İçeriğe atla

Nepal devlet başkanları listesi

Nepal devlet başkanı, Asya ülkesi Nepal'de monarşinin kaldırılarak cumhuriyetin ilan edildiği 2007 yılından bu yana ülkenin en üst makamında bulunan kişiye verilen unvandır.

Nepal Federal Demokratik Cumhuriyeti başkanları listesi (2007-günümüz)

# Resim İsim Göreve başlama Görevi bırakma Siyasi parti
- Girija Prasad KoiralaGirija Prasad Koirala
(geçici devlet başkanı)
15 Ocak 2007 23 Temmuz 2008 Nepal Kongre Partisi
1 Ram Baran YadavRam Baran Yadav23 Temmuz 2008 29 Ekim 2015 Nepal Kongre Partisi
2 Bidhya Devi BhandariBidhya Devi Bhandari29 Ekim 2015 13 Mart 2023 Komünist Nepal Partisi
2018'den itibaren Nepal Komünist Partisi
3 Ram Chandra Poudel13 Mart 2023 GörevdeNepal Kongre Partisi

Ayrıca bakınız

Dış bağlantılar

İlgili Araştırma Makaleleri

<span class="mw-page-title-main">Nepal</span> Güney Asyada Çin ile Hindistan arasında yer alan bağımsız bir ülke

Nepal, resmî adıyla Nepal Federal Demokratik Cumhuriyeti, Güney Asya'da bir ülkedir. Büyük bölümü Himalayaların eteklerinde, bir bölümü ise Hint-Ganj Ovası'nda konumlanmıştır. Dünyanın en kalabalık 49. ve en geniş 93. ülkesidir. Denize kıyısı bulunmayan Nepal kuzeyde Çin'e bağlı Tibet; güney, doğu ve batıda Hindistan ile komşudur. Bangladeş Nepal'in güneydoğu ucundan sadece 27 km uzaklıkta olmasına rağmen sınırdaşı değildir, Bhutan da Hindistan'ın Sikkim eyaletiyle ayrılmıştır. Verimli ovalar, subalpin kuşak ormanları ve en yüksek on dağdan sekizini bulunduran Nepal zengin bir coğrafi çeşitliliğe sahiptir. Dünyanın en yüksek dağı olan Everest Dağı da bunlara dahildir. Başkenti ve en büyük şehri Katmandu'dur. Resmi dil Nepalcedir, ancak ülke birçok etnik gruba ev sahipliği yapmaktadır.

<span class="mw-page-title-main">Pyongyang</span> Kuzey Korenin başkenti

Pyongyang, Kuzey Kore'nin başkenti ve en büyük şehridir. Şehir Taedong Nehri üzerinde yer almaktadır. Nüfusu 1993 yılında 2.741.260 olarak bildirilmiş olup 2003 yılı tahmini nüfusu 3.500.000'dir.

<span class="mw-page-title-main">Nepalce</span> Hint-Avrupa Dil Ailesinin Hint-Aryan kolundan Nepalin resmî dili

Nepalce, Hint-Avrupa dil ailesinin Hint-Aryan koluna ait bir Doğu Pahāṛi dili. Dil, Nepal'in resmî dili olup, aynı zamanda Hindistan'daki 22 tanınan dilden biridir. Nepalce Devanagari alfabesi ile yazılır.

<span class="mw-page-title-main">Suriye devlet başkanları listesi</span> Vikimedya liste maddesi

Suriye devlet başkanları listesi, Suriye'de 1920 yılından beri görev yapmış devlet başkanlarının listesidir.

<span class="mw-page-title-main">Hintler</span> Hindistan vatandaşları veya sakinleri

Hintler veya Hindistanlılar, geniş anlamda etnik vurgu yapmayan Hindistan vatandaşları, dar anlamda ise anadili Hintçe olan etnik grup. Türkçede Hint kelimesi esas olarak hem Hintler hem de Hint toprakları (Hindistan) için kullanılır. İngilizcede Hintler için kullanılan Indian kelimesi Yeni Dünya'nın keşfinden sonra Kızılderililer için de kullanılmaya başlanmış, son dönemlerde ise bu ikili karışık anlamı bertaraf etmek için Kızılderililer American Indian tamlamasından kısaltma Amerindian adıyla da anılmaktadır. 1 milyar 250 milyonluk nüfuslarıyla dünya nüfusunun %17,31 kadarını oluştururlar.

Nepal vize politikası, hemen hemen tüm ülke vatandaşlarının ülkeye vardıklarında turist vizesi almasına olanak veren, nispeten liberal bir politikadır.

Kenya devlet başkanı, Afrika ülkesi Kenya'nın bağımsızlığın kazanıldığı 1963 yılından bu yana ülkenin en üst makamında bulunan kişiye verilen unvandır. Ülkede bu görevde bulunan kişilerin listesi şu şekildedir:

Benin devlet başkanı, Afrika ülkesi Benin'in bağımsızlığını kazandığı 1960 yılından bu yana ülkenin en üst makamında yer alan kişiye verilen unvandır. Ülkeyi yöneten devlet başkanı 1960 ile 1975 yılları arasında Dahomey Cumhuriyeti'ni, 1975 yılından 1990 yılına kadar Benin Halk Cumhuriyeti'ni, 1990 yılından itibaren de Benin Cumhuriyeti'ni yönetmiştir. Ülkede bu görevde bulunan kişilerin listesi şu şekildedir:

<span class="mw-page-title-main">Botsvana devlet başkanları listesi</span>

Botsvana devlet başkanı, Afrika ülkesi Botsvana'nın bağımsızlığını kazandığı 30 Eylül 1966 yılından bu yana ülkenin en üst makamında yer alan kişiye verilen unvandır. Ülkede devlet başkanı olarak görevde bulunan kişilerin listesi şu şekildedir:

Fildişi Sahili devlet başkanı, Afrika ülkesi Fildişi Sahili'nin bağımsızlığını kazandığı 1960 yılında bu yana ülkenin en üst makamında yer alan kişiye verilen unvandır. Ülkede bu görevde bulunan kişilerin listesi şu şekildedir:

Senegal devlet başkanı, Afrika ülkesi Senegal'in bağımsızlığını kazandığı 1960 yılından bu yana ülkenin en üst makamında yer alan kişilere verilen unvandır. Senegal devlet başkanı 2001 yılında gerçekleştirilen halk referanduma kadar yedi yıllık bir süre için seçilmekteydi, söz konusu referandum sonucu devlet başkanlığı süresi beş yıl ile sınırlandırılmıştır. 2008 yılında gerçekleştirilen değişiklik ile devlet başkanlığı görev süresi yeniden yedi yıla çıkarılmıştır. Başkanı Macky Sall yaptığı açıklamada görev süresini yeniden beş yıla indireceğini açıklamıştır. Günümüzdeki cumhurbaşkanı 2 Nisan 2024 tarihinden itibaren Bassirou Diomaye Faye'dir. Ülkede bu görevde bulunan kişilerin listesi şu şekildedir:

Gine-Bissau devlet başkanı, Afrika ülkesi Gine-Bissau'nin bağımsızlığını ilan ettiği 1973 yılından bu yana ülkenin en üst makamında bulunan kişiye verilen unvandır. Ülkede bu görevde bulunan kişilerin listesi şu şekildedir:

<span class="mw-page-title-main">Kongo Cumhuriyeti devlet başkanları listesi</span> Vikimedya liste maddesi

Kongo Cumhuriyeti devlet başkanı, Afrika ülkesi Kongo Cumhuriyeti'nin bağımsızlığını kazandığı 1960 yılından bu yana ülkenin en üst makamında yer alan kişiye verilen unvandır. Ülke 1960 ile 1970 yılları arasında Kongo Cumhuriyeti, 1970 ile 1992 yılları arasında Kongo Halk Cumhuriyeti ve 1992 yılından itibaren de tekrar Kongo Cumhuriyeti olarak adlandırılmıştır. Ülkede devlet başkanı olarak görevde bulunan kişilerin listesi şu şekildedir:

<span class="mw-page-title-main">Sierra Leone devlet başkanları listesi</span> Vikimedya liste maddesi

Sierra Leone devlet başkanı, Afrika ülkesi Sierra Leone'nin bağımsızlığını kazandığı 1961 yılından bu yana ülkenin en üst makamında yer alan kişiye verilen unvandır. Bu süreçte en üst makamda yer alan kişiler dönem içerisinde devlet başkanı, başbakan ya da askerî cunta başkanı unvanları alsa da hepsi fiilen devlet başkanı görevlerini yürütmüşlerdir. Ülkede bu görevde bulunan kişilerin listesi şu şekildedir:

Etiyopya devlet başkanı, Afrika ülkesi Etiyopya'nın yönetim şeklini krallıktan cumhuriyete değiştirdiği 1974 yılında bu yana ülkenin en üst makamında yer alan kişiye verilen unvandır. Ülkede bu görevde bulunan kişilerin listesi şu şekildedir:

<span class="mw-page-title-main">Amerika Birleşik Devletleri Sayım Bürosu</span> ABD Federal İstatistik Sistemine bağlı büro

Amerika Birleşik Devletleri Nüfus Sayım Bürosu ABD Federal İstatistik Sistemi'ne bağlı bir bürodur. Amerikan halkı ve ekonomisi hakkında veri üretiminden sorumludur.

Nepal başbakanı, Asya ülkesi Nepal'de 1799 yılından bu yana hükûmetin başında yer alan kişiye verilen unvandır.

<span class="mw-page-title-main">Nepal'de turizm</span>

Nepal nefes kesen manzaralarını, el değmemiş göllerini ve nehirlerini, güçlü dağlarını, çeşitli kültürleri ve barış ve uyumun getirdiği gelenekleri sergileyerek kendisini gezginler ve sırt çantalı gezginlerin hedefi olarak belirlemiştir. Turizm, sadece kültürler ve gelenekler, fikirler ve ilkeler, inançlar ve ahlâk değişimine yardımcı olmakla kalmadı, aynı zamanda Nepal'e finansal büyümesi ve özgürlüğü konusunda da yardımcı oldu.

<span class="mw-page-title-main">Nepalce Vikipedi</span> Vikipedinin Nepalce sürümü

Nepalce Vikipedi, Vikipedi'nin Nepalce sürümüdür. 20 Ekim 2024 tarihi itibarıyla, Nepalce Vikipedi'nin 31.357 maddesi, 69.065 kullanıcısı ve 6 hizmetlisi bulunmaktadır. Açıldığı günden beri 1.248.609 kez katkıda bulunulmuştur.

<span class="mw-page-title-main">Nepal mutfağı</span>

Nepal mutfağı, Nepal'e özgü yemek pişirme tarzıdır. Dal-bhat-tarkari Nepal boyunca yenmektedir. Dal, mercimek ve baharatlardan yapılmış, haşlanmış tahıl, bhat ve sebze çorbası ve tarkari ile servis edilen bir çorbadır. Çeşniler genellikle taze veya fermente olabilen ve önemli sayıda çeşidi bulunan az miktarda baharatlı turşudur. Diğer maddeler, taze yeşil biber ve kızarmış papad ile dilimlenmiş limon (nibuwa) veya misket limonudur (kagati). Dhindo, Nepal'in geleneksel bir yemeğidir.