İçeriğe atla

Nejad Melih Devrim

Nejad Melih Devrim
Doğum1923
İstanbul
Ölüm1995
Polonya
MeslekRessam
Ebeveyn(ler)Fahrelnisa Zeid
İzzet Melih Devrim
Akraba(lar)Şirin Devrim (Kardeşi)
Halikarnas Balıkçısı (Dayı)
Aliye Berger (Teyze)
Mehmed Şakir Paşa (Dede)
Füreya Koral (Kuzen)

Nejad Melih Devrim (1923 - 1995) Türk ressam.

Hayatı ve Sanatı

1923 yılında İstanbul'da doğmuştur. Ressam Fahrelnisa Zeid ve yazar İzzet Melih Devrim'in çocuğudur. Galatasaray Lisesi'nde ortaöğretimi tamamlamıştır.[1] 1942 yılında Güzel Sanatlar Akademisi Resim Bölümü'ne girmiştir. Akademideki süresinin bir kısmını Léopold Lévy'nin öğrencisi olarak geçirmiştir. Akademi yıllarında Arap harflerine ve soyut İslam sanatına ilgi duymaya başlamıştır. Buna ek olarak Ayasofya'daki çoğunluğu orta dönem olan mozaikleri incelemiş ve üstünde çalışmıştır. Öğrencilik yıllarında Yeniler Grubu'na katılmıştır.

1946'da bursluluk sınavını kazanarak gittiği Paris'e yerleşmiştir. Yerleştiği yıldan 1950'ye kadar Chartres Katedrali'nin vitrayları üzerinde çalışmıştır. Ayrıca Ravenna'da Bizans döneminden kalan kiliselerin mozaiklerini incelemiştir. 1947 yılında ilk sergisini Paris'te açmıştır. 1952'de Paris Okulu sergisine katıldığı eserlerinde 1951'de İspanya'ya yaptığı geziden sonra yöneldiği siyah beyaz yöntem görülmektedir. Aynı yılın sonlarında, Ekim ayında, Ekim Salonu topluluğunu kurmuştur. Bu topluluğu kurmasında geometrik resme duyduğu ilgi rol oynamıştır. Bir süre sonra grubun ilkelerinden saptığını söyleyerek gruptan ayrılmıştır.

1956'da New York'a sergi açmak amacıyla seyahat etmiştir. Amerika'da geçirdiği zamanda çağdaş Amerikan mimarlığının etkileri resimlerinde görülmeye başlamıştır. 1955 yılında Tristan Tzara'nın Le Temps Naissant (Zaman Doğarken)[1] 3 Mart 2019 tarihinde Wayback Machine sitesinde arşivlendi., 1960'taysa Paul Éluard'nın Sens de Tous Les Instants (Tüm Anların Anlamı)[2] 3 Mart 2019 tarihinde Wayback Machine sitesinde arşivlendi. isimli şiir kitaplarına desenler yapmıştır. 1960'tan sora sanat anlayışı Soyut dışavurumculuka doğru yön almıştır. 65-68 yılları arasında farklı farklı ülkelere yaptığı ziyaretlerde resim anlayışı yumuşamıştır. Yöneldiği soyut dışavurumculukta yer verdiği renkçilik ile kendine has, özgün bir üsluba ulaşmıştır.

Devrim, yaşamının son yıllarını 90'ların başında yerleştiği Polonya'da geçirmiştir. 1995 yılında Polonya'nın Nowy Sacz kentinde hayata gözlerini yummuştur.

Kaynakça

  1. ^ "Nejad Melih Devrim Hayatı ve Eserleri (1923 - 1995)". istanbul sanat evi. 22 Mayıs 2018. 8 Ekim 2020 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 26 Eylül 2020. 

İlgili Araştırma Makaleleri

<span class="mw-page-title-main">Bedri Rahmi Eyüboğlu</span> Türk ressam, şair ve yazar

Bedri Rahmi Eyüboğlu Türk ressam, yazar ve şairdir.

<span class="mw-page-title-main">Fahrünnisa Zeyd</span> Türk ressam

Fahrünnisa Zeyd Türk ressam.

Osman Nedim Günsür “Tüm nesnelere sevgiyle yaklaşan ressam” olarak nitelenen ve naif özellikler de taşıyan figüratif bir anlayışla gerçekleştirdiği toplumsal içerikli yapıtlarıyla tanınan Türk ressam.

İsmail Altınok, Türk ressam.

Abidin Dino Türk ressam, karikatürist, yazar ve film yönetmenidir.

<span class="mw-page-title-main">Avni Arbaş</span> Türk ressam

Avni Arbaş, Türk ressamdır.

<span class="mw-page-title-main">Ali Hadi Bara</span> Türk heykeltiraş

Ali Hadi Bara, Türk heykeltıraş.

Haşmet Akal, Türk ressam.

Cevat Hamit Dereli, Türk ressamdır.

<span class="mw-page-title-main">Karel Appel</span> Hollandalı ressam ve heykeltıraş (1921-2006)

Karel Appel, çok renkli ve yarı soyut kompozisyonlarıyla tanınan Hollandalı ressam ve heykelci.

<span class="mw-page-title-main">Cemal Tollu</span>

Cemal Sait Tollu, Türk ressam.

<span class="mw-page-title-main">Müstakil Ressamlar ve Heykeltıraşlar Birliği</span>

Müstakil Ressamlar ve Heykeltıraşlar Birliği, Türkiye'de 1929-1932 ve 1936-1942 arasında etkinlikler gerçekleştirmiş bir sanatçı topluluğudur.

Ferruh Başağa Türk ressam.

Selim Turan, Azerbaycan kökenli Türk ressam ve heykeltıraş.

Taşizm, resim sanatında düzensiz biçimli renk lekeleri ve damlalarının kullanılmasını temel alan sanat biçimidir. Terim, Fransızca "tache" (leke) sözcüğünden türetilmiştir. Bu anlayış önceden bir resmetme eylemini yadsıyarak, sanatsal yaratmada rastlantısalcılığın ön plana alınmasını öngörmektedir. Amerika'da ortaya çıkan soyut dışavurumculuk akımının Avrupa sanatındaki eşleniği olarak değerlendirilebilir. Bu akıma verilen diğer adlar l'art informel ve abstraction lyrique idir.

Lovis Corinth, çalışmaları izlenimcilik ve dışavurumculuğun bir sentezi kabul edilen Alman ressam ve grafiker.

Hakkı Anlı, Türk ressam.

Cemil Eren, Türk ressam, heykeltıraş, seramik, vitray sanatçısı, sanat tarihçisi ve sanat eğitimcisidir.

Şemsi Arel,, Türk ressam.

<span class="mw-page-title-main">Nicolas de Staël</span> Rus ressam (1914 – 1955)

Nicolas de Staël, Rus kökenli Fransız ressam. Taşizm akımına mensup olup kalın impasto tekniği ile yaptığı oldukça soyut manzara tabloları ile tanınır. Ayrıca kolaj, illüstrasyon ve kumaş alanında da eserler vermiştir.