İçeriğe atla

Neden Ateistim

Neden Ateistim (Why I am an Atheist), Hint özgürlük savaşçısı Bhagat Singh tarafından 1930'da Lahore Merkez Hapishanesinde yazılmış bir denemedir.[1][2] Makale, Bhagat Singh'in kibrinden dolayı ateist olduğunu düşünen dindar arkadaşlarına bir cevaptı.[3]

Geçmiş

1929 yılında Bhagat Singh

Bhagat Singh, Hindistan özgürlük mücadelesinde devrimci bir parti olan Hindustan Sosyalist Cumhuriyetçi Birliği'nin[4] Komünizme inanan bir ateistti ve Kirti için anarşizm[5] ve komünizm üzerine birkaç makale yazdı.[6] 8 Nisan 1929'da Merkez Yasama Meclisi bombalama olayıyla ilgili olarak tutuklandı ve 14 yıl müebbet hapis cezasına çarptırıldı. 1928'de Lala Lajpat Rai'nin ölümüne misilleme olarak Sukhdev, Rajguru ve Bhagat Singh tarafından öldürülen polis müfettiş yardımcısı Saunders'ın öldürülmesiyle bağlantılı olarak yeniden tutuklandı.[7] Bu durumda yargılama başladı ve Lahor hapishanesine nakledildi. Hapishanede, 4 Ekim 1930'da, ilk Lahore komplo davasında hüküm giyen dindar bir adam ve Ghadar Partisi üyesi Baba Randhir Singh, Bhagat Singh ile tanıştı ve Tanrı'ya olan inancını kışkırtmaya çalıştı; ancak Bhagat Singh tutumunu değiştirmedi. Bundan sonra Randhir Singh, "Şöhretle başın dönüyor ve seninle Tanrı arasında siyah bir perde gibi duran bir ego geliştirdin" dedi.[2] Randhir Singh'e cevap olarak, bu makaleyi 5 ve 6 Ekim 1930'da yazdı.[8] 7 Ekim 1930'da, sanıkların üçü de Saunders'ı öldürmekten suçlu bulundu ve ölüme mahkûm edildi. 23 Mart 1931'de Lahor hapishanesinde (bugünkü Shadman Chowk veya Bhagat Singh Chowk) asılarak idam edildiler.[9]

Yayın

Singh'in ölümünden sonra, makale 27 Eylül 1931'de Lala Lajpat Rai'nin İngilizce haftalık The People'da yayınlandı.[10]

Tamil versiyonu

Periyar EV Ramasamy'nin talebi üzerine, P. Jeevanandham makaleyi Tamil diline çevirdi. Makalenin Tamil versiyonu 1935'te Kudi Arasu'da yayınlandı. Chaman Lal'e göre, "Partition'dan bir süre sonra, bu makalenin İngilizce kopyası hiçbir yerde bulunamadı. Daha sonra Tamilce'den İngilizce'ye yeniden çevrildi ve bazı web siteleri hala bu makalenin yeniden çevrilmiş İngilizce versiyonunu taşıyor".[11]

Makalede Bhagat Singh, ateizminin kibir sonucu olmadığını belirtiyor. Ailesinin Allah'a sıkı bir şekilde inandığını, kendisinin de saatlerce dua eden dindar bir çocuk olarak büyüdüğünden bahseder ve buna rağmen nasıl ateist olduğunu açıklamaya devam eder.[3] Ateizminin de devrimci bir örgütle olan ilişkisinin bir sonucu olmadığını ve yoldaşlarının çoğunun aslında teist olduğunu belirterek, Tanrı'ya sıkı sıkıya inanan Sachindra Nath Sanyal örneğini aktarıyor. Makaleden bir alıntı şöyledir:

Daha sonra Nirlamba Swami'nin Common Sense adlı kitabıyla karşılaştım. Bu sadece bir çeşit mistik ateizmdi. Bu konu benim çok ilgimi çekti. 1926'nın sonunda, her şeye kadir üstün bir varlığın varoluş teorisinin temelsizliğine ikna olmuştum.

Ayrıca teistleri Tanrı'nın varlığı hakkında sorguladı.[3]

Kaynakça

  1. ^ Singh, Bhagat. "On Bhagat Singh's anniversary: 'Why I am an atheist'". Scroll.in (İngilizce). 30 Mart 2015 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 2 Temmuz 2021. 
  2. ^ a b "Bhagat Singh on atheism and death". Ahmedabadmirror.com. 18 Nisan 2012. 8 Ekim 2009 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 17 Şubat 2014. 
  3. ^ a b c "Why I am an atheist". Frontline.in. 2 Kasım 2007. 22 Şubat 2014 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 18 Şubat 2014. 
  4. ^ S. Irfan Habib (22 Mart 2008). "Bhagat Singh as seen by Ramasami Periyar". The Hindu. 25 Mart 2008 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 18 Şubat 2014. 
  5. ^ Habib (23 Mart 2019). "Revolutionary ideas that live on". The Hindu (İngilizce). ISSN 0971-751X. 7 Kasım 2020 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 23 Mart 2019. 
  6. ^ Decolonizing Anarchism: An Antiauthoritarian History of India's Liberation Struggle. AK Press. 1 Ocak 2012. ss. 17-. ISBN 978-1-84935-082-2. 28 Haziran 2014 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 2 Temmuz 2021. 
  7. ^ "Martyr Bhagat Singh lost in red tape on India's 67th Independence Day". India Today. 14 Ağustos 2013. 21 Şubat 2014 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 23 Şubat 2014. 
  8. ^ "Is the BJP turning Marxist-Leninist?". Tehelka. 2 Ekim 2004. 21 Şubat 2014 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 18 Şubat 2014. 
  9. ^ Anita Joshua (30 Eylül 2012). "It's now Bhagat Singh Chowk in Lahore". The Hindu. 22 Şubat 2014 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 18 Şubat 2014. 
  10. ^ V. N. Datta (11 Mart 2007). "Understanding Bhagat Singh". Tribune India. 7 Haziran 2014 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 18 Şubat 2014. 
  11. ^ B. Kolappan (22 Ağustos 2011). "Periyar admired Bhagat Singh, criticised Gandhiji". The Hindu. 22 Şubat 2014 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 18 Şubat 2014. 

İlgili Araştırma Makaleleri

<span class="mw-page-title-main">Ateizm</span> Tanrının varlığını reddeden öğreti

Ateizm ya da tanrıtanımazlık, Tanrı'nın, tanrıların, doğaötesi inançların ya da ruhani varlıkların reddidir. Bu fikirde olanlara ateist ya da tanrıtanımaz denir.

<span class="mw-page-title-main">Sihizm</span> tek tanrı inancına dayalı bir din

Sihizm, Hint yarımadasının Pencap bölgesinde MS 15. yüzyılın sonlarında ortaya çıkan tek tanrılı bir dindir. Sihizm, başlıca dinlerin en gençlerinden biri ve dünyanın en büyük beşinci organize dinidir. 21. yüzyılın başlarından itibaren yaklaşık 25 milyon Sih vardır.

<span class="mw-page-title-main">Lahor</span> Pakistanda bir şehir

Lahor, Pakistan'ın Pencap eyaletinin başkenti ve en büyük şehridir. Karaçi'den sonra Pakistan'ın en büyük ikinci, 13 milyonu aşan nüfusuyla da dünyanın en büyük 26. şehridir. Pencap'ın kuzeydoğu bölgesinde, Ravi Nehri boyunca yer almaktadır. Lahor, Pakistan'ın başlıca sanayi ve ekonomi merkezlerinden biridir. Geniş Pencap bölgesinin tarihi başkenti ve kültür merkezi olmakla birlikte Pakistan'ın sosyal açıdan en liberal, ilerici ve kozmopolit şehirlerinden biridir.

<span class="mw-page-title-main">Hindistan Halk Partisi</span> Hindistan’daki en büyük siyasi parti

Hindistan Halk Partisi, Hindistan'da bir siyasi partidir ve Hindistan Ulusal Kongresi ile birlikte Hindistan'ın iki büyük siyasi partisinden biridir. 2014'ten bu yana, görevdeki Başbakan Narendra Modi yönetiminde Hindistan'da iktidarda olan siyasi partidir. BJP sağcı siyasetle uyumludur ve politikaları Hindu milliyetçi bir ideoloji olan Hindutva'ya bağlıdır. Rashtriya Swayamsevak Sangh (RSS) gönüllü paramiliter örgütü ile yakın ideolojik ve örgütsel bağlara sahiptir. Eylül 2023 itibarıyla, Hindistan Parlamentosu'nun yanı sıra eyalet yasama meclislerindeki temsil açısından ülkenin en büyük siyasi partisidir.

<span class="mw-page-title-main">Devlet ateizmi</span>

Devlet ateizmi, katı ateizmin veya nonteizmin siyasi rejimlere dahil edilmesidir. Bir dereceye kadar genellikle ideolojik olarak dinsizlikle ve dinsizliğin teşvikiyle ilişkilendirilen bir din - devlet ilişkisini tanımlar. Devlet ateizmi, bir hükûmetin ruhban karşıtlığını teşvik etmesi anlamına gelebilir. Dinin vatandaşın günlük yaşamına dahil edilmesi de dahil olmak üzere, kamusal ve siyasi yaşamın her alanında dinin kurumsal güç ve nüfuzuna karşı çıkan bir anlayıştır.

<span class="mw-page-title-main">Subrahmanyan Chandrasekhar</span>

Subrahmanyan Chandrasekhar, Hint asıllı Amerikalı astrofizikçi. A. Fowler ile birlikte 1983'te kara deliklerin yüksek kütleli yıldızların evrimlerinin son aşamalarından biri olduğunu matematiksel teori haline getirdiklerinden dolayı Nobel Fizik Ödülünü kazanmıştır. 1930 Nobel Fizik Ödülü sahibi Chandrasekhara Venkata Raman'ın yeğenidir. Chandrasekhar limiti olarak bilinen astrofizik kavramını ortaya atmıştır.

Türkiye'de din, çeşitli dinî inançlardan oluşur. Ülkedeki en yaygın dinin İslam olduğu bilinmekle beraber, bu dine mensup kişilerin oranına ilişkin yayınlanan veriler çelişkilidir. Pew Araştırma Kuruluşu'nun yayımladığı 2012 yılı raporuna göre Müslümanların nüfusa oranı %98'dir. Sabancı Üniversitesi'nin katkılarıyla yapılan bir ankete göre de bu oran %98,3'e ulaşmaktadır. Ipsos'un 2016 tarihli anketine göre Türkiye'deki Müslümanlar nüfusun %82'sini oluşturmaktadır. Optimar'ın 2019'da yayınladığı ankete göre ise Müslümanların nüfusa oranı %89,5'tir. 2021 KONDA anketine göre insanların %92'si Müslüman olarak tanımlandı.

Apateizm ya da tanrıumursamazlık, tanrının veya tanrıların varlığı veya yokluğu konusunda ilgisiz, kayıtsız kalma durumudur. Bir apateist, tanrının veya tanrıların var olduğu veya olmadığı yönündeki iddiaları kabul etmek veya reddetmekle ilgilenmez. Bir inanç, iddia veya bir inanç sisteminden ziyade bir tutum olarak nitelendirilir.

<span class="mw-page-title-main">Mars Orbiter Mission</span>

Mars Orbiter Mission (MOM) veya Mangalyaan, Mars'ın yörüngesinde araştırma yapmak için tasarlanmış bir uzay sondasıdır. Araç Hindistan Uzay Araştırma Örgütü tarafından 5 Kasım 2013 tarihinde fırlatılmış olup 24 Eylül 2014 tarihinde Mars yörüngesine girmiştir. Araç Hindistan'ın ilk gezegenler arası misyonu olup ISRO, Sovyet uzay programı, NASA ve Avrupa Uzay Ajansı'ndan sonra Mars'a ulaşan dördüncü uzay ajansı haline geldi. Aynı zamanda Hindistan Mars yörüngesine ulaşan ilk Asya ülkesi ve ilk girişiminde bunu gerçekleştiren ilk ülke oldu.

Yeni Ateizm, bazı yirmi birinci yüzyıl ateistleri tarafından ileri sürülen bir akımdır. Bu modern ateizm ve laiklik akımı, din eleştirmenleri olarak da bilinen, batıl inanç, din ve usdışılıkçılık gibi görüşlerin anlayışla karşılanmaması gerektiğini; tam tersine, özellikle de bunların etkilerinin devlet, eğitim ve politikada hissedildiği her dönemde bunlarla mücadele edilmesi, bunların eleştirilmesi ve yalanlarının açığa çıkarılması gerektiğini düşünen bir grup yazar ve düşünür tarafından savunulmaktadır. "Yeni Ateizm" terimi, Gary Wolf tarafından 2006 yılında Wired dergisinde yayımlanan bir makalede ilk defa kullanılmıştır.

Ateizme genel bir bakış ve güncel bir rehber olarak aşağıdaki ana hatlar verilmiştir:

<span class="mw-page-title-main">Hindistan-Özbekistan ilişkileri</span>

Hindistan-Özbekistan ilişkileri, Hindistan Cumhuriyeti ve Özbekistan Cumhuriyeti arasındaki uluslararası ilişkilerdir. Hindistan'ın Taşkent'te; Özbekistan'ın Yeni Delhi'de elçiliği vardır.

Eve teasing, cinsel taciz veya cinsel saldırı için kullanılan bir örtmecedir. Hindistan, Pakistan, Bangladeş ve Nepal başta olmak üzere Güney Asya'da kullanılır. "Havva" (Eve) adı, Kitâb-ı Mukaddes'in Adem ve Havva ile ilgili yaratılış öyküsüne gönderme yapar. Gençlikte suçla ilgili bir sorun olarak kabul edilen, ciddiyeti cinsel açıdan müstehcen sözlerden, halka açık yerlerde fırçalamaktan ve tacizden el yordamına kadar değişen bir cinsel saldırganlık biçimidir. Hindistan Ulusal Kadın Komisyonu, ifadenin daha uygun bir terimle değiştirilmesini önerdi. Onlara göre terimin Hint İngilizcesindeki anlam kökenleri göz önüne alındığında, Havva'nın baştan çıkarıcı doğasına atıfta bulunur ve sorumluluğu kadına bir alay olarak yükler. Kızlarla alay etmek, onlara yorum yapmak, onları taciz etmek ve kasıtlı olarak rahatsız etmek; "eve teasing" olarak adlandırılır.

<span class="mw-page-title-main">Sihler</span> tek tanrılı bir din olan Sihizm ile ilişkili insanlar

Sihler, Guru Nanak'ın vahyine dayanan, 15. yüzyılda Hint yarımadasının Pencap bölgesinde ortaya çıkan tek tanrılı bir din olan Sihizm ile ilişkili kişilerdir. Sih teriminin kökeni 'mürit' veya 'öğrenci' anlamına gelen śiṣya kelimesinden gelir. Sih Rehat Maryada'nın 1. maddesine göre bir Sih:

Bir Ölümsüz Varlık'a; Guru Nanak'tan Guru Granth Sahib'e kadar on bir guruya; 6 guru, 15 bhagat, 11 bhatt, 4 Gursikh'in öğretileriyle onuncu gurunun miras bıraktığı vaftizlere inan herhangi bir kişidir.

2015 Hint domuz gribi salgını, 2015'in başlarında Hindistan'da H1N1 virüsünün bir salgınını ifade eder. Gujarat ve Rajasthan eyaletleri en kötü etkilenenler oldu.

Din karşıtlığı (Antireligion), her türlü dine karşı çıkmaktır. Örgütlenmiş dine, dinî ayinlere ve dinî kurumlara karşı çıkmayı içerir. Din karşıtlığı terimi, örgütlenmiş olsun ya da olmasın belirli doğaüstü ibadet veya uygulama biçimlerinin karşıtlığı olarak da kullanılmıştır.

<span class="mw-page-title-main">Hema Malini</span>

Hema Malini, Hint aktris, yönetmen, yapımcı ve politikacıdır. Hintçe filmlerdeki çalışmaları ile tanınır. Malini ilk oyunculuk deneyimini 1963 yılında bir Tamil filmi olan Idhu Sathiyam ile yaptı. Malini ilk olarak Sapno Ka Saudagar adlı filmde (1968) başrol olarak oynadı ve daha sonra 1980'de evlendiği Dharmendra ile çok sayıda Hintçe filmde rol aldı. Malini başlangıçta "Dream Girl" olarak tanıtıldı ve 1977'de aynı adlı bir filmde rol aldı. Hem komik hem de dramatik rollerde oynadığı bilinen, Hint sinemasının en başarılı başrol oyuncuları arasındaydı.

<span class="mw-page-title-main">Lahor Subahı</span>

Lahor Subahı, günümüzde Pakistan ve Hindistan arasında bölünmüş olan orta Pencap bölgesini kapsayan Babür İmparatorluğu'nun bir vilayetiydi. Ekber Şah tarafından 1580 yılında gerçekleştirilen idari reformlar kapsamında Babür İmparatorluğu'nun orijinal 12 Subah'ından biri olarak kurulmuştur. Eyalet, son genel valisi Adina Beg'in 1758'de ölümünden sonra büyük bir kısmı Dürrânîler'e dahil olarak varlığını yitirmiştir.

Negatif ateizm veya zayıf ateizm, bir kişinin tanrıların var olduğuna inanmadığı ancak kesin olarak var olmadıklarını açıkça iddia etmediği bir bir ateizm türüdür. Pozitif ateizm veya güçlü ateizm ise hiçbir tanrının var olmadığını ileri süren ateizm türüdür.

Smritirekha Biswas ya da Smriti Biswas,, Hint unutulmaz aktris.