İçeriğe atla

Nektarios Tavernarakis

Nektarios Tavernarakis
Nektarios Tavernarakis

Nektarios N. Tavernarakis (Yunanca : Νεκτάριος Ν. Ταβερναράκης) Yaşlanma, Hücre ölümü ve Nörodejenerasyon üzerine çalışan bir biyobilimcidir.[1] Halen Girit Üniversitesi Tıp Fakültesi'nde Moleküler Sistemler Biyolojisi Profesörü ve Yunanistan'ın Heraklion kentindeki Araştırma ve Teknoloji Vakfı'nda Yönetim Kurulu Başkanıdır. Aynı zamanda Girit Üniversitesi Tıp Fakültesi Biyoenformatik Yüksek Lisans Programının kurucusu ve ilk direktörüdür. 2020'de Avrupa Araştırma Konseyi (ERC) Başkan Yardımcısı,[2] ve 2022'de Avrupa İnovasyon ve Teknoloji Enstitüsü (EIT) Yönetim Kurulu ve İcra Komitesi Başkanı olarak seçildi.[3]

Hayatı ve Çalışmaları

Nektarios Tavernarakis lisans eğitimini Yunanistan'ın Selanik kentindeki Aristotle Üniversitesi Biyoloji Bölümü'nde tamamlamış ve doktora derecesini Yunanistan'ın Kandiye kentindeki Girit Üniversitesi Biyoloji Bölümü'nden almıştır. ABD, New Jersey'deki Rutgers Üniversitesi Moleküler Biyoloji ve Biyokimya Bölümü'nde doktora sonrası araştırmacı olarak eğitim gördü. Bilimsel literatüre hücre ölümü, nörodejenerasyon ve yaşlanma ile ilgili kayda değer katkılarda bulunmuştur.[4][5]

Avrupa Moleküler Biyoloji Organizasyonu (EMBO),[6] Academia Europaea[7] ve Avrupa Bilim ve Sanat Akademisi[8] ve Atina Akademisi'nin bir üyesidir.[9]

Çalışmaları, 2 Avrupa Araştırma Konseyi (ERC) Gelişmiş Araştırmacı hibe ödülü (2008 ve 2016'da),[10][11] bir Avrupa Araştırma Konseyi (ERC) hibe ödülü,[12] EMBO Genç Araştırmacı ödülü, Uluslararası İnsan Sınır Bilimi Programı (HFSP) uzun vadeli doktora sonrası bursu, Atina Akademisi Biyomedikal Araştırma Ödülü, New York Hellenic Üniversitesi Kulübü Valergakis Mezuniyet Sonrası Ödülü, Galien Bilimsel Araştırma Ödülü,[13] Helmholtz Uluslararası Araştırmacı Ödülü,[14] Bodossaki Vakfı Tıp ve Biyoloji Bilimsel Ödülü, Alexander von Humboldt Vakfı ödülü, Friedrich Wilhelm Bessel araştırma ödülü, Araştırma ve Teknoloji Vakfı'nın Araştırma Mükemmellik ödülü ve Empeirikeion Vakfı Akademik Mükemmellik Ödülü almıştır.

Kaynakça

  1. ^ "Nektarios Tavernarakis - Google Scholar". Erişim tarihi: 23 Kasım 2015. 
  2. ^ Composition of the ERC Scientific Council on the site of ERC: https://erc.europa.eu/about-erc/erc-president-and-scientific-council 12 Mayıs 2022 tarihinde Wayback Machine sitesinde arşivlendi.
  3. ^ Nektarios Tavernarakis appointed EIT Governing Board Chair: https://eit.europa.eu/news-events/news/nektarios-tavernarakis-appointed-eit-governing-board-chair 22 Nisan 2022 tarihinde Wayback Machine sitesinde arşivlendi.
  4. ^ "Nektarios Tavernarakis B-9684-2013". ResearcherID.com. 2 Ocak 2014. 23 Eylül 2015 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 23 Kasım 2015. 
  5. ^ "Nektarios Tavernarakis (0000-0002-5253-1466) - ORCID | Connecting Research and Researchers". ORCID. 23 Eylül 2015 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 23 Kasım 2015. 
  6. ^ "EMBO members". Embo.org. 21 Mart 2020 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 23 Kasım 2015. 
  7. ^ "Academy of Europe: Tavernarakis Nektarios". Ae-info.org. 17 Kasım 2015 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 23 Kasım 2015. 
  8. ^ "European Academy of Sciences and Arts members". euro-acad.eu. 8 Mart 2022 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 23 Mayıs 2022. 
  9. ^ "Εκλογή του Καθηγητή της Ιατρικής Σχολής του Πανεπιστημίου Κρήτης κ. Νεκτάριου Ταβερναράκη ως αντεπιστέλλοντος μέλους της Ακαδημίας Αθηνών στην Έδρα της Νευροβιολογίας-Βιολογίας της Γήρανσης". academyofathens.gr. 7 Mart 2022 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 23 Mayıs 2022. 
  10. ^ "European Commission : CORDIS : Projects & Results Service : Molecular Basis of Neuronal Ageing". Cordis.europa.eu. 24 Kasım 2015 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 23 Kasım 2015. 
  11. ^ "ERC Advanced Grants: €647 million from the EU to 277 senior research leaders" (PDF). erc.europa.eu. 9 Haziran 2016 tarihinde kaynağından arşivlendi (PDF). Erişim tarihi: 25 Mayıs 2016. 
  12. ^ "ERC Proof of Concept Grants: 45 ERC grantees receive top-up innovation funding" (PDF). erc.europa.eu. 12 Ekim 2016 tarihinde kaynağından arşivlendi (PDF). Erişim tarihi: 30 Eylül 2016. 
  13. ^ "Prix Galien: Galien Scientific Research Award". prixgalien.gr. 7 Nisan 2017 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 6 Nisan 2017. 
  14. ^ "Helmholtz International Fellow Award". helmholtz.de. 23 Mayıs 2022 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 23 Mayıs 2022. 

İlgili Araştırma Makaleleri

Koç Üniversitesi, 1993 yılında İstanbul'da eğitime başlamış olan bir vakıf üniversitesidir. Faaliyetlerine 400 öğretim üyesi ve yaklaşık 6900 öğrenciyle devam etmektedir. Üniversite; İnsani Bilimler ve Edebiyat, İktisadi ve İdari Bilimler, Fen, Mühendislik, Hukuk, Tıp ve Hemşirelik Fakülteleri'nde 22 lisans, 32 yüksek lisans ve 26 doktora programı ile eğitim vermektedir.

<span class="mw-page-title-main">Gebze Teknik Üniversitesi</span> Kocaelide kurulu devlet üniversitesi

Gebze Teknik Üniversitesi veya kısaca GTÜ, 3 Temmuz 1992 tarihinde Gebze Yüksek Teknoloji Enstitüsü adıyla kurulan, Türkiye'deki iki yüksek teknoloji enstitüsünden birisiydi. 22 Ekim 2014 tarihinde TBMM tarafından kabul edilen yasa teklifiyle Gebze Teknik Üniversitesi olarak yeniden yapılandırılmasına karar verildi. Üniversite Çayırova yerleşkesinden oluşmaktadır. Üniversite günümüzde 1.370.070 m2 toplam açık alanı ve 26.612 m2 toplam kapalı alanı bulunan Çayırova Kampüsü'nden oluşmaktadır.

<span class="mw-page-title-main">Sakarya Üniversitesi</span> Sakaryada kurulu devlet üniversitesi

Sakarya Üniversitesi, 3 Temmuz 1992 tarihinde 3837 sayılı kanun ile Türkiye'nin Sakarya ilinde kurulmuş bir devlet üniversitesidir. Resmi olarak 1992 tarihi kuruluş tarihi olarak kabul edilse de geleneksel olarak Sakarya Üniversitesinin kuruluş tarihi 1970 yılındaki Sakarya Mühendislik ve Mimarlık Yüksekokulu'nun kuruluş tarihi olan 1970 yılı olarak görülmektedir.

<span class="mw-page-title-main">Avrupa Birliği</span> 27 Avrupa ülkesinin politik ve ekonomik birliği

Avrupa Birliği (AB), yirmi yedi üye ülkeden oluşan ve toprakları büyük ölçüde Avrupa kıtasında bulunan siyasi ve ekonomik bir örgütlenmedir. 1993 yılında, Avrupa Birliği Antlaşması olarak da bilinen Maastricht Antlaşması'nın yürürlüğe girmesi sonucu, var olan Avrupa Ekonomik Topluluğu'na yeni görev ve sorumluluk alanları yüklenmesiyle kurulmuştur. 445 milyondan fazla nüfusuyla Avrupa Birliği, dünya ülkelerinin GSYİH'ye (nominal) göre sıralanışında nominal gayrisafi yurt içi hasılasının %30'luk bölümünü oluşturur.

Gottfried Wilhelm Leibniz Ödülü, kısa adıyla Leibniz Ödülü, Alman Araştırma Topluluğu 'nun Alman bilim insanlarını desteklemek amaçlı verdiği ödüldür. Adını Alman polimat, filozof ve bilim insanı Gottfried Wilhelm Leibniz (1646-1716)'den alan Leibniz Ödülü, 1986'dan beri, Almanya'daki bir araştırma kurumunda veya yurt dışındaki bir Alman araştırma kurumunda çalışan bireylere veya araştırma gruplarına yılda en fazla on ödül verilmektedir. Almanya'daki en önemli araştırma ödülü olarak kabul edilir. Ödül ilk defa Alman Araştırma Topluluğu başkanı Eugen Seibold tarafından yürürlüğe konulmuştur.

<span class="mw-page-title-main">Milano Üniversitesi</span>

Milano Üniversitesi, Milano'da bulunan,İtalya'nın en büyük üniversitelerinden biridir. Üniversitenin 62.000'nin üzerinde öğrencisi, 2455 öğretim ve araştırma görevlisi bulunmaktadır. Üniversite 1924 yılında kurulmuş olup devlet-destekli bir yükseköğretim kurumudur.

<span class="mw-page-title-main">Barselona Üniversitesi</span>

Barselona Üniversitesi, İspanya'nın Katalonya bölgesindeki Barselona şehrinde bulunan bir devlet üniversitesidir. 63.000 öğrencisiyle İspanya'nın en büyük üniversitelerinden biridir. 1450 yılında kurulan üniversite hem Katalonya'nın hem de İspanya'nın en eski üniversitelerinden biridir. Aynı zamanda İspanya'nın en iyi üniversitelerinden biri olarak kabul edilmektedir. Genel olarak, UB 2022-2023 sıralamalarının çoğunda İspanya'da 1. sırada yer almıştır ve Avrupa'da 50. sırada yer almaktadır.

<span class="mw-page-title-main">Mario Capecchi</span> Nobel Ödüllü moleküler genetikçi

Mario Renato Capecchi, İtalyan asıllı Amerikalı moleküler genetikçi ve 2007 Nobel Tıp Ödülü sahibi bilim insanı. 2007 yılında Martin Evans ve Oliver Smithies ile Nobel Fizyoloji veya Tıp Ödülünü paylaştı. Günümüzde Utah Üniversitesinde profesörlük yapmaktadır.

<span class="mw-page-title-main">Elizabeth Blackburn</span> Avustralyalı-Amerikalı araştırmacı

Elizabeth Helen Blackburn Avustralya doğumlu Amerikalı moleküler biyolog. Kromozomların uç kısımlarında bulunan ve kromozomları koruyan telomer isimli yapılarla ilgili çalışmalarıyla bilinir. Telomer yapımında etkin telomeraz enziminin kaşifleri arasındadır. Bu çalışmalarından dolayı 2009 yılında Carol W. Greider ve Jack W. Szostak ile birlikte Nobel Fizyoloji veya Tıp Ödülü'nü kazandı. Tıbbi etik üzerine de çalışmaları vardır.

<span class="mw-page-title-main">Konya Gıda ve Tarım Üniversitesi</span> Konyada kurulu vakıf üniversitesi

Konya Gıda ve Tarım Üniversitesi (KGTÜ), Bilimsel Araştırma Teknoloji Eğitim ve Kültür Vakfı (BARTEK) tarafından 2013 yılında Konya'da kurulmuş bir vakıf üniversitesidir. Üniversitenin kurulmasına ilişkin karar 18 Haziran 2013 tarihli ve 28681 sayılı resmî gazetede yayınlanmıştır. Konya Gıda ve Tarım Üniversitesi, Türkiye'nin gıda ve tarım alanındaki ilk ihtisas üniversitesidir ve eğitim dili İngilizcedir.

Talip Küçükcan, Türk akademisyen, siyasetçi ve diplomat. Endonezya Büyükelçisi.

Hande Özdinler, Türk akademisyen. Moleküler biyoloji ve genetik alanındaki çalışmaları ile ALS hastalığı üzerine yaptığı araştırmalar ile tanınmıştır.

<span class="mw-page-title-main">Jennifer Doudna</span> Amerikalı biyokimyager

Jennifer Doudna, CRISPR gen düzenleme alanındaki öncü çalışmaları nedeniyle Emmanuelle Charpentier ile birlikte 2020 Nobel Kimya Ödülü'ne layık görülen Amerikalı biyokimyager. Berkeley'deki California Üniversitesi'nde Kimya ve Moleküler ve Hücre Biyolojisi Bölümü'nde Li Ka Shing Şansölye Başkanı Profesördür. 1997'den beri Howard Hughes Tıp Enstitüsü'nde araştırmacı olarak çalışmaktadır.

<span class="mw-page-title-main">Jacques Dubochet</span> İsviçre kimyager, biyofiziksel

Jacques Dubochet, İsviçreli emekli biyofizikçi. Heidelberg, Almanya'daki Avrupa Moleküler Biyoloji Laboratuvarı'nda araştırmacı olarak çalışmıştır ve şu anda İsviçre'nin Lozan Üniversitesi'nde biyofizik dalında onursal profesörlük yapmaktadır.

<span class="mw-page-title-main">Matthias Mann</span>

Matthias Mann, kütle spektrometrisi ve proteomik alanlarında çalışan bilim insanı.

<span class="mw-page-title-main">Conny Aerts</span> Belçikalı astronom ve astrofizikçi

Conny Clara Aerts, Belçikalı (Flaman) bir astrofizik profesörü. Asterosismoloji dalında uzmanlaşmıştır. Astronomi Enstitüsü direktörü olduğu KU Leuven üniversitesi ile ve astrosismoloji grubunda başkanlığını yönettiği Radboud Üniversitesi ile ilişkilidir. 2012 yılında Bilim & Teknoloji kategorisinde Francqui Ödülü'nü kazandı.

<span class="mw-page-title-main">Ardem Patapoutian</span> Amerikalı moleküler biyolog ve araştırmacı

Artem Pataputyan, Lübnan Ermenisi asıllı Amerikalı moleküler biyolog, nörobiyolog ve bilim insanı. Pataputyan, David Julius ile birlikte "ısı ve temas reseptörlerinin keşfi" nedeniyle 2021 Nobel Fizyoloji veya Tıp Ödülü'ne layık görüldü.

<span class="mw-page-title-main">Monika Henzinger</span>

Monika Henzinger bir Alman bilgisayar bilimcisi ve Google'da eski bir araştırma direktörüdür.. Halen Viyana Üniversitesi'nde profesördür. Viyana Üniversitesi'ne geçmeden önce EPFL, İsviçre'de profesördü. Uzmanlığı temel olarak veri yapıları, algoritmik oyun teorisi, bilgi erişimi, arama algoritmaları ve web veri madenciliği odaklı algoritmalar üzerinedir. Thomas Henzinger ile evli ve üç çocuğu vardır.

Andrea Ablasser, École Polytechnique Fédérale de Lausanne'de Yaşam Bilimleri profesörü olarak çalışan bir Alman immünologdur. Doğuştan gelen bağışıklık sisteminin virüs bulaşmış hücreleri ve patojenleri nasıl tanıyabildiği üzerine araştırma yapmıştır.

Andras Perczel, Macar kimya, biyokimya profesörü ve Macaristan Bilimler Akademisi'nin seçilmiş bir üyesidir. Ana araştırma alanı, yapısal moleküllerin sentezini ve peptitlerin ve proteinlerin NMR spektroskopisini içeren yapısal kimya ve biyolojidir. 2011 yılında Bolyai Ödülü'nü aldı.