İçeriğe atla

Neil deGrasse Tyson

Neil deGrasse Tyson
Neil deGrasse Tyson (2017)
Doğum5 Ekim 1958 (66 yaşında)
Manhattan, New York, Amerika Birleşik Devletleri[1]
Mezun olduğu okul(lar)Columbia Üniversitesi (Master, Doktora)
Texas Üniversitesi (Master)
Harvard Üniversitesi (Lisans)
The Bronx High School of Science
EvliliklerAlice Young
(1988–günümüz; 2 çocuk)
ÖdüllerNASA Üstün Kamu Hizmeti Madalyası
Klopsteg Hatıra Ödülü
Kariyeri
DalıAstrofizik, Fiziksel kozmoloji, Bilim iletişimi
Çalıştığı kurumlarHayden Planetarium, PBS, Planetary Society
EtkilendikleriIsaac Newton, Carl Sagan, Richard Feynman, Albert Einstein
İmza

Neil deGrasse Tyson (d. 5 Ekim 1958, New York, ABD), Amerikalı astrofizikçi, gezegen bilimci, yazar ve bilim iletişimcisi. 1996 yılından beri Amerikan Doğa Tarihi Müzesi'ne ait olan Hayden Planetaryumu'nun da yöneticisidir.

New York'ta doğmuştur. İlk eğitimi yıllarında güreş ile ilgilenmiş ve okulun fizik dergisi yöneticiliğini yapmıştır. Genç yaşlarda astronomi ile ilgilenmeye başlamıştır. Astronom Carl Sagan tarafından Cornell Üniversitesi'ne alınmaya çalışılsa da Harvard'ı tercih etmiştir. Burada fizik bölümünden mezun olmuş ve lisans üstü eğitim amacı ile Texas Üniversitesi'ne geçmiştir. Burada da güreş ve dans ile ilgilenmiş ve 1985 yılında üniversite takımı ile beraber latin salon dansları dalında ulusal yarışmada altın madalya almıştır. 1988 yılında Columbia Üniversitesi'ne geçerek astrofizik dalında çalışmıştır.

Astronomi alanında pek çok popüler kitap yazmıştır. 2001 yılında Başkan George W. Bush tarafından uzay ile ilgili komisyonlarda görevlendirilmiştir. 2004 yılında NASA tarafından halka olan eğitim ve katkılarından dolayı madalya ile ödüllendirilmiştir.

Halen Planetary Society kurumunun başkanlığını yürütmektedir. Sekiz adet onursal doktorası bulunmaktadır. Bir asteroide (13123 Tyson) onun adı verilmiştir. 2007 yılında Time dergisince "dünyayı etkileyen 100 kişi"den biri olarak gösterilmiştir. Ayrıca Cosmos: a Spacetime Odyssey adlı belgeselde sunuculuk yapmıştır.[2]

Kaynakça

  1. ^ The Science Foundation (1 Ocak 2011). "Neil deGrasse Tyson – Called by the Universe". YouTube. 9 Mart 2016 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 9 Şubat 2012. 
  2. ^ [1] 15 Mart 2014 tarihinde Wayback Machine sitesinde arşivlendi. Uzay Yolculuğu Başladı

Dış bağlantılar

İlgili Araştırma Makaleleri

<span class="mw-page-title-main">Planetary Society</span>

Planetary Society kurucularından biri Carl Sagan olan, bilimsel topluluktur. Geniş halk desteğine sahiptir ve astronomi ile ilgili çalışmalara ağırlık vermektedir. Merkezi Pasadena, Kaliforniya'da bulunmaktadır. Kuruluşu Mars'ın ev güneş sisteminin keşfine adanmıştır. Dünya yakınındaki cisimler ve dünya dışı yaşamlar çalışma amaçları arasındadır.

<span class="mw-page-title-main">İzmir Fen Lisesi</span> İzmir, Türkiyede bir lise

İzmir Fen Lisesi (İFL), 1983 yılında Türkiye'nin 3. olarak açılan fen lisesidir. Ankara ve İstanbul Atatürk Fen Liseleriyle birlikte Türkiye'nin en başarılı 3 fen lisesinden biridir.[kime göre?] Ortaöğretime geçiş sınavlarında ilk 1000 sıralamasından öğrenci alır.

<span class="mw-page-title-main">Duke Üniversitesi</span>

Duke Üniversitesi, 1838'de kurulmuş ve Amerika Birleşik Devletleri'nin Durham, Kuzey Karolina'a bölgesinde yer alan yüksek eğitim kurumu.

<span class="mw-page-title-main">Paul Dirac</span> İngiliz teorik fizikçi

Paul Adrien Maurice Dirac, İngiliz teorik fizikçi ve matematikçi. Kuantum mekaniğinin kurucularındandır. Fermiyonların davranışını açıklayarak antimaddenin keşfine olanak veren ve kendi adı verilen Dirac denklemi ile tanınır. Dirac, 1933 Nobel Fizik Ödülü'nü Erwin Schrödinger ile paylaşmıştır.

<span class="mw-page-title-main">Doğa bilimleri</span> doğal dünyayı inceleyen bilim dalları

Doğa bilimleri, gözlem ve deneylerden elde edilen ampirik kanıtlara dayalı olarak doğal olayların tanımlanması, anlaşılması ve tahmin edilmesiyle ilgilenen bilim dallarından biridir. Akran değerlendirmesi ve bulguların tekrarlanabilirliği gibi mekanizmalar, bilimsel ilerlemelerin geçerliliğini sağlamaya çalışmak için kullanılır.

<span class="mw-page-title-main">William Fowler</span> Amerikalı nükleer fizikçi

William Alfred "Willie" Fowler, Amerikalı bir astrofizikçidir.

<span class="mw-page-title-main">İstanbul Üniversitesi Fen Fakültesi</span> Türkiyenin ilk Fen Fakültesi.

1933 Üniversite reformu ile birlikte kurulan İstanbul Üniversitesi Fen Fakültesi, yurt dışından davet edilen öğretim üyelerinin de katkıları ile Zeynep Hanım Konağı'nda eğitim öğretime başlamış, 1935 yılında Rasathane, 1936 yılında Botanik Enstitüsü binaları tamamlanmış, ancak 28 Şubat 1942 tarihinde çıkan yangın ile Zeynep Hanım Konağı tamamen yanmıştır. Yeni binanın yapımına başlanmış ve 1952 yılında tamamlanmıştır.

<span class="mw-page-title-main">Francis Aston</span> Britanyalı kimyager ve fizikçi

Francis William Aston Britanyalı kimyager ve fizikçi, 1922 yılında Nobel Kimya Ödülü'nü kazanmıştır.

<span class="mw-page-title-main">Joseph Taylor</span> Amerikalı gökbilimci

Joseph Hooton Taylor Jr., Amerikalı astrofizikçi. Kütleçekim çalışmaları için olanaklar yaratan bir buluş olan yeni bir tür pulsarı keşfettiği için Russell Alan Hulse ile birlikte 1993 yılında Nobel Fizik Ödülü almıştır.

Melvin Schwartz, Amerikalı fizikçi. 1988 yılında arkadaşları Leon Max Lederman ve Jack Steinberger ile birlikte nötrinolar üzerine yaptıkları çalışmalar ile Nobel Fizik Ödülü'ne layık görüldü.

<span class="mw-page-title-main">Julian Schwinger</span> Amerikalı teorik fizikçi (1918 – 1994)

Julian Seymour Schwinger, Nobel Fizik Ödülü sahibi Amerikalı teorik fizikçi.

<i>Cosmos: A Spacetime Odyssey</i> 2014 yapımı Amerikan bilimsel belgesel televizyon dizisi

Kozmos: Bir Uzay Serüveni, 2014 Amerikan yapımı bir bilimsel belgesel dizisidir. 1980 yılında Carl Sagan'ın yazıp sunduğu Cosmos: A Personal Voyage dizisinin devamı niteliğindedir. Bu belgesel bilimadamlarının çalışmalarını sinematik bir şekilde anlatmakta, kozmostan ve evrenden örnekler vererek uzay-zamanı açıklamaktadır. Sunuculuğunu ilk sunucu Carl Sagan'ın eski öğrencisi, astrofizikçi Neil deGrasse Tyson üstlenmektedir. İlk dizi gibi 13 bölümden oluşmaktadır. Dizinin Türkçe seslendirmeni Haluk Bilginer'dir.

<span class="mw-page-title-main">Hayden Planetaryumu</span> Amerikan Doğal Tarih Müzesinin parçası

Hayden Planetaryumu, Amerika Birleşik Devletleri'nin New York kentinde yer alan Amerikan Doğal Tarih Müzesi'nin bir parçasıdır. 1935 yılında açılıp 1997 yılında kapanmış ve sonra Hayden Planetaryumu olarak 2000 yılında tamamlanmıştır. Amerikalı astrofizikçi Neil deGrasse Tyson 1996 yılından beri planetaryumun yöneticisidir.

<span class="mw-page-title-main">Eskişehir Teknik Üniversitesi</span> Eskişehirde kurulu teknik üniversite

Eskişehir Teknik Üniversitesi ya da kısaca ESTÜ, Türkiye'deki bir devlet üniversitesidir. 18 Mayıs 2018 tarihinde Anadolu Üniversitesine ait çeşitli eğitim birimlerinin aktarılmasıyla iki farklı yerleşkede beş fakülte, üç enstitü ve iki meslek yüksekokulu ile Eskişehir'de eğitim vermeye başlamıştır. Üniversite 2019 yılı itibarıyla 1.317 personel ve yaklaşık 14.000 öğrenciyle eğitim-öğretime devam etmektedir.

<span class="mw-page-title-main">Reinhard Genzel</span> Alman gökbilimci

Reinhard Genzel Max-Planck-Institut für extraterrestrische Physik'de yönetici, LMU'da profesör ve Kaliforniya Üniversitesi, Berkeley' de emeritus profesör olan bir Alman astrofizikçi. Andrea Ghez ve Roger Penrose ile paylaştığı " galaksimizin merkezinde süper kütleli kompakt bir nesnenin keşfi için" 2020 Nobel Fizik Ödülü'ne layık görüldü.

<span class="mw-page-title-main">Gerard Kuiper</span> Hollandalı-Amerikalı gökbilimci (1905 – 1973)

Gerard Peter Kuiper, Hollandalı astronom, gezegen bilimci ve yazardır. Kuiper kuşağı adı verilen kuşağın isim babasıdır. Genellikle Güneş Sistemi hakkında yaptığı çalışmalar ve keşiflerle tanınır. Hatta gezegen biliminin babası olarak bilinir.

Bilim Senfonisi (ing. Symphony of Science); YouTube'da yayınlanan bir dizi videodur. Her videonun farklı bir teması vardır. Elektronik müzik bestecisi John D. Boswell tarafından hazırlanmıştır. Çoğunlukla ana konu felsefe, astrofizik veya fizik ile ilgilidir. Videolar, çeşitli belgesellerden alınan bir dizi alıntıdan oluşmaktadır. Bu belgesellerde bahsi geçen araştırmacılar ya da kişiler çeşitli konuların uzmanıdır. Konular genellikle fizik ve diğer pozitif bilimlerle ilgilidir. Yapımcı, belgeselden alıntıları bir dj mikserine koyarak şiirsel bir yapı oluşturdu. Ardından klavyenin sesiyle sesi bütünleştiren bir teknik kullandı. Bu teknik, araştırmacıların kendilerinin şarkı söylediği izlenimini vermektedir. Bu oluşturulmuş parçalar ile her videoyu ayrı ayrı oluşturmayı başardı. Video dizisi çeşitli kişiliklere odaklanıyor. Bunlar bilim dünyasından Michio Kaku, Carl Sagan ve sanat dünyasından bazı isimlerdir. Sanat dünyasından, bütün bir videonun adandığı Charlie Chaplin örneği dikkate alınabilir.

Cosmos: Possible Worlds, 9 Mart 2020 tarihinde National Geographic'te yayınlanmış Amerikan yapımı bir televizyon belgeselidir. Dizi, Carl Sagan tarafından 1980'de PBS'de yayınlanan orijinal Cosmos: A Personal Voyage serisini takip ed Dizi,en 2014 televizyon dizisi Cosmos: A Spacetime Odyssey'in devamı niteliğindedir. Ann Druyan ve Brannon Braga tarafından yazılan, yönetilen ve yürütücü yapımcılığını üstlendiği dizi, astrofizikçi Neil deGrasse Tyson tarafından sunulmuştur. Diğer yönetici yapımcılar ise Seth MacFarlane ve Jason Clark'tır.

<span class="mw-page-title-main">Meg Urry</span> Amerikalı astrofizikçi

Claudia Megan Urry, Amerikan Astronomi Topluluğu Başkanı, Yale Üniversitesi Fizik Bölümü başkanı ve Hubble Uzay Teleskobu ekibinin bir parçası olarak görev yapmış Amerikalı bir astrofizikçi. Halen Yale Üniversitesi'nde İsrail Munson Fizik ve Astronomi Profesörü ve Yale Astronomi ve Astrofizik Merkezi Direktörüdür. Urry, yalnızca kara delikler ve çok dalga boylu araştırmalar da dahil olmak üzere astronomi ve astrofiziğe katkılarıyla değil, aynı zamanda astronomi, bilim ve daha genel olarak akademide cinsiyetçilik ve cinsiyet eşitliğini ele alan çalışmalarıyla da dikkate değerdir.

<span class="mw-page-title-main">Edward Leamington Nichols</span> Amerikalı fizikçi (1854 – 1937)

Edward Leamington Nichols, Amerikalı fizikçi ve astronom.