İçeriğe atla

Nene Hatun Pastanesi

Nene Hatun Pastanesi veya Hatun Pastanesi, 1973 yılından beri Ankara'da faaliyet gösteren pastanedir. Pastane en çok dondurması, limonatası, Ankara sarması, Alman pastası, tahinli çöreği, sütlacı, kedidili bisküvisi ve Laz böreği ile bilinmektedir.[1] Pastane, Hürriyet gazetesinin "En iyi 10 dondurmacı 2007" tarihli yazısında dondurması en iyi 10 işletme arasında yer almıştı.[2]

Tarihçe

Çamlıhemşinli Cahit Karateke, 16 yaşındayken imam olmak için Ankara'ya geldiyse de, yaşının tutmamasından dolayı amcası Hüseyin'den etkilenerek pastacılık sektöründe çalışmaya başladı. Akman Pasta salonu, Mela Pastanesi ve Un Pastanesi'nde tecrübe kazandıktan sonra, 1973 yılının Ağustos ayında Nene Hatun Pastanesi'ni açtı. Pastaneye Nene Hatun isminin konmasında, Karateke'nin Nene Hatun'a duyduğu sempati ve pastanenin bulunduğu caddenin adının Nene Hatun Caddesi olması etkili oldu. 1984'te pastanenin Ankara Üniversitesi Tıp Fakültesi'nde çalışan daimi müşterileri, Karatepe'ye üniversite kantininden sorumlu olmasını teklif ettiler. Baskılar sonucunda üniversite içinde açtığı şubede pastanede ürettiği ürünleri 2002 yılına kadar sattıysa da, iki işi birden yapamayacağını düşünerek üniversitedeki şubesini kapattı. 1975'te dondurma üretimine başlayan pastanede, hâlen daha 1975 yapımı bir dondurma makinası kullanılmaktadır.[3] 2024 itibarıyla Cahit Karateke pastaneyi işletmeye devam etmektedir.[4]

Kaynakça

  1. ^ Recep Koçak (2023). "Cumhuriyetin 100.Yılında Ankara Armağanı Ansiklopedisi Cilt II". academia.edu. 24 Haziran 2024 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 24 Haziran 2024. 
  2. ^ "En iyi 10 dondurmacı 2007". hurriyet.com.tr. 20 Temmuz 2007. 24 Haziran 2024 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 24 Haziran 2024. 
  3. ^ Ülkem Kaynak, Süleyman Kerimov, Utku Oğuzman, Burak Özdemir, Nihan Varilci (2014). "Nene Hatun Pastanesi'nin geçmişten günümüze olan gelişim sürecinin incelenmesi". repository.bilkent.edu.tr. Erişim tarihi: 24 Haziran 2024. 
  4. ^ "Başkentin yarım asırlık pastacısı". aa.com.tr. 9 Ekim 2022. 25 Haziran 2024 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 24 Haziran 2024. 

İlgili Araştırma Makaleleri

<span class="mw-page-title-main">İstanbul Üniversitesi</span> İstanbulda kurulu devlet üniversitesi

İstanbul Üniversitesi (İÜ), ana yerleşkesi İstanbul'un Fatih ilçesinde bulunan, Türkiye'nin en eski devlet üniversitesidir.

<span class="mw-page-title-main">Galatasaray Üniversitesi</span> İstanbulda kurulu devlet üniversitesi

Galatasaray Üniversitesi, İstanbul'un Beşiktaş ilçesinin Ortaköy semtinde bulunan ve eğitim dili Fransızca olan bir devlet üniversitesi.

<span class="mw-page-title-main">Maraş dövme dondurması</span> Türk mutfağına özgü dondurma

Kahramanmaraş dövme dondurması, Maraşlı Osman Ağa'nın orkideyi salep yaparken tesadüfen keşfettiği tatlı. "Salepli karsambaç" olarak başlayan tatlı, üç kuşak sonra "Maraş dondurması" olarak tanınmaya başlamıştır. Kahramanmaraş dondurmasının en önemli özelliklerinden biri, keçi sütünden yapılmasıdır. Aslen Türkiye'de sadece sakızlı dondurma vardı ve tarifi Osmanlı İmparatorluğu döneminde 300 yıldır gizli tutuluyordu.

<span class="mw-page-title-main">Mehmet Atay</span>

Mehmet Atay Türk oyuncu. İlk, orta ve lise öğrenimini Ankara'da tamamladı. 1975 yılında Ankara Devlet Konservatuvarı Tiyatro bölümünü kazandı. 1980 yılında mezun oldu. Aynı yıl Ankara Devlet Tiyatrosuna girdi. "O güzelim Kaymaklı Dondurma Rengi Elbise" Devlet Tiyatrosunda görev aldığı ilk oyun. Bütün Oğullarım, Gölgeler, Ana Hanım Kız Hanım, İlkbaharda İntihar Yasak, Bakkhalar, Ak Tanrılar, Galelei Galileo, Beyaz Geceler, Büyük Aşıkların Sonuncusu, Goya, Suç ve Ceza Görev aldığı oyunlardan bazıları. Son oynadığı oyun, Gorgon'un Armağanı. İki Pazartesi'nin Hikâyesi, Aşk-ı Memnu ve Troyalı Kadınlar yönetmenlik denemeleridir. Beyaz Geceler'deki oyunuyla Sanat Kurumu ve Kültür Bakanlığı en iyi oyuncu ödülü, İzler'deki oyunu ile Tiyatro Eleştirmenleri Birliği özel ödülü, Aşkı Memnu yönetmenlik çalışmasıyla ve Halktan Biri'ndeki kompozisyonuyla en iyi oyuncu ödüllerini aldı. Birçok belgeselin ve film oyuncularının seslendirmesini yapmıştır. 2002 yılından itibaren, 9 yıl yayında kalan Bizim Evin Halleri dizisinde Peyami karakterini canlandırmıştır. Sesli kitap yayıncılığını Türkiye'de ilk defa sürekli bir medya uygulaması olarak internet üzerinde başlatmıştır. 2019 yılının Ekim ayından itibaren Ankara'nın kült mekanlarından birini tiyatroya dönüştürerek Çankaya Sahneyi kurmuştur. Çankaya Sahne Genel Sanat Yönetmeni olarak Sokrates'in Son Gecesi, Büyük Aşıkların Sonuncusu, Eller Yukarı Lütfen, Uyarca ve Beyaz Geceler adlı oyunları yönetmiş ve oynamıştır.

Seden Kızıltunç, Tiyatro, sinema ve dizi oyuncusu.

<span class="mw-page-title-main">Cahit Zarifoğlu</span> Türk şair

Abdurrahman Cahit Zarifoğlu Türk şair ve yazar.

<span class="mw-page-title-main">Konya Teknik Üniversitesi</span> Konyada kurulu devlet üniversitesi

Konya Teknik Üniversitesi, yeni adı ile 2018 yılında kurulan Konya ilinin Selçuklu ilçesinde bulunan devlet üniversitesi.

<span class="mw-page-title-main">Eskişehir Teknik Üniversitesi</span> Eskişehirde kurulu teknik üniversite

Eskişehir Teknik Üniversitesi ya da kısaca ESTÜ, Türkiye'deki bir devlet üniversitesidir. 18 Mayıs 2018 tarihinde Anadolu Üniversitesine ait çeşitli eğitim birimlerinin aktarılmasıyla iki farklı yerleşkede beş fakülte, üç enstitü ve iki meslek yüksekokulu ile Eskişehir'de eğitim vermeye başlamıştır. Üniversite 2019 yılı itibarıyla 1.317 personel ve yaklaşık 14.000 öğrenciyle eğitim-öğretime devam etmektedir.

Yerköy – Kayseri yüksek standartlı demiryolu ya da kısaca Yerköy – Kayseri YSD, Yerköy YHT – Kayseri YHT arasında yapımı süren 142 km uzunluğunda, 250 km/saat hıza kadar, çift hatlı, elektrikli ve sinyalli yüksek standartlı demiryolu karma (Yük-Yolcu) işletmecilik yapılması planlanan projedir.

<span class="mw-page-title-main">Tepeören, Tuzla</span> Tuzla, İstanbul, Türkiyede mahalle

Tepeören; İstanbul ilinin Kocaeli sınırında bulunan, Tuzla ilçesine bağlı bir mahalledir.

Hemşin Pastanesi, 1995 yılında UNESCO'dan hoşgörü ödülü almasıyla bilinen, Erzurum'daki bir pastanedir. Eskiden kültürel fasıllar, sohbetler ve şiir gecelerinin düzenlendiği pastane, Erzurum'un kültür mekanlarından biri olarak kabul edilmekteydi. Mekan, dondurması, köpüklü ayranı, mestinaz adlı içeceği, sütlacı, muhallebisi ve yoğurtlu yaprak dolması ile bilinmektedir.

Reyhan Pastanesi, 1965 yılından beri İzmir'de faaliyet gösteren bir pastanedir. İzmir bombası'nın kurviş olarak bilinen türü, Hatice Reyhan Kutlu tarafından ilk kez Reyhan Pastanesi'nde 2002'de yapılmıştır. Yazar Sinan Cömert tarafından Ege'nin en iyi pastanesi olarak tanımlanmıştır. Yazar Uğur Biryol, Reyhan Pastanesi'ni İzmir'de faaliyet gösteren en kıdemli pastane olarak tanımlamıştır.

Sevinç Pastanesi, 1957 yılından beri İzmir'de faaliyet gösteren bir pastanedir. İzmir'deki buluşma noktalarından biri olarak kabul edilen pastane, 72 firmanın aday olduğu Tripadvisor Mükemmellik Sertifikası 2016-2019 ödüllerinde 1. seçilmiştir. İzmirli yazar Erkin Usman, Sevinç Pastanesi'ni İzmir Saat Kulesi ve Kadifekale ile birlikte İzmir'in 3 sembolünden biri olduğunu yazmıştır.

İstanbul Pastanesi, 1923-1955 yılları arasında faaliyet göstermiş, Ankara'da açılmış en eski pastanedir. Yazarlar başta olmak üzere siyasetçiler, sanatçılar ve gençlerin Ankara'daki buluşma noktalarından biriydi.

Flamingo Pastanesi, 1955 yılından beri Ankara'da faaliyet gösteren bir pastanedir.

Kars Pastanesi, 1917-1974 yılları arasında İstanbul'da faaliyet göstermiş bir pastanedir. Türkiye'deki ilk pastanelerden biridir.

Petek Pastanesi veya Karadeniz Petek Pastanesi, 1942 yılında beri Hatay'da faaliyet gösteren bir pastanedir. Hatay'daki en eski pastanedir.

Damla Pastanesi, 1964 yılında beri Ankara'da faaliyet gösteren pastanedir.

İstanbul Pastanesi, 1954 yılından beri Zonguldak'ta faaliyet gösteren bir pastanedir. Zonguldak'ta pastane-kafeterya konseptiyle açılmış ilk işletmedir.

Liva Pastanesi veya Liva Pastaneleri, 1993 yılından beri Ankara'da faaliyet gösteren pastane zinciridir.