İçeriğe atla

Neobarok mimari

Palais Garnier

Neobarok, 19. yüzyılın sonlarına ait mimari bir tarzdır.[1] Terim, Barok tarzının önemli yönlerini sergileyen mimari tanımlamak için kullanılmaktadır.

Kaynakça

  1. ^ "Baroque/Baroque Revival". Buffaloah.com. 17 Temmuz 2017 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 3 Şubat 2018. 

İlgili Araştırma Makaleleri

<span class="mw-page-title-main">Mimarlık</span> bir ürünün hem planlaması, hem tasarımı ve hem de yapım süreci

Mimarlık veya mimari, binaları ve diğer fiziki yapıları tasarlama ve kurma sanatı ve bilimidir. İnsanların yaşamasını kolaylaştırmak ve barınma, dinlenme, çalışma, eğlenme gibi eylemlerini sürdürebilmelerini sağlamak üzere gerekli mekânları, işlevsel gereksinmeleri ekonomik ve teknik olanaklarla bağdaştırarak estetik yaratıcılıkla inşa etme sanatı; başka bir tanımlamayla, yapıları ve fiziksel çevreyi uygun ölçülerde tasarlama ve inşa etme sanat ve bilimidir. İnsan yaşamak için yurtlanmak ve doğa şartlarından korunmak için bir mekan ihtiyacı duyar ve bu mekanı kendine özgü kültürel, fonksiyonel, teknik ve farklı zevklerde inşa eder.

<span class="mw-page-title-main">Büyük Mecidiye Camii</span> Osmanlı dönemi Neo Barok tarzındaki cami

Büyük Mecidiye Camii ya da Ortaköy Camii, İstanbul Boğaziçi'nde Beşiktaş ilçesinin, Ortaköy semtinde sahilde bulunan Neobarok tarzında bir camiidir.

<span class="mw-page-title-main">Mimar Sinan Güzel Sanatlar Üniversitesi</span> İstanbulda kurulu devlet üniversitesi

Mimar Sinan Güzel Sanatlar Üniversitesi (MSGSÜ), merkez kampüsü İstanbul'un Fındıklı semtinde bulunan devlet üniversitesidir. Ağırlıklı olarak görsel sanatlar, mimarlık, sahne sanatları ve müzik alanında eğitim vermektedir.

<span class="mw-page-title-main">Dolmabahçe Saat Kulesi</span>

Dolmabahçe Saat Kulesi, Bezmi Alem Valide Sultan Camii ile Dolmabahçe Sarayı'nın Saltanat Kapısı arasında yer alan saat kulesi. 1890-1895 yılları arasında Sultan II. Abdülhamid tarafından yaptırılan saat kulesi 1.210.550 kuruşa mal olmuştur.

<span class="mw-page-title-main">Mimar</span>

Mimar, yapıları mimari ilkeler doğrultusunda dizayn eden, bunu yaparken kullanıcı isteklerini göz önünde bulunduran ve genellikle yapım sürecini de kontrol eden, denetleyen usta yapıcı, sanatçı.

<span class="mw-page-title-main">Osmanlı mimarisi</span> Osmanlı mimarisine genel bakış

Osmanlı mimarisi, Osmanlı İmparatorluğu'nun beylik olarak kurulup, imparatorluk olarak yayıldığı ve hüküm sürdüğü dönemlerde inşa ettiği veya fikir öncülüğü yaptığı mimari üslupları ve eserleri kapsar. Osmanlı mimarisi kendinden önce gelen Erken dönem Anadolu Türk mimarisi, Selçuklu mimarisi, Bizans mimarisi, İran mimarisi ve Memlük mimarisi'nden etkilenmiştir. Osmanlı mimarisinin, Akdeniz ile Ortadoğu mimari geleneklerinin sentezi olduğunu düşünen mimarlık eleştirmenleri de vardır. Her ne kadar farklı dönemlerdeki ihtiyaca ve teknolojiye göre farklı yapı türleri inşa edildiyse de, genelde Osmanlı'nın hakim olduğu bölgelerde camiler ve çevresinde yapıların inşa edilmesi sıklıkla rastlanan bir olguydu. Camiler, çevrelerine yapılan sosyal yapılarla birlikte bir külliye teşkil ediyorlardı.

<span class="mw-page-title-main">Barok mimari</span> mimari bir akım

Barok mimari, 16. ve 18. yüzyıllarda gelişen ve müzik, resim ve edebiyat alanından sonra mimaride de kendine önemli ölçüde yer edinen akımdır. İtalyan kiliselerinde gücünü tanrı ve mitoloji taslaklarından alan ve işlemeli duvarlar, görkemli bahçelerle donatılmış mimari yapıdır.

<span class="mw-page-title-main">Siraküza (il)</span> İtalyada bir il

Siraküza ili, İtalya'da Sicilya Özerk Bölgesi'deki bir ilidir. İlin başşehri Siraküza'dır. İl 2.109 km² lik bir alana sahiptir.

<span class="mw-page-title-main">Bode Müzesi</span>

Bode Müzesi, Almanya'nın başkenti Berlin'de Müzeler Adası'nda, Am Kupfergraben caddesinin karşısında tarihi koruma altındaki bir bina bünyesinde kurulan bir müzedir. 1904 yılında Kaiser Friedrich Müzesi adıyla açılan müze heykel, madalya ve madeni para koleksiyonunun yanı sıra Bizans sanatı müzesini de barındırmaktadır. 17 Ekim 2006 yılında yaklaşık 6 yıl süren restorasyon çalışmaları sonrasında yeniden kullanıma açılmıştır. Bu tarihten itibaren müzenin adı kurucularından biri sayılan Wilhelm von Bode'nin onuruna değiştirilmiştir. Anadolu'da arkeolojik kazılarda bulunan pek çok eser burada sergilenmektedir.

<i>Pietà</i> (Michelangelo) Romada heykel

Pietà (1497–1499), Rönesans heykeltıraşı Michelangelo Buonarroti'nin başyapıtlarından bir tanesidir. Vatikan'da Aziz Petrus Bazilikası'nda bulunur

Barok pop pop ve rock müziğin 1960'larda Amerika Birleşik Devletleri ve Birleşik Krallık'ta çıkan bir alt türüdür. Pop rock'ın klasik müzik, barok müzik ve sörf müziği ile füzyonu olarak ortaya çıkmıştır. Chamber pop ve chamber rock terimleri yerine kullanılmaktadır.

<span class="mw-page-title-main">Piazza di Spagna</span> Romada meydan

Piazza di Spagna, İtalya'nın başkenti Roma'da bulunan bir meydandır. Meydan, İspanyol Merdivenleri'nin dibinde yer almakta olup adını İspanya büyükelçiliğinin bulunduğu İspanya Sarayı'ndan almaktadır.

<span class="mw-page-title-main">Vileišis Sarayı</span>

Vileišis Sarayı, Litvanya'nın başkenti Vilnius'ta Petras Vileišis için inşa edilmiş neobarok tarzı yapı. Vileišis, 1904'te sarayın yapımında görevli olan döneminde ünlü bir Litvanyalı mühendis, siyasi aktivist, yayıncı ve hayırseverdi. Saray bir ana ev, bir misafirhane ve bir ek binadan oluşur. Bina günümüzde Litvanya Edebiyatı ve Folklor Enstitüsü'nü barındırmaktadır. 2000'lerin başında yenilenmiştir.

<span class="mw-page-title-main">Çayır, Üsküp</span> Kuzey Makedonyanın başkenti Üsküpe bağlı belediye (opština)

Çayır, Kuzey Makedonya'nın başkenti Üsküp şehrini oluşturan on belediyeden biridir. Belediye idaresi bir konsey ve belediye başkanından oluşur. Belediye, ağırlıklı olarak Arnavut nüfusa sahiptir.

Giacomo della Porta (1532-1602), eserleri geç Maniyerizm'den erken Barok'a kadar üsluptaki gelişimi temsil eden ve 16. yüzyılın büyük bir bölümünde Roma'daki büyük mimari projelerin hepsinde yer almış olan İtalyan mimar.

<span class="mw-page-title-main">Nicolau Nasoni</span>

Nicolau Nasoni, çoğunlukla Portekiz'de eser veren İtalyan Barok ve Rokoko sanatçısı ve mimarı.

Ivan Grigorovich-Barsky, özellikle Aziz Mihail Altın Kubbeli Manastırı'nı tasarlamasıyla tanınan Ukrayna doğumlu Rus Kraliyet mimarıdır.

<span class="mw-page-title-main">Ventura Rodríguez</span>

Ventura Rodríguez Tizón, 18. yüzyıl İspanyol mimarisinin göze çarpan şahsiyeti, Zaragoza Katedrali'ndeki Meryem Ana Bazilikası ile İspanyol Rokoko tarzını geliştiren İspanyol mimar ve sanatçı.

<span class="mw-page-title-main">Giovanni Maria Bernardoni</span>

Giovanni Maria Bernardoni (1541-1605), İtalyan mimar. Polonya ve Litvanya Büyük Dükalığı'nda barok yapıtlar vermiş ilk kişidir.

<span class="mw-page-title-main">Narışkin Baroku</span>

Narışkin Baroku, 17. yüzyılın sonlarından 18. yüzyılın başlarına kadar Moskova'da moda olan özel bir Barok mimari ve dekorasyon tarzıdır. 17. yüzyılın sonlarında Batı Avrupa Barok mimarisi, geleneksel Rus mimarisiyle birleşerek bu eşsiz tarzı oluşturdu. Başlangıçta yalnızca Moskova ve çevresinde bulunduğundan dolayı Muskovit Barok olarak adlandırılmaktadır. Bu tarzda tasarlanan ilk kilise Narışkin ailesinin mülklerinden birinde inşa edildiğinden, daha çok Narışkin Baroku olarak anılır.