İçeriğe atla

Neithhotep

Neithhotep veya Neith-hotep, Birinci Hanedanlığın başlarında yaşayan ve hüküm süren Antik Mısır konsort kraliçesiydi. Bir zamanlar onun bir erkek hükümdar olduğu düşünülüyordu: olağanüstü büyük mastabası ve adının yazdığı kraliyet serekh'i, Mısırbilimcileri ve tarihçileri, onun bilinmeyen bir kral olabileceğine dair yanlış bir inanca yönlendirdi.[1]

Erken Mısır yazılarının daha iyi anlaşılmasıyla, bilim insanları Neithhotep'in aslında olağanüstü yüksek rütbeli bir kadın olduğunu öğrendiler. Daha sonra birleşik Mısır'ın ilk firavunu Narmer'in karısı ve Hor-Aha'nın annesi olarak kabul edildi.[1] Daha yeni keşifler, Djer'in annesi ve yardımcı naibi olabileceğini gösteriyor. Arkeolojik kanıtlar aynı zamanda kendi başına firavun olarak hüküm sürmüş olabileceğini ve bu nedenle tarihte bilinen en eski kadın hükümdar olabileceğini gösteriyor.[2]

Neithhotep'in adı, savaş ve avcılık tanrıçası Neith ile bağlantılıdır. Bu, özellikle ilk hanedanlık döneminde uygulanan bir geleneği takip etti: birçok kraliçe (örneğin Merneith) ve prensesin (Aha-Neith, Her-Neith, Nakht-Neith ve Qa'-Neith) tanrılara atıfta bulunan isimleri de vardı.[3]

Kaynakça

  1. ^ a b Toby A. H. Wilkinson: Early Dynastic Egypt - Strategy, Security and Society.
  2. ^ "Owen Jarus: Name of queen Neith-hotep found at Wadj Ameyra". 21 Ocak 2016 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 4 Mart 2022. 
  3. ^ Toby A. H. Wilkinson: Early Dynastic Egypt - Strategy, Security and Society.

İlgili Araştırma Makaleleri

Wneg Mısır'ın ikinci hanedanı zamanında 8 yıl hüküm süren firavundur.

<span class="mw-page-title-main">Nynetjer</span> Eski Mısır kralı

Nynetjer, Mısır'ın ikinci hanedanının üçüncü kralıdır. Palermo taşında kendisinden bahsedilir ve Sakkara'da bir yer altı galerisinde bulunan çamur mühürler sayesinde bilinir. Galerinin Nynetjer'in mezarı olduğu düşünülmektedir.

Raneb Mısır'ın ikinci hanedanı zamanında 39 yıl hüküm süren firavundur.

Menes, bazı tarihçilere göre de Mısır'ın Erken Hanedanlık Dönemi'nin ilk hükümdarı olduğu öne sürülen firavun. Antik Mısır'da hakkında birçok tartışma olan bir firavun olarak öne çıkmaktadır.

<span class="mw-page-title-main">Nemes</span>

Nemes eski Mısır'da firavunlar tarafında başa giyilen giysi. Nemes Ebu Simbel'deki bazı II. Ramses heykellerinde taç ile kombine edilmiş olarak görülür.

<span class="mw-page-title-main">Narmer Paleti</span> Antik Mısıra ait, MÖ 31. yüzyıldan kalma, üzerinde ilk hiyeroglif yazılarının bulunduğu palet

Narmer Paleti ya da Büyük Hierakonpolis Paleti Antik Mısır'a ait, MÖ 31. yüzyıldan kalma, üzerinde ilk hiyeroglif yazılarının bulunduğu palet. Üzerindeki firavun Narmer tarafından Yukarı ve Aşağı Mısır'ın birleştirildiğini gösteren çizimler olduğu düşünülür. Firavun paletin bir yüzünde Yukarı Mısır'ın (Güney) soğan biçimindeki "Beyaz Taç"ını, diğer yüzde ise Aşağı Mısır'ın (Kuzey) "Kırmızı Taç"ını giyer biçimde çizilmiştir. Nekhen'deki ana mahzende birlikte bulunmuş olduğu Akrep kolonkbaşı ve "Nekhen kolonbaşı" ile birlikte bir Mısır firavununa ait bilinen ilk tasvirleri içerir. Palet aynı zamanda, paletin yapıldığı dönemdeki Antik Mısır sanatına ait klasik eğilimleri de gösterir. Mısırolog Bob Brier Narmer paletini "dünyadaki ilk tarihi belge" olarak tanımladı.

<span class="mw-page-title-main">Khayu</span> Mısır firavunu

Khayu, Palermo Taşı'nda Aşağı Mısır'da hüküm süren bir tarih öncesi Mısır firavunu olarak bahsedilen kişidir. Böyle bir hükümdarın başka bir kanıtı olmadığından sözlü gelenekle korunan efsanevi bir kral olabilir, hatta tamamen hayali bile olabilir.

<span class="mw-page-title-main">Hotepsekhemwy</span> Mısır Firavunu

Hotepsekhemwy veya Hotepsekhemui, 2. hanedanın kurucusu olan erken dönem Mısır firavununun adıdır. Saltanatının kesin uzunluğu bilinmemektedir; Eski Mısır tarihçisi Manetho, "Boëthôs" saltanatının 38 yıl sürdüğünü bildirirken, Turin Kral Listesi 95 yıl gibi imkansız bir yıl öneriyor. Mısırbilimciler her iki ifadeyi de yanlış yorumlama veya abartı olarak görürler. Hotepsekhemwy'ye 25 veya 29 yıllık bir saltanat tahmini yapılmaktadır.

Montu Mısır mitolojisinde şahin olarak resmedilen savaş tanrısıdır. Kendisine Teb ve Yukarı Mısır'da daha çok tapılmıştır.

<span class="mw-page-title-main">Neith</span> Antik Mısır tanrıçası

Neith, ilk ve birincil yaratıcı olduğu söylenen erken bir eski Mısır tanrısıydı. Evrenin ve içerdiği her şeyin yaratıcısı olduğu söyleniyordu ve nasıl işlediğini o yönetiyor. Bilgeliğin, dokumanın, kozmosun, annelerin, nehirlerin, suyun, doğumun, avlanmanın, savaşın ve kaderin tanrıçasıydı. Savaşçı bir tanrıçaydı.

Khenti-Amentiu, adı Osiris ve Anubis için de kullanılan eski bir Mısır tanrısıdır. Adı "Batılılar Başkanı" ya da "Batılılar" anlamına gelir. Bu isimler ölüme referans yapar.

<span class="mw-page-title-main">Mehit</span>

Mehit veya Mehyt eski bir Mısır tanrıçasıydı. Erken Hanedanlık döneminde, sırtından çıkan üç direk ile yatan bir dişi aslan olarak tasvir edildi. O dönemde, birçok erken hanedan mühürlerinde ve fildişi eserlerinde, genellikle bir Yukarı Mısır tapınağının temsiliyle birlikte görülürdü. Ana ibadet yerleri Hierakonpolis ve Thinis'ti.

<span class="mw-page-title-main">Ny-Hor</span>

Ny-Hor, Hanedan Öncesi Dönem'den olası bir firavundur. Mısırbilimci Werner Kaiser'e göre adı "Avcı" anlamına gelir. MÖ 31. yüzyılda hüküm sürmüş olabilir.

Bu, MÖ 3100'den MÖ 30'a kadar Antik Mısır'ın bilinen kraliyet eşlerinin bir listesidir. Hükümdarlık tarihleri, Mısır firavunları listesi sayfasında yer alan tarihleri takip eder.

<span class="mw-page-title-main">VII. Ramses</span>

Usermaatre Setepenre Meryamun VII. Ramses Eski Mısır'ın 20. Hanedanlığının altıncı firavunuydu. MÖ 1136'dan MÖ 1129'a kadar hüküm sürdü ve VI. Ramses'in oğluydu.

<span class="mw-page-title-main">Merneith</span> Eski Mısırda bir kraliçe

Merneith Eski Mısır'ın Birinci Hanedanlık dönemindeki bir konsort kraliçesi ve naibiydi. Birkaç resmi kayıta göre ise bir Mısır hükümdarı olabilir. Böyle olduğu kabul edilirse ve daha önce naiplik yapan Neithhotep hiçbir zaman bağımsız bir şekilde hüküm sürmediyse, Merneith kayıtlı tarihteki ilk kadın firavun ve hüküm süren en eski kraliçe olabilir. Hükümdarlığı MÖ 2950 civarında belirsiz bir süre boyunca gerçekleşti. Merneith'in adı "Neith'in Sevdiği" anlamına gelir ve stelinde o eski Mısır tanrısının sembolleri bulunur. Djer'in kızı olabilir ve muhtemelen Djet'in karısıydı.

<span class="mw-page-title-main">Sekhemib-Perenmaat</span>

Sekhemib-Perenma'at, 2. Hanedanlık döneminde hüküm süren erken hanedandan bir Mısır kralının Horus adıdır. Sekhemib, selefi, halefi veya yardımcı hükümdarı Seth-Peribsen'e benzer şekilde, arkeolojik kayıtlarla iyi bir şekilde kanıtlanmıştır, ancak ölümünden sonra herhangi bir belgede yer almamaktadır. Saltanatının kesin uzunluğu bilinmiyor ve mezar yeri henüz bulunamadı.

Neheb, Palermo Taşı'na göre, Aşağı Mısır'da hüküm süren Hanedanlar Öncesi bir Mısır kralının adıdır. Böyle bir hükümdarın başka bir kanıtı olmadığı için, sözlü gelenekle korunmuş efsanevi bir kral olabilir veya tamamen hayali olabilir.

Mekh, Palermo Taşı'na göre Aşağı Mısır'da hüküm süren Hanedanlar Öncesi bir Mısır kralının ismidir. Böyle bir hükümdarın başka bir kanıtı olmadığı için, sözlü gelenekle korunmuş efsanevi bir kral olabilir veya tamamen hayali olabilir.