İçeriğe atla

Netzah Yehuda Taburu

Netzah Yehuda Taburu
Ülke İsrail
ParçasıKfir Tugayı
KarargâhYahudiye ve Samiriye (Batı Şeria)
SavaşlarıHamas-İsrail Savaşı

97. Netzah Yehuda Taburu (İbraniceגדוד נצח יהודה, Daha önce Nahal Haredi (İbraniceהנחל החרדי ) olarak bilinen İsrail Savunma Kuvvetleri'nin Kfir Tugayı'na bağlı bir taburdur. Birimin amacı, Haredi Yahudi erkeklerinin Halakha'nın sıkı bir şekilde uygulanması ve dini inançlarının yerine getirilmesine yardımcı olacak bir atmosfer yaratarak İsrail ordusunda savaş askerleri olarak hizmet etmelerine olanak sağlamaktır.[1]

Birimin kuruluşundan bu yana, Filistin topraklarında İsrail yasalarında hiçbir yasal dayanağı olmayan yasadışı karakollar kurmasıyla ünlü olan Hilltop Youth adlı aşırı dindar-milliyetçi yerleşimci grubunun birçok üyesini kendine çekti.[2] Son yıllarda Netzah Yehuda taburu, askerlerinin dahil olduğu en az yarım düzine tartışmalı vakayla karşılaştı; bu vakalar masum Filistinlilere saldırmak veya onları öldürmek nedeniyle hapis cezası, terhis veya sert eleştirilerle sonuçlandı.[3] Aralık 2022'de Netzah Yehuda, IDF tarafından Batı Şeria'daki geleneksel görevinden alınarak, birimin Filistinlilere daha az maruz kalacağı Golan Tepeleri'ndeki bir sınır karakoluna yerleştirildi.[4][5]

Yapı

Netzah Yehuda eğitim tatbikatı

Tabur 1999 yılında kuruldu ve başlangıçta yalnızca 30 askerden oluşuyordu[6] 2009 yılı itibarıyla taburun asker sayısı 1.000'in üzerine çıktı ve tam işlevli bir tabur statüsüne ulaştı. Tabur geçtiğimiz günlerde 20'nci yıldönümünü kutladı.

Bugün, herhangi bir zamanda tabur, eğitimde olan iki tam bölük, aktif hizmete başlayan bir bölük ve iki operasyon birimi dahil olmak üzere 1.000'e yakın askere sahiptir. Palchod (Recon/Birinci Bölük) ve Mesaiat (Tüfekçi Bölüğü) En son taslaklarda tabura çok sayıda askerin katılması nedeniyle Ekim 2009'da üçüncü bir operasyonel birim olan Mivtzayit oluşturuldu. Geçmişte taburdaki askerlerden oluşan küçük bir özel kuvvetler müfrezesi (Machsar) vardı, ancak bu, Yarbay Dror Shpigel'in tabur komutanı olmasından kısa bir süre sonra dağıtıldı.

Dini konaklama

Taburun sloganı "V'haya Machanecha Kadosh", "Ve [askeri] kampınız kutsal olacak" Tevrat'tan alınan ve bir Yahudi ordusu bulundurmanın önemini anlatan bir ifadedir.[7]

Tabur, askerlerin dini ihtiyaçlarını karşılamaya büyük önem verdiğinden, Netzah Yehuda üsleri, Yahudi beslenme yasalarının en katı standartlarını takip ediyor. ve bu esaslara göre sadece kadınların asker ve subay eşleri olmasına izin veriliyor, böylece kadınlar ve erkekler arasında Yahudi dini kanunlarına göre uygunsuz kabul edilen herhangi bir etkileşim olmayacaktır.

Tabur gönüllü olarak çalıştığı ve asker çekmediği için, IDF'de yeni birlikler için asker toplama mekanizmasına bağlı olan az sayıda birliklerden biridir. Aktif olarak ultra-Ortodoks veya Haredi, Dini Siyonist veya Dati Leumi ve aradaki Chardal ailelerinden asker topluyor; Yurtdışından da gönüllü olarak katılan çok sayıda kişi var.

Batı Şeria'da konuşlanması

1999 yılında kurulan tabur, Netzah Yehuda örgütünden Haham Yitzhak Bar-Chaim liderliğindeki bir grup Haredi eğitimci ile IDF arasında 18 ay süren tartışmalar sonucunda toplamda sadece 30 askerle yola çıktı.[6]

Tabur ilk zayiatını 19 Ağustos 2006'da El Aksa Şehitleri Tugayları'nın bir üyesinin Nablus'un doğusundaki Beka'ot Kontrol Noktasında Yehudlu Başçavuş Roi Farjoun'u vurup öldürmesiyle verdi. Yakındaki bir Netzah Yehuda askeri daha sonra ateş açarak saldırganı öldürdü.[8]

2016 yılında bir askeri mahkeme, Tabur'dan bir İsrail askerini, birkaç ay önce tabur üssünde tutuklu bulunan Filistinlileri dövdüğünden dolayı tutuklu Filistinlileri dövdüğü için yedi ay hapis cezasına çarptırdı.[9]

2021 yılında İsrail Askeri Polisi, bir askeri doktorun tutuklama prosedürünün bir parçası olarak onu muayene etmesi ve vücudunda şiddet izleri bulması üzerine soruşturmaya yol açan Filistinli bir şüpheliyi dövdüğü ve cinsel saldırıda bulunduğu şüphesiyle taburdan dört askeri tutukladı. Filistinli tutuklu, Batı Şeria'da tutuklandıktan sonra askerler tarafından askeri bir aracın arkasında tutuldu ve iddiaya göre bir askeri üsse giderken yolda dövüldü.[10]

2022'de tabur askerleri 78 yaşındaki Filistinli Amerikalı Ömer Esad'ı tutukladı Otopsisine göre Esad'ın dövüldüğü ve kalp krizine yol açtığı belirtildi Sorumlu askerler hakkında dava açılmadı ancak tabur Batı Şeria'dan uzağa konuşlandırıldı.[11]

2023-24 Gazze savaşı

Hamas liderliğindeki saldırının ardından 7 Ekim 2023'ten itibaren Netzah Yehuda taburunun askerleri, Gazze sınır topluluklarının savunmasına ve ardından gelen Gazze savaşına katıldı.[12]

Leahy Hukuki Yaptırım

Nisan 2024'te Axios, ABD hükûmetinin Batı Şeria'daki insan hakları ihlalleri nedeniyle Leahy Yasası uyarınca birime yaptırım uygulamayı planladığını bildirdi. Yasak, Dışişleri Bakanlığı'nın bir komisyonu tarafından yürütülen soruşturmanın soruşturulması ve tabur üyelerinin sürekli insan hakları ihlali tespit etmesi sonrasında taburun veya taburun herhangi bir üyesinin ABD yardımı veya askeri eğitim almasını engelleyecektir.[2]

Kaynakça

  1. ^ Zitun, Yoav (17 Aralık 2018). "A Haredi battalion in the eye of the storm". Ynetnews (İngilizce). 13 Şubat 2021 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 30 Mayıs 2021. 
  2. ^ a b "U.S. expected to sanction IDF unit for human rights violations in occupied West Bank". 24 Nisan 2024 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 24 Nisan 2024. 
  3. ^ Jeremy Bob, Yonah (21 Nisan 2024). "US, Netzach Yehuda, ICC train wreck: When America tried to walk a tightrope and missed - analysis". Jerusalem Post (İngilizce). 21 Nisan 2024 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 22 Nisan 2022. 
  4. ^ Harel, Amos (2 Ocak 2023). "Violent ultra-Orthodox battalion moves to Golan Heights". Haaretz (İngilizce). 11 Şubat 2023 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 22 Nisan 2024. 
  5. ^ Fabian, Emanuel (1 Aralık 2022). "Religious unit with reputation of rights abuses to exit West Bank for first time". Times of Israel. 5 Mart 2023 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 24 Nisan 2024. 
  6. ^ a b "Nahal Haredi Comes of Age By Jonathan Rosenblum - Jewish Action - OU.ORG". www.ou.org. 27 Temmuz 2011 tarihinde kaynağından arşivlendi. 
  7. ^ "IDF's only ultra-Orthodox battalion sworn in". The Jerusalem Post | Jpost.com. 27 Mayıs 2021 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 30 Mayıs 2021. 
  8. ^ "St.-Sgt. Ro'i Farjoun". IDF. 19 Ağustos 2006. 30 Ağustos 2014 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 11 Kasım 2014. 
  9. ^ "Haredi soldier jailed for 7 months for beating detained Palestinians". Times of Israel. 11 Şubat 2016. 23 Eylül 2023 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 23 Nisan 2024. 
  10. ^ Fabian, Emanuel (13 Ekim 2021). "Four IDF soldiers held over alleged abuse of Palestinian detainee". Times of Israel. 8 Temmuz 2023 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 23 Nisan 2024. 
  11. ^ Federman, Josef (21 Nisan 2024). "Israeli leaders criticize expected US sanctions against military unit that could further strain ties". AP News (İngilizce). 21 Nisan 2024 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 21 Nisan 2024. 
  12. ^ "IDF's haredi battalions fight inside Gaza for the first time". The Jerusalem Post | JPost.com. 8 Ocak 2024. 17 Mart 2024 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 17 Mart 2024. 

Dış bağlantılar

İlgili Araştırma Makaleleri

<span class="mw-page-title-main">Kudüs</span> Orta Doğuda yer alan bir şehir

Kudüs veya Yeruşalim, Orta Doğu'nun Kenan bölgesinde, Akdeniz ile Lut Gölü arasındaki Yehuda Dağları'ndaki bir plato üzerine kurulmuş eski bir şehirdir. Üç büyük İbrahimî din olan Yahudilik, Hristiyanlık ve İslam için kutsal sayılan bir şehirdir. İsrail, başkentinin Kudüs olduğunu ilan etmiştir. Birleşmiş Milletler, bu kararı tanımadığını açıklamıştır. Aynı şekilde Filistin de tıpkı İsrail gibi kendi başkentinin Kudüs olduğunu ilan etmiştir. Günümüzde İsrail ve Filistin Kudüs'ü başkent olarak kabul eder fakat Uluslararası alanda bu kararlar tanınmamaktadır. Çoğu ülke İsrail'deki diplomatik misyonlarını ve Büyükelçiliklerini Tel Aviv'de bulundururken, Filistin'deki diplomatik misyonlar ve Büyükelçilikler ise Ramallah, Gazze Şehri, Kahire ve Şam gibi çeşitli yerlerde bulunmaktadır.

<span class="mw-page-title-main">Filistin Ulusal Yönetimi</span> Batı Şeria ve Gazze Şeridini yöneten bir idari örgüt

Filistin Ulusal Yönetimi, Batı Şeria ve Gazze Şeridi'ni yöneten bir idari örgüt ve devlet yapılanmasıdır.

<span class="mw-page-title-main">İsrail-Filistin çatışması</span> Levantta devam eden askerî çatışma

İsrail-Filistin çatışması, Filistin ile İsrail Silahlı Kuvvetleri arasında Filistin topraklarında devam eden silahlı çatışmadır. Başta 1897 Birinci Siyonist Kongresi ve 1917 Balfour Deklarasyonu olmak üzere, Filistin'deki bir Yahudi vatanına ilişkin iddiaların kamuoyuna duyurulması, bölgede erken gerilim yarattı. O zamanlar, Yahudi göçü önemli ölçüde artmasına rağmen, bölgedeki Yahudi nüfusu çok azdı. İngiliz hükûmetine "Filistin'de Yahudi halkı için ulusal bir yuva kurulması" için bağlayıcı bir yükümlülük içeren Filistin Mandası'nın kurulması ardından gerilim, Yahudiler ve Araplar arasında çatışmaya dönüştü. Erken çatışmayı çözme girişimleri, 1947 Birleşmiş Milletler Filistin Bölme Planı ve daha geniş Arap-İsrail çatışmasının başlangıcı olan 1947-1949 Filistin savaşıyla sonuçlandı. İsrail-Filistin süregelen durumu, 1967 Altı Gün Savaşı'nda İsrail'in Filistin topraklarını işgal etmesiyle başladı.

<span class="mw-page-title-main">İsrail</span> Batı Asyada bulunan bir ülke

İsrail, resmî adıyla İsrail Devleti (İbranice: מְדִינַת יִשְׂרָאֵל‎,

İkinci İntifada veya El Aksa İntifadası , Eylül 2000'den 2005 yılına kadar devam eden ikinci Filistin ayaklanmasıdır. İsrail ve Filistin arasındaki çatışmalar Şubat 2005 yılında Ariel Şaron ve Mahmud Abbas'ın katıldığı Sharm ek-Sheikh Zirvesi ile sona ermiş. Ayrıca Oslo Savaşı olarak da bilinir. Toplam ölü sayısı Filistin tarafında 3000 ve İsrail tarafında 1000 i buldu ve ayrıca 64 yabancı da hayatını ayaklanma sürecinde kaybetti. B’Tselem’in raporlarına göre, 30 Nisan 2008 tarihine kadar öldürülen Filistinlilerin 35.2% si ayaklanmalarda aktif bir şekilde rol aldı, 46.4% ü ayaklanmalara katılmadı ve 18.5% inin katılıp katılmadığı bilinmiyor. Yine B’Tselem raporlarına göre, İsrail tarafında ölenlerin 31.7% si güvenlik güçlerinden ve 68.3% ü sivillerdendi. Diğer yandan, İsrail Uluslararası Terörle Mücadele Enstitüsü’nün 2005 tarihli bir çalışmasına göre, Filistinliler arasında yaşamını kaybedenlerin çoğunluğu mücahitti. Enstitü, İsrailli şiddete başvuranların, 22% olduğu ve sivillerin, 78% olduğu sonucuna vardı. Bundan önceki Birinci İntifada 1987 ve 1993 yılları arasında gerçekleşti.

<span class="mw-page-title-main">Doğu Kudüs</span> Kudüsün doğusu

Doğu Kudüs veya Doğu Yeruşalim ,1948 Arap-İsrail Savaşı'nda Ürdün'ün ve 1967'deki Altı Gün Savaşı'nda İsrail'in eline geçen Kudüs'ün doğusudur. İçinde, Eski Şehri ve Yahudilik, İslam ve Hristiyanlıkta kutsal yerler olan Tapınak Dağı, Ağlama Duvarı, Mescid-i Aksa, Kutsal Kabir Kilisesi gibi yerleri barındırır. "Doğu Kudüs" terimi, bazen 1949'dan 1967'ye kadar Ürdün'ün hakimiyeti altında olan fakat 1967'den sonra İsrail hakimiyeti altında Batı Kudüs ile birlikte tek bir belediye altında birleştirilen 70 km²'lik alanı bazen de 1967 öncesi bir Ürdün belediyesi olan 6.4 km²'lik alanı tasvir eder. Filistin Devleti, Doğu Kudüs'ü başkent yapmak istemektedir fakat Kudüs tamamen İsrail'in kontrolünde olduğu için şu andaki fiili başkenti Ramallah'tır. İsrail ise 30 Temmuz 1980'de Kudüs Yasası ile Batı Kudüs ve Doğu Kudüs olmak üzere Kudüs'ün tamamını ebedi başkent ilan etmiştir.

<span class="mw-page-title-main">Yair Lapid</span> 14. İsrail başbakanı

Yair Lapid, İsrailli politikacı, Yesh Atid partisi genel başkanı, aktör, gazeteci, yazar, eski TV sunucusu, haber spikeri. 1 Temmuz-29 Aralık 2022 tarihleri arasında İsrail'in 14. başbakanı olarak görev yaptı. Ocak 2012 tarihinden beri Yesh Atid genel başkanlığı yapmaktadır.

Yahudiye ve Samarya Bölgesi, İsrail'in bölgelerinden biridir. Bu tanım İsrail'in Doğu Kudüs haricinde Batı Şeria'yı tanımlamada kullandığı resmi bir adlandırma olup uluslararası alanda İsrail toprağı olarak tanınmamaktadır. Yüzölçümü 5,878 km² olan bölgenin nüfusu 2014 itibarı ile 1,889,000 olup yalnızca 389,250'si İsrail vatandaşıdır. Bölgenin merkezi Ariel'dir.

<span class="mw-page-title-main">Yoav Galant</span> İsrailli siyasetçi

Yoav Galant İsrailli siyasetçi ve bakan. Likud adına Knesset (Meclis) üyesi olan Galant, 2022'den bu yana İsrail Savunma Bakanı olarak görev yapıyor. Ayrıca, İsrail Savunma Kuvvetleri Güney Komutanlığı'nın eski komutanıdır. Ocak 2015'te yeni Kulanu partisine katılarak siyasete girdi. Knesset'e seçildikten sonra İmar Bakanı olarak atandı. 2018 yılı sonunda Likud'a katıldı. Galant ayrıca daha önce Göç İşleri ve Entegrasyon Bakanı ve Eğitim Bakanı görevlerinde de bulunmuştu.

Geri Dönüş Kanunu, 5 Temmuz 1950 tarihinde geçen, Yahudilere İsrail’e dönme ve İsrail vatandaşı olma hakkını tanıyan İsrail kanunudur. Geri Dönüş Kanunu’nun ilk bölümünde şu deklarasyon vardır:

"Her Yahudi, bu ülkeye oleh (göçmen) olarak gelme hakkına sahiptir."
<span class="mw-page-title-main">Beni Gantz</span> İsrailli asker ve politikacı

Binyamin "Beni" Gantz, 2020'den itibaren İsrail Başbakanı yardımcısı olan ve Savunma Bakanı olarak görev yapan İsrailli politikacı ve eski asker.

<span class="mw-page-title-main">Yahudiye</span> Antik İsrail ve Filistinde bir bölge

Yahudiye veya Yehud, İbranice Kutsal Kitap'ta bahsedilen, Filistin bölgesinin güneyinde yer alan tarihi İbrani ve İsrailli dağlık bölgesi ve bu bölgede daha sonra kurulmuş bazı devletlerin ismi. Bölgenin adı, İbrani din büyüğü Yakup'un oğlu olan Yehuda'nın adından gelmektedir ve Eski Ahit'de Yehuda'nın neslinin İsrailoğlu Yehuda kabilesi ve ilgili Yehuda Krallığı'nı oluşturduğundan bahsedilmektedir. Bölgenin adı sırasıyla Babil, Fars, Helen ve Roma, Haşmonayim, Hirodes ve tekrar Roma kontrolü altında korunmuştur.

Palmaḥ, geçmişte Haganah'ın elit savaş birimine verilen isimdi. 15 Mayıs 1941 tarihinde kurulan Palmach, Filistin Mandası döneminde, Yahudi toplumunun (Yishuv) yeraltı ordusu olmuştur. Birim, İsrail Bağımsızlık Savaşı başladığında, 2000 erkek ve kadına, üç savaş tugayına ve yardımcı hava, deniz ve istihbarat birimlerine sahipti. İsrail ordusu kurulduktan sonra, Palmach'ın üç tugayı dağıtıldı. Bu ve siyasi bazı nedenlerden dolayı, birçok kıdemli Palmach subayı 1950 yılında istifa etti. Palmach, askeri katkılarının yanı sıra, İsrail kültürü ve değerler sistemine büyük katkılarda bulunmuştur. Üyeleri, uzun yıllar boyunca İsrail ordusu komutanlığının belkemiğini oluşturmuştur ve ayrıca, İsrail'de siyaset, edebiyat ve kültür'e önemli isimler kazandırmıştır.

<span class="mw-page-title-main">2021 Filistin-İsrail çatışmaları</span> Mayıs 2021de İsrailliler ve Filistinliler arasında başlayan çatışma

2021 Filistin-İsrail çatışmaları, 6 Mayıs 2021'de İsrail Yüksek Mahkemesinin Kudüs'ün Şeyh Cerrah Mahallesinde oturan bazı Filistinli ailelerin evlerinden zorla çıkarılmasına ve başka bir yere yerleştirilmesine karar vermesi üzerine başlayan, ardından Mescid-i Aksa'daki Filistinlilere orantısız müdahale sonrası başlayan protestolarla büyüyen ve daha sonra karşılıklı saldırılara dönüşerek devam eden çatışmalar bütünü.

<span class="mw-page-title-main">Yehuda Meshi Zahav</span>

Avraham Zvi Yehuda Meshi Zahav, İsrailli insan hakları aktivisti ve yönetici.

<span class="mw-page-title-main">Aslanlar Yuvası</span>

Aslanlar Yuvası Batı Şeria'da faaliyet gösteren silahlı bir Filistinli gruptur. Ağustos 2022'de diğer Filistinli militan örgütlerin eski üyeleri tarafından kuruldu.

Yahudi terörizmi, Yahudilik içindeki aşırılık yanlıları tarafından işlenen dini terörizmdir.

<span class="mw-page-title-main">Yonatan Steinberg</span>

Yonatan Steinberg, İsrail Savunma Kuvvetleri'nde Albay rütbesiyle 933. "Nahal" Tugayı'nın komutanı olarak hizmet vermiş bir subaydı. Daha önce İsrail Savunma Kuvvetleri'nde Taktiksel Eğitim Merkezi komutanlığı, Binyamin Tugayı komutanlığı, Nahal Tugayı'nda yardımcı tugay komutanlığı ve 931. Tabur'un komutanlığını yaptı.
Steinberg, Ekim 2023'te İsrail'e düzenlenen sürpriz saldırıda Filistinli militanlarla girilen bir çatışmada öldürüldü.

<span class="mw-page-title-main">Ekim-Kasım 2023 Cenin saldırısı</span>

Ekim ve Kasım 2023 boyunca, İsrail kuvvetleri Batı Şeria'daki Cenin'e hava saldırıları eşliğinde çok sayıda kara saldırısı düzenledi.