İçeriğe atla

Nefridyum

Nefridyum, bir çift halinde bulunup omurgalı hayvanlardaki böbrek gibi çalışan bir omurgasız organıdır. Nefridyum, metabolik atıkları hayvanın vücudundan dışarı atar. Birçok omurgasız hayvanın nefridyumu vardır. İki tane basit çeşidi vardır, metanephridia ve protonephridia.

İlgili Araştırma Makaleleri

Paleontoloji, palaeontoloji yahut taşıl bilim, fosilleri veri olarak kullanarak dünyada yaşamın tarihini inceleyen bilim dalıdır.

<span class="mw-page-title-main">Mercanlar</span> omurgasız hayvanların Knidliler şubesinin denizlerde yaşayan bir sınıfı

Mercanlar (Anthozoa), omurgasız hayvanların Knidliler şubesinin denizlerde yaşayan bir sınıfıdır. Yumuşak mercanlar, boynuzsu mercanlar, dikenli mercanlar, gerçek mercanlar gibi çeşitleri vardır. Deniz şakayıkları da bu sınıftandır. Polip vücutlu bu canlıların mineral maddelerinden karışmış boynuzsu iskeletlerine de mercan denir.

<span class="mw-page-title-main">Kafadanbacaklılar</span> bacak uzvu kafasına çok yakın bölgede bulunan canlılara verilen isim

Kafadan bacaklılar (Cephalopoda), çok hücreli omurgasız hayvanların yumuşakçalar (Mollusca) şubesinin en gelişmiş sınıfı. Başları büyük olup gözleri ve sinir sistemleri iyi gelişmiştir. Başlarının ön kısmından çekmenli veya çengelli kollar uzanır. Bunlarla avlarını yakalar ve sürünebilirler.

<span class="mw-page-title-main">Kış uykusu</span> hayvan davranışı

Kış uykusu, soğuk ve kurak mevsimlere karşı koyabilmek için canlı varlıkların yapısında görülen olayların tümü olarak tanımlanır.

<span class="mw-page-title-main">Sporlular</span>

Sporozoa (Apicomplexa), parazitik tekhücreli canlılardır. Protista aleminin bir şubesidir. Özelleşmiş bir hareket yapıları yoktur. Yaşamlarında bir dönemi hareketsiz, spor formunda geçirirler. Sıtma sebebi Plasmodium bu grubun üyesidir. Metagenez ile ürerler. Yaklaşık 5.000 türü tanımlanmıştır.

<span class="mw-page-title-main">Yassı solucanlar</span> çoğunlukla yassı solucan topluluğu

Yassısolucanlar ya da Platyhelminthes, üç embriyonik tabakadan oluşmuş, bilateral simetrili, çoğunlukla yassı yapılı hayvanlar şubesidir.

<span class="mw-page-title-main">Omurgasızlar</span> bir omurgası olmayan hayvanlara verilen genel bir ad

Omurgasızlar, omurgası olmayan hayvanlara verilen genel bir addır. Omurgasız olarak adlandırılan canlıların yapılarında hiçbir iç iskelet bulunmaz. Bazı omurgasız hayvanların vücudunu destekleyen bir dış iskelet bulunur.

<span class="mw-page-title-main">Solucanlar</span> çoğunlukla ince ve uzun yapıda olan, polifiletik omurgasız canlılar

Solucanlar, polifiletik omurgasız türlerdir.

<span class="mw-page-title-main">Küçük kum kuşu</span>

Küçük kumkuşu, çullukgiller (Scolopacidae) familyasından bir kumkuşu türü.

<span class="mw-page-title-main">Kara kızılbacak</span>

Kara kızılbacak, çullukgiller (Scolopacidae) familyasından bir çulluk türü.

<span class="mw-page-title-main">Yeşilbacak</span>

Yeşilbacak, çullukgiller (Scolopacidae) familyasından bir çulluk türü.

<span class="mw-page-title-main">Küçük batağan</span> kuş türü

Küçük batağan, batağangiller familyasından küçük bir batağan türü.

<span class="mw-page-title-main">Miami Deniz Akvaryumu</span>

Miami Deniz Akvaryumu, ABD'de, Florida eyaletinin Miami kentindeki okyanus akvaryumu (osenaryum).

<span class="mw-page-title-main">Denizşakayığı</span>

Denizşakayığı, Actiniaria takımında sınıflandırılan, suda bulunan ve avlanarak yaşayan hayvanlardır. Knidliler gibi, mercan ve medüzler ile yakındırlar.

<span class="mw-page-title-main">Sırt</span>

Sırt, omurgalı veya omurgasız hayvanlarda boyundan kuyruk sokumuna kadar uzanan üst bölüm.

İstanbul Üniversitesi Zooloji Müzesi, İstanbul Üniversitesi Vezneciler Kampüsünde Biyoloji bölümünün en üst katından bulunan ve Türkiye faunasını yansıtır nitelik taşıyan müzedir. Türkiye’nin ilk zooloji müzesi olma özelliğini taşır.

<span class="mw-page-title-main">Yumuşakçaların evrimi</span>

Yumuşakçaların evrimi, omurgasız hayvanların en büyük gruplarından biri olan yumuşakçaların evrimleşme sürecini konu alır. Bu şube, karından bacaklılar, midyeler, denizdişleri ve kafadan bacaklılar gibi grupları kapsar. Yumuşakçukların fosilleri neredeyse eksiksizdir ve çoğu deniz canlısının fosilinden çok daha iyi bir şekilde korunmuştur. Kimberella ve Odontogriphus gibi çok eski zamanlarda yaşamış fosillerin bile Yumuşakçalar grubuna dahil olduğu düşünülmüştür.

<span class="mw-page-title-main">Beryciformes</span>

Beryciformes etobur ışınsal yüzgeçlilere ait bir takımdır. Küçük balıklar ve omurgasız hayvanlarla beslenirler. Tropikal ve ılıman sularda, 2.000 metre derinlikte yaşarlar. Bazı türleri geceleyin su yüzeyine doğru çıkmaktadır.

Germplasm Resources Information Network, Ulusal Bitki Germplazm Sistemi tarafından toplanan tüm bitki germplazmasının holdingleri için bilgisayar veritabanını kapsamlı bir şekilde yönetmek için kullanılan çevrimiçi bir USDA Ulusal Genetik Kaynaklar Programı yazılım projesidir.

<span class="mw-page-title-main">Apteryx haastii</span> kuş türü

Benekli büyük kivi - eBird vücudun uzunluğu boyunca beyaz yatay şeritli ve büyük benekli, açık grimsi kahverengi bir renge sahip kuş türü.