İçeriğe atla

Nestser Sakalouski

Nestser Sakalouski
Nestser Sakalouski
Doğum09 Kasım 1902(1902-11-09)
Ölüm13 Kasım 1950 (48 yaşında)
MilliyetBeyaz Rus, Sovyet
VatandaşlıkSovyetler Birliği
MeslekBesteci
Tanınma nedeniBelarus Sovyet Sosyalist Cumhuriyeti Devlet Marşı'nın bestecisi.

Nestser Sakalouski (BelarusçaНесьцер Сакалоўскі; RusçaНестор Соколовский; 9 Kasım 1902 – ö. 13 Kasım 1950), Beyaz Rus Sovyet besteci.[1][2] Günümüzün Belarus Cumhuriyeti Devlet Marşı marşında kullanılan Belarus Sovyet Sosyalist Cumhuriyeti Devlet Marşı'nın müziğini besteledi.[3]

Yaşamı

1921'de Minsk'teki okuduğu okulundan mezun oldu. Ukrayna tiyatro grubunun korosunda çalıştı, amatör koro çevrelerinde şarkı söyledi. 1923'ten 1926'ya kadar Kızıl Ordu'da çeşitli görevlerde bulundu. 1926'da Belarus 3. Devlet Tiyatrosu'nun koro yöneticisi oldu. 1932-1935 arası Minsk'te amatör grupları yönetti.

1931 yılına kadar Minsk Müzik Koleji'nde okudu. 1931 yılında Belarus besteci organizasyonuna üye oldu. 1932-1935 yılları arasında Belarus Devlet Konservatuvarı'nda devam etti. II. Dünya Savaşı döneminde 1941-1943 yılları arasında Kızıl Ordu'da görev yaptı. 1943'te Polesskiy Bölgesel Şarkı ve Dans Topluluğu Sanat Yönetmeni görevi yürüttü.

1944-1946 yılları arasında Belarus SSC Halk Komiserleri Kurulu Sanat Dairesi'nin amatör performans bölümünün başkanı görevi yürüttü. 1946'dan ölümüne kadar Belarus Devlet Yayınevi'nin müzik edebiyatının kıdemli editörü idi.

Sakalouski 13 Kasım 1950'de öldü.[4] Naaşı Minsk'te yer alan bir askeri mezarlığa defnedildi.

Kaynakça

  1. ^ Биографический справочник. Мн: Издательство «Белорусская советская энциклопедия» имени Петруся Бровки, 1982. 29 с.
  2. ^ Беларуская энцыклапедыя: У 18 т. Т.14: Рэле — Слаявіна / Рэдкал.: Г. П. Пашкоў і інш. — Мн.: БелЭн, 2002. — Т. 14. — 512 с. — 10 000 экз. — ISBN 985-11-0238-5 (Т. 14).
  3. ^ "Государственная символика Республики Беларусь" (Rusça). President.gov.by. 4 Ekim 2019 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 3 Kasım 2019. 
  4. ^ Сакалоўскі Нестар Фёдаравіч // Памяць: гісторыка-дакументальная хроніка Докшыцкага раёна / рэдкал.: Г. П. Пашкоў [і інш.]; маст. Э. Э. Жакевіч. — Мн., 2004. — С. 636.

İlgili Araştırma Makaleleri

<span class="mw-page-title-main">Belarus'un ulusal sembolleri</span> Vikimedya liste maddesi

Belarus'un ulusal sembolleri, Belarus Anayasası tarafından belirlenmiş Belarus'u temsil eden devlet sembolleridir. Bu semboller Belarus arması, Belarus bayrağı ve Belarus marşıdır.

<span class="mw-page-title-main">Belarus Cumhuriyeti Devlet Marşı</span>

Belarus Cumhuriyeti Devlet Marşı veya şarkı sözlerinin ilk kısmının kullanıldığı resmî olmayan adıyla Mı, Byelarusı, Belarus'un devlet marşıdır. Ülkenin devlet sembolleri arasında yer alır. Marş ilk olarak 1940'lı yıllarda yazıldı ve 1955'te Beyaz Rusya Sovyet Sosyalist Cumhuriyeti'nde kullanılmak üzere kabul edildi. Marşın müziği Nestser Sakalouski tarafından bestelendi, sözleri Mihas Klimkoviç tarafından yazıldı. Sovyetler Birliği'nin dağılmasından sonraki dönemde 1995'ten 2002'ye kadar marşı resmi törenlerde sözsüz olarak Sakalouski tarafından bestelenen müzikle birlikte kullanılmaya devam etti. Klimkoviç ve Uladzimir Karızna tarafından yazılan yeni şarkı sözleri, 2 Temmuz 2002'de yayınlanan devlet başkanlığı kararnamesiyle kabul edilirken, Belarus ile olan tarihi bağlantılarından dolayı bestede değişikliğe gidilmedi. Bu açıdan Belarus, Rusya, Özbekistan ve Tacikistan ile birlikte Sovyet marşlarının müziğini kullanımdan kaldırılmadan devam eden eski Sovyet ülkelerinden biridir.

<span class="mw-page-title-main">Aleksandr Aleksandrov</span>

Aleksandr Vasiliyeviç Aleksanrdov, Rus ve Sovyet besteci, müzik öğretmeni, koro şefi, profesör. Kızıl Ordu Korosu'nun kurucusu. Sovyetler Birliği Devlet Marşı ve Rusya Ulusal Marşı'nın bestecisi.

<span class="mw-page-title-main">Ukrayna Bağımsızlık Savaşı</span>

Ukrayna Bağımsızlık Savaşı, 8 Kasım 1917 ile 17 Kasım 1921 yılları arasında süren, içinde çeşitli siyasi ve askerî kuvvetlerin yer aldığı ve Ukrayna'da cumhuriyetin kurulmasıyla sonuçlanan bir süreçtir. Bu cumhuriyet, daha sonra Sovyetler Birliği tarafından ilhak edilerek, Ukrayna Sovyet Sosyalist Cumhuriyeti'ne dönüştürülmüştür. Savaşın tarafları arasında; Ukraynalı milliyetçiler, Bolşevikler, anarşistler, İttifak Devletleri'ni oluşturan Alman ve Avusturya-Macaristan imparatorluklarının askerî kuvvetleri, Belarus Gönüllüler Ordusu ve İkinci Polonya Cumhuriyeti kuvvetleri bulunmaktaydı.

<span class="mw-page-title-main">İvan Papanin</span> Sovyet kâşif

İvan Dimitriyeviç Papanin - - Sovyet kâşif. Coğrafî Bilimler Uzmanı ve Tümamiral (1943).

Şaşkınlıkla bakıyorum mavi göğün yüzüne…, sözleri 1841 yılında Ukraynalı romantik şair Mihailo Petrenko tarafından yazılmış şarkı. 1903 yılında Lyudmila Aleksandrova bu şiire müzik besteledi. Müzisyen, koro yönetmeni ve müzik öğretmeni olan Vladislav Zaremba bu şarkıyı vokal ve piyano için uyarlamıştır.

<span class="mw-page-title-main">Vera Harujaya</span> Sovyet casus

Vera Harujaya, İki Savaş Arası Dönem sırasında Polonya'da Sovyetler Birliği için casusluk görevi yapan Beyaz Rus komünist yazar, öğretmen, gazeteci, eylemci, partizan, direniş hareketi üyesi, ulusal kahraman. Barbarossa Harekâtı sonrası Naziler tarafından idam edildi. Kendisine Lenin Nişanı, Kızıl Bayrak Nişanı ve Sovyetler Birliği Kahramanı unvanı verildi.

Bahar Davası veya Muhafızlar Olayı, daha önce görev yapmış Rus İmparatorluk Ordusu'nda görev yapan Kızıl Ordu mensuplarına, askeri uzmanlara ve sivil memurların 1930-31 yılları arasında yargılandığı dava. Bu davada yalnızca Mayıs 1931'de Leningrad'da binden fazla kişi idam cezasına çarptırıldı ve vuruldu.

Mihas Klimkoviç Beyaz Rus şair, librettist ve yazar. Belarus Sovyet Sosyalist Cumhuriyeti Devlet Marşı'nın ve ardılı olan Belarus Cumhuriyeti Devlet Marşı'nın sözlerinin yazarıdır.

<span class="mw-page-title-main">Mikalay Huseu</span>

Mikalay İvanaviç Huseu,, Sovyet Beyaz Rus ressam, grafik tasarımcısı ve öğretmen. Belarus Sovyet Sosyalist Cumhuriyeti bayrağının tasarımcısıdır. Günümüzde kullanılan Belarus bayrağında da Huseu'nun tasarımı kullanıldı.

<span class="mw-page-title-main">Syarhey Rassadzin</span>

Syarhey Yauhenaviç Rassadzin ya da Rusça adı ile Sergey Yevgenyeviç Rassadin, - Beyaz Rus tarihçi, arkeolog, bilim insanı, tarih bilimleri doktoru, profesör.

<span class="mw-page-title-main">Kültür Bakanlığı (Belarus)</span> Belarusta kültür işlerinden sorumlu devlet politikaları yürüten bakanlık

Belarus Kültür Bakanlığı, Belarus'ta kültür işlerinden sorumlu devlet politikaları yürüten bakanlık. 28 Eylül 2017'de Yuri Pavloviç Bondar göreve getirildi.

<span class="mw-page-title-main">Klaudziy Duj-Duşeuski</span> Beyaz Rus mimar, diplomat ve gazeteci

Klaudziy Stsyapanaviç Duj-Duşeuski, Beyaz Rus mimar, diplomat ve gazeteci. Bazı kaynaklarda 1917 yılında Belarus bayrağı olan beyaz-kırmızı-beyaz bayrağın yaratıcısı olduğu ifade edilir, ancak başka iddialar da vardır.

Mihail Katsar, Sovyet Beyaz Rus sanat tarihçisi doktoru, profesör. Katsar'ın kardeşi Matrona Markeviç Belarus Sovyet Sosyalist Cumhuriyeti bayrağında ve ardından 1995 referandumunda kabul edilen Belarus bayrağında kullanılan süsleme deseninin tasarımcısıdır.

<i>Babka</i>

Babka Belarusça: Бабка) veya Polonya'daki adıyla babka ziemniaczana, Belarus'ta ve Polonya'da popüler olarak tüketilen tuzlu bir yemektir. Rendelenmiş patates, yumurta, soğan ve tütsülenmiş, haşlanmış veya kızarmış domuz pastırması ve sosislerden yapılır. Fırında çömlekte pişirilir ve genellikle ekşi krema ile servis edilir. Tarif ve pişirme yöntemine bağlı olarak, lapa turtası veya ağır patates pudingi de olabilir.

<span class="mw-page-title-main">Yan Serada</span>

Jan Sierada, Belaruslu devlet adamı, pedagog ve yazar. Belarus Demokratik Cumhuriyeti'nin ilk devlet başkanıydı.

Yaşasın Belarus! veya Çok yaşa Belarus! (Belarusça: Жыве Беларусь!), Belaruslu demokrat ve milliyetçi muhalif kesimler tarafından kullanılan slogan. Slogan, milli duyarlılığı canlandırmayı ve Belarusluların ülkenin, dilin ve milli kültürün özgürlüğü ve bağımsızlığı adına birleşmelerini amaçlar.

<span class="mw-page-title-main">Belarus coğrafyası</span>

Belarus, Karayla çevrili, genellikle düz bir ülke olan, doğal sınırları olmayan, 207.600 kilometrekarelik bir alanı kaplar veya yüzölçümü bakımında Birleşik Krallık veya Kansas eyaletinden biraz daha küçüktür. Komşuları doğuda ve kuzeydoğuda Rusya, kuzeyde Letonya, kuzeybatıda Litvanya, batıda Polonya ve güneyde Ukrayna'dır. Kuzeyden güneye uzantısı 560 km, batıdan doğuya 650 km 'dir.

<span class="mw-page-title-main">Symon Budny</span>

Szymon Budny veya Symon Budny Polonyalı - Beyaz Rusyalı hümanist, eğitimci, İncil çevirmeni, Protestan reformcu, filozof, sosyolog ve tarihçi.