İçeriğe atla

Neptun (füze)

R-360 Neptun

R-360 Neptun
Çeşidi Gemisavar seyir füzesi
Uyruğu  Ukrayna
Hizmet geçmişi
Hizmet 2021-günümüze
Kullanıcılar Ukrayna
Kullanıldığı savaşlar Rusya-Ukrayna Savaşı
Üretim tarihi
Tasarımcı Luç Tasarım Bürosu[1]
Özellikler
Ağırlık 870 kg[1]

Savaş başlığı ağırlığı 150 kg

Harekat menzili 300 km[1]
Azami hızı Ses altı

R-360 Neptun (UkraynacaР-360 «Нептун»), Ukrayna yapımı bir gemisavar seyir füzesidir. Füzenin tasarımı, önemli ölçüde geliştirilmiş menzili ve elektroniği ile Sovyet H-35 gemisavar füzesine dayanmaktadır.[2] Sistem, su üstü savaş gemilerini ve 5.000 tona kadar deplasmanlı nakliye gemilerini konvoy halinde veya bireysel olarak vurmak için tasarlanmıştır, ancak deplasmanda 12.000 tona kadar gemileri de imha edebilmektedir.[3]

Kaynakça

  1. ^ a b c "Neptun Anti-Ship Cruise Missile". Military-Today.com. 14 Nisan 2022 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 20 Nisan 2022. 
  2. ^ Episkopos, Mark (6 Şubat 2019). "Ukraine Is Building Anti-Ship Missiles (In Part Thanks to Russia)". The National Interest. 10 Nisan 2019 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 20 Nisan 2022. 
  3. ^ Gordon Lubold (15 Nisan 2022). "Russian Navy Ship Moskva Sunk by Ukrainian Missiles, U.S. Confirms". The Wall Street Journal. Erişim tarihi: 20 Nisan 2022. 

Dış bağlantılar

İlgili Araştırma Makaleleri

<span class="mw-page-title-main">Füze</span> çeşitli güdüm sistemleri ile hedefe yönelen karmaşık silah sistemi

Füze, genellikle bir sevk maddesi, jet motoru veya roket motoruyla desteklenen, kendi kendine hareket edebilen, havada giden menzilli bir silahtır.

<span class="mw-page-title-main">SSM-700K Hae Song</span>

SSM-700K Hae Song, Güney Kore yapımı bir gemisavar seyir füzesidir. Füze, 1995 yılında Kore Cumhuriyeti Deniz Kuvvetleri için geliştirilmiş olup 2006 yılında KDX-II ve KDX-III destroyerleri ile Ulsan sınıfı fırkateynlerde hizmete girdi.

<span class="mw-page-title-main">Tomahawk</span> Uzun menzilli, sesten yavaş seyir füzesi

Tomahawk, tam adı BGM-109 Tomahawk, stratejik bir seyir füzesidir.

<span class="mw-page-title-main">Tupolev Tu-16</span> SSCB tarafından kullanılmış çift motorlu jet bombardıman uçağı

Tupolev Tu-16, SSCB tarafından kullanılmış çift motorlu jet bombardıman uçağı. 50 yıldan uzun süre görev yaptı, günümüzde de lisanslı üretim modeli olan Xian H-6 ile Çin ordusunda hâlen görev yapmaktadır. Altı Gün Savaşı sırasında Mısır tarafından, çoğu savaşın ilk gününde yerden kalkamadan yok edilmesine karşın İsrail'e karşı kullanılmıştır.

<span class="mw-page-title-main">Balistik füze</span> nükleer, kimyasal, biyolojik başlık taşıyabilen uzun menzilli güdümlü veya güdümsüz füzedir

Balistik füze, nükleer, kimyasal, biyolojik başlık taşıyabilen uzun menzilli güdümlü veya güdümsüz füzedir. Bu füzeler tek bir nükleer başlık taşıyabilecekleri gibi, birden fazla başlık taşıyarak bu başlıkları farklı hedeflere yollayabilirler. Bu silahlar, motorlu uçuşta aerodinamik olarak yönlendirilen seyir füzelerinden farklı bir kategoridedir.

<span class="mw-page-title-main">Barbaros sınıfı fırkateyn</span> Türk Donanmasında hizmette olan MEKO 200 tipi fırkateyn sınıfı

Barbaros sınıfı fırkateynler, Türk Deniz Kuvvetleri'ndeki en modern fırkateynler arasındadır. Yavuz Sınıfı fırkateynlerden sonra, İstif sınıfı fırkateyn TCG İstanbul'dan önce üretilmişlerdir. Alman Blohm + Voss gemi inşa şirketi tarafından MEKO modüler savaş gemileri grubunun bir parçası olarak tasarlanmışlardır. Almanya'da iki gemi ve Alman yardımı ile Türkiye'de iki gemi inşa edilmiştir. Önceki Yavuz sınıfı fırkateynlerden daha büyük olup saf dizellerden ziyade CODOG makineleri kullanmaları nedeniyle daha hızlıdırlar.

<span class="mw-page-title-main">Ada sınıfı korvet</span> Türk Donanmasında korvet sınıfı

Ada sınıfı korvet, Türk Deniz Kuvvetleri için geliştirilen MİLGEM'in bir parçası olan bir korvet sınıfıdır. Türk Deniz Kuvvetleri, Ada sınıfı dört korvetin hepsini hizmete aldı ve Ukrayna ve Pakistan donanmaları için aynı sınıfa ait yeni gemiler üretiliyor.

<span class="mw-page-title-main">S-400</span> Rusya menşeli hava savunma sistemi

S-400 Triumph, orta menzilli hava ve füze savunma sistemi S-300'den geliştirilmiş yeni nesil Rusya yapımı bir kısa-orta-uzun menzilli hava savunma füze sistemidir.

<span class="mw-page-title-main">FGM-148 Javelin</span>

FGM-148 Javelin, personel tarafından taşınabilen, lazer güdümlü, sahip olduğu savaş başlığı çarpma tetikli yüksek ısı yayan patlayıcı içeren güdümlü bir tanksavar füzesidir. Personelin taşıdığı fırlatıcı tüp sayesinde lazerli elektronik işaretleme kullanılarak hedefe kilitlenir. Ateşle ve unut diye tabir edilen anti-tank füzesidir. Bütün zırhlı kara araçları, düşük hızlı hava araçları, bina, siper ve koruganlara kullanımı uygundur.

Atmaca, ROKETSAN tarafından geliştirilmekte olan azami olarak 220–280 km menzilli gemisavar ve/veya seyir füzesi.

P-700 Granit, Sovyetler Birliği yapımı bir gemisavar seyir füzesidir. Karadan karaya ve denizaltıdan fırlatılabilen varyantlardı da bulunmaktadır ve yer hedeflerine karşı da kullanılabilmektedir.

P-800 Oniks, Sovyetler Birliği yapımı bir süpersonik gemisavar seyir füzesidir. 1980'lerde geliştirilmiş olup P-270 Moskit ve P-700 Granit'in de yerini almıştır. P-800, Rus-Hint ortak BrahMos süpersonik füzesinin temelini oluşturmuştur.

<span class="mw-page-title-main">Mikoyan MiG-29K</span>

Mikoyan MiG-29K, Mikoyan Tasarım Bürosu tarafından geliştirilen, tüm hava koşullarına uygun, uçak gemisi tabanlı çok amaçlı bir savaş uçağıdır. MiG-29K, 1980'lerin sonunda MiG -29M'den geliştirildi. Mikoyan, bunu 4+ nesil bir uçak olarak tanımlıyor.

<span class="mw-page-title-main">2022 Yılan Adası seferi</span> 2022 Rusyanın Ukraynayı istilasında sefer

Rusya'nın Ukrayna'yı işgalinin ilk günü olan 24 Şubat 2022'de Rus Donanması, Karadeniz'de bir Ukrayna adası olan Yılan Adası'na saldırdı ve tüm garnizonu ile birlikte adayı ele geçirerek adayı askeri işgale başladı. Rus kruvazörü Moskva'nın telsizden adanın garnizonuna teslim olmalarını talep ettiği ve yanıt olarak "Rus savaş gemisi, siktir git" dendiği bir ses klibi, garnizonun ölümleriyle ilgili ilk yanlış raporlarla birlikte viral hale geldiğinde, saldırı geniş çapta duyuruldu. Daha sonra garnizonla birlikte askerleri tahliye etmeye çalışan sivil bir arama kurtarma gemisinin de ele geçirildiği ortaya çıktı. Gemi, mürettebatı ve en az bir asker daha sonra esir takasıyla serbest bırakıldı.

Kh-47M2 Kinzhal ("hançer") Rus nükleer kapasiteli hipersonik aero-balistik havadan karaya füzesidir. İddia edildiğine göre 2.000 km'den fazla menzile, Mach 10 hıza sahiptir ve uçuşunun her aşamasında kaçınma manevraları yapabilir. Hem konvansiyonel hem de nükleer savaş başlıklarını taşıyabilir ve Tu-22M3 bombardıman uçaklarından veya MiG-31K uçaklarından fırlatılabilir. Rusya'nın Güney Askeri Bölgesi ve Batı Askeri Bölgesi'ndeki hava üslerinde konuşlandırılmıştır.

<span class="mw-page-title-main">Gadır (füze)</span> gadır nedir

Gadır, İran yapımı bir gemisavar seyir füzesidir.

<span class="mw-page-title-main">Exocet</span> Fransız gemisavar füzesi

Exocet 1970'lerden beri kullanılmakta olan Fransız yapımı bir gemisavar füzedir. Fransız Aerospatiale şirketi tarafından geliştirilmiş ve dünya çapında bir dizi ülkeye yaygın olarak ihraç edilmiştir.

<span class="mw-page-title-main">MBDA Otomat</span>

Otomat, İtalyan savunma şirketi MBDA tarafından geliştirilen bir anti-gemi ve kıyı savunma füzeleri ailesidir. Füze sistemi ilk olarak 1960'larda İtalyan Donanması için geliştirilmiş ve o zamandan beri dünya çapında bir dizi ülkeye ihraç edilmiştir.

<span class="mw-page-title-main">Naval Strike Missile</span>

Norveççe Nytt sjømålsmissil olarak da bilinen Naval Strike Missile (NSM), Kongsberg Defence & Aerospace tarafından gemisavar ve kara saldırısı operasyonlarında kullanılmak üzere geliştirilmiş bir füzedir. İngilizce pazarlama adı olan "Naval Strike Missile" daha sonra benimsenmiştir. NSM, 2022 yılı itibarıyla Norveç, Polonya, Malezya, Almanya, ABD (RGM-184 olarak bilinmektedir), Japonya, Romanya, Kanada, Avustralya ve İspanya tarafından kullanılmak üzere seçilmiştir. Buna ek olarak, NSM'nin Müşterek Taarruz Füzesi (JSM) adı verilen çok rollü, havadan fırlatılan bir versiyonu şu anda geliştirilmektedir.

<span class="mw-page-title-main">Maya sınıfı muhrip</span>

Japon Deniz Öz Savunma Kuvvetleri'ndeki Maya sınıfı güdümlü füze muhripleri, güncellenmiş Aegis Savaş Sistemi ve elektrikli tahrik sistemi ile Atago sınıfının değiştirilmiş bir versiyonudur. Maya, 19 Mart 2020'de hizmete girmiştir. Haguro, 19 Mart 2021'de hizmete girdi.