İçeriğe atla

Nesne

Nesne ile şu maddeler kastedilmiş olabilir:

  • Fiziksel cisim
  • Şey veya nesne, belirli bir kütlesi ve hacmi olan her türlü cansız varlık
  • Nesne (programlama), programlama dizisinde nesne-yönelimli programlamada, basit yapılı blok programları olarak kullanılan, işletim zamanı verilerinin saklanması için oluşturulmuş özel birimi
  • Nesne (dil bilgisi), geçişli fiili bütünleyen yalın veya belirtme durumunda bulunan tümleç
  • Nesne (felsefe), öznenin dışında kalan her konu

İlgili Araştırma Makaleleri

<span class="mw-page-title-main">C (programlama dili)</span> programlama dili

C, yapısal bir programlama dilidir. Bell Laboratuvarları'nda, Ken Thompson ve Dennis Ritchie tarafından UNIX işletim sistemini geliştirebilmek amacıyla B dilinden türetilmiştir. Geliştirilme tarihi 1972 olmasına rağmen yaygınlaşması Brian Kernighan ve Dennis M. Ritchie tarafından yayımlanan "C Programlama Dili" kitabından sonra hızlanmıştır. Günümüzde neredeyse tüm işletim sistemlerinin yapımında %95'lere varan oranda kullanılmış, hâlen daha sistem, sürücü yazılımı, işletim sistemi modülleri ve hız gereken her yerde kullanılan oldukça yaygın ve sınırları belirsiz oldukça keskin bir dildir. Keskinliği, programcıya sonsuz özgürlüğün yanında çok büyük hatalar yapabilme olanağı sağlamasıdır. Programlamanın gelişim süreciyle beraber programlamanın karmaşıklaşması, gereksinimlerin artması ile uygulama programlarında nesne yönelimliliğin ortaya çıkmasından sonra C programcıları büyük ölçüde nesne yönelimliliği destekleyen C++ diline geçmişlerdir.

<span class="mw-page-title-main">Pascal (programlama dili)</span> yüksek seviyeli programlama dili

Pascal bilgisayar programlama dili pek çok öğrenciye bilgisayar programlamayı öğreten ve çeşitli versiyonları bugün hâlâ yaygın olarak kullanılmaya devam eden en önemli programlama dillerinden biridir. İlk Macintosh işletim sisteminin çoğu ve TeX Pascal ile yazılmıştır.

<span class="mw-page-title-main">C♯</span> programlama dili

C#; Microsoft tarafından .NET Teknolojisi için geliştirilen modern bir programlama dilidir. Sözdizimi C-like bir deneyim sunar.

<span class="mw-page-title-main">C++</span> bir programlama dili

C++, Bjarne Stroustrup tarafından 1979 yılında Bell Laboratuvarları'nda geliştirilmeye başlanmış, C'yi kapsayan ve çok paradigmalı, yaygın olarak kullanılan, genel amaçlı bir programlama dilidir.

Python, nesne yönelimli, yorumlamalı, birimsel (modüler) ve etkileşimli yüksek seviyeli bir programlama dilidir.

Prolog, yapay zekâ uygulamalarında kullanılan dördüncü nesil bilgisayar dili ailesinden olan bir mantık programlama dilidir.

Sınıf kavramı, aşağıdaki anlamlara gelebilir:

Object Pascal Turbo Pascal'dan sonra Borland firmasının çıkardığı bir programlama dilidir. Delphi isimli geliştirme ortamının da temel aldığı nesne yönelimli programlama dilidir.

Objective-C, C'nin üzerine yazılmış, yansımalı, nesne yönelimli bir programlama dilidir. ObjC, Objective C ve Obj-C olarak da anılır.

<span class="mw-page-title-main">Nesne yönelimli programlama</span> nesne kavramına dayalı programlama paradigması

Nesne yönelimli programlama veya kısaca NYP, Her işlevin nesneler olarak soyutlandığı bir programlama yaklaşımıdır. NYP destekleyen programlama dilleri yüksek seviye diller olarak adlandırılır.

Nesne tabanlı programlama dili, nesne kullanımını destekleyen ve kapsülleme ilkesine uyan programlama dillerini tanımlar. Ancak nesne tabanlı programlama dilleri, kalıtım gibi nesne yönelimli programlama dillerine özel özellikleri taşımazlar. Bu durumda nesne tabanlı programlama dilleri nesne yönelimli programlama dillerinin altkümesini oluşturur.

Prototip tabanlı programlama, Nesne Yönelimli Programlama (NYP) yaklaşımlarından biridir. Bu yaklaşımda sınıflar yoktur. Sınıfın davranışının tekrar kullanımı yöntemi, sınıf tabanlı dillerde kalıt (mîras) olarak bilinen metodun yerine prototip olarak benimsenen mevcut nesnelerin klonlanması yöntemiyle yapılmaktadır. Bu yüzden bu modele sınıfsız veyâ prototipe yönelik veyâ nesne tabanlı programlama adı da verilir.

Ruby, nesneye yönelik, dinamik, reflektif ve esnek bir programlama dilidir. Ruby dili, Yukihiro Matsumoto tarafından Japonya'da tasarlanmaya ve geliştirilmeye başlanmıştır.

Programlama paradigmaları, programlama dillerini özelliklerine göre sınıflandırmanın bir yoludur. Diller birden fazla paradigma içinde sınıflandırılabilir.

Simula, 1960'lı yıllarda Ole-Johan Dahl ve Kristen Nygaard tarafından Oslo'daki Norveç Bilgi İşlem Merkezi'nde geliştirilen Simula I ve Simula 67 adında iki programlama dilidir. Sözdizimsel olarak, ALGOL 60'ın oldukça sadık bir üst kümesidir.

Nesne-İlişkisel Eşleme, nesne tabanlı programlama dilleri yapısına uygun olmayan katı veritabanı sorguları yerine veritabanı yapısının bir nesne gibi düşünülerek yazılım geliştirilmesine olanak sağlayan programlama teknolojisidir.

<span class="mw-page-title-main">Alan Kay</span> Amerikan bilgisayar bilim adamı (1940 doğumlu)

Alan Curtis Kay, Amerikalı bilgisayar bilimcisi. Nesne yönelimli programlama ve pencere sistemi konulu çalışmalarıyla tanınmıştır. Kay 2003 yılında Turing Ödülü'nü almaya hak kazanmıştır.

<span class="mw-page-title-main">Kristen Nygaard</span> Norveçli bilgisayar bilimcisi, programlama dili tasarımcısı ve siyasetçi

Kristen Nygaard Norveçli bir bilgisayar bilimcisi, programlama dili öncüsü ve politikacıydı. Uluslararası alanda Nygaard, 1960'larda Ole-Johan Dahl ile nesne yönelimli programlamanın ve Simula programlama dilinin ortak mucidi olarak kabul edilmektedir. Nygaard ve Dahl, bilgisayar bilimine yaptıkları katkılardan dolayı 2001 A. M. Turing Ödülü'nü, 2002 yılında IEEE John von Neumann Madalyası'nı kazanmıştır.

Ole-Johan Dahl, Norveçli bilgisayar bilimcisi. Oslo Üniversitesi'nde profesör olarak çalışmış olan Dahl, Kristen Nygaard ile birlikte nesne yönelimli programlamanın babası olarak bilinmektedir. Dahl, Simula adlı programlama diline yaptığı katkılardan ötürü 2001 yılında Turing Ödülü'nü almaya hak kazanmıştır.

Cocoa, masaüstü işletim sistemi macOS için Apple'ın yerel nesne yönelimli programlama ve uygulama programlama arayüzüdür (API).