İçeriğe atla

Neoklasik metal

Neoklasik metalde önemli bir figür olan Yngwie Malmsteen (Tim Owens'ın sağında)

Neoklasik metal, klasik müziğin yoğun etkisinde kalmış olan, genel olarak kompleks çalma teknikleri içeren[1][2] bir heavy metal müzik alt türüdür. Hem klasik müzikten hem de speed metal'den özellikler almıştır. Deep Purple grubunun gitaristi Ritchie Blackmore'un klasik müzik melodilerini ve blues rock tarzını birleştirerek bu türe öncülük ettiği kabul edilir. Sonrasında Yngwie Malmsteen 1980'ler boyunca bu türün gelişmesinde büyük rol oynayacak ve en önemli neoklasik metal müzisyenlerinden biri olacaktı.[1][3][4] Türü icra eden diğer önemli sanatçılar olarak Randy Rhoads, John Petrucci, Jason Becker, Tony MacAlpine, Vinnie Moore, Uli Jon Roth, Stéphan Forté, Wolf Hoffmann, Timo Tolkki ve Marty Friedman örnek gösterilebilir.[1][5]

Özellikleri

Neoklasik metal, ismini klasik müzik anlayışından alır ancak klasik müzik dünyası içinde yer alan neoklasisizm müzik akımıyla alakası bulunmaz. Neoklasik müzik, klasik dönemin bitişiyle başlayan, neredeyse bir yüzyıl boyunca gelişmeye devam eden, iki dünya savaşı arasında doruğa ulaşan bir modernizm akımıdır.

Bunun yanı sıra neoklasik metal müzik, klasik dönemin dengecilik ve biçimcilik gibi estetik ideallerine dönüşü kısıtlamaz. 17. yüzyıldan 18. yüzyılın ilk yarısına kadar etkili olan Barok Dönem'den ayrıca da 19. yüzyıl Romantik Dönem'den etkilenmiştir. Vivaldi, Handel, Bach gibi son dönem barok bestecileri oldukça gösterişli idi. Yngwie Malmsteen ve Joshua Perahia gibi neoklasik metal müzisyenleri de Barok Dönem'in bu yönünden etkilenmişlerdi.[1][6] Ancak neoklasik metal müzik, klasik müziğin teknik altyapısıyla çok ilgilenmez.

Tarihi

1960'larda ve 1970'lerde bu türün oluşmasını sağlayacak birçok çalışma yapılmıştı. Bunlardan en önemlisi Deep Purple'ın Concerto for Group and Orchestra isimli konçertosuydu. Rainbow gibi bazı gruplar da neoklasik dönem etkisinde kalan çalışmalara imza atmışlardı. Jon Lord, Keith Emerson, Ritchie Blackmore, Uli Jon Roth ve Randy Rhoads gibi sanatçıların icra ettiği hard rock ve heavy metal müziklerde klasik müzikten esinlenmeler görmek mümkündü. 1980'lere gelindiğinde ise neoklasik metal müzik ayrı bir alt tür hâline gelmişti.

Heavy metal müzikteki gitar teknikleri 1960'ların sonundan itibaren hızla gelip 1980'lerin sonunda ustalığın şahikasına ulaşmıştı. Bazı metal gitaristleri aradan sıyrılıp ileri teknik yeterlilik göstermiş ve neoklasik metal müziğin alâmet-i fârikası hâline gelmişti. Bu türün popüler olması ve gelişmesi kuşkusuz shredding teknikleriyle yakından ilgiliydi.

Neoklasik metalin altın çağı olan 1980'lerin ikinci yarısında birçok parıltılı metal gitaristi kendi enstrümantal albümlerini çıkarmıştı. Türün mucidi olarak anılan ve hâlen de tahtın sahibi olarak görülen İsveçli gitarist Yngwie Malmsteen 1982 yılında Shrapnel Records plak şirketiyle anlaşma imzalamak için Amerika Birleşik Devletleri'ne gitmiştir. Malmsteen'i daha sonra Tony MacAlpine, Vinnie Moore, Joey Tafolla, Michael Angelo Batio, Paul Gilbert, David T. Chastain, Jason Becker, Marty Friedman gibi neoklasik tarzda çalışmalara imza atacak olan sanatçılar takip etmiştir.

Son yıllarda Neoklasik metalin değeri azalmış, daha çok gitaristler arasında bilinen bir tarz olarak kısıtlı çevrelere hapsolmuştur. Geçmişte solo performans veren birçok sanatçının aksine günümüzde çoğunlukla gruplar tarafından icra edilmektedir. Bu müzik türünü yapan önemli gruplar ve sanatçılar arasında Rhapsody of Fire, Vitalij Kuprij, Trans-Siberian Orchestra, Herman Li, Cacophony, Symphony X, Narnia, Time Requiem, At Vance, Galneryus, Mastercastle, Versailles, Sound Horizon, Concerto Moon, Pier Gonella, Adagio, Dark Moor, Dimmu Borgir, Artension, Stratovarius yer alır.

Klasik müzik eserinden bir bölüm alıp rock ve metal müzik türlerine uyarlama tekniği sıkça kullanılır. Barok ve Klasik Dönem müzikleri eşsiz armonileri ve teknikleriyle rock müzik uyarlamalarına kolayca uyum sağlayabilmektedir.

Tarzı ve teorisi

Neoklasik metal kuramı ve yapısı itibarıyla neoklasik orkestra müziğinden farklı olsa da metal müziği neoklasik hâle getiren üsluplar ve akor yürüyüşleri vardır. Tonların ve gamların karmaşıklığının müzik teorisinde güçlü bir temeli olmasa da neoklasik metal müziği çalınması zor hâle getirir. Çoğu müzik türünün aksine neoklasik müzikte şarkının orta yerinde tonalite değiştirilebilir. Bu da sanatsal bir özgürlük katar. Nota yürüyüşleri için genelde minör gamlar kullanılır.

Eksiltilmiş yedili akor arpejleri sıkça kullanılır. Bu akorların temelde minör üçlülerinden oluşan eşit aralıklı diziler olması modülasyonu mümkün kılar. Dolayısıyla minör üçlülerinden eksiltilmiş yedili akorlara geçiş yapılabilir. Ayrıca pentatonik diziler oldukça kullanışlı ve yaygındır. İki farklı dizi arasında geçişler yapmak neoklasik metal müziğin farklı gamları nasıl kullandığına güzel bir örnek teşkil eder ve melodik tasarımların geliştirilmesine olanak sağlar.

Ayrıca bakınız

Kaynakça

  1. ^ a b c d Stephan Forté, "Metal néoclassique" in Guitarist Magazine Pedago, Hors Série #29, "Les secrets du metal- Etudes de Style", March 2009, pp.14–15.
  2. ^ "L'arrivée du néoclassique remet au goût du jour la virtuosité et le travail de l'instrument", "Les secrets du metal- Etudes de Style", March 2009, p.14
  3. ^ "C'est véritablement en 1984, avec son premier album solo "Rising Force", que le virtuose suédois Yngwie Malmsteen fait découvrir au monde son mélange unique de baroque et de heavy metal", "Les secrets du metal- Etudes de Style", March 2009, p.14
  4. ^ Farley, Helen (2013). "Demons, The Occult Devils and Witches: in Heavy Metal Music". Bayer, Gerd (Ed.). Heavy Metal Music in Britain. Ashgate Publishing. ss. 80-81. ISBN 978-1-409493853. 
  5. ^ "Toute un pléiade de guitars heroes va deferler, pour la plupart révélés par le label Shrapel records, parmi lesquels les plus légendaires sont John Petrucci, Jason Becker, Jacky Vincent, Tony MacAlpine, Timo Tolkki et Vinnie Moore", "Les secrets du metal- Etudes de Style", March 2009, p.14
  6. ^ "C'est véritablement en 1984, avec son premier album solo "Rising Force", que le virtuose suédois Yngwie Malmsteen fait découvrir au monde son mélange unique de baroque et de heavy metal", "Les secrets du metal- Etudes de Style", March 2009, p.14

İlgili Araştırma Makaleleri

<span class="mw-page-title-main">Gitar</span> perdeli yaylı çalgı

Gitar, bazı istisnalar dışında genellikle perdeli ve tipik olarak altı veya on iki teli olan telli bir müzik aletidir. Genellikle çalan kişinin vücuduna düz bir şekilde tutulur ve baskın el ile telleri tıngırdatarak veya kopararak çalınırken, aynı anda diğer elin parmaklarıyla seçilen telleri perdelere bastırarak çalınır. Tellere vurmak için bir gitar penası da kullanılabilir. Gitarın sesi ya akustik olarak, gitar üzerindeki rezonanslı bir oyuk oda aracılığıyla ya da elektronik bir pikap ve bir amplifikatör ile güçlendirilerek yansıtılır.

<span class="mw-page-title-main">Steve Vai</span> Amerikalı gitarcı

Steven Siro Vai, Amerikalı gitarist, besteci, söz yazarı ve yapımcı. Üç kez Grammy Ödülü kazanan ve ödüle 15 kez aday gösterilen Vai, müzik kariyerine 1978'de, 18 yaşında Frank Zappa'nın transkripsiyonistliğini yaparak başladı. 1980-1983 yılları arasında Zappa'nın grubunda çaldı. 1983'te solo kariyerine başladı ve sonraki yıllarda sekiz solo albüm yayımladı. Alcatrazz, David Lee Roth ve Whitesnake'in albümlerinde ve konserlerinde yer aldı; ayrıca Public Image Ltd, Mary J. Blige, Spinal Tap, Alice Cooper, Motörhead ve Polyphia'nın albümlerinde çaldı. Vai; G3, Zappa Plays Zappa ve Experience Hendrix konser turnelerinde sahne aldı ve birçok uluslararası turnede "headliner" olarak sahneye çıktı.

<span class="mw-page-title-main">Barok müzik</span> Avrupada 1580-1760 arasında biçimi ve müzik dilini etklemiş sanat anlayışı

Barok müzik, Batı Avrupa kökenli yaklaşık 1600 ile 1750 yılları arasında Batı klasik müziği'nin bir dönemi veya tarzıdır. Bu dönemi Rönesans müzik dönemi izledi, ardından Klasik dönem takip etti ve galant stili Barok ve Klasik dönemler arasındaki geçişi sağladı. Barok dönemi üç ana aşamaya ayrılmıştır: erken, orta ve geç. Zamanla örtüşecek şekilde bu üç dönem, geleneksel olarak 1580'den 1650'ye, 1630'dan 1700'e ve 1680'den 1750'ye dek olan süreçleri kapsar. Barok müzik, "klasik müzik" kanonu'nun önemli bir bölümünü oluşturur ve şu anda yaygın olarak çalışılmakta, çalınmakta ve dinlenmektedir.

Thrash metal, heavy metal müziğin genel agresifliği ve hızlı temposuyla ayırt edilebilen bir alt türüdür. Thrash metal müzisyenleri şarkılarda genellikle hızlı davul vuruşları, düşük tonda gitar riffleri ve "shredding" tarzında solo gitar tekniği kullanır. Sözel olarak aşırı çeşitlilik olsa da, en yaygın sözel ögeleri toplumsal konular, savaşlar, sistem eleştirileri üstüne kuruludur. Bu tür sözlerde kullanılan dil genelde thrash metalin köklerinden biri olan hardcore punk ile benzerlik gösterir.

<span class="mw-page-title-main">Yngwie J. Malmsteen</span> İsveçli müzisyen ve gitar virtüözü

Yngwie J. Malmsteen, İsveçli müzisyen ve gitar virtüözü.

Heavy metal, 1960'lı yılların sonlarında 1970'li yılların başlarında İngiltere ve ABD'de gelişen bir rock müzik türüdür. Kökenleri blues rock, psikedelik rock ve acid rock'a dayanan heavy metal grupları; kalın ve ağır bir ses, distortion, uzun gitar soloları ve yüksek ses gibi kendine özgü elementler geliştirmiştir.

<span class="mw-page-title-main">Stratovarius</span>

Stratovarius, 1984 yılında Finlandiya'nın başkenti Helsinki'de kurulmuş bir power metal grubudur. Kurulduklarından bu yana 16 stüdyo albümü, 4 DVD ve 1 canlı albüm yayımladılar. Alman grupları Helloween, Blind Guardian ve Gamma Ray ile birlikte power metal türünün hem öncülerinden hem de en etkili gruplarından birisi sayılır. Grup, kimisi tartışmalı olmak üzere birçok kadro değişikliği yaşadı ve 1995'ten itibaren kurucu üyelerin tamamı gruptan ayrılmış oldu. Şu anda grubun en uzun soluklu üyesi, 1994'te gruba katılan vokalist Timo Kotipelto'dur.

<span class="mw-page-title-main">Dimebag Darrell</span> Amerikalı gitarcı (1966 – 2004)

Darrell Lance Abbott, ünlü Amerikalı gitaristtir. Kariyerinin en büyük ve başarılı dönemini 1981 yılında davulcu kardeşi Vinnie Paul ile kurduğu Pantera adlı glam/groove metal grubu döneminde yaşamıştır.

<span class="mw-page-title-main">Randy Rhoads</span> Amerikalı gitarcı (1956 – 1982)

Randall William Rhoads, Amerikalı rock müzik müzisyeni, besteci ve gitaristtir.

Doom metal, genellikle karamsar ve hüzünlü duygu uyandırmayı amaçlayan, yavaş tempolu heavy metal türü. 1980'lerde ortaya çıkan türün en belirgin özelliği, diğer metal türlerine kıyasla daha yavaş tempoya sahip olmasıdır. Türdeki genel tempo 60-90 bpm'dir. Karanlık, hüzünlü bir hava yaratmayı amaçlar ve karamsar temalıdır.

<span class="mw-page-title-main">Joey DeMaio</span> Amerikalı müzisyen

Joey DeMaio, Amerikalı heavy metal grubu Manowar'un kurucusu, bas gitaristi ve baş söz yazarıdır. Ayrıca Magic Circle Music'in kurucusu ve CEO'sudur.

<span class="mw-page-title-main">Rock müzik</span> 1950lerde Amerika Birleşik Devletlerinde "rock and roll" olarak ortaya çıkan popüler müzik türü

Rock, 1950'lerde ABD'de "rock and roll" olarak doğan, 1960'larda ve sonrasında farklı tarzlara ayrılarak özellikle İngiltere ve ABD'de gelişen bir müzik türüdür. Kökleri 1940'ların ve 1950'lerin rock and roll'una dayanır. Rock and roll ise blues, rhythm and blues ve country müzikten yoğun biçimde esinlenmiştir. Rock müzik; electric blues ve folk, caz, klasik müzik gibi diğer müzik kaynaklarından da esinlenir.

Glam Metal pop esintili, akılda kalıcı nakaratlar ve melodilerle ön plana çıkan, 1970'lerin glam rock modası ve imajından alıntılar yapan, bir heavy metal müzik alt türüdür. Kimi zaman pop metal, new wave metal, kimi zaman da hicivli bir şekilde hair metal olarak adlandırılır.

Power metal, geleneksel heavy metal ile speed metalin karakteristik özelliklerini harmanlayan ve çoğunlukla bunlara senfonik öğeler de ekleyen heavy metal alt tarzıdır. Power metal genellikle diğer heavy metal alt tarzlarından daha hızlı, daha hafif ve daha canlandırıcı bir sound'a sahiptir. Power metal grupları, marşı andıran fantezi temalı şarkıları ve koro kullanımıyla teatral, dramatik ve duygusal açıdan kuvvetli bir sound yaratır.

Klasik Batı Müziği, kökeni Antik Yunan müzik kültürüne dayandırılan, daha sonra Batı Roma İmparatorluğu'nun çöküşüyle başlayan Orta Çağ ve Gotik dönemde çok sesliliğin gelişimiyle beraber daha da biçimlenmiş, kilise ve saray baskısı altında Rönesans'ın erken yüzyılında vokal polifoni çerçevesi içinde gelişmiş, Yüksek Rönesans ile beraber çalgı müziğinin de yükselişiyle içeriği bugünün klasik müzik olarak adlandırılan biçimleri ve teknikleriyle gelişimini sürdürmüş bir kurumsal müziğin, kilise baskısına direnen halk müziğinin dans ve şarkı biçimleriyle karşılıklı etkileşimi sonucu gelişimini sürdürmüş olan, uluslararası olarak kabul görmüş müzik türüdür. En önemli özelliği, çok sesli ya da çok ezgili (polifonik) ve çok ritmli (poliritmik) olmasıdır.

Senfonik metal, metal müzikteki yoğun davul ve gitar kullanımı ile klasik batı müziğindeki senfonik çalgılar, koro ve bazı durumlarda tam bir senfoni orkestrası gibi öğeleri harmanlayan bir metal müzik alt dalıdır. Power metali anımsatan klavye kullanımı da senfonik metalde yaygındır. Senfonik metal gruplarında çoğunlukla konservatuvar eğitimi almış kadın vokaller öne çıkar. Bu nedenle bu türe opera metal veya operatik metal dendiği de olur. Zaman zaman, gotik metalin karakteristik bir özelliği olan brutal vokal de senfonik metalde ikinci vokal olarak kullanılır.

Progresif metal, metal ve progresif rock tarzlarını birleştiren bir melez müzik tarzıdır. Metal müziğin agresif ve yüksek sesiyle progresif rockın daha deneysel ve teknik seslerinin birleşimiyle oluşmuştur. Progresif metal genellikle aşırı teknik parçalara sahiptir ve çoğunlukla kullanılmayan armoniler ve senkoplu karmaşık ritimler kullanılır ayrıca tempo ile ölçü değişimlerine de çokça yer verilir.

Barok pop pop ve rock müziğin 1960'larda Amerika Birleşik Devletleri ve Birleşik Krallık'ta çıkan bir alt türüdür. Pop rock'ın klasik müzik, barok müzik ve sörf müziği ile füzyonu olarak ortaya çıkmıştır. Chamber pop ve chamber rock terimleri yerine kullanılmaktadır.

Bu liste rock müzik tarzlarının bir listesidir.