Nepal Olimpiyat Komitesi
Nepal Olimpiyat Komitesi (Nepalce: नेपाल ओलम्पिक समिति; IOC kodu: NEP), Nepal'i temsil eden Ulusal Olimpiyat Komitesi'dir.
Nepal Olimpiyat Komitesi (Nepalce: नेपाल ओलम्पिक समिति; IOC kodu: NEP), Nepal'i temsil eden Ulusal Olimpiyat Komitesi'dir.
Olimpiyat Oyunları veya kısaca Olimpiyatlar, Yaz ve Kış Olimpiyat Oyunları olmak üzere iki ayrı kategoride, dört yılda bir düzenlenen uluslararası çok sporlu etkinlik. 200'ün üzerinde ülkeyi temsil eden sporcuların katıldığı etkinlikler, dünyanın en kapsamlı spor etkinliği konumundadır.
1896 Yaz Olimpiyatları ya da resmî adıyla I. Olimpiyat Oyunları, 6-15 Nisan 1896 tarihleri arasında Yunanistan'ın başkenti Atina'da gerçekleştirilen bir çok sporlu etkinliktir. Antik Olimpiyat Oyunları'ndan esinlenilerek düzenlenmeye başlanan modern Olimpiyat Oyunları'nın ilkidir.
Türkiye Millî Olimpiyat Komitesi, 1908 yılında Selim Sırrı Tarcan'ın önderliğinde kurulan Uluslararası Olimpiyat Komitesine (IOC) bağlı kuruluş.
Kış Olimpiyatları, Uluslararası Olimpiyat Komitesi (UOK) tarafından organize edilen ve 4 yılda bir önceden seçilen bir şehirde yapılan spor oyunları organizasyonudur. Yaz oyunlarının aksine kayak ve buz hokeyi gibi kar ve buz üzerinde yapılmaya müsait sporları içerir.
Akdeniz Oyunları, Akdeniz'e kıyısı olan ülkeler arasında, dört yılda bir düzenlenen spor yarışmalarıdır. Bu yarışmalar, Akdeniz ülkeleri arasında toplumsal ve kültürel yakınlaşmayı sağlamak amacıyla düzenlenmektedir. Akdeniz Oyunları’nda Olimpiyat kuralları geçerlidir ve yarışmalar 15 günde tamamlanır.
2004 Yaz Olimpiyat Oyunları, 13 - 29 Ağustos 2004 tarihleri arasında Yunanistan'ın başkenti Atina'da gerçekleştirilen çok sporlu etkinlik. Bu oyunlara 201 ülkeden toplam 10.625 sporcu müsabakalara katılmış, 28 farklı spor dalında 301 yarışma gerçekleştirilmiştir. Hem antik hem de ilk modern olimpiyat oyunlarına ev sahipliği yapmış olan Yunanistan'da düzenlenen 2004 Yaz Olimpiyatları'nın mottosu "Evine Hoşgeldin" idi.
Olimpik sporlar, Yaz Olimpiyat Oyunları ve Kış Olimpiyat Oyunları'nda yarışması bulunan tüm Olimpiyat Oyunları sporlardır. 2012 Yaz Olimpiyatları 26 spor dalında, 36 disiplinde ve 300 yarışmada gerçekleşmiştir. Kış Olimpiyatları ise 7 spor dalında 15 disiplinde ve 80 yarışmada gerçekleşmektedir. Bu sayı ve sporlar her olimpiyat oyunlarına göre değişebilir.
1906 Ara Olimpiyatları, 22 Nisan-2 Mayıs 1906 günleri arasında Yunanistan'ın Atina kentinde düzenlenen ve 20 ülkeden 7'si kadın, 877 sporcunun katıldığı oyunlardır. Yunanistan 1896'da gerçekleştirilen ilk Olimpiyatlardan sonra Uluslararası Olimpiyat Komitesine başvurarak 10. yıl şerefine özel bir olimpiyat organizasyonu düzenlenmesini talep etti. Yunanistan'ın bu talebi kabul edildi ve 1906'da ara olimpiyatlar yapılmasına karar verildi. Oyunlar için resmen "Olimpiyat" kelimesi kullanılmamaktadır. Çünkü 3. ile 4. oyunlar arasında organizasyon gerçekleşmiştir. Müsabakalar sonucunda madalya dağıtıldığı halde, bu madalyalar Uluslararası Olimpiyat Komitesi tarafından tanınmamaktadır.
Türkiye Millî Olimpiyat Komitesi 1908 yılında kurulmuş ve 1911 yılında Uluslararası Olimpiyat Komitesi tarafından kabul edilmiştir. Türkiye'nin ilk Olimpiyat Oyunları'na iştirakı ara oyunlar diye adlandırılan Osmanlı Devleti yıllarında 1906 Atina oyunlarıdır. Bu tarihten itibaren genelde düzenli bir şekilde her organizasyonda yer alan Türkiye, 1920 Anvers oyunlarına I. Dünya Savaşı'na neden olan ülkeler sıfatına sahip olması nedeniyle Uluslararası Olimpiyat Komitesi tarafından organizasyona davet edilmedi. 1932 Los Angeles oyunlarına ise yolun uzaklığı ve masrafların çokluğu nedeniyle Türkiye Millî Olimpiyat Komitesi tarafından ABD'ye sporcu gönderilmedi. 1980 Moskova oyunlarına SSCB'nin Afganistan'ı işgalini protesto eden pek çok batılı ülke gibi oyunlara sporcularını göndermemiştir.
2016 Yaz Olimpiyatları, 5-21 Ağustos 2016 tarihleri arasında Brezilya'nın en büyük ikinci kenti Rio de Janeiro'da düzenlenmiş olan olimpiyat oyunlarıdır. Uluslararası Olimpiyat Komitesi (UOK) yönetiminde yapılacak olan organizasyon için pek çok kent aday olmuştur. Uluslararası Olimpiyat Komitesi'nin 2 Ekim 2009'da Danimarka'nın Kopenhag kentindeki 121. toplantısında yapılan oylamalarda Rio de Janeiro kenti 31. olimpiyat oyunlarını düzenleme hakkını elde etmiştir. Müsabakaların çoğunluğu Barra da Tijuca merkezli tesislerde düzenlenecektir. Copacabana, Deodoro ve Maracanã bölgelerinde de bazı müsabakalar gerçekleşmiştir. Bu oyunlar Güney Amerika kıtasında yapılan ilk olimpiyat oyunları özelliğini de taşımaktadır.
Gençlik Olimpiyatları Olimpiyat Oyunları formatında her 4 yılda bir kış ve yaz oyunları ayrı ayrı düzenlenecek olan uluslararası yarışmalardır. Gençlik Olimpiyatlarına 14 ve 18 yaş arasındaki sporcular katılmaktadır. Bu fikir Uluslararası Olimpiyat Komitesi başkanı Jacques Rogge tarafından 2001 yılında ortaya atılmıştır. 6 Temmuz 2007'de 119. IOC kongresinde kabul edilmiştir.
Uluslararası Olimpiyat Komitesi, (UOK) Olimpiyat Oyunları’na katılan ülkelerin kafilelerini ve sporcu gruplarını işaret edebilmek için üç harften oluşan ülke kodları kullanıyor. Her kod ise bir Ulusal Olimpiyat Komitesi’ni belirliyor. Geçmiş Oyunlar’da ise belirli ülkeler ve durumlar için de bu tip kodlar kullanıldı; mesela farklı ülkeden oluşturulan sporcu kafileleri veya hiçbir ülkeyi temsil etmeyen atlet grupları gibi. UOK’nın bazı kullandığı kodlar ise standartlaşmış ISO 3166-1alpha-3 kod listesinden çok daha farklı. FIFA, FIBA ya da İngiliz Milletler Topluluğu Oyunları gibi daha başka uluslararası spor organizasyonları da, katılımcı ülke kafilelerini isimlendirebilmek için aynı kodları kullanıyorlar.
Yaz Olimpiyat Oyunları, Uluslararası Olimpiyat Komitesi tarafından dört yılda bir düzenlenen uluslararası düzeyde çoklu spor organizasyonudur. 1904'te başlayan gelenekle yarışma birincilerine altın, ikincilere gümüş ve üçüncülere bronz madalya verilir. Yaz olimpiyatlarının başarısından dolayı daha sonra Kış Olimpiyat Oyunları düzenlenmeye başladı.
2020 Yaz Olimpiyatları ya da resmî adıyla XXXII. Yaz Olimpiyat Oyunları, 24 Temmuz-9 Ağustos 2020 tarihleri arasında Japonya'nın başkenti Tokyo'da yapılması planlanan ancak COVID-19 pandemisi nedeniyle 2021'e ertelenen Olimpiyat Oyunları'dır. 7 Eylül 2013 tarihinde Buenos Aires'te yapılan 125. IOC oturumunda Tokyo ev sahibi şehir olarak ilan edildi. Tokyo, aynı zamanda 1964 Yaz Olimpiyatları'na da ev sahipliği yapmıştı.
2022 Kış Olimpiyatları, resmî adıyla XXIV Olimpik Kış Oyunları ve yaygın ismiyle Pekin 2022, Uluslararası Olimpiyat Komitesi tarafından Çin'in başkenti Pekin'de düzenlenen etkinlik.
1896'dan beri her dört yılda bir düzenlenen Yaz Olimpiyat Oyunları'ndaki atletizm etkinliklerinde kırılan Olimpiyat rekorları, Uluslararası Olimpiyat Komitesi (IOC) tarafından kaydedilir. Oyunlarda yer alan atletizm yarışmaları; pist (koşular), saha, yol ve kombine olmak üzere dört gruba ayrılır. 24 kategori erkek ve kadınlar olmak üzere ikiye ayrılırken kadınlar heptatlona karşılık erkekler dekatlonda, kadınlar 100 metre engelliye karşılık erkekler 110 metre engellide mücadele verirler. İki etkinlik ise, eşit sayıda erkek ve kadından oluşan takımların mücadelesine sahne olan karma kategorilerdir.
Arnavutluk Ulusal Olimpiyat Komitesi, Uluslararası Olimpiyat Komitesi'ne bağlı ve Arnavutluk'da Olimpiyat Oyunları'nı gerektiği zaman organize etmek ve oyunlara katılan sporculara destek vermekle hükümlü kuruluş. Komitenin merkezi Arnavutluk'un başkenti Tiran kentindedir.
Olimpiyat İlkeleri, en son 9 Ekim 2013'te güncellenmiş haliyle, Olimpiyat Oyunları'nın yönetimi için belirlenen kurallar ve prensipler bütünüdür. Uluslararası Olimpiyat Komitesi (IOC) tarafından oluşturulmuştur. Temel kuralların ve köklerin kodlaştırılmış halidir. İngilizce ve Fransızca, ilkelerin resmî dilidir. Dil farklılığından uzlaşmazlık oluşursa Fransızca metin esas alınır.
Amerika Birleşik Devletleri, Rio'da düzenlenen 2016 Yaz Olimpiyatları'na 554 sporcuyla katıldı. Toplamda 121 madalya ile madalya sıralamasının zirvesinde yer alan ABD takımı, toplam madalya sayısı bakımından ülkenin Olimpiyat tarihindeki en iyi üçüncü, ev sahibi olmadığı bir organizasyonda ise en iyi performansına imza attı. Amerikalılar Rio 2016'da, Yaz Olimpiyatları'ndaki 1000. altın madalyasına da ulaştı.
Nepal, 17 Temmuz-1 Ağustos tarihleri arasında Kanada'nın Montreal şehrinde düzenlenen 1976 Yaz Olimpiyatları'na, yalnızca atletizmde bir sporcuyla katıldı. Olimpiyat Oyunları tarihinde ilk kez 1964 Yaz Olimpiyatları'nda temsil edilen ülke, Yaz Olimpiyatları tarihindeki üçüncü katılımını gerçekleştirdi. Daha önceki hiçbir etkinlikte madalya kazanamayan Nepalli sporcular, bu oyunlarda da madalya kazanamadı. Ülke adına tek sporcu olan Baikuntha Manandhar, mücadele ettiği erkekler maraton kategorisini 2:30:07'lik derecesiyle 50. sırada tamamladı.