İçeriğe atla

Neom

Koordinatlar: 28°17′17″K 34°50′42″D / 28.28806°K 34.84500°D / 28.28806; 34.84500
Neom
نيوم
Şehir
Suudi Arabistan üzerinde Neom
Neom
Neom
Neom'un Suudi Arabistan'daki konumu
Ülke Suudi Arabistan
BölgeTebuk
İdare
 • MüdürNecmi en-Nasır[1]
Yüzölçümü
 • Toplam26500 km²
Zaman dilimiUTC+03.00 (AST)
Resmî site
www.neom.com

Neom (NEOM; Arapçaنيوم Niyom), Suudi Arabistan'ın Tebuk Bölgesi'nde planlanan bir şehirdir. Proje, ilk olarak 24 Ekim 2017 tarihinde Prens Muhammed bin Selman tarafından açıklanmıştır.

Neom'un ülkenin kuzeybatısında Kızıldeniz'e ve Suudi Arabistan'ın Mısır ve Ürdün ile paylaştığı sınırlara yakınlarında yer alması planlanmaktadır.[2] NEOM'un ilk bölümünün 2025 yılına kadar tamamlamayı hedeflenmektedir. Projenin tahmini maliyeti 500 milyar dolar olacağı düşünülmektedir. Projenin tamamen yenilenebilir enerji kaynaklarıyla desteklenmesi planlanmaktadır.[3] Şehrin toplam 26.500 km²'lik bir alanı kaplaması ve Kızıldeniz kıyısı boyunca 460 km uzanması planlanmaktadır.

Kaynakça

  1. ^ PROFILE: Who is Nadhmi al-Nasri, the new CEO of Saudi Arabia’s NEOM? 18 Ekim 2018 tarihinde Wayback Machine sitesinde arşivlendi., alarabiya.net.
  2. ^ "نيوم".. تفاصيل أضخم مشروع سعودي ممتد بين 3 دول سكاي نيوز عربية, نشر في 24 أكتوبر 2017 ودخل في 24 أكتوبر 2017. (Arapça)
  3. ^ "Submerged floating bridge wins 'Dream NEOM' contest in KSA". Arab News (İngilizce). 13 Nisan 2019. 13 Nisan 2019 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 14 Nisan 2019. 

Dış bağlantılar


İlgili Araştırma Makaleleri

<span class="mw-page-title-main">Kızıldeniz</span> Afrika ile Asya arasında yer alan, Hint Okyanusuna bağlı bir deniz

Kızıldeniz, Afrika ile Asya arasında yer alan, Hint Okyanusu'na bağlı bir denizdir. Kızıldeniz, adını, Yunanca Ερυθρά Θάλασσα ve Latince "Mare Rubrum"un çevirisinden almıştır. Kızıldeniz, yerel halk tarafından şap denilen mercan kayalıklarından dolayı "Şap Denizi" olarak da bilinmektedir. Uzunluğu yaklaşık 2000 km olup, bazı kaynaklarda 1900 km ya da 2350 km diye geçmektedir. Kuzeyde Mısır'daki Süveyş Kanalı ile doğal olmayan yoldan Akdeniz'e bağlanmıştır; güneyde ise Arap Yarımadası ucunda Babü'l Mendep Boğazı ile Hint Okyanusu'na bağlanır. Kızıldeniz kuzeyde Sina Yarımadası ile ikiye ayrılır; kuzeydoğuya doğru Akabe Körfezi, kuzeybatıda ise Süveyş Körfezi vardır.

<span class="mw-page-title-main">Suudi Arabistan</span> Orta Doğuda yer alan bir ülke

Suudi Arabistan veya Suudistan ya da resmî adıyla Suudi Arabistan Krallığı, Arap Yarımadası'nda bulunan en büyük ülkedir. Kuzeybatı'da Ürdün, kuzey ve kuzeydoğu'da Irak, doğuda Kuveyt, Katar, Bahreyn ve Birleşik Arap Emirlikleri, güneydoğuda Umman, güneyde Yemen, kuzeydoğusunda Basra Körfezi ve batısında Kızıldeniz ile çevrilidir. Buraya iki kutsal caminin arazisi de denir; çünkü İslam'a göre iki kutsal şehir olan Mekke ve Medine bu ülkededir. Suudi Arabistan, Orta Doğu'daki bütün körfez ülkelerinde olduğu gibi hızla gelişmektedir.

<span class="mw-page-title-main">Hicaz</span> Suudi Arabistanının batısında bir bölge

Hicaz, Arap Yarımadası'nda günümüz Suudi Arabistan'ının batısında bir bölgedir. Hicaz kelimesi Arapçada "engel, bariyer" anlamına gelir. Kızıldeniz boyunca kuzeydeki Ürdün'den güneydeki Asir bölgesine doğru uzanır.

<span class="mw-page-title-main">Suriye Çölü</span> Suriyede bir çöl

Suriye Çölü, Arap Yarımadası'ın kuzeyi, Şattülarap'ın batısı ve Doğu Lübnan Sıradağları ile El Nusayriye Dağları arasında yer alan, 457 km. eninde, 153 km. boyunda ve yaklaşık 500 bin km² alan kaplayan çöl. Suriye, Irak, Ürdün ve kısmen de Suudi Arabistan'ın sınırları içinde yer alır.

<span class="mw-page-title-main">Mekke Bölgesi</span>

Mekke Bölgesi veya Mekke-i Mükerreme Bölgesi, Suudi Arabistan'ın 13 yönetim bölgesinden birisidir.

Suudi Arabistan'a gelen ziyaretçiler, vizeden muaf ülkelerden birinden gelmedikçe vize almak zorundadır.

<span class="mw-page-title-main">Muhammed bin Nayif</span>

Muhammed bin Nayif bin Abdülaziz Âl-i Suud ; Bakanlar kurulu eski başkanı, Suudi Arabistan eski veliaht'ı ve 2012-2017 yılları arasında Suudi Arabistan İç işleri bakanı. Prens Nayif bin Abdülaziz'in Prenses Cevhere bin Abdülaziz'den olan tek oğludur. Amerikan haber ajansı MSNBC'de sıfatı terörizm savaş generalidir.

<span class="mw-page-title-main">Cidde Kulesi</span>

Cidde Kulesi veya eski adıyla Kraliyet Kulesi, Suudi Arabistan'ın Cidde şehrinin kuzeyine inşa edilen gökdelen projesi. Gökdelenin dünyada 1 kilometre yüksekliği aşan ilk bina olması planlanmaktadır.

<span class="mw-page-title-main">Cizan</span>

Cizan, Suudi Arabistan'ın Cizan Bölgesi'nin merkezi olan şehirdir. Şehir, Kızıldeniz'in kıyısında Farasan Adası'nın karşısında yer almaktadır. Şehrin nüfusu 2012 yılı itibarı ile 105,193'tür.

<span class="mw-page-title-main">Duba</span>

Duba, Suudi Arabistan'ın Tebük Bölgesi'nde bulunan bir şehirdir. Şehir, Kızıldeniz'in kuzey kıyılarında yer almaktadır. Şehrin nüfusu 22,000'dir.

<span class="mw-page-title-main">Rebiğ</span>

Rebiğ, Suudi Arabistan'ın Mekke Bölgesi'nde bulunan bir şehirdir. Şehir ülkenin batısında Kızıldeniz'in kıyısında yer almaktadır. Şehrin nüfusu 2010 yılı itibarı ile 55,304'tür.

<span class="mw-page-title-main">Muhammed bin Selman</span> Suudi Arabistan veliaht prensi ve başbakanı

Muhammed bin Selman Âl-i Suud, halk arasında MBS olarak bilinen, Suudi Arabistan veliaht prensi ve başbakanı olan bir politikacıdır. Aynı zamanda Ekonomik ve Kalkınma İşleri ve Siyasi ve Güvenlik İşleri konseylerinin başkanı olarak görev yapmaktadır. Başbakan olarak atanmadan önce 2015'ten 2022'ye kadar savunma bakanı olarak görev yaptı. Muhammed bin Selman, babasının hükûmetini kontrol ediyor ve Suudi Arabistan'ın fiili hükümdarı olarak kabul ediliyor.

<span class="mw-page-title-main">Şûra Meclisi (Suudi Arabistan)</span>

Suudi Arabistan Şûra Meclisi veya bilinen adıyla Şûra Meclisi, Mutlak monarşi ile yönetilen Suudi Arabistan'ın resmi danışma organıdır. Şûra Meclisi, Suudi Arabistan Kralına ve kabineye yasalar önerme yetkisi de dahil olmak üzere hükûmette sınırlı yetkilere sahiptir, ancak kralın tasarrufunda olan yasaları kabul edemez veya yürürlüğe koyamaz. Hepsi kral tarafından atanmakta olan 150 üyeye sahiptir.

<span class="mw-page-title-main">Suudiler</span> Suudi Arabistan vatandaşları veya sakinleri

Suudiler, Suudi Arabistanlı bir millet; çoğunlukla Arap Yarımadası'na yerleşmiş olan ve genel bir Suudi kültürünü ve Suudi uyrukluğunu paylaşan Hicazlılar, Necidliler, Doğu ve Güney Arapları ve diğerlerini kapsayan farklı bölgesel Arap etnik gruplardan oluşmaktadır. Suudiler, Arap Yarımadası Arapçası'nın Hicazi, Necdi, Körfez ve Güney Arapça lehçeleri de dahil olmak üzere bu aksanlardan ve lehçelerden birini ana dil olarak konuşurlar. 2010 nüfus sayımına göre, Suudi Arabistan vatandaşlarının yaklaşık % 74.1'ini temsil ediyorlar ve toplam nüfusun 19.335.377'sini oluşturuyorlar.

<span class="mw-page-title-main">Suudi Arabistan'ın Ankara Büyükelçiliği</span> Ankarada büyükelçilik binası

Suudi Arabistan'ın Ankara Büyükelçiliği ; Türkiye'nin başkenti Ankara'da bulunan ve Suudi Arabistan'a ait olan bir büyükelçiliktir. Elçilik binası, Çankaya'daki Turan Emeksiz Sokak üzerinde yer almaktadır. 27 Eylül 2023'ten beri büyükelçilik görevi Fahad bin Assaad Abualnasr tarafından yürütülmektedir.

Suudi Arabistan'ın 2030 vizyonu, (İngilizce):Saudi Vision 2030, Suudi Arabistan'ın petrole olan bağımlılığını azaltma, ekonomisini çeşitlendirme ve sağlık, eğitim, altyapı, rekreasyon ve turizm gibi kamu hizmet sektörlerini geliştirme planıdır. Hedefler arasında ekonomik ve yatırım faaliyetlerini güçlendirmek, mallar ve tüketim ürünleri yoluyla ülkeler arasında petrol dışı sanayi ticaretini artırmak ve askeriye, üretim ekipmanı ve mühimmatı için hükûmet harcamalarını artırmak yer alıyor.

<span class="mw-page-title-main">Suudi Arabistan'da turizm</span>

Suudi Arabistan, Orta Doğu'daki 2017 yılında 16 milyondan fazla ziyaretiyle en büyük ikinci turizm merkezidir. Suudi Arabistan'daki turizm, çoğunlukla büyük ölçüde dini haclarla ilgili olsa da, eğlence amaçlı turizm sektöründe büyüme vardır. Turizm sektörü son zamanlarda büyük ölçüde artmakta olduğundan, sektörün Suudi Arabistan için ak petrol olması bekleniyor. Turizm sektörünün 2019 yılında 25 milyar dolar kazanması beklenmektedir. Potansiyel turistik yerler arasında Hicaz ve Sarawat Dağları, Kızıldeniz'e dalışlar ve çok sayıda antik kalıntılar bulunmaktadır.

<span class="mw-page-title-main">Flynas</span>

Flynas, eski adıyla Nas Air, Suudi Arabistan merkezli, yurt içi ve yurt dışı seferler yapan düşük maliyetli havayoludur. Şirketin merkezi Riyad'da bulunmaktadır.

<span class="mw-page-title-main">Suudi Arabistan demografisi</span>

Suudi Arabistan demografisi, 2017 yılında, Suudi Arabistan'ın nüfusu yaklaşık 22.707.576 Suudi vatandaşı ve 8.429.401 yabancı uyruklu olup, toplam 31.136.977 kişidir.

<span class="mw-page-title-main">The Line</span> Suudi Arabistanda yapılması planlanan, çizgisel, akıllı şehir

The Line, Suudi Arabistan'ın Tebük bölgesinde inşa halinde olan akıllı çizgisel bir şehirdir. Şehir, Neom projesinin bir parçası olup 170 km uzunluğunda ve otomobil, sokak veya karbon emisyonu olmayacak şekilde tasarlanmıştır.