İçeriğe atla

Neta Bahcall

Neta Bahcall
נטע אסף בקל
1998 yılında Neta A. Bahcall
Doğum1942 (81-82 yaşında)
İsrail
Vatandaşlık İsrail
 ABD
EğitimKudüs İbrani Üniversitesi
Weizmann Bilim Enstitüsü
Tel Aviv Üniversitesi
Tanınma nedeniGalaksi kümesi
Karanlık madde
Evlilik
John Bahcall
(e. 1966; ö. 2005)
Çocuk(lar)3
ÖdüllerCecilia Payne-Gaposchkin Ödülü
Kariyeri
DalıAstrofizik
Çalıştığı kurumPrinceton Üniversitesi (günümüz)
Uzay Teleskobu Bilim Enstitüsü
Kaliforniya Teknoloji Enstitüsü
TezNükleer Astrofizik

Neta Assaf Bahcall (İbranice: נטע אסף בקל; d. 1942), İsrailli[1] astrofizikçi ve kozmologdur. Princeton Üniversitesi'nde astronomi profesörüdür.

İlk yılları ve eğitimi

Neta Assaf Bahcall, 1942 yılında İsrail'de doğdu. Çocukken tıp fakültesinde okuma hayali vardı.[2] Ancak, 1963'te İsrail'deki Kudüs İbrani Üniversitesi'nde fizik ve matematik alanında okudu. 1965'te Weizmann Bilim Enstitüsü'nde fizik alanında yüksek lisans derecesini aldı. 1970 yılında Tel Aviv Üniversitesi'nde astrofizik alanında doktora derecesini aldı.[3]

Kariyeri

Bahcall, 1970'den 1971'e kadar Kaliforniya Teknoloji Enstitüsü'nde fizik alanında araştırma görevlisiydi. Aynı yıl doktorasını aldı ve 1989'dan beri, tam zamanlı astrofizik profesörü olduğu Princeton Üniversitesi'nde çalışmaya başladı. 1971 ile 1983 yılları arasında kıdemli bir araştırma astrofizikçisinin araştırma görevlisiydi. 1983'ten 1989'a kadar, hangi bilim programlarının Hubble'a erişebileceğini seçen Uzay Teleskobu Bilim Enstitüsü'nde Genel Gözlemci Destek Şubesi başkanlığı ve Bilim Programı Seçim Ofisi başkanlığı yaptı.

Hubble Uzay Teleskobu'nu kullanarak çeşitli galaksilerin yerlerini ve yapılarını haritaladı. Astrofizik alanına yaptığı en önemli katkılardan biri evrenin kütlesini hesaplamasıydı.

1997'de Bahcall, Ulusal Bilimler Akademisi üyeliğine seçildi. 1998'de Stockholm'deki Nobel Sempozyumu da dahil olmak üzere çok sayıda organizasyonda öğretim görevlisi olmuştur. Bahcall, 1995'ten 1998'e kadarAmerikan Astronomi Topluluğu'nun uzun süredir üyesi ve başkan yardımcısıdır. Bahcall ayrıca Ulusal Astronomi ve Astrofizik Danışma Komitesi'nin üyesidir.[4] Uzay Teleskobu Enstitüsü Konseyi, IAU ABD Ulusal Komitesi, Sloan Dijital Gökyüzü Araştırması Bilimsel Danışma Komitesi, Amerikan Fizik Enstitüsü Uluslararası İlişkiler Komitesi ve AAS Astronomide Kadınların Statüsü Komitesi'nin başkanıydı. 2006 yılında Ohio Eyalet Üniversitesi'nden fahri doktora aldı.

Kişisel hayatı

Neta, aynı zamanda bir astrofizikçi ve Princeton Üniversitesi'nde kendisi gibi profesör olan John Bahcall ile 2005'teki ölümüne kadar evli kaldı. İkisi, ortak yazar olarak 20'den fazla hakemli makale yayınlayarak sık sık birlikte çalıştılar. John ve Neta Bahcall çiftinin, hepsi bilim alanında doktora yapmış üç çocuğu vardır.

Dini görüşleri ve Tanrı'ya olan inancı ile ilgili sorulan soruya, "Ben çok dindar değilim ama çok Yahudiyim ... Yaptığım bilimi dinin Tanrı hakkındaki sorusuyla birleştiriyorum, yani tüm fizik kanunları Evreni yaratan ve Evrendeki muazzam miktardaki güzellik, Tanrı ile olan bağlantıyı temsil eder." cevabını verdi.[5]

Ödüller ve onurlar

  • 2020'de Amerikan Astronomi Topluluğu'nun Eski Üyesi seçildi [6]
  • Cecilia Payne-Gaposchkin Ödülü, Harvard Üniversitesi (2013)
  • Ontario, Kanada'daki Perimeter Institute for Theoretical Physics'de Seçkin Araştırma Başkanı (2009-2013)
  • Ohio Eyalet Universitesi Fahri derecede bilim doktoru (2006)
  • ABD Ulusal Bilimler Akademisi üyesi (1997'de seçildi)

Kaynakça

  1. ^ "פרופ' דן שכטמן נבחר לאקדמיה האמריקנית לאמנויות ומדעים - Technion - Israel Institute of Technology". Technion - Israel Institute of Technology - (İbranice). 23 Nisan 2014. 20 Temmuz 2014 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 15 Aralık 2022. 
  2. ^ "'The Sky is for Everyone': Talking with Princeton women in astrophysics". Princeton University (İngilizce). 30 Eylül 2022 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 15 Aralık 2022. 
  3. ^ Wayne, Tiffany K. American Women of Science since 1900, Vol. 1. ss. 210-212. 22 Kasım 2022 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 15 Aralık 2022. 
  4. ^ "Astronomy and Astrophysics Advisory Committee (AAAC) 2006-2007 Membership List" (PDF). 4 Ekim 2015 tarihinde kaynağından (PDF) arşivlendi. 
  5. ^ Hargittai, Balazs; Hargittai, István. Candid Science V: Conversations with Famous Scientists. Imperial College Press. s. 278. 
  6. ^ "AAS Fellows". AAS. 28 Şubat 2020 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 27 Eylül 2020. 

Dış bağlantılar

İlgili Araştırma Makaleleri

<span class="mw-page-title-main">William Fowler</span> Amerikalı nükleer fizikçi

William Alfred "Willie" Fowler, Amerikalı bir astrofizikçidir.

<span class="mw-page-title-main">Dilhan Eryurt</span> Türk gök fizikçi

Dilhan Eryurt, Türk astrofizikçiydi. Araştırmaları ile Güneş'in ve yıldızların evrimi çalışmalarına katkıda bulunmuş bir bilim insanıdır.

<span class="mw-page-title-main">Lyman Spitzer</span> Amerikalı gökbilimci (1914 – 1997)

Lyman Strong Spitzer, Jr., Amerikalı teorik fizikçi ve gökbilimci. Yıldız oluşumu hakkındaki araştırmaları, uzay teleskobunu desteklemesi ve plazma fiziği çalışmaları ile tanınmaktadır.

Feryal Özel, Türk astrofizikçi. Araştırma alanları karadelikler, nötron yıldızları ve teorik astrofizik üzerinedir. Akademik kariyeri Columbia, Harvard ve Princeton gibi ABD üniversitelerinde şekillenmiş, İsviçre'nin Cenevre kentindeki CERN'de ve Danimarka'daki Niels Bohr Enstitüsü'nde bulunmuş olan Özel, 2001'den beri NASA'da görev yapmaktadır. 2003 yılında dünyanın en tanınmış bilim insanları ile birlikte "Büyük Fikirler" listesine girmesiyle tanındı

<span class="mw-page-title-main">Subrahmanyan Chandrasekhar</span>

Subrahmanyan Chandrasekhar, Hint asıllı Amerikalı astrofizikçi. A. Fowler ile birlikte 1983'te kara deliklerin yüksek kütleli yıldızların evrimlerinin son aşamalarından biri olduğunu matematiksel teori haline getirdiklerinden dolayı Nobel Fizik Ödülünü kazanmıştır. 1930 Nobel Fizik Ödülü sahibi Chandrasekhara Venkata Raman'ın yeğenidir. Chandrasekhar limiti olarak bilinen astrofizik kavramını ortaya atmıştır.

<span class="mw-page-title-main">Arthur B. McDonald</span> Kanadalı fizikçi

Arthur Bruce McDonald, Kanadalı astrofizikçi. McDonald Sudbury Nötrino Gözlemevi Enstitüsü direktörü ve Kingston, Ontario'da bulunan Queen Üniversitesi'nde parçacık astrofiziği dalında Gordon ve Patricia Gray Kürsüsü başkanıdır. Japon fizikçi Takaaki Kajita ile ortaklaşa 2015 Nobel Fizik Ödülü'ne layık görülmüştür.

<span class="mw-page-title-main">Jocelyn Bell Burnell</span> İngiliz bilimci

Dame Susan Jocelyn Bell Burnell, Kuzey İrlandalı astrofizikçi. Lisansüstü öğrencisiyken ilk radyo pulsarlarını keşfetti. İlk olarak pulsarları gözlemlemesine ve de analiz etmesine rağmen Bell Burnell Nobel Fizik Ödülü'nü tez danışmanı Antony Hewish ile paylaşmamıştır.

Marica Branchesi İtalyan astrofizikçi.

<span class="mw-page-title-main">Reinhard Genzel</span> Alman gökbilimci

Reinhard Genzel Max-Planck-Institut für extraterrestrische Physik'de yönetici, LMU'da profesör ve Kaliforniya Üniversitesi, Berkeley' de emeritus profesör olan bir Alman astrofizikçi. Andrea Ghez ve Roger Penrose ile paylaştığı " galaksimizin merkezinde süper kütleli kompakt bir nesnenin keşfi için" 2020 Nobel Fizik Ödülü'ne layık görüldü.

<span class="mw-page-title-main">Sandra Faber</span>

Sandra Moore Faber, galaksilerin evrimi üzerine yaptığı araştırmalarla tanınan bir astrofizikçidir. Kaliforniya Üniversitesi, Santa Cruz'da Astronomi ve Astrofizik Profesörüdür ve Lick Gözlemevi'nde çalışmaktadır. Galaksilerin parlaklığını içlerindeki yıldızların hızına bağlayan önemli keşifler yaptı ve Faber-Jackson ilişkisinin ortak kaşiifi oldu. Faber, Hawaii'deki Keck teleskoplarının tasarımında da etkili oldu.

<span class="mw-page-title-main">Margaret Geller</span> Amerikalı gökbilimci

Margaret J. Geller, Harvard-Smithsonian Astrofizik Merkezi'nde Amerikalı bir astrofizikçidir. Çalışmaları, yakın evrenin öncü haritalarını, galaksiler ve çevreleri arasındaki ilişkiyi araştırmayı ve evrendeki maddenin dağılımını ölçmek için yöntemlerin geliştirilmesini ve uygulanmasını içermektedir.

<span class="mw-page-title-main">Catherine Cesarsky</span> Fransız gökbilimci (d. 1943)

Catherine Jeanne Cesarsky, modern astrofiziğin birçok merkezi alanındaki başarılı araştırma faaliyetleriyle tanınan Arjantinli ve Fransız gök bilimci. Uluslararası Astronomi Birliği'nin eski başkanı (2006-2009) ve Avrupa Güney Gözlemevi'nin eski genel müdürüdür(1999-2007). 2017 yılında Square Kilometre Array radyo teleskop projesinin Yönetim Kurulu Başkanı oldu.

Jenny Greene, Amerikalı astrofizikçi ve Princeton Üniversitesi'nde profesördür. Süper kütleli kara delikler ve içinde bulundukları galaksiler üzerindeki çalışmalarıyla geniş kitleler tarafından tanındı.

<span class="mw-page-title-main">Megan Donahue</span> Amerikalı astrofizikçi ve astronom

Megan Donahue, galaksi ve galaksi kümelerini inceleyen Amerikalı astronom. Michigan Eyalet Üniversitesi'nde fizik ve astrofizik profesörü ve 2018-2020 dönemi için Amerikan Astronomi Topluluğu başkanıdır.

<span class="mw-page-title-main">France A. Córdova</span>

France Anne-Dominic Córdova, Ulusal Bilim Vakfı'nın on dördüncü genel müdürü olan Amerikalı astrofizikçi ve yöneticidir. Daha önce, 2007'den 2012'ye kadar Purdue Üniversitesi'nin on birinci rektörü olarak görev yapmıştır. Günümüzde Science Philanthropy Alliance topluluğunun başkanlığını yürütmektedir.

<span class="mw-page-title-main">Belinda Wilkes</span> İngiliz astrofizikçi

Belinda Jane Wilkes ABD'deki Cambridge, Massachusetts'de bulunan Smithsonian Astrofizik Gözlemevi'nde (SAO) Kıdemli Astrofizikçi ve Chandra X-ray Merkezi'nin eski direktörüdür.

<span class="mw-page-title-main">Meg Urry</span> Amerikalı astrofizikçi

Claudia Megan Urry, Amerikan Astronomi Topluluğu Başkanı, Yale Üniversitesi Fizik Bölümü başkanı ve Hubble Uzay Teleskobu ekibinin bir parçası olarak görev yapmış Amerikalı bir astrofizikçi. Halen Yale Üniversitesi'nde İsrail Munson Fizik ve Astronomi Profesörü ve Yale Astronomi ve Astrofizik Merkezi Direktörüdür. Urry, yalnızca kara delikler ve çok dalga boylu araştırmalar da dahil olmak üzere astronomi ve astrofiziğe katkılarıyla değil, aynı zamanda astronomi, bilim ve daha genel olarak akademide cinsiyetçilik ve cinsiyet eşitliğini ele alan çalışmalarıyla da dikkate değerdir.

<span class="mw-page-title-main">Jayant Narlikar</span>

Jayant Vishnu Narlikar, Üniversiteler Arası Astronomi ve Astrofizik Merkezi'nde (IUCAA) çalışmış Hint astrofizikçi ve emekli profesördür. Sir Fred Hoyle ile birlikte Hoyle-Narlikar teorisi olarak bilinen konformal yerçekimi teorisini geliştirdi. Albert Einstein'ın görelilik teorisini ve Mach prensibini benisemiştir. Bir parçacığın eylemsizlik kütlesinin, kozmik devrin bir fonksiyonu olan bağlantı sabiti ile çarpılan diğer tüm parçacıkların kütlelerinin bir fonksiyonu olduğunu öne sürer.

<span class="mw-page-title-main">Athena Coustenis</span> Yunan asıllı Fransız astrofizikçi

Athena Coustenis, Yunan asıllı Fransız astrofizikçi ve gezegen bilimcidir. Meudon'daki Paris Gözlemevi'nde çalışmaktadır ve Fransa Ulusal Bilimsel Araştırma Merkezi'nde (CNRS) İstisnai Araştırma Sınıfı Direktörüdür. Avrupa Uzay Ajansı (ESA) ve NASA için çeşitli uzay görevi projelerinde yer almaktadır. Gaz devi gezegenleri Satürn, Jüpiter ve onların uydularıyla ilgilenmekte ve Satürn'ün uydusu Titan konusunda önde gelen uzman olarak kabul edilmektedir.

<span class="mw-page-title-main">Wendy Freedman</span> Amerikalı astronom, astrofizikçi ve akademisyen

Wendy Laurel Freedman, Hubble sabitini ölçmesiyle tanınan Kanada asıllı Amerikalı astronom ve astrofizikçi. Carnegie ve Şili'deki Las Calampanas Gözlemevlerinin yöneticiliğini yaptı. Günümüzde Chicago Üniversitesi'nde astronomi ve astrofizik profesörüdür.