Graf teorisi, çizge teorisi veya çizit teorisi, grafları inceleyen matematik dalıdır. Graf, düğümler ve bu düğümleri birbirine bağlayan kenarlardan oluşan bir tür ağ yapısıdır. Bir graf, çizge veya çizit, düğümlerden (köşeler) ve bu düğümleri birbirine bağlayan kenarlardan oluşur.
Ağ, ağ iletişimi ve ağ bağlantılı şu anlamlara gelebilir:
Bilgisayarların genellikle geniş coğrafi alanlarda birbirleriyle bağlanmalarında kullanılan teknik kurallar topluluğundan birisi. Bu kuralları uygulayarak oluşturulan bilgisayar ağlarına "X.25 ağları" ya da "Kutu Yönlendirmeli Ağlar" denir..
Avrupa Çevre Ajansı, kısaca AÇA, çevre ile ilgili sağlıklı, bağımsız bilgiler vermekle görevli Avrupa Birliği kurumudur.
Stefanie Maria Graf, 27 Şubat 2023 tarihine kadar 377 hafta ile dünyanın en uzun süre 1 numarada kalan tenisçisiydi fakat bu tarihte rekorunu 378 hafta 1 numarada kalan Sırp tenisçi Novak Djokovic'e bırakmıştır. 1988 sezonundaki performansıyla tenis tarihinde "Golden Slam" alan tek tenisçidir.
OpenSceneGraph açık kaynaklı, geçişli platformlarda uçuş simülasyonu, oyun, sanal gerçeklikler ve bilimsel sanallaştırmalar gibi yüksek performansta grafik uygulamaları geliştirebilmek için kullanılan grafik araçlarıdır. SceneGraph kaynağının temelini, OpenGL’nin üzerinde bulunarak geliştiriciyi düşük seviyeli grafik çağırımlarını uygulama ve uyumlaştırma gibi işlemlerden kurtaran nesneye yönelik bir framework ile desteklemektedir. Ayrıca grafik uygulamasında hızlı geliştirme için birçok ek özellikleri (utilities) de desteklemektedir.
Hamilton Yolu, yönlü veya yönsüz bir grafta Hamilton yolu veya Hamilton devresinin olup olmadığının kararının verilmesinin problemidir.
Köşe Örtme, bir çizge (graf) içerisindeki tüm kenarların en az sayıda seçilebilecek düğüm ile kapsanabilir olup olmadığının bulunması problemidir. Bu problemin NP sınıfı içerisinde olduğu bilinmektedir. Amaç, bu problemin NP-Tam sınıfında olup olmadığının ispatıdır.
Örgü topolojisi, her bir düğümün diğerinin yerini alabildiği bir ağ topolojisidir.
Sosyal ağ kavramını ilk kez 1954 yılında Barnes, kişinin çevredeki diğer insanlarla olan ilişkilerini tanımlamak amacıyla kullanmıştır. İnternet ortamında, kullanıcıların kendilerini tanımlayarak her kültürden farklı kullanıcı ile iletişime geçtiği, bunun yanında normal sosyal yaşamda kullanılan jest ve mimik hareketlerini simgeleyen sembollerle duygu ve düşüncelerini sanal olarak ifade ettiği, bu şekilde sosyal iletişim kurduğu ortamlar “sosyal ağ” olarak tanımlanmaktadır. Bugün sosyal ağlar dediğimizde en büyük örnek olarak karşımıza Facebook, Instagram, Twitter ve LinkedIN gibi web siteleri çıkmaktadır.
Graf teorisinde, düğüm kümesi G = (U,V,E) olarak gösterilen iki parçalı graf'ın U veya V parçaları, "U'da bulunan her ui ve uj düğümü için, G üzerinden geçen ve 2(iki) uzunluğunda olan bir uiuj geçişi vardır" koşulunu sağlıyorsa, (konuşma diliyle G iki parçalı grafının yarısı anlamına gelecek şekilde) İki parça yarım (bipartite half) veya olarak adlandırılır.
Graf teorisinde, kümelenme katsayısı bir grafın kümelenme eğilimi derecesinin ölçülmesidir. Birçok, gerçek dünyadaki ağ ve bazı sosyal ağlar, sıkı örülmüş grupların düğümlerin oluşma eğiliminin yüksek bir yoğunluk bağları ile karakterize olduğunu kanıtlamaktadır: rastgele iki düğüm arasında kurulan bağının olasılığı, ortalama olasılıktan daha yüksek olma eğilimindedir..
Graf teorisinde, düğümleri her kenar iki kümede de birer bitiş ucuna sahip olacak şekilde iki ayrı kümeye ayrılabilen graflara iki parçalı graf adı verilir.
Düğüm matematikte ve özellikle çizge teorisinde, bir çizgeyi oluşturan temel elemandır. Bir çizge temel olarak düğüm ve kenarlardan oluşur. Çizge görselleştirilirken genellikle düğümler çember, kenarlar da çizgi veya ok şeklinde gösterilir.
Matematikte graf ya da çizge, nesne çiftlerinin bir anlamda "ilişkili" olduğu bir dizi nesne kümesini belirleyen bir yapıdır. Nesneler, köşeler adı verilen matematiksel soyutlamalara karşılık gelir ve ilgili düğüm çiftlerinin her birine bir kenar, ayrıt adı verilir. Tipik olarak bir graf, kenarları için çizgiler veya eğriler ile birleştirilen, düğümler için bir nokta veya daire kümesi olarak diyagram şeklinde gösterilir. Graflar ayrık matematikte çalışmanın amaçlarından biridir.
Çizge teorisinde, yönlü çizge düğümler ve hepsi birer yöne sahip kenarlardan oluşan çizgedir.
FlockDB, geniş ve sığ ağ grafiklerini yönetmek için açık kaynaklı dağıtılmış, arızaya dayanıklı bir grafik veritabanıdır. Başlangıçta Twitter tarafından kullanıcılar arasındaki ilişkileri, takipler ve favorileri saklamak için kullanıldı. FlockDB Neo4j diğer grafik veritabanlarından farklıdır. FlockDB, Twitter'ın Gizzard çerçevesini yayınladıktan kısa bir süre sonra GitHub'da yayınlandı.
Ağ bilimi, farklı öğeleri düğüm şeklinde temsil eden ve bunlar arasındaki ilişkiyi bağlantı olarak dikkate alan, telekomünikasyon ağı, bilgisayar ağı, biyolojik ağ, bilişsel ve anlamsal ağ ve sosyal ağlar gibi karmaşık ağları inceleyen akademik bir alandır. Alan, matematikten graf teorisi, fizikten istatistiksel mekanik, bilgisayar biliminden veri madenciliği ve bilgi görselleştirme, istatistikten çıkarımsal modelleme ve sosyolojiden sosyal yapı dahil olmak üzere çeşitli teori ve yöntemlerden yararlanmaktadır. Amerika Birleşik Devletleri Ulusal Araştırma Konseyi ağ bilimini "fiziksel, biyolojik ve sosyal fenomenlerin ağ temsillerinin incelenmesi ve bu fenomenlerin tahmin modellerine yol açan çalışma alanı" olarak tanımlar.
Ethereum Classic, akıllı sözleşme işlevselliğine sahip açık kaynaklı, blok zinciri tabanlı dağıtılmış bir bilgi işlem platformudur. Halka açık bir Ethereum Sanal Makinesi'nde (EVM) yürütülen işlem tabanlı durum geçişleri aracılığıyla Satoshi Nakamoto fikir birliğinin değiştirilmiş bir sürümünü destekler. Ethereum Classic, Ethereum ağının orijinal, değiştirilmemiş geçmişini korur.
GraphQL, API'ler için açık kaynaklı bir veri sorgulama ve işleme dili ve bu sorguları yerine getirmek için yazılmış uygulamalardır. GraphQL, 2012'de Facebook tarafından dahili olarak geliştirildi ve 2015'te herkese açık olarak yayınlandı. GraphQL projesi 7 Kasım 2018'de, Facebook'tan kâr amacı gütmeyen Linux Vakfı bünyesindeki yeni kurulan GraphQL Vakfı'na devredildi. 2012'den bu yana GraphQL'in yükselişi, GraphQL'in yaratıcısı Lee Byron tarafından belirlenen benimseme zaman çizelgesini yakından takip etti. Byron'ın amacı, GraphQL'yi web platformlarında her yerde mevcut hale getirmektir.