İçeriğe atla

Neoptolemos

Neoptolemus Krallığı, Epirus

Neoptolemos (ya da Neoptolemus, aynı zamanda kızıl saçları dolayısıyla Pyrrhus olarak da anılmaktadır), Yunan Mitolojisinde savaşçı Akhilleus ve prenses Deidamia'nın oğludur ve Oneiros'un[1] kardeşidir. Antik Epirus'un Molosslularının hanedanının efsanevi atasıdır.

Cypria'da Akhilleus, Truva'ya düzenlenen başarısız seferden sonra, prenses Deidamia ile evlenir ve Neoptolemos doğar; ancak sonra orduya tekrar çağrılır.[2] Hikâyenin Homeros olmayan bir versiyonunda, Akhilleus'un annesi Thetis, Akhilleus'un doğumundan yıllar önce büyük bir savaşın olacağını bilmektedir. Tek oğlunun savaşa giderse öleceğini de bilmektedir. Truva Savaşı'na katılmasını önlemek için oğlunu Sykros'da Kral Lykomedes'in gözetiminde bir kadın olarak gizler. Bu süre zarfında, daha sonra Neoptolemos'u doğuran prenses Deidamea ile bir ilişkisi olur. Neoptolemos, başlangıçta Pyrrhos olarak adlandırıldı, çünkü babası kadın kılığında gizlenirken, ismin kadın versiyonu olan Pyrrha adını kullanmıştır.

Yunanlar Truvalı kahin Helenos'u ele geçirirler ve ona Truva'yı hangi koşullar altında alabileceklerini söylemeye zorladılar. Helenos onlara Herakles'in zehirli oklarını (o zamanlar Philoktetes'in elindeydi), Palladium'u (Truva'nın ünlü Athena Heykeli) ve Akhilleus'un oğlu Neoptolemos'u savaşa sokarlarsa, Truva'yı yeneceklerini söyler.

Yunanlar kehaneti yerine getirmek için harekete geçer. Odysseus, o zamanlar genç olan Neoptolemos'u Skyros'tan almak için gönderilir. Ardından Neoptolemos ve Odysseus Limni Adasına Philoktetes'i almak için giderler . Yıllar önce Philoktetes, Truva Savaşı'na giderken Chryse Adası'nda bir yılan tarafından ısırılmıştır. Agamemnon, yarası iltihaplandığı ve kötü koktuğu için onu orada bırakmıştır. Philoktetes'i geri getirme hikâyesi, Sofokles'in bir oyunu olan Philoktetes'de anlatılır. Euripides, Hekabe oyununda (ayrıca Hecuba olarak da bilinir) şefkatli genç bir adam olarak hangi gösterilen Neoptolemos Hekabe'nin kızıPolyxena'yı en az acı verici şekilde babasının mezarına kurban eder.

Neoptolemus Priam'ı Öldürüyor

Neoptolemos, bazıları tarafından acımasızca olmakla suçlanmıştır. Savaş alanında altı kişiyi öldürür.[3] Savaş sırasında ve sonrasında, arasında Priamos, Eurypylus, Polyxena, Polites ve Astyanax'ı (Hektor ve Andromahi'nin bebek oğlu) öldürür, Helenos'u yakalar ve ardından dul olan Andromakhe'yi cariyesi yapar. Akhilleus'un hayaleti, savaştan sonra görünür ve Truva prensesi Polyksena'nın onlar Truva'yı terk etmeden önce, mezarında kurban edilmesini talep eder. Neoptolemos da Polyksena'yı babasının talebi üzerine kurban eder. Andromakhe, Helenos ve Phoenix ile Neoptolemos, Epirot Adaları'na yelken açar ve ardından Epirus Kralı olur. Neoptolemos, cariyesi Andromakhe'den olanMolossos'un babasıydı ve onun aracılığıyla, efsaneye göre Büyük İskender'in annesi Olympias'ın atasıdır . Hyginus'a göre, Andromakhe'den Amphialos isimli oğlu olur.

Neoptolemus ve Andromahi, Pierre-Narcisse Guérin

Neoptolemos sıklıkla sert biri olarak tasvir edilse de, Sofokles'in Philoktetes adlı oyunu onun çok daha nazik bir adam olduğunu, sözlerini yerine getiren onurlu biri olduğunu ve Philoktetes'i kandırmak zorunda kaldığında pişman olduğunu anlatır.

Neoptolemos'un ölümüyle ilgili iki hikâye vardır. Ya Menelaos'un söz verdiği gibi kızı Hermione'yi Orestes'ten almaya çalışırken ya da babasının katili Apollo'yu kınadığı için öldürülmüştür. İlk hikâyede, Orestes tarafından öldürüldü. İkincisinde ise, Apollon'un Delphi rahipleri tarafından intikam almak için öldürülmülşür.

Ölümünden sonra krallığı paylaştırıldı ve Helenos (daha sonra Andromahi ile evlenir) Neoptolemos'un krallığından toprak almıştır. "Priamos'un oğlu Helenos, Pyrrhus'un tahtına ve yatağına geçerek bu Yunan şehri Epirus'un başına geçerek kral olur. . ."[4]

Sanat ve edebiyatta Neoptolemos veya Pyrrhus

  • Neoptolemos, Sofokles'in bir trajedisi olan Philoktetes'teki ana karakterlerden biridir.
  • Andromakhe , Euripides'in bir trajedisi. Neoptolemus sahnede görünmüyor ama Delphi'deki ölümü anlatılıyor
  • Apollodorus' Kütüphanesi, Kitap 3'te ve Epitome 5.10-12, 5.21, 5.24'te
  • Virgilius,Aeneid
  • Truva Kadınları, Seneca
  • Posthomerica epik şiir, Smyrna Quintus
  • Confessio Amantis Kitap 4 satır 2161ff'de Amazon Penthesilea'nın katili
  • Dido Trajedisi Christopher Marlowe
  • Pyrrhus, Shakespeare'in Hamlet'inde (2. Perde, 2. Sahne) oyuncunun Priamos'u öldürmesinin anlatıldığı konuşmasında yer alır.
  • Demir Çağı'nın İkinci Bölümü, Thomas Heywood'un Çağlar serisinin son oyunu
  • Pyrrhus, Jean Racine'in bir oyunu olan Andromaque'de (1667) önde gelen bir karakterdir.
  • Andromaque (1780), tarafından bir opera Gretry Racine'in oyununa dayanıyor
  • Ermione (1819), Gioachino Rossini'nin Racine'in oyununa dayanan bir operası
  • Bir Ok'un Uçuşu, Mark Merlis'in bir romanı (1998)
  • Aşil'in Şarkısı, Madeline Miller'ın bir romanı (2011)
  • Troy'un Şarkısı, Colleen McCullough tarafından yazılmış bir roman (1998)
  • Kızların Sessizliği, Pat Barker tarafından yazılan bir roman (2018)
  • Altın Prens, Ken Catran tarafından yazılmış bir roman (1999)

Euripides'in Troyalı Kadınlar ve Hekabe oyunlarında kısaca bahsedilmiş, sadece Hektor'un karısı Andromakhe'nin ona vadedildiği anlatılmıştır.

Kaynakça

  1. ^ "Photius, Bibliotheca excerpts, 190.20". 4 Şubat 2021 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 10 Ekim 2021. 
  2. ^ "Fragments of the Cypria". 13 Nisan 2018 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 10 Ekim 2021. 
  3. ^ Hyginus, Fabulae 114.
  4. ^ The Aeneid. Penguin Books, David West. 1990. ss. 65, line 292. 

İlgili Araştırma Makaleleri

<span class="mw-page-title-main">İlyada</span> Truva Savaşını anlatan bir destan

İlyada, Homeros'un Troya Savaşı'nı anlatan destanıdır. Yunancada Odysseia ile birlikte en eski destan olduğu düşünülen, epik bir şiirdir. Eldeki veriler ışığında Homeros tarafından MÖ 7. ya da 8. yüzyılda yazıldığı düşünülen Antik Yunan edebiyatının temel eserlerinden biridir.

<span class="mw-page-title-main">Troilos</span>

Troilos, Priamos ile Hekabe'nin en küçük oğlu, Troyalı prens. İlyada'da savaştan önce öldüğü söylenmişse de nasıl olduğu anlatılmamıştır. Kehanete gore Troilos yetişkinliğe ulaşırsa, Troya asla ele geçirilemeyecekti. Truva savaşından önce, kız kardeşi Polyksene ile yaptığı bir gezi sırasında, Pallas Athena'nin kehaneti anlattığı ve Truva'nın daha kolay alınması için öldürmesini söylediği Akhilleus'un takibi sonucu kaçtığı Apollon Tapınağı'nda yine Akhilleus tarafından başı kesilerek öldürülmüş, bedeni parçalanmıştır. Troilos eğer yetişkin olsaydı, tarihin gördüğü ve göreceği en büyük savaşçı olacaktı. Oğlu Turcus ise Orta çağ'da yaygın bir inanışa göre Truva yıkıldıktan sonra Orta Asya'ya giderek Türk ulusunun temellerini atmıştır. Fatih Sultan Mehmet ile kardinal İsidore arasındaki mektuplaşmalarda bu meseleye değinilmiştir.

<span class="mw-page-title-main">Andromahi</span>

Andromahi, Andromacue, Thebae Campus 'nun prensesi Eetion'un kızı, Hektor'un karısı. Truva savaşı sırasında babası, kardeşleri ve kocası Aşil tarafından öldürülmüştü. Troya prensi Hektor'dan olan oğlu da Yunanlar tarafından öldürülmüş, bahtsızlığını büsbütün artırmıştı. Troya'ya giren Yunanlar, sağ kalanları da esir olarak götürdükleri zaman, bahtsız Andromakhe, Aşil'in oğlu Neoptolemos'un hissesine düşmüştü. Neoptolemos'un ölümünden sonra Andromakhe Hektor'un kardeşi Paris'le evlenmiştir.

<span class="mw-page-title-main">Helenus</span>

Yunan mitolojisinde Helenus kibar ve zeki bir kâhindi.

<span class="mw-page-title-main">Truva Savaşı</span> Yunan mitolojisinde efsanevi savaş

Truva Savaşı, Yunan mitolojisinde M.Ö. 12. veya 13. yüzyıl civarında meydana gelen efsanevi bir çatışmadır. Savaş, Truvalı Paris'in Helen'i Sparta kralı kocası Menelaos'tan almasının ardından Akalar (Yunanlar) tarafından Truva şehrine karşı yürütülmüştür. Savaş Yunan mitolojisindeki en önemli olaylardan biridir ve başta Homeros'un İlyada'sı olmak üzere Yunan edebiyatının birçok eserinde anlatılmaktadır. İlyada'nın özü on yıl süren Truva kuşatmasının onuncu yılında dört gün iki gecelik bir dönemi anlatır; Odisseia ise savaşın kahramanlarından biri olan Odisseia'un eve dönüş yolculuğunu anlatır. Savaşın diğer bölümleri, fragmanlar halinde günümüze ulaşan epik şiirler döngüsünde anlatılır. Savaştan bölümler, Yunan tragedyası ve Yunan edebiyatının diğer eserleri ile Virgil ve Ovid gibi Romalı şairler için malzeme sağladı.

<span class="mw-page-title-main">Diomidis</span> Yunan Mitolojisinde Argos Kralı

Diomedes ya da Diomede Truva Savaşı'na katılmasıyla tanınan Yunan mitolojisinde bir kahramandır.

<i>Troyalı Kadınlar</i> Evripides trajedisi

Troyalı Kadınlar, MÖ 415 yıllarında Euripides tarafından kaleme alınmış tragedyadır. Euripides’in Truva Savaşı'nı konu alan üçlemesinin üçüncü kitabı olan eser, Atina ve Sparta halklarını karşı karşıya getiren ve on yıl süren Peloponez Savaşı ortamında yazılmıştır. Bu oyun, şehirleri yağmalandıktan, kocaları öldürüldükten ve kalan aileleri köle olarak götürüldükten sonra geriye kalmış Troyalı kadınların kaderini anlatmaktadır.

<span class="mw-page-title-main">Hekabe (oyun)</span> Evripides trajedisi

Hekabe, Euripides tarafından MÖ 424'te yazılmış trajedidir. Truva Savaşı'ndan sonra, Yunanlar Truva'dan ayrılmadan önce gerçekleşir. Ana karakter, düşmüş Truva Şehri'nin kraliçesi Hekabe'dir. Hikâye kısaca, Hekabe'nin kızı Polyksena'nun Akhilleus'un mezarına kurban edilmesinden ve oğlu Polydoros'un öldürülmesinden intikamını nasıl aldığını anlatır.

<span class="mw-page-title-main">Ajaks (Sofokles)</span> Sofokles trajedisi

Ajaks (Sofokles) Aias, Sofokles'in günümüze ulaşan yedi oyunundan en eskisidir ve MÖ 450-442 arasında yazıldığı tahmin edilmektedir.

İfigenia veya İphigenia, Miken Kralı Agamemnon ile Clytemnestra'nın kızıdır. Kardeşleri ise Elektra, Orestes ve Khrysothemis'tir.

<span class="mw-page-title-main">Andromahi (oyun)</span> Evripides trajedisi

Andromahi oyunu, Truva Prensi Hektor'un karısı Andromahi'yi anlatmaktadır. Euripides'in günümüze ulaşan oyunlarından biridir.

<span class="mw-page-title-main">Orestes (oyun)</span> Evripides trajedisi

Orestes, Euripides Makedonya'ya göç etmeden önce Atina'da sergilenen son oyunudur. Bu oyunun M.Ö. 480 civarında sergilendiği düşünülmektedir. Adaletin koruyucusu mitolojik yaratıklar olan Erinyeler, Orestes'in işlediği cinayet yüzünden Orestes'in peşine düşerler. Ancak ona halisülasyonlar gördürür ve hem bedensel hem de zihinsel olarak zayıf düşmesini sağlarlar.

<span class="mw-page-title-main">Polidoros (Truva)</span>

Polydorus veya Polydoros, "çok-armağanlı"), Truva Kralı Priamos'un en genç oğludur. Homeros, annesinin Laothoe olduğunu söylerken, daha sonraki kaynaklar annesinin Hekabe olduğunu belirtmiştir. Polydorus, rolü ve hikâyesi farklı gelenek ve kaynaklarda önemli ölçüde farklılık gösterdiğinden, mitin akışkan doğasına bir örnektir.

<span class="mw-page-title-main">Poliksena</span> Yunan mitolojisinde Truva prensesi

Yunan mitolojisinde, Polyxena Truva Kralı Priamos ve kraliçesi Hekabe'nin en küçük kızıydı. Homeros, ondan bahsetmez ancak bazı diğer klasik yazarlar ondan bahseder. Bu yazarlara göre Polyksena'nın hikâyesi değişkenlik gösterir. Truva'nın düşmesinden sonra, nişanlısı olduğu ve birçok versiyonda ölümüne sebep olduğu Akhilleus'un mezarında kurban edilir.

Yunan mitolojisinde, Truva Savaşı sırasında efsanevi Truva kralı Priamos'un 18 kızı ve 68 oğlu olduğu söylenir. Priamos'un birkaç karısı vardı, birincisi Dymas veya Cisseus'un kızı Hekabe ve diğer çocuklarını doğuran birkaç cariyedir. Kapsamlı bir liste yoktur, ancak birçoğu çeşitli Yunan mitlerinde geçmektedir. Priamos'un hemen hemen tüm çocukları, savaş sırasında veya kısa bir süre sonra Yunanlar tarafından öldürüldü.

<span class="mw-page-title-main">Sikroslu Likomedes</span>

Yunan mitolojisinde,, Truva Savaşı sırasında Euboea yakınlarındaki Sikros Adasında Dolopyalıların en önemli kralıydı.

<span class="mw-page-title-main">Filoktetes (Sofokles)</span> Sofokles trajedisi

Filoktetes, Sofokles'in yazdığı ve günümüze ulaşan yedi oyundan biridir. Euripides ve Aeschylus da Filoktetes isimli oyun yazmışlardır ancak bu oyunlar günümüze ulaşmamıştır.

<span class="mw-page-title-main">Filoktetes</span>

Filoktetes (Philoktētēs) veya Philoctetes Yunan mitolojisinde, Teselya'daki Meliboea kralı Poeas'ın oğludur. Annesi Demonnasa veya Methone'dir. Ünlü bir Yunan kahramanıydı, okçu olması ile ünlenmişti ve Truva Savaşı'na katıldı.

<span class="mw-page-title-main">Iliupersis</span>

Iliupersis, antik Yunan edebiyatının kayıp destanlarından biridir. "Epik Döngü" olarak bilinen, Antik Yunanda daktilik ölçü ile yazılmış ve Truva Savaşı'nı konu alan şiirlerden biriydi. Iliou persis'in hikâyesi kronolojik olarak Küçük İlyada'dan sonra gelir ve Iliou persis'ten sonra Nostoi ("Dönüşler") gelir. Iliou persis bazen antik yazarlar tarafından Miletli Arctinus'a atfedilmiştir. Şiir, daktilik ölçü ile yazılmış iki kitaptan oluşuyordu.

<span class="mw-page-title-main">Kalhas</span>

Yunan mitolojisinde, Kalkhas Argoslu bir kahindir. Kalkhas'tan, İlyada'nın başlangıcında bahsedilir.