İçeriğe atla

Neden Tarkovski Olamıyorum?

Neden Tarkovski Olamıyorum?
YönetmenMurat Düzgünoğlu
YapımcıOsman Özcan
SenaristMurat Düzgünoğlu
Çiğdem Vitrinel
OyuncularTansu Biçer
Esra Kızıldoğan
Vuslat Saraçoğlu
Menderes Samancılar
MüzikReşit Gözdamla
Görüntü yönetmeniSerdar Güz
Sanat yönetmeniOsman Özcan
KurguAli Aga
StüdyoKuzgun Film
M3 Film
DağıtıcıM3 Film
CinsiSinema filmi
TürüDramatik komedi
RenkRenkli
Yapım yılı2014
Çıkış tarih(ler)i23 Ocak 2015 (2015-01-23)  Türkiye
Süre110 dk
Ülke Türkiye
DilTürkçe

Neden Tarkovski Olamıyorum?, Murat Düzgünoğlu'nun yönettiği Tansu Biçer'in başrolünde oynadığı, 2014 yapımı Türk filmi.[1]

Konusu

Büyük hayalleri olan ve hayatını televizyona ucuz türkü filmleri çekerek sürdüren 35 yaşındaki bir yönetmenin, Bahadır'ın, trajikomik hikâyesini konu edinen Neden Tarkovski Olamıyorum, Andrey Tarkovski'nin sanatına öykünen ve bir gün onun gibi filmler çekebileceğine inanan Bahadır'ın hayalleri ve hayatın gerçekleri arasında kalmışlığını anlatıyor.

Ödüller

  • 2014 - 21. Altın Koza Film Festivali - Yılmaz Güney Ödülü[2]
  • 2014 - 21. Altın Koza Film Festivali - Film Yönetmenleri Derneği En İyi Yönetmen Ödülü[2]
  • 2014 - 51. Altın Portakal Film Festivali - En İyi Sanat Yönetmeni[3]

Kaynakça

  1. ^ "'Neden Tarkovski Olamıyorum' ilgi çekti". Cumhuriyet Gazetesi. cumhuriyet.com.tr. 19 Eylül 2014. 14 Şubat 2017 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 13 Şubat 2017. 
  2. ^ a b "Altın Koza sahiplerini buldu". Hürriyet Gazetesi. hurriyet.com.tr. 21 Eylül 2014. 14 Şubat 2017 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 13 Şubat 2017. 
  3. ^ "Altın Portakal'da ödül gecesi". Hürriyet Gazetesi. hurriyet.com.tr. 20 Ekim 2014. 14 Şubat 2017 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 13 Şubat 2017. 

İlgili Araştırma Makaleleri

<span class="mw-page-title-main">Nuri Bilge Ceylan</span> Türk yönetmen, senarist, film yapımcısı ve fotoğrafçı

Nuri Bilge Ceylan, Türk yönetmen, senarist ve fotoğrafçı.

<span class="mw-page-title-main">Ferzan Özpetek</span> Türk-İtalyan film yönetmeni

Ferzan Özpetek, Türk-İtalyan yönetmen, senarist, yazardır.

<span class="mw-page-title-main">Atıf Yılmaz</span> Türk yönetmen, yapımcı ve senarist (1926–2006)

Atıf Yılmaz Batıbeki Türk film yönetmeni, yapımcı ve senarist ve akademisyendir.

<span class="mw-page-title-main">Antalya Altın Portakal Film Festivali</span> Antalyada gerçekleşen geleneksel film festivali

Antalya Altın Portakal Film Festivali, 1964 yılından bu yana Türkiye'nin Antalya ilinde düzenlenen film festivalidir. Direktörlüğünü Ahmet Boyacıoğlu'nun gerçekleştirdiği festival, Antalya Büyükşehir Belediyesi ve Antalya Kültür Sanat Vakfı tarafından her yılın sonbahar mevsiminde Antalya genelindeki çeşitli mekanlarda gerçekleştirilmektedir.

<span class="mw-page-title-main">Filiz Akın</span> Türk sinema sanatçısı ve yazar

Filiz Akın veya doğum adıyla Suna Akın, Türk sinema oyuncusu, yazar ve sunucudur. Türkan Şoray, Hülya Koçyiğit ve Fatma Girik ile birlikte "Yeşilçam'ın dört yapraklı yoncası" olarak tasvir edilmekte ve Türk sinemasının bir dönemine damgasını vurmuş önemli kadın oyunculardan biri kabul edilmektedir. Türk sinemasının "asil, modern, kentli ve zarif yüzü" olarak sinema tutkunlarının hayranlığını kazanan Filiz Akın, "beyaz perdenin Avrupai yüzü, kolejli kızı, sarışın yıldızı" gibi sıfatlarla da tanınmaktadır.

<span class="mw-page-title-main">Erden Kıral</span> Türk senarist ve yönetmen (1942–2022)

Erden Kıral, Türk yönetmen, senarist ve sinemacı.

<span class="mw-page-title-main">Reha Erdem</span> Türk yönetmen

Reha Erdem, Türk yönetmen ve senarist. Galatasaray Lisesi ve Boğaziçi Üniversitesi'nde eğitim gördü. Paris 8 Üniversitesi'nde Sinema ve Plastik Sanatlar Bölümünü bitirdi. Metis yayınlarından eşi Nilüfer Erdem Güngörmüş ile birlikte yazdığı uzun metrajlı film senaryosu Korkuyorum Anne, Metis Yayınları tarafından kitap olarak basıldı.

Yavuz Özkan, Türk sinema yönetmeni, senarist ve yapımcı. Yavuz Özkan, Türkiye'de "auteur sineması"nın en önemli temsilcilerinden biridir.

Nesrin Cavadzade, Türk oyuncudur.

Selda Çiçek, Türk sanat yönetmeni, yazar, yapımcı, yönetmen. İlk öğretimini Hatay - Antakya'da tamamladıktan sonra Ankara Üniversitesi Dil ve Tarih Coğrafya Fakültesi, Edebiyat Bölümüne girdi. Okulu bitirmeden İstanbul'a geldi. Burada, Mustafa Ziya Ülkenciler'in yanında pek çok sinema filmi ve TV dizisinde sanat yönetmeni asistanlığı yaptı. 1997 yılında Marmara Üniversitesi Güzel Sanatlar Fakültesi Sinema TV Bölümüne girdi ve buradan 2005'te mezun oldu.

<span class="mw-page-title-main">Altın Portakal En İyi Film Ödülü</span>

Altın Portakal En İyi Film Ödülü, 1964 yılından beri düzenlenen Antalya Altın Portakal Film Festivali'nin "Ulusal Uzun Metraj Film Yarışması" kapsamında en iyi film dalında verilen ödülüdür. Festivalin en prestijli ödülüdür. İlk kez 1964 yılında Antalya Büyükşehir Belediyesi tarafından organize edilen Altın Portakal Film Festivali, Avrupa ve Asya'nın en köklü film festivallerinden biri, Türkiye'nin ise en eski ve uzun soluklu film festivalidir.

Osman Özcan, Türk sanat yönetmeni, yapımcı, heykeltıraş ve tasarımcıdır.

Altın Portakal Uluslararası En İyi Yönetmen Ödülü, 2005 yılından itibaren Antalya Altın Portakal Film Festivali kapsamında verilen ödül.

Kübra Kip, Türk, tiyatro, sinema ve dizi oyuncusu.

Meryem Yavuz, Türk görüntü yönetmeni.

Vuslat Saraçoğlu, Türk oyuncu, yönetmen, senarist ve yapımcı.

<span class="mw-page-title-main">Murat Düzgünoğlu</span> Türk yönetmen ve senarist

Murat Düzgünoğlu,, Türk yönetmen ve senarist. 2015 çıkışlı Neden Tarkovski Olamıyorum? filmi ile tanınır.

Altın Portakal Cahide Sonku Ödülü, sinema sektöründeki kadın emeğinin görünürlüğüne dikkat çekmek için Cahide Sonku anısına Antalya Altın Portakal Film Festivali kapsamında verilen ödül. Ödül, Ulusal Uzun Metraj Film Yarışması jürisinin değerlendirmesi sonrası yarışmadaki filmlerden birinde kamera arkası ya da önünde çalışmış kadın sinemacılardan birine sunulmaktadır.

Feza Çaldıran, Türk görüntü yönetmeni.

Antalya Altın Portakal Film Festivali Sinema Yazarları Derneği (SİYAD) Ödülü, Uluslararası Antalya Film Festivali kapsamında verilen ödül. İlk kez 2008 yılında verilmeye başlanmıştır.