İçeriğe atla

Nemo noktası

Nemo noktası

Nemo noktası, coğrafi olarak erişilemezliğin coğrafi kriterine göre bir erişilemezlik kutbu (kerterizi) olarak belirlenmiştir. Bu kritere göre ulaşılması en zor olan yere Nemo noktası denmektedir. Nemo Noktası, Pasifik Okyanusu'nda, 48°52.6′ Güney ve 123°23.6′ Batı koordinatlarında yer almaktadır. Belirlenen bu nokta ile buraya en yakın kara parçasının uzaklığı 2688 kilometredir. Noktanın kuzeyinde Ducie adası, kuzeydoğusunda Easter Adaları'nın bir parçası olan Motu Nui ve güneyinde Antarktika yakınlarındaki Maher Adası bulunmaktadır.[1]

İsmini Jules Verne tarafından yazılmış olan Denizler Altında Yirmi Bin Fersah adlı kitabın başkarakteri olan Kaptan Nemo'dan almaktadır.

Kaynakça

  1. ^ "Karaya en uzak ve en ıssız nokta". BBC News Türkçe. 19 Aralık 2020 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 9 Şubat 2021. 

İlgili Araştırma Makaleleri

<span class="mw-page-title-main">Howland Adası</span> A.B.D.nin Okyanusyada yer alan, üzerinde yerleşim olmayan denizaşırı bölgesi

Howland Adası ekvatorun hemen kuzeyinde, Büyük Okyanus'un ortasında, Honolulu'nun 3.100 km güneybatısında, 0°48′24"K 176°36′59"B koordinatlarında bulunan bir mercan adasıdır. Hawaii ve Avustralya arasında neredeyse yarıyolda yer alan ada üzerinde yerleşim yoktur ve yasal olarak Amerika Birleşik Devletleri'ne bağlıdır.

<span class="mw-page-title-main">Norfolk Adası</span> Avustralyanın doğusunda yer alan Avustralyaya bağımlı ada

Norfolk Adası, Büyük Okyanus'ta, Yeni Zelanda ile Yeni Kaledonya arasında yer alan ve Avustralya'nın dış bölgesi olarak bu ülkeye bağlı olan ada. Norfolk adası, Nepean Adası ve Phillip Adası ile birlikte Norfolk Adası Bölgesi'ni oluşturmaktadır. Adanın başkenti Kingston'dır.

<span class="mw-page-title-main">İrlanda (ada)</span> Avrupanın kuzeybatısında Kuzey İrlanda ile İrlanda Cumhuriyeti arasında bölünmüş bir ada

İrlanda Adası, Avrupa'nın üçüncü büyük adasıdır. Kuzey Atlantik'te bulunur. Büyük Britanya adasından İrlanda Denizi ile ayrılmıştır. Güneyinde Kelt Denizi bulunur.

<span class="mw-page-title-main">Kuzey</span> dört ana yönden biri

Kuzey, dört ana yönden biri. Kuzey kutbunu işaret eder.

<span class="mw-page-title-main">Jarvis Adası</span> Büyük Okyanusun güneyinde, üzerinde yerleşim olmayan A.B.D. denizaşırı bölgesi

Jarvis Adası, Güney Büyük Okyanus'unda Amerika Birleşik Devletleri'ne bağlı bir ada. 19. yüzyılda guano madenciliği için kullanıldı.

Juan De Nova Adası. Güney Afrika'da, Mozambik kanalında ada.

<span class="mw-page-title-main">Mercan Denizi Adaları</span>

Mercan Denizi Adaları Bölgesi, Avustralya'da, Queensland eyaletinin kuzeydoğusundaki Mercan Denizi'ndeki bir grup küçük ve çoğunlukla ıssız tropik ada ve resiflerden oluşan Avustralya'nın dış bölgesidir. Yaşanılan tek ada Willis Adası'dır. Bölge, çoğu okyanus olan, Büyük Set Resifi'nin dış kenarından doğuya ve güneye uzanan ve Heralds Beacon Adası, Osprey Resifi, Willis Grubu ve on beş diğer resif/ada grubunu içeren 780.000 km²'yi kapsar. Cato Adası, bölgedeki en yüksek noktadır.

<span class="mw-page-title-main">Tromelin Adası</span> Hint Okyanusunda bulunan ada

Tromelin Adası, Güney Afrika'da, Hint Okyanusu'nda, Madagaskar'ın doğusunda yer alan ada.

<span class="mw-page-title-main">Kuzey Kutbu</span> Dünyanın dönme ekseninin yüzeyiyle kesiştiği kuzey noktası

Kuzey Kutbu, Dünya'nın ekseninin üst kısmında, kuzeyde kalan noktayı tanımlar.

<span class="mw-page-title-main">Kerguelen Adaları</span>

Kerguelen Adaları Hint Okyanusu'nun güneyinde yer alan Fransa'ya bağlı takım adalarıdır. Kerguelen Adaları konum olarak Afrika, Avustralya ve Antarktika kıtalarının arasında kalmaktadır. Ada Afrika'ya 3400 km, Antarktika'ya 2000 km ve Avustralya'ya 4800 km mesafededir. Yalnızlık Adası olarak adlandırılan ana ada 6,675 km² büyüklüğündedir ve etrafındaki 300 küçük adacıkla beraber 7,215 km²'dir. Adanın en yüksek noktası 1850 metre ile Ross Dağı'dır. Ada batı ucundan doğu ucuna kadar yaklaşık olarak 150 km'dir, kuzey ucundan güney ucuna kadar olan kısım ise 120 km'dir. Adanın başkenti doğu kısmında yer alan Port-aux-Français'dir. Genelde iklim olarak soğuk ve rüzgarlıdır ve denizler dalgalıdır.

<span class="mw-page-title-main">Çubu</span> Honshū Adasının ortasında, Japonyanın sekiz bölgesinden biri

Çubu, Japonya'nın sekiz bölgesinden biridir. Bölge, Honshū Adası'nın ortasında yer almaktadır. Chūbu bölgesi Aichi, Fukui, Gifu, Ishikawa, Nagano, Niigata, Shizuoka, Toyama ve Yamanashi prefektörlüklerinden oluşmaktadır. Bazen Mie prefektörlüğü de bölgeye dahil edilmektedir. Bölge Honshu adasında bulunan diğer bölgeler içinde yüzölçümü en geniş olanıdır.

<span class="mw-page-title-main">Heard Adası ve McDonald Adaları</span>

Heard Adası ve McDonald Adaları, Güney Okyanusu'nda, Avustralya'ya bağlı Subantarktik adalar grubu. Volkanik kökenli Heard Adası 45 km uzunluğunda, 20 km genişliğindedir. Yüzeyin büyük bölümü kar ve buzullarla kaplıdır. McDonald Adaları, Heard Adası'nın 25 mil batısında üzerinde yerleşim bulunmayan kayalık bir ada grubudur. Adaların toplam yüzölçümü 372 km2'dir. Avustralya'nın Perth şehrinin yaklaşık 2.500 mil güneybatısına düşer.

Kutuplar, Dünya'nın en kuzey ve en güney noktalarıdır. Bu noktalar coğrafya, haritacılık, manyetizma ve kutup yıldızı açısından farklı tanımlanır. Ancak aradaki farklar küçüktür.

<span class="mw-page-title-main">Güney Kafkasya</span>

Güney Kafkasya, Transkafkasya veya Kafkasardı (Azerice: Cənubi Qafqaz, Zaqafqaziya, Gürcüce: სამხრეთი კავკასია Samhreti Kavkasia,, bugünkü Azerbaycan, Ermenistan ve Gürcistan devletlerini kapsayan, İran, Rusya ve Türkiye arasında, Büyük Kafkas Sıradağlarının güneyinde yer alan coğrafi-siyasi bölge. Doğu Avrupa'da yer alan Azerbaycan'ın Kuzeydoğu kesimi dışında, Güney Kafkasya'nın çoğu coğrafi olarak Güneybatı Asya'da yerleşmektedir. Buna rağmen siyasi açıdan bölge tamamen Doğu Avrupa'nın hissesi olarak tanınmaktadır.

<span class="mw-page-title-main">Yunanistan coğrafyası</span>

Yunanistan, Güneydoğu Avrupa'da Balkanlar yarımadasında bir ülkedir. Kuzeyden Arnavutluk, Kuzey Makedonya ve Bulgaristan ile sınırlanırken, doğuda Türkiye ile komşudur. Yunanistan'ın doğusunda Ege Denizi, güneyde Girit ve Libya denizleri tarafından çevrilidir ve batıda İtalya ile Yunanistan'ı ayıran İyon Denizi bulunur.

<span class="mw-page-title-main">Starbuck Adası</span>

Starbuck Adası, Büyük Okyanus'ta güney Line Adaları'nda yer alan ve Kiribati'ye bağlı bir mercan adasıdır. Ada, Line Adaları'nın ortasında Malden Adası'nın 200 km güneyinde yer almakta olup üzerinde yerleşim bulunmamaktadır.

<span class="mw-page-title-main">Vostok Adası</span> Büyük Okyanusta güney Line Adalarında yer alan ve Kiribatiye bağlı bir mercan adası

Vostok Adası, Büyük Okyanus'ta güney Line Adaları'nda yer alan ve Kiribati'ye bağlı bir mercan adasıdır. Ada, Flint Adası 158 km kuzeybatısında yer almakta olup üzerinde yerleşim bulunmamaktadır.

<span class="mw-page-title-main">45×90 noktaları</span> Dünyadaki dört coğrafik nokta

45×90 noktaları, kutuplar, ekvator, baş meridyen ve 180. meridyen arasında yarı yarıya olan yeryüzündeki dört nokta.

<span class="mw-page-title-main">Coronation Adası</span> Güney Orkney Adaları, Antarktikada bir ada

Coronation Adası, Güney Okyanusu'nda Güney Orkney Adaları'nda bulunan bir adadır. Ada, Antarktika Yarımadası'nın kuzeybatısında yer almakta olup Güney Orkney Adaları'nın en büyük adasıdır. Çoğunlukla buzla kaplıdır ve çok sayıda koy, buzul ve tepe noktası içerir.

<span class="mw-page-title-main">Erişilmezlik kutbu</span>

Erişilemezlik kutbu, coğrafi bir erişilemezlik kriterine göre ulaşılması en zor olan bir konumu belirtir. Genellikle kıyı şeridinden en uzak noktayı ifade eder ve maksimum derecede kıta veya okyanus anlamına gelir. Bu durumlarda ulaşılmazlık kutbu, bir kıyı ile karşılaşmadan bir ilgi alanı içinde çizilebilecek en büyük dairenin merkezi olarak tanımlanabilir. Bir kıyı kesin olmayan bir şekilde tanımlandığında, kutup da benzer şekilde belirsiz olacaktır.