İçeriğe atla

Netkent Üniversitesi

Netkent Akdeniz Araştırma ve Bilim Üniversitesi
Harita
SloganBilimin Işığında Doğan Ülkü
Kuruluş2010
RektörProf. Dr. Tayfun Turgay
Rektör YardımcılarıProf. Dr. Özay Oral
KonumLefkoşa (idari merkez)
Dijital (eğitim)
, Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti
Web sitesinetkent.edu.tr

Netkent Üniversitesi, resmî belgelerdeki adıyla Akdeniz Araştırma ve Bilim Üniversitesi, dijital ortamda üniversite eğitimi verdiğini ifade eden, Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti merkezli kuruluş. Uzaktan eğitim yöntemiyle faaliyet göstermek üzere 2010 yılında Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti’nin Başkenti Lefkoşa’da[1] kurulmuştur. Üniversitede İktisadi ve İdari Bilimler, Mühendislik ve Hukuk Fakülteleri olmak üzere 3 fakülte bulunmaktadır. Bu fakültelerde 9 Lisans ve 3 Yüksek Lisans programı bulunmaktadır.

Kurumun KKTC yasalarına uygun olarak üniversite açma ön izni 31 Aralık 2009 tarihinde KKTC Milli Eğitim Gençlik ve Spor Bakanlığı tarafından; eğitime başlama izni ise 04 Şubat 2010 tarih ve 33/2006 sayılı karar ile Yükseköğretim Planlama, Denetleme, Akreditasyon ve Koordinasyon Kurulu (YÖDAK) tarafından verilmiştir.

YÖDAK tarafından "üniversite ön açma izninin yasal mevzuatın gerektirdiği şartları tamamlamadığı, eksik olduğu ve YÖDAK’tan öğretim başlama iznini almaya yeterli olmadığı" tespit edilen kurumun eğitim izni Aralık 2018'de iptal edildi.[2] YÖDAK tarafından Netkent'in "uzaktan eğitimle ilgili hiçbir yasal başvurusu olmadığı" ve "KKTC makamları tarafından uzaktan eğitimle ilgili aldığı herhangi bir izni olmadığı" ifade edildi.[2][3] Netkent tarafından ise, eski YÖDAK başkanı Hasan Ali Bıçak tarafından yazılmış bir bilgilendirme yazısı yayımlandı. Bu yazıda YÖDAK izninin uzaktan eğitim programlarının yürütüleceği bilinerek verildiği ifade edildi.[4][5] İzin iptali, 7 Şubat 2019'da mahkemece verilen ara emirle durduruldu ve kurum eğitim vermeye devam etti.[6] Bu doğrultuda Netkent tarafından Şubat 2020'de Türkiye genelinde merkezlerde final sınavları gerçekleştirildi.[7]

YÖDAK Başkanı Akile Büke'nin açıklamasına göre, verilen eğitimin Türkiye'deki Yükseköğretim Kurulundan (YÖK) denkliği yoktur.[3] Konuyla ilgili Netkent'in pozisyonu ise, Netkent'in Türkiye'de Yurtdışı Yükseköğretim Diplomaları Tanınma ve Denklik Yönetmeliği'ne tabi olduğu ve öğrencilerin denklik için bireysel başvuru yapabileceğidir. Bu bağlamda hukuk yüksek lisans programı dışında "Netkent Lisans Programlarının müfredatları tamamen YÖK başvurusuna uygun bir şekilde hazırlandığı ve Türkiye'de eşdeğerleri olduğu için YÖK denklik başvurusunda sorun yaşanmayacaktır ve denklik alamamak için de hiçbir hukuksal neden bulunmamaktadır." ifadesinde bulunulmaktadır.[8]

Mütevelli Heyeti Başkanı Vedat Eşkinat'ın aktardığına göre, üniversite fikrinin kendisiyle paylaşılması sonrası ilgi duyan KKTC Kurucu Cumhurbaşkanı Rauf Denktaş, talebi üzerine sembolik olarak bir numaralı üniversite öğrencisi olarak kaydedilmiştir.[9]

Yönetim

Mütevelli Heyeti

  • Vedat Eşkinat (Başkan)
  • Prof. Dr. Tayfun Turgay (Rektör)
  • Ali Eşkinat (Başkan Vekili)
  • Seyit Ali Bensen (Üye)
  • Tahsin Ertuğruloğlu (Üye)
  • Dr. M. Hilmi Güler (Üye)
  • Dr. Ömer Kocaman (Üye)
  • Ethem Sancak (Üye)
  • Prof. Dr. İ. Vural Solok (Üye)
  • Çavlan Süerdem (Üye)
  • Cenk Şemseddin (Üye)

Akademik Yönetim

  • Prof. Dr. Tayfun Turgay (Rektör)
  • Prof. Dr. Özay Oral (Rektör Yardımcısı ve Mühendislik Fakültesi Dekanı)
  • Prof. Dr. Mehmet Hulusi Demir (İktisadi ve İdari Bilimler Fakültesi Dekanı)
  • Prof. Dr. Orhan Şener (Hukuk Fakültesi Dekanı)
  • Cavit Tuna (Genel Sekreter)

Akademik Birimler

Lisans Programları

İktisadi ve İdari Bilimler Fakültesi

Dekan: Prof. Dr. Mehmet Hulusi Demir

  • İşletme
  • Ekonomi ve Finans
  • Siyaset Bilimi ve Uluslararası İlişkiler
  • Ekonomi ve Yönetim
  • Bankacılık ve Finans

Mühendislik Fakültesi

Dekan: Prof. Dr. Özay Oral

  • Yazılım Mühendisliği
  • Yönetim Bilişim Sistemleri Mühendisliği
  • Bilgisayar ve Bilişim Sistemleri Mühendisliği

Hukuk Fakültesi

Dekan: Prof.Dr. Orhan Şener

  • Hukuk (LLB)

Yüksek Lisans Programları

  • İşletme Yüksek Lisans Programı (MBA)
  • Hukuk Yüksek Lisans Programı (LLM)
  • Bankacılık ve Finans Yüksek Lisans Programı (MBA)

Kaynakça

  1. ^ "Arşivlenmiş kopya". 25 Şubat 2020 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 25 Şubat 2020. 
  2. ^ a b "Arşivlenmiş kopya". 25 Şubat 2020 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 25 Şubat 2020. 
  3. ^ a b "Arşivlenmiş kopya". 25 Şubat 2020 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 25 Şubat 2020. 
  4. ^ "Arşivlenmiş kopya". 27 Şubat 2020 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 27 Şubat 2020. 
  5. ^ "Arşivlenmiş kopya". 27 Şubat 2020 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 27 Şubat 2020. 
  6. ^ "Arşivlenmiş kopya". 25 Şubat 2020 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 25 Şubat 2020. 
  7. ^ "Arşivlenmiş kopya". 27 Şubat 2020 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 27 Şubat 2020. 
  8. ^ "Arşivlenmiş kopya". 13 Şubat 2020 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 27 Şubat 2020. 
  9. ^ "Arşivlenmiş kopya". 9 Ocak 2020 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 6 Mart 2020. 

İlgili Araştırma Makaleleri

<span class="mw-page-title-main">Haliç Üniversitesi</span> İstanbulda kurulu vakıf üniversitesi

Haliç Üniversitesi, 1998 yılında Bizim Lösemili Çocuklar Vakfı tarafından İstanbul'da kurulmuş bir vakıf üniversitesidir.

Doğu Akdeniz Üniversitesi ya da kısaca DAÜ, 1979 yılında Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti'nde kurulan bir Yüksek Teknoloji Enstitüsü olarak faaliyete geçen bir devlet üniversitesidir.

<span class="mw-page-title-main">Afyon Kocatepe Üniversitesi</span> Afyonkarahisarda kurulu devlet üniversitesi

Afyon Kocatepe Üniversitesi (AKÜ), 1992 yılında Afyonkarahisar'da kurulmuş bir devlet üniversitesidir. Üniversitenin temelleri 1974 yılında Anadolu Üniversitesi'ne bağlı bir birimin devamı olarak atılmıştır.

<span class="mw-page-title-main">Sivas Cumhuriyet Üniversitesi</span> Sivasta kurulu devlet üniversitesi

Sivas Cumhuriyet Üniversitesi, Cumhuriyet'in kuruluşunun 50. yılı anısına, 9 Şubat 1974 tarihinde 1788 Sayılı Kanunla Sivas'ta 11000 dönüm arazi üzerinde kurulmuştur. 1974 yılında tıp fakültesi ile eğitime başlamıştır. Görevdeki rektörü Prof. Dr. Alim Yıldız'dır.

<span class="mw-page-title-main">Gebze Teknik Üniversitesi</span> Kocaelide kurulu devlet üniversitesi

Gebze Teknik Üniversitesi veya kısaca GTÜ, 3 Temmuz 1992 tarihinde Gebze Yüksek Teknoloji Enstitüsü adıyla kurulan, Türkiye'deki iki yüksek teknoloji enstitüsünden birisiydi. 22 Ekim 2014 tarihinde TBMM tarafından kabul edilen yasa teklifiyle Gebze Teknik Üniversitesi olarak yeniden yapılandırılmasına karar verildi. Üniversite Çayırova yerleşkesinden oluşmaktadır. Üniversite günümüzde 1.370.070 m2 toplam açık alanı ve 26.612 m2 toplam kapalı alanı bulunan Çayırova Kampüsü'nden oluşmaktadır.

<span class="mw-page-title-main">Sakarya Üniversitesi</span> Sakaryada kurulu devlet üniversitesi

Sakarya Üniversitesi, 3 Temmuz 1992 tarihinde 3837 sayılı kanun ile Türkiye'nin Sakarya ilinde kurulmuş bir devlet üniversitesidir. Resmi olarak 1992 tarihi kuruluş tarihi olarak kabul edilse de geleneksel olarak Sakarya Üniversitesinin kuruluş tarihi 1970 yılındaki Sakarya Mühendislik ve Mimarlık Yüksekokulu'nun kuruluş tarihi olan 1970 yılı olarak görülmektedir.

<span class="mw-page-title-main">İnönü Üniversitesi</span> Malatyada kurulu devlet üniversitesi

İnönü Üniversitesi 3 Nisan 1975 tarihinde Malatya'da kurulan bir devlet üniversitesidir. İlk olarak Temel Bilimler Fakültesi ve Eğitim Fakültesi olarak kuruldu. 28 Şubat 1977 tarihinde Temel Bilimler Fakültesi'nin Fizik, Kimya ve Matematik bölümlerine öğrenci alınmasıyla fiilen eğitim ve öğretime başlandı.

<span class="mw-page-title-main">Çankaya Üniversitesi</span> Ankarada kurulu vakıf üniversitesi

Çankaya Üniversitesi, Sıtkı Alp Eğitim Vakfı tarafından 9 Temmuz 1997 tarih ve 4282 sayılı yasa ile kurulmuştur. İlk öğrencilerini aynı yıl 1997-1998 akademik yılı için kabul etmiştir. Balgat ve Eskişehir Yolu 29. km’de olmak üzere iki kampüsü bulunmaktadır. Üniversitenin Merkez kampüsünün alanı, 70.000 metrekaresi kapalı alan olmak üzere toplamda yaklaşık 440.000 metrekaredir. Dünya standartlarında kaliteli yükseköğretim hedefini esas alan Çankaya Üniversitesinde eğitim dili Hukuk Fakültesi, Adalet Meslek Yüksekokulu, Halkla İlişkiler ve Reklamcılık Bölümü hariç İngilizcedir. Çankaya Üniversitesinde, 5 fakülte, 23 bölüm, 3 programlı 2 meslek yüksekokulu ile iki enstitüde lisans ve lisansüstü eğitim verilmektedir.

<span class="mw-page-title-main">Çankırı Karatekin Üniversitesi</span> Çankırıda kurulu devlet üniversitesi

Çankırı Karatekin Üniversitesi Çankırı ilinde 2007 yılında kurulan bir devlet üniversitesidir. Kurucu rektörü Gazi Üniversitesi eski rektörü Prof. Dr. Kadri Yamaç'tır.

<span class="mw-page-title-main">Kırklareli Üniversitesi</span> Kırklarelide kurulu devlet üniversitesi

Kırklareli Üniversitesi, Kırklareli'de yer alan bir devlet üniversitesi. 5662 sayılı "Yükseköğretim Kurumları Teşkilatı Kanununda ve Yükseköğretim Kurumları Öğretim Elemanlarının Kadroları Hakkında Kanun Hükmünde Kararname ile Genel Kadro ve Usulü Hakkında Kanun Hükmünde Kararnameye Ekli Cetvellerde Değişiklik Yapılmasına Dair Kanun"la kurulan ve 29 Mayıs 2007 tarihinde Ahmet Necdet Sezer tarafından onaylanan, 17 yeni üniversiteden biridir.

<span class="mw-page-title-main">Hasan Kalyoncu Üniversitesi</span> Gaziantepte kurulu Vakıf üniversitesi

Hasan Kalyoncu Üniversitesi, Gaziantep ilinde bulunan bir vakıf üniversitesidir. 30 Temmuz 2008 tarihinde Türkiye Büyük Millet Meclisi (TBMM)'de Gaziantep Eğitim ve Hizmet Vakfı tarafından üniversite kurulması, 5799 ve 5796 Sayılı Yükseköğretim Kurumları Teşkilatı Kanununda değişiklik yapılmasına dair kanunla gerçekleşmiştir.

<span class="mw-page-title-main">Hazar Üniversitesi</span>

Hazar Üniversitesi, Azerbaycan'ın başkenti Bakü'de yer alan özel üniversite. 1991 yılında eğitime başlamış olup, ülkenin ilk özel ve İngilizce eğitim yapan üniversitedir. Üniversitede önlisans, lisans, yüksek lisans ve doktora eğitimi verilmektedir. Amerikan kredi sisteminin kullanıldığı üniversite, Azerbaycan'ın Bologna sistemine katılmasına ve Bologna prensiplerinin Azerbaycan üniversitelerinde anlaşılarak uygulanmasına katkıda bulunmuştur. Ayrıca, Amerika ve Asya'daki çeşitli ülkelerin üniversiteleriyle öğrenci transfer sistemini uygulamaktadır.

<span class="mw-page-title-main">İstanbul Şehir Üniversitesi</span> İstanbulda kurulu vakıf üniversitesi

İstanbul Şehir Üniversitesi, 2008'de Bilim ve Sanat Vakfı tarafından kurulan ve 30 Haziran 2020'de faaliyetlerine son verilen bir vakıf üniversitesidir.

<span class="mw-page-title-main">Bursa Teknik Üniversitesi</span> Bursada kurulu devlet üniversitesi

Bursa Teknik Üniversitesi (BTÜ),, 2010 yılında Bursa'da kurulmuş devlet üniversitesi.

<span class="mw-page-title-main">İstanbul Kültür Üniversitesi</span> İstanbulda kurulu vakıf üniversitesi

İstanbul Kültür Üniversitesi, 9 Temmuz 1997'de Bakırköy, İstanbul'da kurulan vakıf üniversitesidir.

<span class="mw-page-title-main">Antalya Bilim Üniversitesi</span> Antalyada kurulu vakıf üniversitesi

Antalya Bilim Üniversitesi 21 Temmuz 2010 tarihli Resmî Gazete kararıyla Antalya'da kurulmuş olan ikinci üniversite ve ilk vakıf üniversitesidir. Antalya Bilim Üniversitesi, Gaye Eğitim Sağlık Spor ve Çevre Vakfı tarafından kurulmuştur. 2012-13 eğitim öğretim dönemine öğrenci alımına başlayan üniversitenin rektörü Prof. Dr. Semih Ekercin'dir.

<span class="mw-page-title-main">MEF Üniversitesi</span> İstanbulda kurulu vakıf üniversitesi

MEF Üniversitesi, 2012 yılında İstanbul'da kurulmuş bir vakıf üniversitesi. Yüzde 30 oranında İngilizce eğitim veren Hukuk Fakültesi dışında tüm bölümlerinde İngilizce eğitim vermektedir. Dünya çapında "Ters-yüz Sınıf" eğitim modelini benimseyen ilk üniversitedir. MEF Üniversitesi, Türkiye'de ABET akreditasyonuna sahip sekiz üniversiteden biridir. Bütün mühendislik bölümleri için akreditasyon almıştır.

<span class="mw-page-title-main">Alanya Alaaddin Keykubat Üniversitesi</span> Antalyada kurulu devlet üniversitesi

Alanya Alaaddin Keykubat Üniversitesi, Alanya'da 23 Nisan 2015 tarih ve 29335 sayılı kanun ile kurulan devlet üniversitesi.

<span class="mw-page-title-main">Kıbrıs İlim Üniversitesi</span> KKTCde kurulu vakıf üniversitesi

Kıbrıs İlim Üniversitesi ya da kısaca KİÜ, 2013 yılında Avrupa eğitim standartlarında, yüksek kaliteli bilimsel eğitim ve araştırmaya yatırım yaparak, toplumsal ve ekonomik kalkınmaya katkı koymak amacıyla Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti'nde kurulan bir özel üniversitedir.

Kıbrıs Batı Üniversitesi 2015 yılında Gazimağusa'da kurulan kâr amacı gütmeyen bir üniversitedir. Kıbrıs Batı Üniversitesi'nde 4 fakülte, 2 Meslek Yüksekokulu ve 1 İngilizce Hazırlık Okulu vardır. İngilizce ve Türkçe dillerinde eğitim veren 18 farklı lisans ve önlisans programı sunulmaktadır. Kıbrıs Batı Üniversitesi, YÖK, Türkiye Cumhuriyeti Yükseköğretim Kurulu ve YÖDAK, Kuzey Kıbrıs Yükseköğretim Planlama, Değerlendirme, Akreditasyon ve Koordinasyon Kurulu tarafından tanınmakta KKTC Millî Eğitim ve Kültür Bakanlığı tarafından onaylanmıştır.