İçeriğe atla

Nesne-ilişkisel veritabanı yönetim sistemlerinin karşılaştırılması

Bu nesne-ilişkisel veritabanı yönetim sistemlerinin (ORDBMSs) bir karşılaştırmasıdır. Her bir sistemin bir amacı, ilişkisel veritabanının, en azından bazı özellikleri vardır; onların bütünlüğü içinde çok değişkendir ve yaklaşımları alınmıştır.

Aşağıdaki tablolarda genel ve teknik bilgilerin karşılaştırılmasıdır; daha fazla bilgi için bireysel ürünlerin makalelerine bakınız. Aksi dipnotlarda belirtilmedikçe, karşılaştırmalar herhangi bir eklentileri, uzantıları veya dış programları olmadan kararlı sürümlerine dayanmaktadır.

Temel veriler

Ad Satıcı LisansOSNotlar
Uyarlanır Sunucu Teşebbüsü SAP Özel mülk yazılımÇapraz platform
CUBRID NHN Corporation GPL/BSD Linux, Windows
DB2 IBMÖzel mülk yazılımÇapraz platform
Greenplum Veritabanı Greenplum EMC Corporation bölümü Sahipli ? PostgreSQL kod tabanı kullanır
Informix IBMSahipli Çapraz platform
Caché InterSystems Sahipli
Microsoft SQL ServerMicrosoft Corporation Sahipli Windows .NET dillerinde veri nesnelerini destekler
Oracle Veritabanı Oracle Corporation Sahipli Linux, Windows, Unix
PostgreSQLPostgreSQL Küresel Gelişme Grubu Postgres Çapraz platform
OpenEdge İlerletilmiş İş Dili (eski adıyla Progress 4GL) Progress Software Corporation Sahipli Çapraz platform
Virtuoso Evrensel Sunucu OpenLink Yazılımı GPLv2 veya sahipli Çapraz platform
VMDS (Sürüm Yönetilebilir Veri Deposu) GE Energy, General Electric bir bölümüdür Sahipli ? CBS kamu hizmet kuruluşları; Oracle Veritabanı içinde saklanabilir
WakandaDB 4. Boyut AGPL v3 veya sahipli Windows, Linux, Mac OS X REST'e dayanan ve Sunucu taraflı JavaScript
Zope Nesne Veritabanı Zope Corporation Zope Kamu Lisansı Çapraz platform Python için, ayrıca Zope internet uygulama sunucusu dahil

Nesne özellikleri

Temel ORDBMSes özelliklerinin doğuştan uygulananları hakkında bilgi.

Tip Yöntem Kalıtım türü Kalıtım tablosu
CUBRID Evet Evet Evet Evet
Oracle Evet Evet[1]Evet Evet
OpenLink Virtuoso Evet Evet Evet Evet
PostgreSQLEvet Evet Evet Evet
Informix Evet Evet Evet Evet
WakandaDB Evet Evet Evet Evet

Veri türleri

Veri türlerinin doğuştan uygulananları hakkında bilgi.

Dizi Liste Set Multiset Nesne referansı
CUBRID Evet Evet Evet Evet Evet
Oracle Evet Evet Evet Evet Evet
OpenLink Virtuoso Evet Evet Evet Evet Evet
PostgreSQLEvet Evet Evet Evet Evet
Informix Hayır Evet Evet Evet Evet

Ayrıca bakınız

Kaynakça

  1. ^ Hiçbir özel yöntem hiçbir şekilde bir çocuktan ülken yöntemi çağırmak için.

Dış bağlantılar

İlgili Araştırma Makaleleri

SQL, verileri yönetmek ve tasarlamak için kullanılan bir dildir. SQL, kendi bir programlama dili olmamasına rağmen birçok kişi tarafından programlama dili olarak bilinir. SQL herhangi bir veri tabanı ortamında kullanılan bir alt dildir. SQL ile yalnızca veri tabanı üzerinde işlem yapılabilir; veritabanlarında bulunan sistemlere bilgi ekleme, bilgi değiştirme, bilgi çıkarma ve bilgi sorgulama için kullanılmaktadır. Özellikle de ilişkisel veritabanı sistemleri üzerinde yoğun olarak kullanılmaktadır. SQL'e özgü cümleler kullanarak veri tabanına kayıt eklenebilir, olan kayıtlar değiştirilebilir, silinebilir ve bu kayıtlardan listeler oluşturulabilir.

Oracle Corporation, merkezi Austin, Teksas'da bulunan, Amerika Birleşik Devletleri merkezli çok uluslu bilgisayar teknolojisi şirketidir. Microsoft'un ardından dünyanın en büyük ikinci yazılım şirketidir. 120.000'i aşkın çalışanı, 380.000'den fazla müşterisi ile 145 ülkede faaliyet göstermektedir.

Veritabanları, yapılandırılmış bilgi veya verilerin depolandığı alanlardır. Bilgi artışıyla birlikte bilgisayarda bilgi depolama ve bilgiye erişim konularında yeni yöntemlere ihtiyaç duyulmuştur. Veritabanları; büyük miktardaki bilgileri depolamada geleneksel yöntem olan "dosya-işlem sistemine" alternatif olarak geliştirilmiştir. Telefonlardaki kişi rehberi günlük hayatta çok basit bir şekilde kullanılan veri tabanı örneği olarak kabul edilebilir. Bunların dışında internet sitelerindeki üyelik sistemleri, akademik dergilerin ve üniversitelerin tez yönetim sistemleri de veritabanı kullanımına örnektir. Veritabanları sayesinde bilgilere ulaşılabilir ve onları düzenlenebilir. Veritabanları genellikle bireysel olarak satın alınamayacak kadar yüksek meblağlara sahip olmasına karşın; ücretsiz kullanıma açılan akademik veritabanları da bulunmaktadır. Akademik veritabanları aracılığıyla bazen bibliyografik bilgi bazen de tam metinlere erişmek mümkündür. Veritabanları, veritabanı yönetim sistemleri aracılığıyla oluşturulur ve yönetilir. Bu sistemlere; Microsoft Access, MySQL, IBM DB2, Informix, Interbase, Microsoft SQL Server, PostgreSQL, Oracle ve Sysbase örnek olarak verilebilir.

Veri tutarlılığı, veritabanı sistemlerinde verilerin mantıksal tutarlılık kavramını ifade eder. Bu diğer tablolardaki kayıtlar ile ilgili bir tutarlılık olabileceği gibi aynı tablodaki farklı sütunlar arasındaki tutarlılıktan da bahsedilebilinir.

Oracle Database, Oracle firması tarafından geliştirilen ve pazarlaması yapılan, zaman zaman Oracle RDBMS, Oracle ilişkisel veritabanı yönetim sistemi veya sadece Oracle olarak anılan, gelişmiş bir ilişkisel veritabanı yönetim sistemidir. Tüm ilişkisel veritabanı sistemleri gibi büyük miktarda verinin çok kullanıcılı ortamda depolanmasını ve güvenli bir şekilde erişimini yönetir.

<span class="mw-page-title-main">IBM Db2</span> IBM tarafından geliştirilmiş ilişkisel veritabanı yönetim sistemi

IBM DB2, IBM tarafından geliştirilmiş ilişkisel veritabanı yönetim sistemidir. Unix başta olmak üzere Linux, IBM i, Z/OS ve Windows sunucularında çalışır. IBM, DB2'nin yanı sıra bir başka veritabanı yönetim sistemi(RDBMS) olan Informix'i de 2001 yılında satın almıştır.

Aşağıdaki liste nesne yönelimli veritabanı yönetim sistemlerini göstermektedir.

<span class="mw-page-title-main">Veri sözlüğü</span> veri ögelerinin tanımlarını ve temsillerini içeren meta veri kümesi

IBM Bilişim Sözlüğü'ne göre veri sözlüğü, "veriyi anlamı, farklı veri türleriyle olan ilişkisi, kökeni, kullanımı ve biçimine göre sınıflandırmaya yarayan bir gösterimdir." Terim, veritabanları ve veritabanı yönetim sistemleri bağlamında farklı anlamlarda kullanılabilmektedir.

Veritabanı kuramı, veritabanları ve veritabanı yönetim sistemlerine ilişkin araştırma ve çalışmalar bütününün genel adıdır.

Bilgisayar bilimleri'nde NoSQL, klasik ilişkisel veritabanı yönetim sistemlerinden (İVTYS) bir şekilde farklı olan veritabanı yönetim sistemleri için kullanılan bir kavramdır. Bu veri depolarının sabit tabela düzenlerine ihtiyaçları olmayabilir, alışılagelmiş join işlemleri kullanılmaz, tipik olarak yatay ölçeklemeye gidilir. Akademisyenlerce ve makalelerde tipik olarak böyle veri depolarına yapılanmış bellek denir. Bu kavram klasik ilişkisel veritabanlarını altküme olarak görür. Bu kavram aynı zamanda SQL ve Daha Fazlası olarak da adlandırılmaktadır.

MongoDB (“humongous”); MongoDB Inc. tarafından ölçeklenebilir, doküman tabanlı, C++ ile geliştirilmiş açık kaynak, NoSQL veritabanı uygulamasıdır. MongoDB, verileri JSON benzeri bir veri biçimi olan BSON tabanlı dokümanlarda saklamaktadır, anlamsal alanları dokümandan dokümana değişir ve veri yapısı zaman içinde değiştirilebilir. Belge modeli, uygulamanızın kodundaki nesnelerle eşleştirilir, böylece verilerin kullanımı kolaylaşır. Geçici sorgular, dizin oluşturmak için ve gerçek zamanlı verilerinize erişmek ve analiz etmek için güçlü yollar sağlar. MongoDB, özellikle hız gerektiren ve geleneksel ilişkisel veritabanlarının (RDBMS) hantal ve yavaş kaldığı yapılarda kullanılmaktadır. MongoDB, dağıtılmış bir veritabanı yapısına sahiptir, bu nedenle yüksek erişilebilirlik, yatayda ve dikeyde ölçeklendirme yapılabilmektedir. MongoDB, GNU Affero Genel Kamu Lisansı uyarınca yayınlanan ücretsiz ve açık kaynaktır.

Bilgi teknolojisi (IT), genellikle bir işletme veya başka bir girişim bağlamında veri veya bilgi depolamak, almak, iletmek, çalışmak ve işlemek için bilgisayarların kullanılmasıdır. Bilgi Teknolojisi, bilgi ve iletişim teknolojisinin (ICT) bir alt kümesi olarak düşünülür. 2012'de Zuppo, her hiyerarşi düzeyinin "bilgi aktarımını ve çeşitli elektronik ortamdaki iletişim türlerini kolaylaştıran teknolojilerle ilişkili olması nedeniyle bir derece ortaklık içerdiği" bir BİT hiyerarşisini önermişti.

Nesne-İlişkisel Eşleme, nesne tabanlı programlama dilleri yapısına uygun olmayan katı veritabanı sorguları yerine veritabanı yapısının bir nesne gibi düşünülerek yazılım geliştirilmesine olanak sağlayan programlama teknolojisidir.

Bir uzamsal (mekansal) veri tabanı verileri depolamak ve bir geometrik uzayda/uzamda/mekanda tanımlanmış nesneleri temsil için sorgu verileri ile en uygun hale getirilmiş bir veri tabanıdır. En gelişmiş uzamsal veri tabanları, noktalar, çizgiler ve çokgenler gibi basit geometrik nesnelerin temsiline izin verir. Bazı uzamsal veri tabanları, 3D nesneler, topolojik kapatıcılık, doğrusal ağlar ve Üçgenlenmiş Düzensiz Ağ gibi daha karmaşık yapıları işlemektedir. Özgün veri tabanları çeşitli sayısal veriler ve karakter tiplerini yönetmek için tasarlanmış olsa da veri tabanlarına etkin uzamsal veri türlerini işlemek için ek işlevsellik eklenmesi gerekiyor. Bunlara genellikle geometri veya özellik denir. Open Geospatial Consortium basit özelliklerin belirtimini oluşturdu ve veri tabanı sistemlerinde uzamsal işlevsellik eklemek için ölçütleri belirliyor.

Aşağıdaki tablolarda mevcut veritabanı yöneticisi araçların bir dizisi için genel ve teknik bilgilerin karşılaştırılması verilmiştir. Daha fazla bilgi için bireysel ürün makalelerine bakınız. Bu makale her şey dahil mutlaka günceldir.

Yazılım alanında, SQL programlama araçları veritabanı yöneticileri (DBA) ve uygulama geliştiricileri için platformlar verimli ve doğru günlük görevlerini yerine getirmek için sağlar.

Bu temel nesne veritabanı özellikleri doğal olarak uygulanır ve önemli nesne veritabanı gösterge yönetim sistemlerinin bir karşılaştırması vardır.

İlişkisel veritabanı, 1970 yılında Edgar Frank Codd tarafından önerildiği gibi, organizasyonu ilişkisel veri modeline dayanan bir dijital veritabanıdır. İlişkisel veritabanlarını korumak için kullanılan çeşitli yazılım sistemleri bir ilişkisel veritabanı yönetim sistemi (RDBMS) olarak bilinir. Neredeyse tüm ilişkisel veritabanı sistemleri, sorgulama ve veritabanının bakımı için dil olarak SQL(Structured Query Language) kullanmaktadırlar.

Bir bilgi tabanı (KB), bir bilgisayar sistemi tarafından kullanılan karmaşık yapılandırılmış ve yapılandırılmamış bilgileri depolamak için kullanılan bir veri kayıt ortamı teknolojisidir. Terimin ilk kullanımı, ilk bilgi-tabanlı sistem olan uzman sistemler ile bağlantılıydı.