İçeriğe atla

Neolejyonerlik

Neolejyonerlik (Romanca: Neolegionarism), Romanya'da komünizmin çöküşünden sonra 1990'larda ortaya çıkan bir neo-faşist harekettir. Corneliu Zelea Codreanu tarafından 1927'de kurulan Demir Muhafız'ın (takipçileri "Lejyonerler" olarak bilinir) halefleri olduklarını iddia eden bir dizi örgüt tarafından desteklenmektedir. Temel özellikleri arasında antisemitizm, Doğu Ortodoksluğu, etnik milliyetçilik ve mistisizm bulunur.[1]

Romanya'da neo-Lejyoner örgütler ile Romen Ortodoks Kilisesi rahipleri arasındaki bağları belgelenmiş bir olgudur.[2] Neo-Lejyonerlik, "hapis azizler" hareketini aktif tutmuştur. 2014 yılında, Neamț İli'ndeki Petru Vodă Manastırı'nda bir rahip, Demir Muhafız'a yönelik olumlu bir vaaz vermiş ve bu da kilise hiyerarşisinin onu kınamasına yol açmıştır. Daha önce bir grup rahibenin önde gelen rahip Iustin Pârvu'nun doğum günü için "Kutsal Lejyoner Gençliği" şarkısını söyledikleri belirtilmiştir.[3]

Noua Dreaptă ("Yeni Sağ") ve Her Şey Ülke İçin Partisi, neo-Lejyoner olarak tanımlanmıştır.[2] İkincisi, 1993 yılında kurulmuş ve orijinal Demir Muhafız üyelerinin desteğini çekmiştir.[4] Rumenlerin Birliği İttifakı da bu akımla ilişkilendirilmiş olsa da, liderleri böyle bir bağlantıyı reddetmiştir.[2]

Ayrıca bakınız

Kaynakça

  1. ^ Endresen, Cecilie (2010). ""The Legionaries rise!" The neo-Legionary movement in post-communist Romania". Südost-Forschungen, 69–70. ss. 284-317. 29 Temmuz 2023 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 6 Ağustos 2023. 
  2. ^ a b c Marincea, Adina (1 Şubat 2022). "De cine este sprijinit AUR: ruta de la preoții din Biserica Ortodoxă către neolegionarism. Camaraderia dintre Simion și Noua Dreaptă". Libertatea (Rumence). 29 Temmuz 2023 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 6 Ağustos 2023. 
  3. ^ Totok and Macovei, pp. 468-69
  4. ^ Totok and Macovei, p. 21

Bilbiyografya

  • William Totok ve Elena-Irina Makovei, birlikte çalışıyorlar. Ion Gavrilă Ogoranu ve Romanya'daki anti-komünist silahları rezistene eden Ion Gavrilă, üç boyutlu bir eleştiri alanını yeniden değerlendirdi . Bükreş: Editura Elefant Online, 2016, ISBN 978-973-466-206-7

İlgili Araştırma Makaleleri

<span class="mw-page-title-main">Romanya</span> Güneydoğu Avrupada bir ülke

Romanya (Rumence: România

<span class="mw-page-title-main">Bükreş</span> Romanyanın başkenti ve en büyük şehri

Bükreş, Romanya'nın başkentidir. Romanya Ovasının ortasında, Tuna Nehri'nin bir kolu olan Dâmbovița'nın kıyısında kurulmuştur. Nüfusu 2,1 milyon civarındadır (2016).

<span class="mw-page-title-main">Moldova</span> Doğu Avrupada bir ülke

Moldova veya resmî adıyla Moldova Cumhuriyeti, Doğu Avrupa'da yer alan Ukrayna ile Romanya arasında kalan bir ülkedir. Başkenti Kişinev'dir ve 1991 yılında SSCB'nin dağılmasının ardından bağımsızlığını kazanmıştır. İçinden Prut ve Dinyester nehirleri geçmektedir. Dinyester Nehri'nin doğu kıyısını bir şerit hâlinde kapsayan bölgede tek taraflı bağımsızlığını ilan eden de facto bir cumhuriyet olan Transdinyester bulunur.

<span class="mw-page-title-main">Demir Muhafızlar</span>

Demir Muhafızlar, 1927'den II. Dünya Savaşı'nın erken dönemlerine kadar Romanya'daki aşırı milliyetçi, kökten dinci, aşırı sağcı, anti-semitist, faşist bir harekete ve de siyasi partiye verilen isimdir.

<span class="mw-page-title-main">Petre Dumitrescu</span> Rumen general

Petre Dumitrescu, II. Dünya Savaşı esnasında Doğu Cephesinde Sovyetler Birliği'ne karşı Romanya 3. Ordusuna komuta eden Rumen Üst-orgeneral.

<span class="mw-page-title-main">Ion Antonescu</span>

Ion Antonescu, Rumen asker ve siyasetçi. II. Dünya Savaşı sırasında Romanya Krallığı'nın mareşal, başbakan ve "Millî Şef"i olarak Nazi Almanyası yanlısı bir diktatörlük kurmuştur.

<span class="mw-page-title-main">2. Yaş-Kişinev Taarruzu</span>

2. Yaş-Kişinev Taarruzu ya da Yaş-Kişinev Stratejik Taarruz Harekâtı, Doğu Romanya'daki Yaş ve Moldova'daki Kişinev gibi iki önemli kente yönelen Sovyet genel taarruzudur. Harekât, 20-29 Ağustos 1944 tarihleri arasında gerçekleşmiştir. Sovyet 2. Ukrayna Cephesi ve 3. Ukrayna Cephesi kuvvetleri, Alman ve Rumen kuvvetlerce gücü biçimde tutulan Kuzey Ukrayna Ordular Grubu mevzilerine taarruz ettiler. Kızıl Ordu'nun operatif hedefleri, bölgedeki Alman ve Rumen kuvvetlerini imha etmek, Moldavya'yı geri almak ve Romanya ile Balkanlar'a taarruz için uygun dayanaklar oluşturmaktı.

<span class="mw-page-title-main">1. Târgu Frumos Muharebesi</span>

1. Târgu Frumos Muharebesi, II. Dünya Savaşı'nın Doğu Cephesi 'nde 1. Yaş-Kişinev Taarruzu'nun bir bölümüdür.

<span class="mw-page-title-main">Odessa Kuşatması (1941)</span>

Odessa Kuşatması, II. Dünya Savaşı'nın Doğu Cephesi'nde Odessa kentinin Mihver kuvvetlerince kuşatılmasıdır. Kuşatma, Romanya kuvvetleri ile Alman 11. Ordu'su tarafından yapılmıştır. Odessa'daki Sovyet Karadeniz Donanması unsurlarının, bölgedeki 9. Ordu'nun ve bu ordunun sahil grubu olarak hızla tertiplenen Bağımsız Sahil Ordusu'nun sert direnişi nedeniyle kentin kuşatılması Romanya birliklerinin 73 gününü almıştır. Rumen birlikleri hem kuşatma hem de kentin alınması için girişilen dört taarruzda toplam 93 bin zayiat verdiler.

<span class="mw-page-title-main">Securitate</span>

Securitate, resmî adıyla Departamentul Securității Statului, Romanya Sosyalist Cumhuriyeti'nin gizli polis teşkilatı. Komünist rejimden önce Romen gizli polisine Siguranța Statului olarak anılıyordu. 30 Ağustos 1948'de Romanya Kızıl Ordu işgali altındayken Sovyet NKVD'nin yardımıyla kuruldu. 1989'da Nicolae Ceaușesku'nun devrilmesinin ardından DSS, Parlamentonun DSS'yi çeşitli alt bölümlere dönüştüren bir yasayı onayladığı 1991 yılına kadar var oldu.

<span class="mw-page-title-main">II. Carol</span> Romanya kralı

II. Carol veya II. Charles, 8 Haziran 1930'dan 6 Eylül 1940'ta zorla tahttan indirilmesine kadar görev yapmış Romanya kralı. Kral I. Carol'un ölümünün ardından babası I. Ferdinand'ın en büyük oğlu olarak veliaht prens oldu. Hohenzollern kökenli Romanya kralları arasında ilk kez Romanya'da büyüyüp, anadili Rumence olan ve Ortodoks inanca sahip olarak doğan ilk kişiydi.

<span class="mw-page-title-main">Rumen Direniş Hareketi</span>

Rumen Direniş Hareketi, Romanya'nın Mihver Devletler'e katılmasıyla başlamıştır. Amaç ülkeyi savaşa sokan Ion Antonescu hükûmetini devirerek ülkeyi savaştan çıkarmaktır.

<span class="mw-page-title-main">Ion Gheorghe Maurer</span>

Ion Gheorghe Iosif Maurer, Rumen komünist politikacı ve avukat. Romanya'nın eski Başbakanı.

<span class="mw-page-title-main">Petru Groza</span>

Petru Groza, Romanya'daki komünist rejimin ilk aşamalarında, Sovyet işgali altında kurulan ilk Komünist Parti hükûmetlerinin Başbakanı olarak bilinen bir Rumen politikacıydı.

Septar Mehmet Yakub veya Romence Septar Mehmet Iacub, Kırım Tatarı bir avukat, düşünür, Tatar ve Türklerin Dobruca'daki ruhani lideri, Romanya'daki Müslüman topluluğun Müftüsü. Birlikte yaşama ve barışın bir destekçisi idi.

<span class="mw-page-title-main">Monica Macovei</span>

Monica Luisa Macovei, Rumen politikacı, avukat, eski savcı, günümüzde Avrupalı Muhafazakarlar ve Reformcular grubunda Avrupa Parlamentosu üyesi ve daha önce Romanya Demokratik Liberal Partisi'nin (PDL) üyesi olmuş kişidir. Başbakan Călin Popescu-Tăriceanu'nun kabinesinde adalet bakanıydı. Bu pozisyonda Romanya'nın Avrupa Birliği'ne üye olması için gerekli adalet reformlarını uygulamasıyla tanındı. Macovei, Romanya'nın 2014 cumhurbaşkanlığı seçimlerinde de bağımsız adaydı.

<span class="mw-page-title-main">Yuan Gika</span> Romen siyasetçi (1816-1897)

Mösyö Yuan Gika, beş kez Romanya Başbakanı olan Rumen devlet adamı, matematikçi, diplomat ve politikacıdır. Romanya Akademisi'nin üyesi ve birçok kez de başkanlığını yapmıştır. Üretken bir yazar ve politikacı olan Pantazi Ghica'nın ağabeyi ve aynı zamandı iş ortağıydı.

<span class="mw-page-title-main">Ulusal Lejyoner Devleti</span>

Ulusal Lejyoner Devleti, Romanya'yı 14 Eylül 1940'tan 14 Şubat 1941'de resmen dağılmasına kadar beş ay boyunca yöneten totaliter faşist bir rejimdi. Rejim, Rumen aşırı milliyetçi, antisemitik ve anti-komünist örgüt Demir Muhafızlarla ortaklaşa General Ion Antonescu tarafından yönetiliyordu. Demir Muhafızlar, 28 Haziran 1940'tan beri Romanya Hükûmeti'nde yer almasına rağmen, 14 Eylül'de egemenliği ele geçirerek Ulusal Lejyoner Devleti'nin ilanına yol açtı.

<span class="mw-page-title-main">Armand Călinescu</span> Rumen siyasetçi

Armand Călinescu, Mart 1939'dan altı ay sonraki suikastına kadar 39. Başbakan olarak görev yapan Rumen ekonomist ve politikacıydı. Faşist Demir Muhafızların sert bir rakibiydi ve Kral II. Carol'ın diktatörlüğü sırasında tahtın arkasındaki gerçek güç olabilirdi. Birkaç suikast girişiminden sağ kurtuldu ama sonunda Almanların yardımıyla Demir Muhafız üyeleri tarafından öldürüldü.

Romanya'nın İkinci Dünya Savaşı'na katılımı, Romanya Krallığı'nın, Polonya hükûmetinin, hazinesinin ve kuvvetlerinin İngiliz mandası altında Mısır'a tahliyesine izin verdiği, ancak toprakları Nazi Almanyası'nın o zamanki müttefikleri olan SSCB'ye devrettiği bir yıldan fazla bir tarafsızlık döneminden sonra, Ion Antonescu'nun iktidara gelmesiyle Romanya'nın Ekim 1940'ta Mihver Devletleri ile resmen ittifak kurması ve SSCB'ye bırakılan bölgeleri geri alma bahanesiyle Haziran 1941'de SSCB'ye karşı savaşa girmesiyle gerçekleşmiştir. Bu dönemde Rumen ordusu Ukrayna bozkırlarından Kuzey Kafkasya'a kadar Alman kuvvetlerine destek vermiştir. 23 Ağustos 1944'te, Sovyet ordusu Mart ayından beri Moldova'nın kuzeyinde, Focșani Kapısında tutulurken, Kral I. Mihai, Müttefiklerle ateşkes imzalamayı reddeden Mareşal Antonescu'yu görevden almaya karar verir. Ion Antonescu'nun tutuklanmasının ardından Romanya, Müttefiklerin yanında yer aldı. Romanya için İkinci Dünya Savaşı'na katılımı, Besarabya, Kuzey Bukovina ve güney Doburca'nın kesin olarak kaybedildiği, ancak kuzey Transilvanya'nın kurtarıldığı Paris Barış Antlaşması'nın (1947) mağlup bir devlet olarak imzalanmasıyla sona erdi.