İçeriğe atla

Nephan Saran

Nephan Saran
Doğum1924
İstanbul
Ölüm29 Kasım 2008
VatandaşlıkTürkiye
MeslekAntropolog, akademisyen
Evlilikİsmail Hakkı Saran
Çocuk(lar)Tilbe Saran
Akademik geçmişi
Alma materSt. Louis Üniversitesi
Akademik çalışmaları
DisiplinAntropolog
Alt disiplinSosyal Antropoloji
Kurumuİstanbul Üniversitesi Edebiyat Fakültesi

Nephan Saran (1924, İstanbul-29 Kasım 2008), Türk antropolog.

İstanbul Üniversitesi Edebiyat Fakültesi'nin Antropoloji bölümünde Sosyal Antropoloji kürsüsünün kurulması ve gelişmesine emek vermiş bir akademisyendir. İstanbul kentinde gecekondular, çocuk suçluluğu, Türkiye'de köy toplumlarında aile yaşantısı konularında araştırmaları vardır.

Yaşamı

1924'te İstanbul'da doğdu. İlkokulu İstanbul'da okuduktan sonra, orta öğrenimini Ankara'da tamamladı ve Ankara Hukuk Fakültesi'nde yüksek öğrenim gördü. 1947'de Hukuk Fakültesi'nden mezun oldu.

İki yıl avukatlık yaptı; ardından öğrenimine devam etmek için ABD'ye gitti. "Amerika Çocuk Mahkemeleri Sisteminin Türk Ceza hukukuna uygulanması" konulu teziyle 1955'te St. Louis Üniversitesi'nden yüksek lisans derecesi aldı.

Türkiye'ye dönüşünde Ankara'da Siyasal Bilgiler Fakültesi'nde asistan olarak görev yaptı. St. Louis Üniversitesi'nin bursuyla tekrar ABD'ye gitti, 1960 yılında aynı üniversitede doktor ünvanını aldı.

1961'de ülkesine döndü ve o sırada İstanbul Üniversitesi Edebiyat Fakültesi bünyesinde yeni kurulmuş olan Sosyal Antropoloji Kürsüsü'nde asistan olarak göreve başladı. Sosyal Antropoloji Kürsüsü'nün kurulması ve gelişmesinde ABD'li antropolog C. W. M. Hart ile birlikte çalıştı. 1967 yılında "İstanbul Şehrinde Polis ile İlgisi Olan 18 Yaşından Küçük Çocukların Sosyo-Kültürel Özellikleri Hakkında Bir Araştırma" başlıklı tezi ile doçent ünvanını aldı.

1961'den itibaren akademik yaşamını İstanbul Üniversitesi Edebiyat Fakültesi Sosyal Antropoloji Kürsüsü'nde sürdürdü. Haftada 16 saat kadar ders vererek uzun süre ve kürsünün ders yükünü üstlendi.[1] İstanbul Teknik Üniversitesi'nde (İTÜ) konferanslar verdi. Hart'ın 1969'da Türkiye'den ayrılmasından sonra kürsü başkanı oldu, bu görevi 1987'de emekli olana kadar sürdürdü.[2] 1975 yılında profesör ünvanı aldı.

Kent antropolojisi alanında C. W. M. Hart'ın Zeytinburnu Gecekondusu Bölgesi (1969) adlı eserinin Türkçe çevirisini yaptı. 1971'de İstatistik El Kitabı adlı kitabında ölçme ve değerlendirmelerin nasıl yapılması gerektiğini ele aldı. Doçentlik tezinde ele aldığı konunun devamı niteliğinde olan "Üniversite Gençliği: Öğrencilerin Sosyo-Ekonomik Yapısı ile Öğrenci Hareketlerinin Teorik ve Deneysel Seviyede Açıklanması (1975) başlıklı çalışmasında Türkiye'deki 1968-1971 yılları arasındaki öğrenci hareketlerini inceledi. 1966-1973 arasında son sınıf antropoloji öğrencilerine yaptırdığı, Türkiye'nin değişik bölgelerindeki köy topluluklarının sosyo-kültürel yapısını araştıran, gelenek-görenek ve kurumlarını tanımlamaya çalışan betimleyici araştırmaları analiz ederek Köylerimiz (1984) adlı çalışmasını yayımladı.[3] Bu çalışmada geleneksel köy toplamlarında yeni bir ailenin kuruluşu, aile örgütü ve aile yaşantısını ele aldı.[4]

İstanbul Üniversitesi Antropoloji Bölümü mezunları tarafından 1992 yılında Antropoloji Derneği'nin kuruluşuna öncülük etti.

29 Kasım 2008 tarihinde öldü.

Eserleri

  • İstanbul Şehrinde Polisle İlgisi Olan Onsekiz Yaşından Küçük Çocukların Sosyo-Kültürel Özellikleri Hakkında Bir Araştırma, 1968
  • İstatistik El Kitabı, 1971.
  • Üniversite Gençliği: Öğrencilerin Sosyo-Ekonomik Yapısı ile Öğrenci Hareketlerinin Teorik ve Deneysel Seviyede Açıklanması, 1975,
  • Köylerimiz, 1984 (Taylan Akkayan ile birlikte)
  • Çalışan Gençliğin İşbaşında Eğitimi Çıraklık, Kalfalık, Mesleğe Yönelme Sorunları, 1988
  • Antropoloji,1993

Kaynakça

  1. ^ "İsmail Engin: Saran, Nephan [Nephan Saran]". İsmail Engin. 24 Temmuz 2013. 6 Ocak 2020 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 30 Mayıs 2023. 
  2. ^ "Tarihçe". İstanbul Üniversitesi Antropoloji Bölümü web sitesi. 30 Mayıs 2023 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 30 Mayıs 2023. 
  3. ^ "N.Saran ve Türk Antropolojisi/Sosyoloji/milliyet blog". blog.milliyet.com.tr. 21 Mart 2022 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 30 Mayıs 2023. 
  4. ^ Başkanlığı, İstanbul Üniversitesi Bilgi İşlem. "Köylerimiz". iupress.istanbul.edu.tr. 19 Ekim 2022 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 30 Mayıs 2023. 

İlgili Araştırma Makaleleri

Antropoloji ya da insan bilimi, geçmiş ve günümüz topluluklarında yaşayan insanların çeşitli yönlerini inceleyen bilim dalı. İnsanın kültürel ve fiziki yapısını araştıran antropoloji, insanlık tarihinin en eski dönemlerinin aydınlatılmasına yardımcı olur. Bu bilim, insanı kültürel, toplumsal ve biyolojik çeşitliliği içinde anlamaya; insanlığın başlangıcından beri toplulukların çeşitli koşullara nasıl uyarlandığını, bu uyarlanma biçimlerinin nasıl gelişip değiştiğini, çeşitli küresel olayların nasıl dönüştüğünü görmeye ve göstermeye çalışır.

<span class="mw-page-title-main">İstanbul Üniversitesi Hukuk Fakültesi</span> Türkiyenin ilk hukuk fakültesi

İstanbul Üniversitesi Hukuk Fakültesi, tüm idari ve akademik birimleriyle İstanbul Üniversitesi'nin Beyazıt merkez kampüsünde faaliyet gösteren Türkiye'nin ilk hukuk fakültesidir. Türkiye Barolar Birliği'nin hukuk fakültelerine yönelik 22 ölçütlü değerlendirmesine göre Türkiye'nin en iyi hukuk fakültesidir.

<span class="mw-page-title-main">İstanbul Üniversitesi</span> İstanbulda kurulu devlet üniversitesi

İstanbul Üniversitesi (İÜ), ana yerleşkesi İstanbul'un Fatih ilçesinde bulunan, Türkiye'nin en eski devlet üniversitesidir.

<span class="mw-page-title-main">Marmara Üniversitesi</span> İstanbulda kurulu devlet üniversitesi

Marmara Üniversitesi, İstanbul'da bulunan bir devlet üniversitesidir. Türkiye'nin önde gelen yükseköğretim kurumlarından biridir. Üniversite bünyesinde 18 fakülte, 12 enstitü, 4 yüksekokul ve 4 meslek yüksekokulu bulunmaktadır. Akademik birimlerinde Türkçe, İngilizce, Fransızca, Almanca ve Arapça olmak üzere beş dilde eğitim verilmektedir, bu özelliği ile Türkiye'de beş dilde eğitim veren tek üniversitedir.

Koç Üniversitesi, 1993 yılında İstanbul'da eğitime başlamış olan bir vakıf üniversitesidir. Faaliyetlerine 400 öğretim üyesi ve yaklaşık 6900 öğrenciyle devam etmektedir. Üniversite; İnsani Bilimler ve Edebiyat, İktisadi ve İdari Bilimler, Fen, Mühendislik, Hukuk, Tıp ve Hemşirelik Fakülteleri'nde 22 lisans, 32 yüksek lisans ve 26 doktora programı ile eğitim vermektedir.

Ömer Lütfi Barkan (1902-1979), Türk iktisat ve hukuk tarihçisi ve Türkiye’de iktisat tarihi biliminin kurucularındandır.

<span class="mw-page-title-main">Tarık Zafer Tunaya</span> Türk hukukçu, akademisyen ve yazar

Tarık Zafer Tunaya,, Türk anayasa hukukçusu.

<span class="mw-page-title-main">Doğan Kuban</span> Türk mimar ve akademisyen (1926–2021)

Doğan Kuban, Türk mimar ve akademisyendir. Türkiye'nin ilk ve en önemli mimarlık tarihçilerindendir.

Mümtaz Turhan,, Türk sosyal psikolog ve akademisyen.

İbrahim Nami Çağan, Türk akademisyen ve siyasetçi.

Şevket Aziz Kansu, Türk, tıp doktoru, antropolog, akademisyen, üniversite idarecisi.

Kültürel antropoloji, etnolojik, etnografik, dilbilimsel, sosyal ve psikolojik analiz yöntemlerine dayanarak kültürlerin gelişimini inceleyen bilim dalı. Fiziksel antropoloji, arkeoloji ve dilbilimsel antropoloji ile birlikte antropolojinin geleneksel dört ana bölümünden biri olarak tanımlanır. Kültürel antropoloji, katılımcı gözlem, görüşme ve anketler dahil olmak üzere çeşitli metodolojilere sahiptir. Franz Boas ve pek çok öğrencisi kültüre difüzyonist, tarihsel bir yaklaşım getirmiş, daha sonra gelen Margaret Mead ve başkaları kültür ve kişilik arasındaki ilişkiyi ele alan bir yaklaşım geliştirmişlerdir. Ruth Benedict gibi bazı bilim insanlarına göre kültür bir bütün olup kapalı bir sistemdir; başkalarına göre ise, o daha çok tarihsel olaylardan etkilenen gevşek biçimde bütünleşmiş bir davranış dizisidir. Ne kadar değişirse değişsin, tüm bu yazarların görüşleri şu temel varsayımı paylaşmaktadır: Kültür, davranışların başlıca belirleyicisidir.

Gülten Kazgan,, ekonomist, yazar.

Mehmet Cihat Özönder, Türk milletvekili, sosyolog ve Türkolog.

Feridun Mustafa Emecen, Türk tarihçi ve akademisyen. Türk Tarih Kurumu şeref üyesidir.

İstanbul Medipol Üniversitesi, İstanbul ilinde bulunan bir vakıf üniversitesidir. Üniversite, 2009 yılında Fahrettin Koca'nın kurucusu olduğu Türkiye Eğitim Sağlık ve Araştırma Vakfı tarafından kurulmuştur. Üniversitenin kurulmasına ilişkin karar 7 Temmuz 2009 tarih ve 27281 sayılı Resmî Gazete'de yayınlanmıştır.

Cumhur Ferman, Prof.Dr. ,-, Türk işletme muhasebesi uzmanı, akademisyen, üniversite idarecisi.

Nermin (Aygen) Erdentuğ, Türk antropolog.

<span class="mw-page-title-main">Nazım Terzioğlu</span> Türk matematikçi

Nazım Terzioğlu, Türk matematikçi.

Adnan Sadık Erzi, Türk tarih profesörü. Farsça el yazmaları ve tarihi metinlerin araştırılmasında uzmanlaştı ve bu alanda uzman olarak kabul edildi.