İçeriğe atla

Nesrin Özören

Nesrin Özören
Mezun olduğu okul(lar)Boğaziçi Üniversitesii (Lisans)
Pensilvanya Üniversitesi (Doktora)
Kariyeri
DallarıMoleküler biyoloji
Çalıştığı kurumlarBoğaziçi Üniversitesi
Tez (2002)

Nesrin Özören (d. 25 Temmuz 1972, Silistre, Bulgaristan), Türk moleküler biyolog. Aşılar, apoptoz, bağışıklık sistemi, behçet hastalığı ve melanom alanlarındaki çalışmaları ile tanınmaktadır. Pensilvanya Üniversitesi'nde biyoloji doktoru unvanı aldı. Boğaziçi Üniversitesi'nde profesör unvanıyla bölüm başkanı olarak görev yapmaktadır.

İlk yılları ve eğitimi

Özören, Bulgaristan'da doğdu ve lisenin ortalarına kadar orada okudu. İyi bir eğitim almış olsa da Türk kimliği sebebiyle ayrımcılığa maruz kaldı. Lisede Atatürk ve Bulgaristan Türkleri üzerine yazdığı bir yazı, babasının yazdığı şiirler sebebiyle evini aramaya gelen polisler tarafından bulundu ve bu sebepten okuldan atıldı. Ailesi Türkiye'ye iltica etti ve liseyi burada birincilikle bitirdi.

Daha sonra Boğaziçi Üniversitesinde moleküler biyoloji ve genetik okumaya başladı. Bu bölümü bölüm ikincisi olarak tamamladı.

Akademik hayatı

Akademik hayatına ABD'de başladı. Doktora eğitimi Pensilvanya Üniversitesinde tamamladı ve Michigan Üniversitesinde doktora sonrası çalışmalar yaptı. Daha sonra Türkiye'ye dönerek mezun olduğu bölümde çalışmaya başladı. Boğaziçi Üniversitesinde Apoptozis ve Kanser İmmünolojisi Laboratuvarını kurdu. Türkiye Moleküler Biyoloji Derneğinin bir dönem başkanlığını yaptı ve kurucu üyesi olarak yer aldı.[1][2][3]

Kaynakça

  1. ^ "Prof. Dr. Nesrin Özören". Apoptozis ve Kanser İmmünolojisi Laboratuvarı, Boğaziçi Üniversitesi. 
  2. ^ "Prof. Dr. Özören: Kadınların kendi alanının savaşçı kraliçesi olması lazım". Anadolu Ajansı. 29 Mayıs 2022 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 29 Mayıs 2022. 
  3. ^ "Özgeçmiş - Nesrin Özören". Boğaziçi Üniversitesi Moleküler Biyoloji ve Genetik. 17 Haziran 2022 tarihinde kaynağından arşivlendi. 

İlgili Araştırma Makaleleri

<span class="mw-page-title-main">Boğaziçi Üniversitesi</span> İstanbulda kurulu devlet üniversitesi

Boğaziçi Üniversitesi (BOÜN), İstanbul'da yer alan bir devlet üniversitesi.

<span class="mw-page-title-main">Haliç Üniversitesi</span> İstanbulda kurulu vakıf üniversitesi

Haliç Üniversitesi, 1998 yılında Bizim Lösemili Çocuklar Vakfı tarafından İstanbul'da kurulmuş bir vakıf üniversitesidir.

<span class="mw-page-title-main">Afyon Kocatepe Üniversitesi</span> Afyonkarahisarda kurulu devlet üniversitesi

Afyon Kocatepe Üniversitesi (AKÜ), 1992 yılında Afyonkarahisar'da kurulmuş bir devlet üniversitesidir. Üniversitenin temelleri 1974 yılında Anadolu Üniversitesi'ne bağlı bir birimin devamı olarak atılmıştır.

<span class="mw-page-title-main">Sivas Cumhuriyet Üniversitesi</span> Sivasta kurulu devlet üniversitesi

Sivas Cumhuriyet Üniversitesi, Cumhuriyet'in kuruluşunun 50. yılı anısına, 9 Şubat 1974 tarihinde 1788 Sayılı Kanunla Sivas'ta 11000 dönüm arazi üzerinde kurulmuştur. 1974 yılında tıp fakültesi ile eğitime başlamıştır. Görevdeki rektörü Prof. Dr. Alim Yıldız'dır.

<span class="mw-page-title-main">Ankara Üniversitesi Fen Fakültesi</span>

Ankara Üniversitesi Fen Fakültesi Cumhuriyet döneminin ilk kurulan fakültesi Ankara Üniversitesi'nin mühendislik ve temel bilim alanlarındaki öncü kuruluşlarındandır. Kuruluşundan bu yana fakülte Türkiye'de bilim ve teknolojinin gelişmesinde, ülkenin kalkınmasında, çağdaş düzeyde temel ve uygulamalı araştırmalar yapılmasında önemli katkılarda bulunmuştur.

Mustafa Santur, Türk akademisyen.

Prof. Dr. Sabih Tansal, Türk mühendis, akademisyen.

Utkan Demirci, Türk mühendis ve Profesör. Stanford Üniversitesi, Tıp Fakültesi, Canary Kanser Erken Teşhis Merkezinde kendi araştırma grubunun başında görev yapmaktadır. 2005-2014 yılları arasında Harvard Üniversitesi Tıp Fakültesi Brigham and Women's Hastanesi ve Harvard-MIT Sağlık Blimleri ve Teknolojileri Biyomedikal Mühendisiği Bölümü'nde Biyo Akustik Mikro Elektro Mekanik Sistemler Laboratuvarını kurdu ve yönetti. Dr. Demirci 2013 yılında epilepsi hastalığının tanı ve tedavisinde kullanılabilecek ucuz ve etkili bir cihaz geliştirerek Bright Future Ödülüne layık görülmüştür. 2006 yılında AIDS hastalığı üzerine yaptığı başarılı çalışmalarlaMassachussetts Institute of Technology Technology Review Magazine tarafından biyoteknoloji alanında dünyayı değiştirecek olan ilk 35 bilim insanı arasında gösterilen Türk Bilim insanıdır.

<span class="mw-page-title-main">İstanbul Kültür Üniversitesi</span> İstanbulda kurulu vakıf üniversitesi

İstanbul Kültür Üniversitesi, 9 Temmuz 1997'de Bakırköy, İstanbul'da kurulan vakıf üniversitesidir.

Erdener Özer, Türk tıp akademisyeni ve hekim. İzmir Tabip Odası'nda başkanlık yapmaktadır.

<span class="mw-page-title-main">Üsküdar Üniversitesi</span> İstanbulda kurulu vakıf üniversitesi

Üsküdar Üniversitesi, Prof Dr. Nevzat Tarhan öncülüğünde İnsani Değerler ve Ruh Sağlığı Vakfı tarafından 2011 yılında İstanbul'da kurulmuş olan bir vakıf üniversitesidir.

<span class="mw-page-title-main">Teoman Duralı</span> Türk filozof ve akademisyen (1947–2021)

Şaban Teoman Duralı, Türk filozof, mütefekkir ve akademisyendir. Felsefe tarihi, biyoloji felsefesi, dilbilim, siyaset felsefesi, savaş felsefesi gibi alanlarda çok sayıda kitabı ve makalesi vardır.

<span class="mw-page-title-main">Ergi Deniz Özsoy</span> Türk biyolog

Ergi Deniz Özsoy, Türk evrimsel biyolog ve genetikçi. Türkiye'de evrimsel biyolojinin doğru anlaşılması ve popülerleşmesinin en önemli aktörlerinden birisidir. Günümüzde eğitimini de aldığı Hacettepe Üniversitesi Biyoloji Bölümü'nde bölüm başkanı görevindedir.

Karadeniz Teknik Üniversitesi Fen Fakültesi, İstanbul ve Ankara illeri dışında kurulan ilk üniversite olan Karadeniz Teknik Üniversitesi’nin, temel bilimler alanındaki fakültesi. 1963 yılında "Temel Bilimler Fakültesi" olarak kurulmuştur.

Hande Özdinler, Türk akademisyen. Moleküler biyoloji ve genetik alanındaki çalışmaları ile ALS hastalığı üzerine yaptığı araştırmalar ile tanınmıştır.

<span class="mw-page-title-main">Betül Kaçar</span> Türk araştırmacı, akademisyen

Betül Kaçar, Türk astrobiyolog ve profesör.

Nesrin Hisli Şahin, profesör, bilim insanı, araştırmacı, akademisyen, klinik psikolog, psikoterapist.

Aykut Kence, evrimsel biyoloji alanındaki çalışmalarıyla tanınan Türk biyolog ve bilim insanı. 1988 yılında Uluslararası Böcek Fizyolojisi ve Ekolojisi Merkezi Ödülü'nü, 1996 yılında Türk Tabipler Birliği İzmir Tabip Odası I. Türkiye Ekopatoloji Ödülü'nü ve 2008'de TÜBA Ders Kitapları Çeviri Ödülü'nü kazanmıştır. 1968 yılında İstanbul Üniversitesi Fen Fakültesi'nden mezun olmuştur. 1973 yılında Stony Brook, New York Eyalet Üniversitesi’nde doktorasını tamamlamıştır. 1974 yılından 2013 yılına kadar Orta Doğu Teknik Üniversitesi’nde çeşitli görevlerde bulunmuştur.

Nilay Yapıcı, Türk sinirbilim uzmanıdır. Çalışmalarına Ithaca'daki Cornell Üniversitesinde devam etmektedir.

Zehra Sayers moleküler biyoloji, yapısal biyoloji ve biyofizik alanlarında çalışan Türk-İngiliz bilim insanı. Sabancı Üniversitesi Moleküler Biyoloji, Genetik ve Biyomühendislik programının kurucu üyesi olan Sayers, bir süre Sabancı Üniversitesi rektörü olarak da görev yapmıştır. Aynı zamanda Ortadoğu Senkrotron Işınımı Deneysel Bilim ve Uygulamaları (SESAME) projesinde Bilim Danışma Kurulu Başkanı sıfatı ile yer almıştır. 2019'da AAAS Bilimde Diplomasi Ödülü'ne layık görülmüştür.