İçeriğe atla

Nesin Matematik Köyü

Köyde Ali Nesin ders anlatırken

Nesin Matematik Köyü, matematik alanında faaliyet gösteren bir eğitim ve araştırma kurumudur. İzmir Selçuk'taki Şirince köyüne 1 km uzaklıkta bulunan, Nesin Vakfı'na ait 55 dönümlük bir arazi üzerine Ali Nesin ve Sevan Nişanyan öncülüğünde Mayıs 2007'de kurulmuştur.[1][2][3] Köyde bilimsel ve eğitim amaçlı matematik veya matematiğe bağlı bilimlerle ilgili çalıştaylar, dersler, seminerler ve kamplar düzenlenmektedir. İlköğretim düzeyinde eğitimlerden ileri seviyede araştırmalara kadar her türlü matematiksel etkinlik yer alabilmekte ve lise öğrencilerine matematik dersleri verilmektedir. Bunlara ek olarak felsefe ve sanat gibi sosyal dersler de verilmektedir.[2]

Nesin Matematik Köyü'nde verilen derslerin hiçbiri için bir belge, diploma veya buna benzer bir unvan verilmemektedir.

Tarihçe

Matematik Köyü Fikri Aziz Nesin'e aitti. Oğlu Ali Nesin'e bıraktığı bir vasiyetti. Aziz Nesin başlarda Ali Nesin'in Türkiye'de gelişmemiş olan bilimsel şartların altında ezilmesini istememiş ve ölmeden önce gelmesine karşı çıkmıştır. Fakat vicdanı sızlamadan ve güven içerisinde bırakması gereken bir Nesin Vakfı ve toplumsal sorumlulukları vardı. Bu sorumluluklar Aziz Nesin'in bir karar almasını gerektirdi. İşte bu koşullar altında Matematik Köyü (Enstitüsü) Ali Nesin'in hem matematik yapmaya devam etmesini sağlayacak hem de Aziz Nesin'in gözü arkada kalmayacaktı.[4]

Köyde yaşam

Matematik köyünde herkes eşit biçimde yaşamaktadır. Köydeki işler herkesin bireysel kapasitesine göre dağıtılmakta ve bulaşık, temizlik, teknik işleri köy sakinleri tarafından imece bir biçimde yapılmaktadır.[5][6]

Düzenlenen etkinlikler

Köyde seminerler, eğitimler, kamplar, sempozyumlar, toplantılar, konferanslar, projeler ve bilimsel araştırmalar olmaktadır. Kişiler veya gruplar kendi organizasyonlarını ayarlayarak bir seminer, toplantı, eğitim kampı gibi benzer etkinlikler yapabilmektedir.

Ayrıca bireysel olarak öğrenciler, öğretmenler, akademisyenler, profesörler, siviller yani herkes matematik derslerine veya yapılacak bilimsel etkinliklere katılabilmektedir.[7]

2007

  • 15 Temmuz - 30 Ağustos 2007. Matematik Dünyası - Matematik Yazokulu 2007

2008

  • 7-13 Aralık 2008. Fonksiyonel Analiz Çalıştayı.
  • 28 Eylül - 6 Ekim 2008. Grup Teori Çalıştayı.
  • 25 Ağustos - 7 Eylül 2008. Liselilere Matematik.
  • 14 Temmuz - 21 Eylül 2008. TMD Matematik Yazokulu, Lisans ve lisansüstü.
  • 30 Haziran - 13 Temmuz 2008. Liselilere Matematik.
  • 16-29 Haziran 2008. Liselilere Matematik.

2009

  • 1-25 Aralık 2009. İstanbul'da Finans Matematiği Eğitimleri.
  • Kurban Bayramı'nda, 27-30 Kasım 2009. Sayılar Kuramı ve Cebir (liselilere, öğretmenlere ve üniversitelilere).
  • Kurban Bayramı'nda, 27-30 Kasım 2009. İleri Seviyede Matematik.
  • 29 Ekim - 1 Kasım 2009. Beyin, Bilinç, Kuantum Çalıştayı.
  • 19-23 Eylül 2009 (Ramazan Bayramı'nda). Yerel Cisimler Çalıştayı.
  • 19-23 Eylül 2009 (Ramazan Bayramı'nda). Lise Öğrencilerine ve Öğretmenlerine Türev ve İntegral.
  • 5-18 Eylül 2009. Lise Öğrencilerine ve Öğretmenlerine Matematik.
  • 15 Haziran - 20 Eylül 2009. Liselilere Matematik.
  • 31 Ağustos - 3 Eylül 2009. 22'nci Ulusal Matematik Sempozyumu.
  • 13 Temmuz - 30 Ağustos 2009. 2009 TMD Lisans ve Lisanüstü Matematik Yazokulu.
  • 13-14 Haziran 2009. Çalıştay: A round table discussion: Groups of finite Morley rank, what is next? Organizer: Alexandre Borovik
  • 12-14 Haziran 2009. Felsefe Öğretmenlerine Felsefe. Düzenleyen: Ege Felsefe Platformu. .
  • 23-26 Nisan 2009. Kuantum Mekaniği ve Bulanık Mantık Çalıştayı. Sorumlu: Mustafa Suphi Erden / Necmi Buğdaycı
  • 24 Ocak - 7 Şubat 2009. Öğretmenlere Olimpiyat Eğitimi.

2010

  • Ara tatilde, 25 Ocak - 6 Şubat 2010. Liselilere ve Lise Öğretmenlerine Problem Çözme Sanatı ve Olimpiyat Eğitimi.
  • Ara tatilde, 31 Ocak - 6 Şubat 2010. Liselilere, Lise Öğretmenlerine ve Üniversitelilere Temel Matematik Eğitimi.
  • 18 Ocak - 12 Şubat 2010. İstanbul'da Finans Matematiği Eğitimleri.
  • 18-27 Ocak 2010. Sayılar Kuramı Çalıştayı.

Kaynakça

  1. ^ "NTVMSNBC". 27 Nisan 2009 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 17 Temmuz 2009. 
  2. ^ a b Meriç, Sercan (20 Şubat 2019). "Şirince'de bir bilim yuvası: Nesin Matematik Köyü". www.sozcu.com.tr. 21 Şubat 2019 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 4 Haziran 2020. 
  3. ^ Devletin Yıkmak İstediği Köye Dünya Sahip Çıktı 17 Kasım 2015 tarihinde Wayback Machine sitesinde arşivlendi. Taraf Gazetesi
  4. ^ ÜMRAN AVCI - Milliyet Aziz Nesin istemişti 7 Aralık 2008 tarihinde Wayback Machine sitesinde arşivlendi.
  5. ^ Matematik Dünyası Dergisi, Sayı 2008-IV S. 12
  6. ^ Matematik Dünyası Dergisi, Sayı 2007-I S. 1
  7. ^ Nesin Matematik Köyü Etkinlikler Sayfası Etkinlikler 20 Temmuz 2009 tarihinde Wayback Machine sitesinde arşivlendi.

Dış bağlantılar

İlgili Araştırma Makaleleri

Türk Matematik Derneği, Türkiye'de matematikçi Cahit Arf önclüğünde 1948 yılında kurulmuş, kamu yararına çalışan bir dernektir.

Saint Michel Fransız Lisesi, Şişli'de bulunan Fransa menşeli özel bir lisedir. Saint Joseph İstanbul ve İzmir'le birlikte Türkiye'deki üç Lasallien lisesinden biridir.

<span class="mw-page-title-main">İstanbul Erkek Lisesi</span> İstanbul, Türkiyede bir lise

İstanbul Erkek Lisesi (İEL) ya da eski adıyla İstanbul Sultanisî, İstanbul’un Cağaloğlu semtinde, Osmanlı döneminde kurulmuş Numune-i Terakki Mektebinin devamı niteliğinde olan, günümüzde Anadolu Lisesi statüsünde hizmet veren eğitim kuruluşu.

International Baccalaureate ya da Uluslararası Bakalorya, Uluslararası Bakalorya Örgütü tarafından dünyanın birçok ülkesinde uygulanan ve 3 değişik gruptan oluşan bir sistemdir.

<span class="mw-page-title-main">Ankara Fen Lisesi</span> Ankarada kurulu bir lise

Ankara Fen Lisesi (FL), Türkiye'de bilime katkıda bulunmuş birçok mezunu bulunan Türkiye'nin ilk fen lisesidir.

<span class="mw-page-title-main">Okul</span> öğrencilere öğretmenler rehberliğinde eğitim veren kurum

Okul, eğitim-öğretim verilen kurum ve bu faaliyetlerin gerçekleştirildiği eğitim kurumu ve diğer tesislerdir. Ayrıca temel öğrenim, ortaokul, lise ve üniversite toplam 16 yıldır. Öğretmenlerin rehberliğinde öğrencilerin öğretimi için öğrenme alanı ve öğrenme ortamı sağlar. Okul sözcüğü çocuk ve gençlerin, devam ettiği örgün eğitim kurumlarının yanı sıra tek bir alanda eğitim veren kurumlar ve bazı yüksek eğitim kurumları için de kullanılır: sanat okulu, spor okulu, müzik okulu, dil okulu, dans okulu, gazetecilik okulu, meslek yüksek okulu gibi. Herhangi bir okulda eğitim alan kimselere öğrenci denir. Öğrenciler için okul üniforması tasarımları vardır.

<span class="mw-page-title-main">Hans Reichenbach</span> Alman–Amerikan filozof

Hans Reichenbach, Alman düşünür.

<span class="mw-page-title-main">Gazi Eğitim Fakültesi</span>

Gazi Eğitim Fakültesi, cumhuriyetin ilk yıllarında Ankara'da kurulan, cumhuriyet kuşağı ortaokul öğretmenlerinin yetiştirilmesinde çok önemli bir rol oynayan eğitim kurumudur. Türkiye'nin en köklü eğitim fakültelerinden biridir. Gazi Üniversitesi'nin temelini oluşturur. 1926 yılında Orta Muallim Mektebi olarak kurulan okul; 1929 yılında Gazi Orta Muallim Mektebi ve Terbiye Enstitüsü adını almış, 1982 yılında ise Gazi Üniversitesine bağlanmıştır. Mimar Kemaleddin Bey'in yaptığı Gazi Eğitim Fakültesinin ana binası; bugün Gazi Üniversitesi Rektörlüğüne, Gazi Eğitim Fakültesi Dekanlığı ve kütüphanesine, Gazi Eğitim Fakültesi Fen bilimleri Öğretmenliği bölümünün laboratuvarlarına, çeşitli jeolojik taşlar, bitkiler ve doldurulmuş hayvanlardan oluşan fen ve tabiat bilimleri müzesine, Gazi Resim ve Heykel Müzesine ev sahipliği yapmaktadır.

<span class="mw-page-title-main">Öğretmen</span> başkalarının bilgi, yeterlilik veya değerler edinmesine yardım eden kişi

Öğretmen veya eğitmen, eğitim kurumlarında önceden belirlenmiş hedefler doğrultusunda öğretim etkinliklerini planlı ve programlı bir biçimde düzenleyerek yürüten uzman eğitmendir. Anaokulu, okul, üniversite, akademi ve başka yerlerde görev yapar. Öğrencilerin öğretim uygulaması yoluyla bilgi, yeterlilik veya erdem kazanmalarına yardımcı olur.

<span class="mw-page-title-main">Kastamonu Üniversitesi</span> Kastamonuda kurulu devlet üniversitesi

Kastamonu Üniversitesi, Kastamonu, Türkiye'de yer alan, 2006 yılında kurulmuş bir devlet üniversitesidir. Kastamonu Üniversitesi bugün 13 Fakülte, 2 Enstitü, 4 Yüksekokul, 13 meslek yüksekokulu, 35 bölüm ile akademik etkinliklerini sürdürmektedir. Yerleşkelerinde Osmanlı döneminden kalan tarihi binalarda hâlen eğitim yapılmaktadır.

Türkiye'de eğitim sistemi, Türkiye Cumhuriyeti Anayasasına ve 1739 sayılı Milli Eğitim Temel Kanununa dayanan; Milli Eğitim Bakanlığı ve bünyesindeki kamu tüzel üst sistemlerce yönetilen bir sistemdir. Amaç: Okullarda okuyan Türk vatandaşlarının sistemin ilkeleri doğrultusunda bir vatandaş olabilmesini sağlamaktır. Türkiye Cumhuriyeti'nde kadın ve erkek her vatandaş için 12 yıllık eğitim mecburidir. Bu eğitim sisteminde eğitimini tamamlayan her öğrenciye "Ortaöğretim Diploması" verilir.

Türkiye Felsefe Olimpiyatı, TFK tarafından organize edilen liseli öğrencilere özel bir ulusal felsefe yarışmasıdır. 1996'dan beri her yıl Mart ayının ilk pazar günü on bir farklı merkezde Türkiye çapındaki özel ve devlet liselerinden seçilmiş öğrencilerin katılımıyla gerçekleştirilmektedir.

Resmî adı Özel Sainte Pulcherie Fransız Lisesi, İstanbul'un Beyoğlu ilçesinde bulunan özel bir Fransız lisesidir. Okul, adını Roma İmparatoriçesi Azize Pulcheria'dan almaktadır. Fransızca ve Türkçe eğitim vermektedir. İngilizce 2. yabancı dil olarak öğretilmektedir.

İsa Eşme, Türk profesör.

<span class="mw-page-title-main">Türkiye'deki eğitimde yaratılışçılık</span> Türkiyenin eğitim sistemine ilişkin bir konu

Türkiye'deki eğitimde yaratılışçılık, evrim kuramının yanı sıra din kültürü, fen bilgisi ve biyoloji derslerinde yaratılışçı görüşlere yer verilmesi. Ortaöğretimdeki öğrencilerin %75'i evrim teorisini kabul etmemektedir.

<span class="mw-page-title-main">Lviv Üniversitesi</span>

Lviv Üniversitesi ya da resmi adıyla Lviv İvan Franko Ulusal Üniversitesi Ukrayna'da, tarih boyunca eğitimini kesintisiz sürdüren en eski üniversite. Batı Ukrayna'nın Lviv Oblastı'ndaki tarihi Lviv kentinde bulunur. Ukrayna devlet sınavları puan alımları ile yüksek öğretim kurulu listesinde ülkenin en iyi dördüncü (2020) üniversitesi olarak yer almaktadır.

Fulbright burs programının Türklere yönelik ve/veya Türkiye etkinlikleri.

<span class="mw-page-title-main">Prof. Dr. İlhan Kılıçözlü Fen Lisesi</span> Kırşehir, Türkiyedeki bir fen lisesi

Kırşehir Fen Lisesi (KFL) 1998-1999 eğitim-öğretim yılında hizmete açılarak, Kırşehir'deki yerleşkesinde eğitim-öğretim'e devam etmekte olan bir fen lisesidir. Liselere Geçiş Sistemi (LGS) ve Lisans Yerleştirme Sınavı (LYS) sonuçlarına göre Kırşehir ilinde birinci sıradadır.

Sosyal Bilimler Liseleri, Türkiye'de sosyal bilimler ve edebiyat alanlarında ilgi ve yeteneği olan öğrencileri bu alanlarda yüksek öğretime hazırlamak üzere bir yıl İngilizce hazırlık sınıfından sonra dört yıllık öğretim veren yatılı ve karma devlet okullarıdır.

Osman Alp Eden bir Türk matematikçi, bilim insanı ve matematik profesörüdür. İstanbul, Türkiye'deki Boğaziçi Üniversitesi Matematik Bölümü'nden emeklidir.