İçeriğe atla

Nesokruşimaya i legendarnaya

Türkçe: Kalıcı ve efsanevî
Nesokruşimaya i legendarnaya
Diğer ismiMarsh Sovyetskoy armii
TürkçeSovyet Ordusu Marşı
GüfteOleg Koliçev, 1943
BesteAleksandr Aleksandrov
Kabul tarihi1939

Nesokruşimaya i legendarnaya (Rusça: Несокрушимая и легендарная, anlam: "Kalıcı ve efsanevî"), Sovyet ordusu marşı (Марш Советской армии / Marsh Sovyetskoy armii) veya Sovyet Ordusu Marşı (Песня о Советской армии / Pesnya o Sovetskoy Armii) olarak da bilinen Sovyet popüler marşı.

Stalingrad Savaşı'ndan sonra 1943'te müziği Aleksandr Aleksandrov tarafından bestelendi ve şiiri Oleg Koliçev tarafından yazıldı. II. Dünya Savaşı sırasında propaganda müziği olarak Kızıl Ordu askerleri tarafından okundu.

Ayrıca bakınız

Dış bağlantılar

İlgili Araştırma Makaleleri

<span class="mw-page-title-main">Stalingrad Muharebesi</span> II. Dünya Savaşının dönüm noktası kabul edilen muharebe

Stalingrad Muharebesi, Stalingrad Meydan Muharebesi ya da Stalingrad Savaşı, II. Dünya Savaşı’nın Doğu Cephesi'nde, Mihver ordularıyla Kızıl Ordu arasında, Stalingrad kenti için yapılan savaştır. Hemen hemen tüm tarihçiler tarafından II. Dünya Savaşı’nın kesin dönüm noktalarından biri olarak kabul edilir. Bu savaş, tarafların tüm güç ve azimlerini ortaya koydukları, kıran kırana süren ve sonuçta, toplam kayıpların neredeyse iki milyona ulaşmasıyla askeri tarihin en kanlı savaşları arasında yer almaktadır. Savaşın sonu Almanya açısından bir yıkım oldu. Mihver güçlerin savaşı kendi lehlerine döndürmeleri çabasında bir dönüm noktasıydı. ve Doğu Cephesi'nde Alman zaferini olanaksız kıldı. Doğu Cephesi'ndeki Mihver kuvvetleri toplamının neredeyse dörtte biri bu muharebe sırasında kaybedilmiştir.

<span class="mw-page-title-main">Volgograd</span> şehir

Volgograd, eski isimleriyle Çariçin veya Zarizyn ve Stalingrad (Сталингра́д), Rusya'daki Volgograd Oblastı'nın merkezi olan şehirdir. İdil Nehri'nin batı yakasında kurulmuştur. Şehrin şu anki nüfusu: 1.011.417 olup, kilometrekare başına 1.900 kişi düşmektedir. Deniz seviyesinden yüksekliği 0-102 metre arasındadır. Bugün Güney Rusya'nın önemli endüstri ve ulaşım merkezlerinden birisidir.

<span class="mw-page-title-main">Mavi Durum</span>

Mavi Durum Mihver kuvvetlerin II. Dünya Savaşı sırasında Doğu Cephesi'nde 1942 genel taarruzunun esas kısmıdır. Bu genel taarruz, cephenin güney kesiminde 28 Haziran - 19 Ağustos 1942 tarihleri arasında yer almıştır. Wehrmacht'ın harekâta verdiği kapalı ad olan Mavi Durum, taarruzun bu şekilde adlandırılmasının nedeni Alman askeri planlarının, "durumlar" ya da sorunlara getirilen çözümler olarak görülmesidir. Esasen "Mavi Durum" 48 saat geçmeden yeni bir kapalı ad almıştır, Braunschweig Harekâtı Mihver kuvvetlerin 1942 genel taarruzunun daha dar kapsamlı bölümü kuzeyde Leningrad'ın düşürülmesini hedef almaktadır.

<span class="mw-page-title-main">İvan Konev</span> Sovyet askeri kumandanı

İvan Konev, II. Dünya Savaşı'nda Nazi Almanya'sının yenilgiye uğratılmasında önemli rol oynayan SSCB'li general, Sovyetler Birliği Mareşali.

<span class="mw-page-title-main">Vasili Zaytsev</span> Sovyet Keskin Nişancı

Vasili Grigoryeviç Zaytsev, Sovyet keskin nişancısı. Sovyetler Birliği Kahramanlık Madalyası sahibidir.

<span class="mw-page-title-main">Sovyetler Birliği Devlet Marşı</span> Ulusal marş

Sovyetler Birliği Marşı, 15 Mart 1944'te Enternasyonal marşı yerine kabul edilmiştir. Sözler Sergey Mihalkov ve El-Registan (Эль-Региста́н) takma adıyla bilinen Gabriel Arkadiyeviç Ureklyan tarafından yazılmış, müzik Aleksandr Aleksandrov (1883-1946) tarafından bestelenmiştir. Sovyet askerlerinin, Enternasyonal'in uluslararası hareketi öven sözleri yerine Sovyetler Birliği'ne adanmış başka bir marş isteği üzerine ortaya çıktığı sanılır. Marşın aslı Bolşevik Partisi Marşı'na dayanır.

<span class="mw-page-title-main">6. Ordu (Almanya)</span> Stalingrad Muharebesi sonucunda Sovyet ordusu tarafından ağır darbe alıp yok olmuş Nazi Almanyasının en büyük ordusu

6. Ordu, II. Dünya Savaşı sırasında Nazi Almanyası'nın en büyük ordusu. Alman 6. Ordusu'nun en büyük görevi Stalingrad Muharebesi'dir. 1939'da kurulan 6. Ordu'nun ilk komutanı Feldmareşal Walther von Reichenau'dur. Stalingrad Muharebesi sonucunda Sovyet ordusu tarafından ağır darbe alıp yok oldu.

<span class="mw-page-title-main">Stalin'in topçu marşı</span> Sovyet popüler şarkısı

Stalin'in topçu marşı, Sovyet popüler şarkısı.

<span class="mw-page-title-main">Veçer na reyde</span>

Veçer na reyde, II. Dünya Savaşı'nı anlatan Sovyet şarkısı.

<span class="mw-page-title-main">Budyonni'nin marşı</span>

Budyonni'nin marşı, Kızıl Ordu ve Sovyet popüler şarkısı.

<span class="mw-page-title-main">Aleksey Antonov</span>

Aleksey Innokentyeviç Antonov, Sovyet Ordusunun bir generalidir. II. Dünya Savaşı'ndaki hizmetlerinden dolayı Zafer Nişanı sahibidir.

<span class="mw-page-title-main">Rjev Muharebeleri</span>

Rjev Muharebeleri, ayrıca gaziler ve tarihçiler tarafından korkunç kayıplar veren Kızıl Ordu sebebiyle "Rjev Kıyma Makinası" ya da "Mezbaha" olarak anılan, II. Dünya Savaşı sırasında Doğu Cephesinde 8 Ocak 1942 – 31 Mart 1943 tarihleri arasında Sovyetler Birliği'nin Kızıl Ordusu ile Almanya'nın Wehrmacht'ı arasında yaşanan kanlı muharebeler. Bu muharebeler, Sovyet kuvvetlerince Rjev - Syçevka - Vyazma genel istikametlerinde yürütülen bir dizi karşı taarruz harekâtları sırasında yaşanan muharebelerdir. Tüm bu muharebeler sonucunda Almanların Moskova’ya doğru ilerleyişi kesin olarak durdurulmuştur.

<span class="mw-page-title-main">Yakov Pavlov</span>

Yakov Fedotoviç Pavlov, Sovyet Kızıl Ordu askerlerinin Stalingrad Muharebesi sırasında kendi ismini taşıyan Pavlov'un Evi 'ni düşman askerlerinden savunarak Sovyetler Birliği Kahramanı madalyası almış bir Sovyet askeri.

<span class="mw-page-title-main">8. Muhafız Ordusu</span>

8. Muhafız ordusu Kızıl ordu'ya bağlı bir Sovyetler Birliği ordusudur. 8. muhafız ordusu 1992 yılında dağılmıştır. Ekim 1941 yılında 7. Yedek ordu olarak görevde bulunmuştur bundan sonra temmuz 1942 de Stalingrad da 62. ordu olarak yeniden yapılandırılmıştır. Stalingrad'ın kazananları arasında yer aldığı için 8. Muhafız Ordusu olarak yapılandırılmış hizmetine böyle devam etmiştir. 1945 yılında Korgeneral Vasili Çuykov tarafından kumanda edilmiştir. 8. Muhafız Ordusu Berlin Muharebesi, Stalingrad Muharebesi ve Poznan Muharebesi gibi önemli muhabereler de yer almıştır bunun yanında küçük muhabereler de bulunmuştur.

<span class="mw-page-title-main">Ermenistan Sovyet Sosyalist Cumhuriyeti Marşı</span> Millî marş

Ermenistan Sovyet Sosyalist Cumhuriyeti Marşı, Ermenistan Sovyet Sosyalist Cumhuriyeti'nin 1944-1991 yılları arasında kullandığı ulusal marş.

<span class="mw-page-title-main">"Sovyet Ordusu ve Donanmasının 30 Yılı" Jübile Madalyası</span>

"Sovyet Ordusu ve Donanmasının 30 Yılı" Jübile Madalyası, Sovyet Sosyalist Cumhuriyetler Birliği Silahlı Kuvvetleri'nin kuruluşunun 30.yıldönümünü ilan etmek için 18 Aralık 1957'de SSCB Yüksek Sovyet Başkanlığı kararı ile kurulan Sovyetler Birliği devletinin askeri hatıra madalyasıydı. Tüzüğü daha sonra 18 Temmuz 1980 SSCB Yüksek Sovyet Başkanlığı kararı ile değiştirildi.

<span class="mw-page-title-main">Mordovya Özerk Sovyet Sosyalist Cumhuriyeti</span>

Mordovya Özerk Sovyet Sosyalist Cumhuriyeti, Rusya Sovyet Federatif Sosyalist Cumhuriyeti'ne bağlı özerk sovyet cumhuriyeti.

<span class="mw-page-title-main">Transdinyester Marşı</span>

Transdinyester Marşı, Transdinyester ulusal marşı. Bestesi 1943 yılında Sovyet besteci Aleksandr Aleksandrov tarafından Moskova Muharebesi'nde Nazi birliklerinin yenilmesinden esinlenerek yapılan Da zdravstuyet naşa derjava adlı marştan gelir. Söz yazarları Boris Parmenov, Nikolay Bojko ve Vitaliy Pişenko'dur. Marşın, birebir çeviri olmamakla birlikte, resmi olarak Moldovca, Rusça ve Ukraynaca sözleri vardır.

<span class="mw-page-title-main">3. Muhafız Tank Ordusu</span>

3. Muhafız Tank Ordusu, II. Dünya Savaşı sırasında Kızıl Ordu'ya bağlı olarak görev almış bir Sovyet tank ordusudur. 1942 yılında kurulmuştur. Sovyetler Birliği'nin güney bölgelerinde ve Polonya'da, daha sonra Almanya ve Çekoslovakya'da 1945 yılında Almanya yenilene kadar savaşmıştır. Savaş sonrası, Doğu Almanya'da işgal birlikleri olarak görev yapan ordu, birkaç isim değişikliğine uğradı ve sonunda 1969'da devre dışı bırakıldı.

2. Kızıl Bayrak Ordusu, II. Dünya Savaşı yıllarında Uzak Doğu Cephesi'nin bir parçası olarak görev yapan bir Sovyet ordu.