İçeriğe atla

Nenana, Alaska

Nenana
Toghotili
Kent
Nenana tren istasyonu
Alaska üzerinde Nenana
Nenana
Nenana
ÜlkeAmerika Birleşik Devletleri
EyaletAlaska
Yüzölçümü
 • Toplam15,8 km²
 • Kara
60 mil² (15,6 km²)
 • Su
0,3 mil² (0,1 km²)
Rakım107 m
Nüfus
 (2010)
 • Toplam378
 • Yoğunlukoto/km²
Zaman dilimiUTC-09.00 (AZD)
 • Yaz (YSU)UTC-08.00 (AYZD)

Nenana (Aşağı Tananaca Toghotili[1]) — Amerika Birleşik Devletleri ne bağlı Alaska eyaletinin Yukon-Koyukuk Census Area sayım bölgesinde Alaska Atabasklarından Aşağı Tananalarca meskun olan bir yerleşim. Toplam alanı 15.8 km² olan yerleşimin nüfusu 2010 yılına göre nüfusu 378 kişidir.

Yerliler

Ana yerli halk Nenana-Toklat band kabilesinden Aşağı Tananaca konuşan Kızılderili Alaska Atabasklarıdır. Yerlilerin oranı % 41.04, Beyazlar ise % 50.75 tir.

ANCSA Yapılanması

Aşağı Tanana yerlilerinin 1971 Alaska Yerli Talepleri Çözümleme Yasası (ANCSA) gereği kurulan Alaska Yerli Bölge Şirketlerinden Doyon, Limited yerli bölge şirketine bağlı Toghotthele Corporation adlı yerli şirketi vardır. Yerüstü kaynakları köy şirketine, yeraltı kaynakları ise bölge şirketine aittir.

İç Alaska'nın Yukon-Tanana Subregion alt bölgesinde bulunan yerleşimin yerli halkının Nenana Traditional Council adlı idari yapılanması Tanana Chiefs Conference adlı üst yapılanmaya dahildir.

64°33′50″K 149°5′35″B / 64.56389°K 149.09306°B / 64.56389; -149.09306

Kaynakça

  1. ^ "UAF: Alaska Native Place Names". 19 Ağustos 2019 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 25 Ocak 2013. 

İlgili Araştırma Makaleleri

Aşağı Tananaca ya da Aşağı Tanana dili [kendilerince Benhti Kokht’ana Kenaga’; İngilizce Lower Tanana, Tanana, Minto], ABD'nin Alaska eyaletinde içbölgelerdeki Tanana ırmağının (Tthʼituʼ) aşağı kısımlarında Minto (Menhti) ile Nenana yörelerinde yaşayan Aşağı Tananalar tarafından konuşulan Atabask dillerinin Tanana dilleri grubundan yok olma tehlikesindeki Kızılderili dilidir. Alaska Yerli Dil Merkezine göre 400 kişilik nüfustan 25 kadarı anadillerini konuşabiliyor.

<span class="mw-page-title-main">Yukarı Tananaca</span>

Yukarı Tananaca ya da Yukarı Tanana dili [kendilerince Neeʼaaneegn, Nee'aaneek; İngilizce Upper Tanana, Nabesna], ABD'nin Alaska eyaletinde Northway, Tetlin ve Tok köylerinde, ayrıca daha az olarak Kanada'da Yukon bölgesinde Beaver Creek yöresinde yaşayan Yukarı Tananalar tarafından konuşulan Atabask dillerinin Tanana dilleri grubundan yok olma tehlikesindeki Kızılderili dilidir. Alaska Yerli Dil Merkezine göre 300 kişilik nüfustan 55 kadarı anadillerini konuşabiliyor. Yukarı Tanana dil sahasının komşuları olarak kuzeybatısında Tanakrosça kuzeyinde Hanca, güney ve güneybatısında Ahtnaca, doğusunda ise Kanada'da Kuzey Tuçoncası ve Güney Tuçoncası konuşulur. En yakın akrabası diğer Tanana dilleri ile Kuskokvimcedir. Biraz daha uzak olan diğer akrabaları Kanada'da konuşulan Tuçon dilleridir).

<span class="mw-page-title-main">Tanana Chiefs Conference</span>

Tanana Chiefs Conference, Amerika Birleşik Devletleri'ne bağlı Alaska eyaletinin İç Alaska denen coğrafi bölgesinde Güney Alaska Atabaskları haricindeki 10.000 den fazla bütün Alaska Atabaskları denen yerli kabile üyelerine sağlık, eğitim, istihdam, toplumsal ihtiyaçlar, doğal kaynak proğramları ile aile hizmetleri sunan kâr amacı gütmeyen yerel şirketler birliği (konsorsiyum). Alaska Yerli Bölge Şirketlerinden kâr amaçlı Doyon, Limited'in etki alanındaki 42 köyde 41 geleneksel kabile yapılanmasına göre faaliyet gösterir. Bugün TCC, üye kabilelerin siyasi, ekonomik, yasal ve sosyal savunucu olmuştur. Adını Tanana Nehrinden alır.

<span class="mw-page-title-main">Tanana Nehri</span>

Tanana Nehri, Amerika Birleşik Devletlerine bağlı Alaska eyaletinin doğusunda İç Alaska bölgesinde Alaska Atabasklarının coğrafyasında bulunan ve Yukon Nehrine dökülen bir nehir. Uzunluğu 940 km dir. Adını Koyukoncadan alan nehrin adı daha sonraları dilcilerce Tanana dillerine verilmiştir.

<span class="mw-page-title-main">Kaltag, Alaska</span> ABDnin Alaska eyaletinde bir şehir

Kaltag — Amerika Birleşik Devletleri ne bağlı Alaska eyaletinin Yukon–Koyukuk Census Area sayım bölgesinde yer alan ve Alaska Atabasklarından Koyukonlarca meskun olan bir şehir. Toplam alanı 70.9 km2 olan yerleşimin nüfusu 2010 yılına göre 190 kişidir.

<span class="mw-page-title-main">Shageluk, Alaska</span>

Anvik — Amerika Birleşik Devletleri ne bağlı Alaska eyaletinin Yukon–Koyukuk Census Area sayım bölgesinde Yukon Nehri'ne dökülen Innoko Nehri kıyılarındaki tek yerleşim ve Alaska Atabasklarından Değinaklarca meskun olan bir şehir. Toplam alanı 31.0 km² olan yerleşimin nüfusu 2007 yılına göre 116 kişidir.

<span class="mw-page-title-main">Bettles, Alaska</span>

Bettles — Amerika Birleşik Devletleri'ne bağlı Alaska eyaletinin Yukon–Koyukuk Census Area sayım bölgesinde Alaska Atabasklarından Koyukonlarca meskun olan bir şehir. Toplam alanı 28,3 km2 olan yerleşimin nüfusu 2010 yılına göre 12 kişidir.

<span class="mw-page-title-main">Evansville, Alaska</span>

Evansville — Amerika Birleşik Devletleri ne bağlı Alaska eyaletinin Yukon–Koyukuk Census Area sayım bölgesinde Alaska Atabasklarından Koyukonlarca meskun olan bir sayım yerleşimi. Toplam alanı 28.3 km² olan yerleşimin nüfusu 2000 yılına göre nüfusu 28 kişidir.

<span class="mw-page-title-main">Tanana, Alaska</span>

Tanana — Amerika Birleşik Devletleri ne bağlı Alaska eyaletinin Yukon–Koyukuk Census Area sayım bölgesinde Tanana ile Yukon nehirlerin kavşak noktasında Alaska Atabasklarından Koyukonlarca meskun olan bir şehir. Eskiden Clachotin adıyla anılırdı. Toplam alanı 40.3 km² olan yerleşimin nüfusu 2007 yılına göre nüfusu 275 kişidir.

<span class="mw-page-title-main">Aşağı Tananalar</span>

Aşağı Tananalar ya da Aşağı Tanana Atabaskları, Amerika Birleşik Devletlerine bağlı Alaska eyaletinin İç Alaska coğrafi bölgesindeki Yukon–Koyukuk Census Area sayım bölgesiyle Fairbanks North Star Borough ilçesinde Tanana nehrinin Yukon Nehri'ne döküldüğü aşağı kısımlarında Tanana kasabasından yukarıki mecralarında ve civarında taygada yaşayan, sığın avlayan avcı ve toplayıcı, yarı göçebe, anasoylu, önceleri animist ya da şamanist iken sonradan Hristiyan olan Alaska Atabasklarından Kızılderili halkı. Alaska Yerli Dil Merkezine göre 400 kişilik etnik nüfustan 25 kadarı anadillerini konuşabiliyor.

<span class="mw-page-title-main">Eagle, Alaska</span>

Eagle — Amerika Birleşik Devletleri ne bağlı Alaska eyaletinin Southeast Fairbanks Census Area sayım bölgesinde Alaska Atabasklarından Hanlarca meskun olan bir şehir. Toplam alanı 2.6 km² olan yerleşimin nüfusu 2010 yılına göre nüfusu 86 kişidir.

<span class="mw-page-title-main">Tetlin, Alaska</span>

Tetlin — Amerika Birleşik Devletleri ne bağlı Alaska eyaletinin Southeast Fairbanks Census Area sayım bölgesinde Alaska Atabasklarından Yukarı Tananalarca meskun olan bir şehir. Toplam alanı 186.4 km² olan yerleşimin nüfusu 2010 yılına göre nüfusu 127 kişidir.

<span class="mw-page-title-main">Northway, Alaska</span>

Northway — Amerika Birleşik Devletleri ne bağlı Alaska eyaletinin Southeast Fairbanks Census Area sayım bölgesinde Alaska Atabasklarından Yukarı Tananalarca meskun olan bir yerleşim. Toplam alanı 54.2 km² olan yerleşimin nüfusu 2010 yılına göre nüfusu 71 kişidir.

<span class="mw-page-title-main">Northway Village, Alaska</span>

Northway Village — Amerika Birleşik Devletleri ne bağlı Alaska eyaletinin Southeast Fairbanks Census Area sayım bölgesinde Alaska Atabasklarından Yukarı Tananalarca meskun olan bir sayım yerleşimi. Toplam alanı 7.1 km² olan yerleşimin nüfusu 2010 yılına göre nüfusu 98 kişidir. Northway, Alaska ile karıştırmamak gerekir.

<span class="mw-page-title-main">Minto, Alaska</span> ABDnin Alaska eyaletindeki bir yerleşim

Minto — Amerika Birleşik Devletleri ne bağlı Alaska eyaletinin Yukon-Koyukuk Census Area sayım bölgesinde Alaska Atabasklarından Aşağı Tananalarca meskun olan bir yerleşim. Toplam alanı 359.0 km² olan yerleşimin nüfusu 2010 yılına göre nüfusu 258 kişidir.

<span class="mw-page-title-main">Circle, Alaska</span>

Circle, Amerika Birleşik Devletleri'ne bağlı Alaska eyaletinin Yukon–Koyukuk Census Area sayım bölgesinde Alaska Atabasklarından Guçinlerce meskun olan bir sayım yerleşimi. Toplam alanı 280,3 km2 olan yerleşimin nüfusu 2000 yılına göre nüfusu 100 kişidir.

<span class="mw-page-title-main">Venetie, Alaska</span> ABDnin Alaska eyaletindeki yerleşim

Venetie — Amerika Birleşik Devletleri ne bağlı Alaska eyaletinin Yukon–Koyukuk Census Area sayım bölgesinde Alaska Atabasklarından Guçinlerce meskun olan bir sayım yerleşimi. Toplam alanı 54.0 km² olan yerleşimin nüfusu 2000 yılına göre nüfusu 202 kişidir.

<span class="mw-page-title-main">Fort Yukon, Alaska</span>

Fort Yukon — Amerika Birleşik Devletleri ne bağlı Alaska eyaletinin Yukon–Koyukuk Census Area sayım bölgesinde Alaska Atabasklarından Guçinlerce meskun olan bir sayım yerleşimi. Toplam alanı 19.2 km² olan yerleşimin nüfusu 2010 yılına göre nüfusu 583 kişidir.

<span class="mw-page-title-main">Chalkyitsik, Alaska</span>

Chalkyitsik — Amerika Birleşik Devletleri ne bağlı Alaska eyaletinin Yukon–Koyukuk Census Area sayım bölgesinde Alaska Atabasklarından Guçinlerce meskun olan bir sayım yerleşimi. Toplam alanı 23.5 km² olan yerleşimin nüfusu 2000 yılına göre nüfusu 83 kişidir.

<span class="mw-page-title-main">Birch Creek, Alaska</span>

Birch Creek — Amerika Birleşik Devletleri ne bağlı Alaska eyaletinin Yukon–Koyukuk Census Area sayım bölgesinde Alaska Atabasklarından Guçinlerce meskun olan bir sayım yerleşimi. Toplam alanı 16.6 km² olan yerleşimin nüfusu 2000 yılına göre nüfusu 28 kişidir.