İçeriğe atla

Nejat Göyünç

Hasan Nejat Göyünç (d. 18 Kasım 1925, İstanbul - ö. 1 Temmuz 2001, İstanbul), Türk tarihçi, akademisyen. Türk-Ermeni ilişkilerine ilişkin araştırmaları ile tanınır. Osmanlı Araştırmaları Dergisi'nin kurucusudur.

Hayatı

Nejat Göyünç, 18 Kasım 1925 tarihinde İstanbul'un Beşiktaş ilçesinde dünyaya geldi. Annesi Cemile Hanım, babası Ali Rıza Numan Bey'dir. İki yaşında iken, Heybeliada Sanatoryumu röntgen dairesinde makinist olarak çalışan babasını bir iş kazası sonucu kaybetti.

Öğrenim hayatı 1931 yılında İstanbul Moda İlkokulu'nda başladı. Erzincan ve Kars'ta yatılı okullara devam etti. 1943 yılında Ankara Üniversitesi Siyasal Bilgiler Fakültesi'ne parasız yatılı olarak girdi. Ertesi bu okuldan ayrılarak İstanbul Üniversitesi Edebiyat Fakültesi'nin tarih bölümüne girdi ve bu okuldan 1948 yılında birincilikle mezun oldu.

Askerlik hizmetini tamamladıktan sonra, 2 yıl Başvekâlet Arşiv Umum Müdürlüğü'nde çalıştı. Parasız yatılı eğitim gördüğü için doğan 12 yıllık mecburî hizmeti sırasında liselerde tarih öğretmenliği yaptı. İlk görev yeri, Mardin Lisesi idi. Bu okulda öğretmenlik ve idarecilik yaptı. 1954 yılında Servet Ayten Ekler ile evlendi. Aynı yıl, bakanlık tarafından ABD'de ortaöğrenim kurumlarında inceleme yapmak için sağlanan bir burs kazandı. İngilizce öğrenimi gördükten sonra 1955 yılında 15 kişilik bir öğretmen grubu ile ABD'ye gitti. Oğlu Armağan Ekrem, ABD'de bulunduğu sırada dünyaya geldi. ABD dönüşü Ankara Bahçelievler Deneme Lisesi'nde öğretmenlik ve idarecilik yaptı. Kızı Ayşe Nihal, 1956 yılında dünyaya geldi.

1957 yılında tarih öğretmenliğinden ayrıldı. Millî Eğitim Bakanlığı'nın açtığı sınavı kazanarak doktora yapmak üzere Almanya'ya gönderildi. Dil eğitiminin ardından Göttingen Üniversitesi'nde Walter Hinz danışmanlığında doktora çalışmasını tamamladı. "Yaklaşık 1340 tarihli resmî bir muhasebe el kitabı" adlı tezinin kabul edilmesinden sonra "doktor" unvânını alarak 1962 yılında Türkiye'ye döndü.

Yurda döndükten sonra İstanbul Üniversitesi Edebiyat Fakültesi tarih bölümünde "Osmanlı müessesleri kürsüsü"nde çalışmaya başlayan Göyünç, 1966'da doçent unvânını aldı. 1971'de Hacettepe Üniversitesi Sosyal ve İdarî Bilimler Fakültesi'ne geçti ve 1973 yılında profesörlük unvânını aldı. 1979-1980 yılları arasında Başbakanlık Devlet Arşivleri Genel Müdürü olarak hizmet verdi.

1980'den itibaren Boğaziçi, Hacettepe, İnönü, Selçuk, Balıkesir ve Uludağ üniversitelerinde öğretim üyesi olarak çalıştı. 1986-87 kış yarıyılında Münih Ludwig Maximillian Üniversitesi'nde, yaz yarıyılında ise Bamberg Üniversitesi'nde misafir öğretim üyesi olarak görev yaptı. 1996-2001 arasında Uludağ Üniversitesi Fen-Edebiyat Fakültesi tarih bölümünde lisans üstü, 2000 yılı başından ölümüne kadar da Gebze Yüksek Teknoloji Enstitüsü'nde strateji anabilim dalında lisansüstü öğrencilerine ders vermeye devam etti.

Osmanlı Araştırmaları Dergisi'nin kurucusu ve 1980-2001 tarihleri arasında yazı işleri sorumlusu olarak çalıştı. 2000 yılında Osmanlı döneminde Ermenileri konu alan bir kitabın yayın kurulu başkanlığında bulundu. 1 Temmuz 2001 tarihinde Üsküdar'daki evinde vefât etti. Türk Tarih Kurumu üyeliği de yapmıştır.

Kaynakça

Dış bağlantılar

İlgili Araştırma Makaleleri

<span class="mw-page-title-main">Bursa Uludağ Üniversitesi</span> Bursada kurulu devlet üniversitesi

Bursa Uludağ Üniversitesi, Bursa’daki ilk üniversite olarak 11 Nisan 1975 tarihinde "Bursa Üniversitesi" adıyla kurulan, 1982 yılında ise "Uludağ Üniversitesi" adını alan, 2018 tarihinde ise "Bursa Uludağ Üniversitesi" ismini alan ve bünyesinde 15 fakülte, 2 yüksekokul, 15 meslek yüksekokulu, 1 konservatuvar, 4 enstitü, 27 araştırma ve uygulama merkezi ve rektörlüğe bağlı 5 bölümü olan yükseköğretim kurumudur.

<span class="mw-page-title-main">Hüsamettin Arslan</span>

Hüsamettin Arslan, sosyolog, akademisyen.

Oral Sander, Türk akademisyen. Uluslararası ilişkiler bölümü, siyasi tarih anabilim dalı profesörü.

<span class="mw-page-title-main">İskender Pala</span> Türk profesör, şair ve yazar

İskender Pala, Türk profesör, yazar ve divan edebiyatı araştırmacısı, T.C. Cumhurbaşkanlığı Kültür ve Sanat Politikaları Kurulu Başkanı.

İsmail Kara,, Türk ilahiyatçı.

<span class="mw-page-title-main">Şükrü Halûk Akalın</span>

Şükrü Halûk Akalın,, 15 Nisan 2001 - 12 Ocak 2012 tarihleri arasında Türk Dil Kurumu Başkanlığı görevini üstlenmiştir. Kurumda düzenlenen basın toplantısında, görevinden kendi isteği ile ayrıldığını belirten Akalın, Hacettepe Üniversitesi'ndeki asli görevine geri dönmüştür.

<span class="mw-page-title-main">Orhan Şaik Gökyay</span> Türk edebiyat tarihi ve dil araştırmacısı, şair, öğretmen (1902 - 1994)

Orhan Şaik Gökyay, Türk edebiyat tarihi ve dil araştırmacısı, şair, öğretmen.

<span class="mw-page-title-main">Dergi</span> yayın türü

Dergi, belirli aralıklarla yayımlanan, genellikle kuşe veya mat kâğıda basılan ya da elektronik olarak dağıtılan süreli yayın. Dergiler genellikle belirli zaman aralıklarıyla piyasaya çıkan sayılar halinde yayımlanır ve her sayı birden fazla içerik barındırır. Reklam alma, satış ve abonelik yöntemleriyle gelir elde ederler.

Prof. Dr. Metin Özarslan, Türk akademisyen.

Ahmet Necdet Sözer, şair ve coğrafya profesörüdür.

<span class="mw-page-title-main">Nezihe Meriç</span> Türk yazar (1925-2009)

Nezihe Meriç, Türk yazardır.

Ahmet Keleşoğlu Eğitim Fakültesi, Necmettin Erbakan Üniversitesi'ne bağlı bir eğitim fakültesidir.

Adnan Turani,, Türk ressam, sanat tarihçisi ve resim öğretmeni.

Saim Sakaoğlu Türk halk edebiyatı ve bilimi profesörüdür.

<span class="mw-page-title-main">Nejat Diyarbekirli</span> Türk basketçi

Necat Erol Diyarbekirli, Türk sanat tarihçisi, akademisyen ve basketbolcudur.

Cumhur Ferman, Prof.Dr. ,-, Türk işletme muhasebesi uzmanı, akademisyen, üniversite idarecisi.

Faruk Sümer, Türk Orta Çağ tarihçisi, ağırlıkla Selçuklu ve Türk beylikleri üzerine çalıştı.

Hasan Adıgüzel veya Hasan Adıgüzelzade, orkestra şefi, besteci.

Esra Yakut,(d. 1968, Eskişehir, Türkiye) Türk akademisyen, tarihçi, hukuk tarihçisi, yazar.

Tahsin Yazıcı (1926-1990), Osmanlı tarihçisi.