çeşit yapay zeka.

Türkiye baskısı

Kitap Türkiye'de önce Sarmal Yayınları tarafından, daha sonra Matrix filminin gişe rekorları kırmasıyla Matrix Avcısı adı altında Altın Kitaplar tarafından yayınlanmıştır. Altın Kitaplarca yayınlanan sürümü bu özelliğiyle eleştirilmiştir. Bu basımda bazı çeviri hataları da bulunmaktadır.[2] 15 Mart 2023 tarihinde İthaki Yayınları tarafından İthaki Bilimkurgu Klasikleri dizisi altında N. Can Kantarcı çevirisiyle Neuromancer adıyla yayınlanmıştır.

Ayrıca bakınız

Dış bağlantılar

Kaynakça

  1. ^ ""The Matrix" Filmine İlham Veren "Neuromancer" Romanı Apple TV+ Dizisi Oluyor". Kayıp Rıhtım. 5 Mart 2024 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 5 Mart 2024. 
  2. ^ Sprawl Üçlemesi: Matrix Avcısı, Kont Sıfır… Ya diğeri? 20 Eylül 2008 tarihinde Wayback Machine sitesinde arşivlendi., Tevfik Uyar

İlgili Araştırma Makaleleri

<span class="mw-page-title-main">Yapay zekâ</span> insani zekaya sahip makine ve yazılım geliştiren bilgisayar bilimleri dalı

Yapay zekâ ya da kısaca YZ,, insanlar da dahil olmak üzere hayvanlar tarafından, doğal zekânın aksine makineler tarafından görüntülenen zekâ çeşididir. İlk ve ikinci kategoriler arasındaki ayrım genellikle seçilen kısaltmayla ortaya çıkar. Güçlü yapay zeka genellikle Yapay genel zekâ olarak etiketlenirken, doğal zekayı taklit etme girişimleri yapay biyolojik zekâ olarak adlandırılır. Önde gelen yapay zeka ders kitapları, alanı zeki etmenlerin çalışması olarak tanımlar: Çevresini algılayan ve hedeflerine başarıyla ulaşma şansını en üst düzeye çıkaran eylemleri gerçekleştiren herhangi bir cihaz. Halk arasında, yapay zekâ kavramı genellikle insanların insan zihni ile ilişkilendirdiği öğrenme ve problem çözme gibi bilişsel eylemleri taklit eden makineleri tanımlamak için kullanılır.

, ağ iletişimi ve ağ bağlantılı şu anlamlara gelebilir:

<span class="mw-page-title-main">Stephen King</span> Amerikalı yazar

Stephen Edwin King, korku, doğaüstü kurgu, gerilim, polisiye, bilimkurgu ve fantezi türlerinde eserler üreten Amerikalı yazar, senarist ve yapımcı. Kitapları toplam 350 milyon kopyadan fazla sattı ve çoğunun film, televizyon dizisi, mini dizi ve çizgi roman uyarlamaları yapıldı. Yedi tanesi Richard Bachman mahlasıyla olmak üzere, 63 roman ve 5 kurgu dışı eser yayınladı. Ayrıca çoğu, kitap koleksiyonlarında yayınlanan 200 kadar öykü yazmıştır.

Siber uzay, terimi bilgisayarların ve onu kullanan insanların İnternet ve benzeri ağlar içinde kurduğu iletişimden doğan sanal gerçeklik ortamını anlatan metaforik bir soyutlamadır. Siber uzay kavramı Türkçede zaman zaman "siber ortam" olarak da kullanılmaktadır.

<span class="mw-page-title-main">William Gibson</span>

William Ford Gibson, yazdığı bilimkurgu romanları ile tanınan Amerikan roman yazarı. Siberpunk akımının babası olarak bilinen Gibson'ın ilk romanı Neuromancer, yayınlandığı 1984 yılından bu yana, tüm dünyada 6.5 milyonun üzerinde satmıştır.

Dune, Frank Herbert'in (1920-1986) Hugo ve Nebula ödüllerini almasını sağlayan ve tüm dünyada on beş milyondan fazla kopyası satılan 6 kitaptan oluşan bilimkurgu roman serisi;

<i>Matrix</i> (film) Matrix serisinin ilk filmi (1999)

"Matrix, 1999 yapımı bir bilimkurgu aksiyon filmidir. Wachowski kardeşler tarafından yazılmış ve yönetilmiştir.[a] Matrix film serisinin ilk bölümü olup, Keanu Reeves, Laurence Fishburne, Carrie-Anne Moss, Hugo Weaving ve Joe Pantoliano'nun başrollerini paylaştığı film, insanoğlunun, zekice makineler tarafından yaratılmış olan ve insanların bedenlerini enerji kaynağı olarak kullanırken dikkatlerini dağıtmak için yarattığı bir simülasyon olan Matrix'in içinde bilinçsizce tutsak olduğu distopik bir geleceği tasvir eder. Bilgisayar programcısı Thomas Anderson, hacker takma adı "Neo" olarak gerçeği ortaya çıkardığında, diğer Matrix'ten kurtulan insanlarla birlikte makinelerle bir isyana katılır.

Siber terimi sibernetik kökeninden gelmektedir. Sibernetik kelimesi, ilk olarak 1948 yılında Norbert Wiener'in "Sibernetik" adlı kitabında "hayvanlarda ve makinelerde kontrol ve iletişim" olarak tanımlanmıştır.

<span class="mw-page-title-main">Necib Mahfuz</span> Nobel Edebiyat Ödülü sahibi Mısırlı yazar (1911–2006)

Necib Mahfuz, , 1988 Nobel Edebiyat Ödülü sahibi Mısırlı yazardır. Nobel Ödülü kazanan ilk Müslüman ve tek Arap yazardır. "Ortadoğu'nun Balzac'ı" olarak tanınır.

Morpheus şu anlamlara gelebilir:

Karakterler
Teknoloji
Muzik
Diğer
<i>Ben, Robot</i>

Ben, Robot (İngilizce özgün adı: I, Robot), Amerikalı yazar Isaac Asimov’un birbiri ile bağlantılı dokuz öyküsüden oluşan ve 1950 yılında Gnome Press etiketiyle yayınlanan bilimkurgu romanı.

<i>Hepimiz Vampiriz</i> Richard Mathesonın 1954 tarihli gotik korku-bilimkurgu türünden çok satan bir romanı

Hepimiz Vampiriz ya da Ben, Efsane Norveç asıllı Amerikalı bilimkurgu ve korku yazarı Richard Matheson'ın 1954 yılında yazdığı Gotik korku-bilimkurgu türünden çok satan romanı. Özgün adı I Am Legend olan roman ilk kez 1972 yılında da Türkiye'de Milliyet Yayınları "Kara Dizi" serisinden 25. kitap olarak piyasaya verilmiştir. Özgün dili İngilizce olan romanın bu ilk Türkçe çevirisini A. Yesari yapmıştır. Roman 2003 yılında İthaki Yayınları'nda tarafından Ben, Efsane! adıyla ve Özgen Berkol Doğan'ın çevirisiyle ikinci kez yayımlandı. Daha sonraki baskılarda ise Ben, Efsane başlığı kullanıldı.

<span class="mw-page-title-main">Siberpunk</span> fütüristik bir ortamda geçen postmodern bilimkurgu türü

Siberpunk ya da siber çılgınlık, "yüksek teknoloji, düşük yaşam" şeklinde özetlenen bir dünya şekli çizen bilimkurgu alt türü. Siberpunk, bilim ve teknolojinin çok ilerlediği ancak insanların büyük kısmının yaşam kalitesinin çok düşük olduğu, bozulduğu veya toplumsal düzenin radikal bir şekilde değiştiği bir dünya tasavvurudur.

<i>Peter ve Yıldız Avcıları</i>

Peter ve Yıldız Avcıları, Dave Barry ve Ridley Pearson tarafından yazılan,aynı isimli, Peter Pan karakterinin geçmişini anlatan roman serisinin ilk kitabı. 2005'te Disney Publishing'den çıkan kitabın dört tane devam romanı ve Neverland Books adlı dört kitaplık, ana seriyle bağlantılı, hikâye kitabı var. Serinin ilk kitabı ekim 2008'de Epsilon Yayınevinin Gençlik Dizisi'nde yayınlanmış ve Vedat Kaptanoğlu tarafından çevrilmiştir. Disney seriyi filme çekmeyi planlamıştır.

Gölge Avcısı Efsaneleri, Amerikan bir genç yetişkin kurgu yazarı olan Cassandra Clare tarafından oluşturulmuş ve dört tane roman serisini, on bir tane kısa hikâye koleksiyonunu, dört tane çizgi romanını, bir sinema filmini ve bir tane de televizyon dizisini kapsayan tamamen kurgulama bir evrendir. Bu hikâyelerin hepsi masalların ve mitlerin gerçek olduğu bir evrende geçmektedir. Nefilim ya da Gölge Avcıları diye bilinen, melek kanı taşıyan bir insan topluluğu Gölge Dünyasını devriye gezerek; iblis efendileri, periler, kurt adamlar ve vampirler de dahil olmak üzere iblislerin ve Aşağı Dünyalıların insanlara saldırmalarına engel olmak istemektedirler. Aynı zamanda Konsey diye bilinen Nefilim yönetim kurulu ve Aşağı Dünyalılar arasında "Uzlaşma" olarak bilinen ve kolay olmayan ama barışı sağlamaya çalışan bir antlaşma vardır. Lakin, Aşağı Dünyalıların hepsi Konsey'in otoritesine saygı göstermemekte ve barış istememektedir.

<i>Algernona Çiçekler</i>

Algernon'a Çiçekler, Daniel Keyes tarafından yazılmış bilimkurgu hikâyesi ve romanıdır. Hikâye 1958 yılında yazılmıştır ve ilk olarak The Magazine of Fantasy & Science Fiction dergisinin Nisan 1959 sayısında yayınlanmıştır. Hikâye 1960 yılında En İyi Kısa Hikâye dalında Hugo Ödülü'ne layık görülmüştür. Roman versiyonu 1966 yılında yayınlandı ve aynı yıl En İyi Roman dalında Nebula Ödülü'nün ortak kazananı olmuştur.

<i>Kırmızı Üniformalılar</i> (roman)

Kırmızı Üniformalılar John Scalzi'nin yazdığı bilimkurgu türünde romandır. Kitabın orijinali ilk kez Amerika Birleşik Devletleri'nde basılı olarak 5 Haziran 2012 tarihinde yayınlanmıştır. Daha sonra Wil Wheaton tarafından seslendirilerek Sesli kitap olarak da yayınlanmıştır. Türkçeye Cihan Karamancı tarafından tercüme edilerek 2014 yılında yayınlanmıştır. Kitap 2013 Hugo Ödüllerinde en iyi roman ödülünü ve Locus Ödüllerinde en iyi bilimkurgu romanı ödülünü kazanmıştır.

İngilizce "science fiction" olan türün adını Türkçeye "bilimkurgu" olarak kazandıran kişi yazar Orhan Duru'dur. 1 Ocak 1973 tarihli Türk Dili ve Edebiyatı dergisinde science fiction kelimesinin Türkçe karşılığı olarak "bilim-kurgu" ismini önerir. O tarihe kadar Yalçın İzbul’un ortaya attığı “kurgubilim” sözcüğü kullanılıyordu ancak Orhan Duru bu terimin “edebi bir türü yansıtmaktan çok bilim türünün adı” gibi olduğunu savunmuştu. TDK'nın Orhan Duru’nun önerisini sahiplenmesi ile bugün kullandığımız bilimkurgu kelimesi Türkçeye kazandırılmış oldu.

<span class="mw-page-title-main">Josh Malerman</span> Amerikalı yazar

Josh Malerman, Amerikalı roman ve öykü yazarı, film yapımcısı ve The High Strung isimli rock grubunun solist ve söz yazarlarından biridir. En bilinen eseri Netflix'te de aynı isimle film uyarlaması yapılan ve Türkiye'de İthaki Yayınları tarafından Aslı Dağlı çevirisi ile ve Kafes ismiyle yayınlanan Bird Box romanıdır. 2020 yılında Ryan Lewis ile birlikte Spin a Black Yarn yapım şirketini kurdu. İlk filmleri We Need to Do Something, COVID-19 salgını sırasında gizlice çekildi.

<span class="mw-page-title-main">Palamedes (Arthur efsanesi)</span> Şövalye

Palamedes Kral Arthur efsanelerinde yuvarlak masa şövalyeleri içinde yer alan bir şövalyedir. Başlangıçta bir sarazen ve putperest iken sonrasında Hristiyan olarak görülür. Karşılıksız sevgi ile Isolda'ya bağlıdır ve bu da onu sık sık Tristan ile çatışır hale getirmektedir. Palamedes'in babası Kral Esclabor'dur. Kardeşleri Safir ve Segwarides de Yuvarlak Masa'da yer almaktadır. Palamedes romansı adını ondan almıştır.