İçeriğe atla

Nermin Abadan Unat

Kontrol Edilmiş
Nermin Abadan Unat
Doğum18 Eylül 1921 (103 yaşında)
Viyana, Avusturya
VatandaşlıkTürkiye
Eğitimİstanbul Üniversitesi Hukuk Fakültesi
ÖdüllerVehbi Koç Ödülü, 2012
Mülkiyeliler Birliği, Mülkiye Büyük Ödülü, 2016
Sakıp Sabancı Uluslararası Araştırma Ödülleri, Jüri Özel Ödülü, 2017

Nermin Abadan Unat (d. 18 Eylül 1921, Viyana), Türk yazar, çevirmen, hukukçu, sosyolog, siyaset ve iletişim bilimci.

Türkiye'de iletişim bilimlerinin oluşumuna katkı veren öncü isimlerdendir. Public Opinion sözcüğünün Türkçe karşılığı olan Kamuoyu sözcüğünü Türkçeye kazandırmıştır. Ayrıca Public Relations teriminin Türkçe karşılığı Halkla Münasebetler (sonra Halkla İlişkiler olmuştur) sözcüğünü literatürde ilk kez kullanan kişi olarak bilinir.

İzmir Kız Lisesi'nin ardından İstanbul Üniversitesi Hukuk Fakültesi'nden mezun olan Nermin Abadan Unat, 1944 yılında girdiği Ulus gazetesinde 1950 yılına kadar çalıştı. Kazandığı bir bursla Amerika'ya giden Unat, Minnesota Üniversitesi'nde aldığı lisansüstü eğitimden sonra 1953 yılında Ankara Üniversitesi Siyasal Bilgiler Fakültesi'nde asistan olarak göreve başladı. Beş yıl sonra doçent, 1966 yılında da profesör oldu. Aynı fakültede asistanları Deniz Baykal ve Ahmet N. Yücekök ile "Siyasal Davranışı" kürsüsünü kuran Abadan-Unat, batılı anlamda ilk seçmen davranışı çalışmalarına öncülük etti. Yurt dışında birçok yerde çalışmalar yaptı. Yurt dışındaki göçmen Türk işçiler ve kadın sorunları konularıyla ağırlıklı olarak ilgilendi. Türk Toplumunda Kadın adlı kitabı, Almanca ve İngilizce dillerinde de yayımlandı.

Uluslararası Siyasi İlimler Derneği (IPSA) Başkan Yardımcılığı, Türk Sosyal Bilimler Derneği Başkanlığı ve 1978’den itibaren Avrupa Konseyi’nin Kadın-Erkek Eşitlik Komisyonu Başkan Yardımcılığı gibi görevlerde bulundu. 1978 - 1980 yılları arasında Cumhurbaşkanı Fahri Korutürk tarafından kontenjan senatörü olarak atanıp Cumhuriyet Senatosu'nda görev yapmıştır. 1989 yılında SBF'den emekli oldu. Eğitim alanına kattığı değer ile 2012 yılında Vehbi Koç Ödülü'ne layık görüldü.[1]

Nermin Abadan Unat, Boğaziçi Üniversitesi ile İstanbul Üniversitesi’nin Kadın Araştırma Merkezi’nde ders vermektedir. Yurt dışındaki Türk işçiler konusunda yaptığı çalışmalar nedeniyle Almanya Devlet Başkanı’ndan liyakat nişanı alan Abadan Unat’ın; Almanca, İngilizce, Fransızca kitap ve makaleleri bulunmaktadır.

Eserleri ve yazıları

  • Amme idaresinin prensipleri / Marshall Edward Dimock ; Türkçeye çeviren Nermin Abadan. 1954
  • Anayasa hukuku ve siyasi bilimler açısından 1965 seçimlerinin tahlili / Nermin Abadan. 1966
  • Batı Almanya'daki Türk işçileri ve sorunları / Nermin Abadan-Unat 1964
  • Batı Avrupa ve Türkiye'de basın yayın öğretimi / Nermin Abadan-Unat. 1972
  • Bitmeyen göç : konuk işçilikten ulus-ötesi yurttaşlığa / Nermin Abadan-Unat. 2002
  • Bürokrasi / Nermin Abadan. 1959
  • Devlet felsefesi : secilmiş okuma parçaları / Yavuz Abadan ;çevirenler Nermin Abadan, Mete Tuncay, Bülent Daver. 1959
  • Göç ve gelişme : uluslararası işgücü göçünün Boğazlıyan ilçesi üzerindeki etkilerine ilişkin bir ara / Nermin Abadan-Unat, Türkçesi Ünsal Oskay.
  • Halk efkârı : mefhumu ve tesir sahaları / Nermin Abadan. 1956
  • İnsan hakları armağanı : (xxx.yıl) / Nermin Abadan-Unat 1978
  • Kum saatini izlerken, 1996 ISBN 975-470-587-9
  • Migration and development : a study of the effects of international labor migration on Boğazlıyan
  • Sosyolojiye giriş / yazan Hans Freyer ; çeviren Nermin Abadan. 1967
  • Sosyolojiye giriş / yazan Hans Freyer ; çeviren Nermin Abadan. 1963
  • Turkish workers in Europe 1960-1975 : a socio-economic reappraisal / by Nermin Abadan-Unat and contributors. 1976
  • Türk dış göçü, 1960-1984 : yorumlu bibliyografya / Nermin Abadan-Unat, Neşe Kemiksiz. 1986
  • Türk toplumunda kadın / derleyen Nermin Abadan-Unat ; Deniz Kandiyoti ve Mübeccel B. Kıray'ın işbirliği ile. 1979
  • Türk toplumunda kadın / derleyen Nermin Abadan-Unat ; Deniz Kandiyoti ve Mübeccel B. Kıray'ın işbirliği ile. 1982 * Türkiye'de insan hakları semineri : (9-11 Aralık 1968) tebliğler - tartışmalar / Nermin Abadan 1970
  • Women in Turkish society / edited by Nermin Abadan-Unat ; in collaboration with Deniz Kandiyoti and Mübeccel B. Kıray. 1981
  • Woodrow Wilson : seçme parçalar / Çev. :Nermin Abadan. 1961
  • Yeşil göller diyarı : İsveç'te bir tetkik seyahati / Nermin Abadan ;naşiri: İbrahim Hilmi Çığıraçan. 1950
  • Yetişen Türk idarecileri : Genç ve müstakbel idarecilerine meslekî ve sosyal tavırları hakkında bir / haz. A.T.J. Matthews, Türkçeye çeviren Nermin Abadan.
  • Yüz Yıllık Umut, 2021 ISBN 9786052988848

Ödülleri

  • 2012 - 11. Vehbi Koç Ödülü [1]
  • 2016 - Mülkiyeliler Birliği, Mülkiye Büyük Ödülü [2][3]
  • 2017 - Sakıp Sabancı Uluslararası Araştırma Ödülleri, Jüri Özel Ödülü [4][5]

Kaynakça

  1. ^ a b "VKV Ödülü Nermin Abadan Unat'a verildi". Milliyet. 26 Şubat 2012. 13 Mart 2014 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 24 Şubat 2014. 
  2. ^ "Mülkiye Büyük Ödülü Prof. Dr. Nermin Abadan Unat'ın". Bianet. 6 Aralık 2016. 19 Nisan 2017 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 18 Nisan 2017. 
  3. ^ "Mülkiye Büyük Ödülü". mulkiye.org.tr. 18 Nisan 2017 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 18 Nisan 2017. 
  4. ^ "Sakıp Sabancı Uluslararası Araştırma Ödülleri sahiplerini buldu". NTV.com.tr. 11 Nisan 2017. 19 Nisan 2017 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 18 Nisan 2017. 
  5. ^ "2017 Sakıp Sabancı Jüri Özel Ödülü Nermin Abadan Unat'a verildi". herkesebilimteknoloji.com. 12 Nisan 2017. 19 Nisan 2017 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 18 Nisan 2017. 

İlgili Araştırma Makaleleri

<span class="mw-page-title-main">İlber Ortaylı</span> Türk tarihçi, akademisyen ve yazar

İlber Ortaylı, Türk tarihçi, akademisyen ve yazar. Türk Tarih Kurumu şeref üyesidir. Ortaylı, Uluslararası Osmanlı Etütleri Komitesi yönetim kurulu üyesi ve Avrupa İranoloji Cemiyeti ve Avusturya-Türk Bilimler Forumu üyesidir.

<span class="mw-page-title-main">Güler Sabancı</span> Türk iş kadını

Güler Sabancı, Türk iş insanı, Sabancı ailesi'nin üçüncü nesil üyesi ve Sabancı Holding'in yönetim kurulu başkanı ve murahhas üyesi. Kariyerine Lassa’da başlayan Sabancı, grubun farklı şirketlerinden çeşitli görevler üstlenmiştir. Güler Sabancı, Sabancı Üniversitesi'nin Kurucu Mütevelli Heyeti Başkanı, Sakıp Sabancı Müzesi Yönetim Kurulu Başkanı ve Hacı Ömer Sabancı Vakfı'nın da Mütevelli Heyeti Başkanıdır.

Uçan Süpürge Kadın Filmleri Festivali, 1998'den beri gerçekleştirilen Türkiye'nin ilk kadın filmleri festivalidir.

<span class="mw-page-title-main">Sabancı Üniversitesi</span> İstanbulda kurulu vakıf üniversitesi

Sabancı Üniversitesi, 1999 yılında İstanbul'da kurulmuş bir vakıf üniversitesidir.

<span class="mw-page-title-main">Sakıp Sabancı</span> Türk iş insanı

Sakıp Sabancı, Türk iş insanı, Sabancı Holding eski yönetim kurulu başkanı. 2004 yılında öldüğünde, Amerikan iş dergisi Forbes'in milyarderler listesinde 3.2 milyar dolarlık servetiyle 147. sırayı almıştı. Renkli ve enerjik kişiliği ile de tanınan Sabancı, halka yakın tavırlarıyla Sakıp Ağa lâkabını kazanmıştır.

Akbank, Ocak 1948'de Adana'da Hacı Ömer Sabancı'nın da aralarında bulunduğu bir grup iş insanı tarafından bölgedeki pamuk üreticilerine finansman sağlamak amacıyla kurulmuş özel banka. Yaklaşık 94 milyar dolar seviyesindeki aktif büyüklüğü ile Türkiye'nin en büyük bankalarından biri haline gelmiştir. Akbank 2017 yılında Brand Finance tarafından hazırlanan “Dünyanın En Değerli 500 Banka Markası” araştırmasında üst üste 6. Kez ‘Türkiye’nin En Değerli Banka Markası’ olmuştur. Akbank bu marka değeri ile dünya genelinde 500 bankanın bulunduğu listede 94. sırada yer almıştır. Akbank ayrıca, 2015 yılında Brand Finance'in yaptığı “Dünyanın En Değerli 500 Markası” araştırmasında “Türkiye’nin En Değerli Markası” olmuştur.

Mübeccel Belik Kıray, Türk akademisyendir. Türkiye'de sosyolojinin kurumsallaşmasında önemli rol oynamıştır.

Yavuz Abadan, Türk hukukçu, siyasetçi ve yazar.

<span class="mw-page-title-main">Safiye Ali</span> olası ilk Türk kadın hekim

Safiye Ali, Türk doktor.

<span class="mw-page-title-main">Mehmed Kemal</span> Türk bürokrat

Mehmed Kemal Bey, Osmanlı idareci ve öğretmendir. Ermeni Kırımı'nda vazife almasıyla ve idam edilmesiyle bilinir. I. Dünya Savaşının son yıllarında Yozgat mutasarrıflığı ve Boğazlıyan kaymakamlığı görevlerinde bulunmuştur. Osmanlı'nın teslimiyetinin ardından başa gelen Damad Ferit Paşa Hükûmeti'nin kararıyla yargılanmak üzere 7 Ocak 1919 tarihinde gözaltına alındı. 30 Ocak 1919'da İstanbul'a getirildi. Nemrud Mustafa Paşa başkanlığındaki Harp Divanı'nın kararıyla savaş suçlarından ve katliamlardan suçlu bulunarak 10 Nisan 1919 tarihinde saat 17.20'de Beyazıt Meydanı'nda idam edildi. 1922'de TBMM tarafından millî şehit ilan edilmiştir.

<span class="mw-page-title-main">Sakıp Sabancı Müzesi</span> Türkiyede bir müze

Sabancı Üniversitesi Sakıp Sabancı Müzesi, zengin bir hat ve resim koleksiyonunu bünyesinde barındıran ve düzenlediği geçici sergilerle birçok ünlü sanatçının eserlerine ev sahipliği yapan bir sanat müzesidir. 2002 yılında ziyarete açılan müze, İstanbul'da Boğaziçi'nin en eski yerleşimlerinden Emirgan'da bulunan Atlı Köşk'te hizmet vermektedir.

<i>Lalelide Bir Azize</i> 1999 yapımı Türk filmi

Laleli'de Bir Azize, yönetmenliğini Kudret Sabancı'nın üstlendiği 1998 yılı yapımı bir sinema filmidir. Kudret Sabancı'nın ilk uzun metrajlı film denemesi olan Laleli'de Bir Azize, çevrildiği dönemde sıra dışı diyaloglarıyla ilgi çekmişti. Kudret Sabancı'nın da içinde bulunduğu "Yeni Sinemacılar" grubunun ilk etkinliklerinden olan film, öncülü olan Gemide filminin devamı niteliğindedir.

İlhan Tekeli, Türk sosyal bilimci, şehir ve bölge plancısı, sosyolog. İlk ve ortaöğrenimini İzmir’de tamamladı. İstanbul Teknik Üniversitesi İnşaat Mühendisliği Bölümü’nden mezun oldu. 1964’te Ortadoğu Teknik Üniversitesi’nde Şehir ve Bölge Planlama alanında; 1966’da Pennsylvania Üniversitesi’nde yüksek lisansını tamamladı.

Martin van Bruinessen Hollandalı antropolog ve yazar. Endonezyalılar, Türkler, Kürtler, Farslar ve Zazalar gibi topluluklar ve de İslam dini üzerine pek çok araştırmaya imza atmıştır.

<span class="mw-page-title-main">Sedef Kabaş</span> Türk gazeteci ve siyaset bilimci

Sedef Kabaş, Türk gazeteci, haber sunucusu, televizyon programcısı, iletişim ve siyaset bilimci, eğitmen ve danışmandır.

Vehbi Koç Vakfı tarafından her yıl eğitim, sağlık veya kültür alanlarından herhangi birinde, Türkiye’nin ve Türk insanının gelişimine önemli katkıda bulunmuş kişi veya kurumlara verilmektedir.

Filiz Çağman, Türk tarihçi ve müzecidir.

Nazan Ölçer, Türk sanat tarihçisi ve müzecidir.

Deniz Kandiyoti, Türk yazar ve akademisyen. Türkiye ve Ortadoğu ağırlıklı olmak üzere toplumsal cinsiyet ve kalkınma politikaları çalışmalarıyla tanınmaktadır. Doktorasını Londra Ekonomi Okulu'nda tamamladı. Women and Rural Production Systems, Women, Islam and the State ve Gendering the Modern adlı eserleri bulunmaktadır. Türkçede Metis Yayınları'ndan çıkan Cariyeler, Bacılar, Yurttaşlar ve Kültürün Kırılımları: Modern Türkiye’nin Her Günü adlı kitapları yayımlamıştır.

Güler Güçlü; Türk heykeltıraş.