Web tarayıcısı veya ağ tarayıcısı, kullanıcıların World Wide Web (WWW) üzerinde bulunan bilgi kaynaklarını edinmeye ve görüntülemeye yarayan yazılımların genel adıdır. WWW üzerindeki bilgi kaynakları web sayfası, resim, video veya başka içerik türü olabilir. Bu kaynaklarda yer alan hiperlinkler aracılığıyla kullanıcılar, web tarayıcılarını kullanarak ilgili kaynaklar arasında dolaşabilir.
Mozilla Firefox, Mozilla Vakfı ve onun alt kuruluşu Mozilla Corporation tarafından geliştirilen, özgür ve açık kaynak kodlu bir web tarayıcısıdır. Firefox; Windows, macOS, Linux, Android ve iOS işletim sistemlerinde kullanabilir. Yazılımın Windows, macOS, Linux, Android sürümlerinde web sayfalarının oluşturulması için Gecko motoru kullanılır. Mozilla tarafından geliştirilen Gecko, mevcut ve planlanmış web standartlarıyla uyumludur. 2015'te çıkan iOS için Firefox uygulamasında ise Apple'ın getirdiği kısıtlamalar nedeniyle iOS'in bütünleşik WebKit motoru kullanılır.
Tarayıcı Savaşları, elektronik cihazların İnternete bağlanırken kullandıkları yazılımlar olan ağ tarayıcısı üreticisi şirketler arasında yaşanan ve pazar payını elinde tutmak ya da artırmak için girişilen yarış dönemlerine verilen addır.
Netscape Communications Corporation Mountain View, Kaliforniya ve daha sonra Dulles, Virginia merkezli Amerikan bağımsız bir bilgisayar hizmetleri şirketidir. Netscape web tarayıcısı bir zamanlar baskındı 1990'ların ortalarında pazar payı yüzde 90'ın üstündeyken 2006'da yüzde 1'in altına indi. Rakipleri Microsoft Internet Explorer ve diğer tarayıcılara yenik düştü. Aynı zamanda Netscape, en yaygın programlama dili JavaScript'i oluşturan şirkettir.
Gecko, Mozilla tabanlı yazılımların merkezinde bulunan ve sayfaları yorumlayıp ekrana yansıtan ana bileşendir.
Mozilla Kitabı, Netscape ve Mozilla tabanlı web tarayıcılarında bulunan bir yazılım sürpriz yumurtasıdır. Tarayıcıda about:mozilla
adresine girilerek görülebilir.
Windows Internet Explorer ya da eski adıyla Microsoft Internet Explorer, Microsoft tarafından geliştirilen bir web tarayıcısıdır. Microsoft Windows, Mac OS ve Unix sürümleri vardır, öte yandan 15 Haziran 2022 tarihinden itibaren tarayıcı desteklenmediği için artık hiçbir sürümü geliştirilmemektedir. Eski bilgisayarlarda Microsoft Windows ile birlikte öntanımlı olarak gelen Internet Explorer'ın Windows'a bütünleşik gelmesinden dolayı tarayıcı piyasasının büyük bir bölümünü elinde bulundurmaktaydı. Windows Vista ile birlikte adı Windows Internet Explorer olarak değiştirildi. O dönem Microsoft tarafından yalnızca güvenlik yaması yayınlandı. 12 Ocak 2016'dan itibaren Internet Explorer 11 sadece tüketicilere resmi destek vermiştir. 16 Nisan 2019 tarihinde Internet Explorer'ın gözden geçirilmiş son güncellenmiş hali Windows Server 2012 ve Windows Embedded 8 Standard için yayınlandı. Microsoft 20 Mayıs 2021'de, Windows 10 LTSB ve LTSC sürümleri haricindeki Windows 10 edisyonları için 15 Haziran 2022'de Internet Explorer için tam desteğin kesileceği ardından alternatifin eski siteler için IE modlu Microsoft Edge olacağı açıklandı. Açıklandığı şekilde LTSB ve LTSC sürümleri haricindeki Windows 10 edisyonları için Internet Explorer'ın desteği 15 Haziran 2022 tarihinde Microsoft tarafından kesildi.
Safari, Apple tarafından geliştirilen ve WebKit motorunu temel alan bir web tarayıcısıdır. İlk kez 2003'te Mac OS X Panther ile birlikte çıkmış, 2007'de iPhone'un çıkmasıyla birlikte iOS cihazlarda mobil sürümü yer almıştır. Apple'ın geliştirdiği tüm cihazların varsayılan tarayıcısıdır. 2007'de çıkan Windows sürümünün geliştirilmesi 2012'de durdurulmuştur.
Brendan Eich, JavaScript programlama dilinin yaratıcısı olan Amerikalı teknoloji öncüsüdür. Mozilla Projesi'nin de yaratıcılarından biri olan Brendan Eich, Mozilla Vakfı'nın da kurucularından birisi oldu. Mozilla Corporation'ın önce CTO, sonrasında da CEO'luğunu üstlenen Brendan Eich, teknoloji dünyasını en çok etkilemiş geliştiricilerden biri olarak gösterilmektedir.
Microsoft Edge, Windows 10, Windows 11, Windows 10 Mobile ve Xbox One'da kullanılmak üzere Microsoft tarafından geliştirilen web tarayıcısıdır. Tüm cihaz türlerinde Internet Explorer'ın yerini alarak varsayılan web tarayıcısı olmak üzere tasarlandı. Microsoft, Edge'in web standartlarıyla uyumlu bir motora sahip, hafif bir tarayıcı olduğunu belirtmektedir. Cortana ile bütünleşme, not alma araçları ve okuma görünümü gibi bazı yenilikçi özelliklere sahiptir.
Windows Nashville Microsoft şirketinin kod adıdır. "Cleveland" ismi "Nashville" için bir önceki kod adı olmuştur. "Chicago" ve "Memphis" versiyonları arasında 1996 yılında piyasaya sürülmesi planlanıyordu. Ancak kamuya Windows 96 olarak tanıtılacaktı. Windows ve Internet Explorer arasındaki sıkı bütünleşmeye odaklanmak ve Netscape Navigator ile daha iyi rekabet edebilmek için amacıyla serbest bırakılması planlanıyordu.
Internet Explorer Mobile Microsoft Trident düzen motorunun sürümlerine dayalı olarak Microsoft tarafından geliştirilen durdurulan bir mobil tarayıcıdır. IE Mobile varsayılan olarak Windows Phone ve Windows CE ile yüklenir. Internet Explorer Mobile'nin geçerli sürümleri, Internet Explorer'ın masaüstü sürümünü temel alır. Bununla birlikte, Pocket Internet Explorer olan eski sürümler, aynı düzen motoruna dayanmaz.
MSN Dial-up Microsoft tarafındam Amerika Birleşik Devletleri'nde ve daha sonra birçok başka ülkede işletilen bir İnternet servis sağlayıcısıdır. Başlangıçta The Microsoft Network olarak adlandırılan bu uygulama, 24 Ağustos 1995 tarihinde Windows 95'in yayınlanmasına denk gelecek şekilde tescilli bir çevrimiçi hizmet olarak başlatıldı. 1996 ve 1997'de, İnternet servis sağlayıcısı'nin yeniden gözden geçirilmiş web tabanlı bir versiyonu internette interaktif multimedya içeriğindeki erken bir deneydi. Sonradan Microsoft 2007 yılında MSN WiFi Hotspot adında Wi-Fi Bulucu hizmeti de sunmuştur.
İnternet paketi, internet ile ilgili bir yazılım paketidir. İnternet süitleri genellikle bir web tarayıcısı, e-posta programı, indirme yöneticisi, HTML düzenleyicisi ve bir Internet Relay Chat istemcisi içerir. İnternet paketi tekliflerinin çeşitliliği, 1990'ların ortalarında, tescilli web tarayıcı tedarikçileri kompakt disk üzerindeki tüm perakende uygulamalar serisini satmak için daha karlı olduklarını hissettiğinde çok daha büyüktü.
Macintosh yazılım listesi, mevcut macOS işletim sistemleri için dikkate değer bilgisayar yazılımları listesi.
Internet Explorer 3 (IE3). Microsoft tarafından geliştirilen Internet Explorer Web tarayıcısının 3. sürümüdür. Ağustos 1996 yılında sürüldü. 1995 yılında tanıtılmış olan Internet Explorer 2'in yerine geçti. 1997 yılında ise yerini Internet Explorer 4 aldı. İlk kez 8 Ocak 1997'de Apple Machintosh için yayınlandı. İlk Tarayıcı savaşlarında Netscape Navigator'a karşı ciddi bir rekabet başlattı. Bu, Microsoft'un büyük bir dahili geliştirme bileşenine sahip ilk tarayıcı sürümüydü.
Internet Explorer 5 (IE5), Microsoft tarafından geliştirilen Internet Explorer Web tarayıcısının 5. sürümüdür. Mart 1999 yılında sunuldu. 1996 yılında tanıtılmış olan Internet Explorer 4'ün yerini aldı. 2001 yılında ise yerini Internet Explorer 6 aldı. Windows 98 SE, Windows Me ve Microsoft Office 2000 ile birlikte geldi. Windows için IE5, Windows Media Player 6.0, NetMeeting 2.11, Chat 2.5 ve FrontPage Express 2.0 ile birlikte uyumlu oldu. Internet Explorer'ın Windows 3.1x, Windows NT 3.x ve Windows 95 ile uyumlu son sürümüdür. Internet Explorer 5 yalnızca Windows üzerinde çalışmasına rağmen, kardeşleri Mac için Internet Explorer 5 ve UNIX için Internet Explorer 5 de Solaris, HP-UX, Mac OS X'i desteklemektedir.
Mac OS X için Internet Explorer Microsoft tarafından Macintosh platformu için web sayfalarında gezinmek üzere geliştirilmiş özel bir web tarayıcısıdır. İlk sürümler Windows için Internet Explorer ile aynı kod tabanından geliştirilmiştir. Daha sonraki sürümler, özellikle sürüm 5'in piyasaya sürülmesiyle ayrıldı. Son teknoloji, arızaya dayanıklılıklı ve yüksek standartlara uygun Tasman düzen motorunu içeriyordu.
JavaScript motoru, JavaScript kodunu yürüten bir yazılım bileşenidir. İlk JavaScript motorları yalnızca yorumlayıcılardı, ancak ilgili tüm modern motorlar ise gelişmiş performans için tam zamanında derlemeyi kullanır.
Web'de kullanıcı aracısı, kullanıcı adına hareket eden ve "Web içeriğini alan, işleyen ve son kullanıcı etkileşimini kolaylaştıran" herhangi bir yazılımdır. Bu nedenle kullanıcı aracısı özel bir yazılım aracısı türüdür.