İçeriğe atla

Neda Ukraden

Neda Ukraden
Неда Украден
2012'de Neda
Doğum16 Eylül 1950 (74 yaşında)
Glavina, Imotski, Hırvatistan SC, Yugoslavya SFC
MilliyetSırp
EğitimSaraybosna Üniversitesi
MeslekPop şarkıcısı
Etkin yıllar1967-günümüz
EvlilikMilan Bilbija
Çocuk(lar)1
Resmî sitenedaukraden.com

Neda Ukraden (SırpçaНеда Украден, d. 16 Ağustos 1950), Hırvatistan doğumlu bir Sırp pop şarkıcısıdır. Bosna-Hersek'te büyümüş ve şu anda Sırbistan'ın Belgrad kentinde yaşamaktadır. Profesyonel kariyeri 1967'ye kadar uzanmaktadır.

Kişisel hayatı

Ukraden, bir Hırvatistan kasabası olan Imotski yakınlarındaki Glavina köyünde doğdu. Babasının adı Dušan ve annesinin adı Anđelija idir.[1][2][3]

2 yaşına kadar büyükanne ve büyükbabasıyla Bosna-Hersek'deki Imotski kentinde yaşadı. İlkokuldayken ailesi, Bosna Savaşı'nın başladığı 1992'de Saraybosna'da yaşıyordu.

Savaş başladığında Neda, Sırbistan'ın Belgrad şehrine taşındı.[4] 1992-1996 yılları arasında Viyana, Avusturya'da kiralık bir dairede yaşadı.[5]

Babasının isteklerine saygı duyan Neda, Saraybosna Üniversitesi'nde okudu ve burada Hukuk, Filoloji ve İngilizce diplomalarını başarıyla tamamladı. 1967'de sadece 17 yaşındayken şarkı söylemeye başladı.

Ukraden, yönetmen Milan Bilbija ile evlendi ve Jelena adında bir kızları vardır.[6] Bilbija, 30 Ocak 2013 tarihinde Karadağ'da öldü.[7] Ukraden onun cenaze törenine katılmadı.[8]

Kaynakça

  1. ^ "Arşivlenmiş kopya". 7 Nisan 2019 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 30 Mayıs 2020. 
  2. ^ "Arşivlenmiş kopya". 18 Nisan 2019 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 30 Mayıs 2020. 
  3. ^ "Neda Ukraden – Biografija". Svaštara. 2 Şubat 2010 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 3 Ocak 2015. 
  4. ^ "Neda Ukraden biografija". 31 Aralık 2014 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 31 Aralık 2014. 
  5. ^ "Pitajte Tonija da li sam mu se sviđala više nego što je normalno". Svet. 31 Ağustos 2009. 4 Ocak 2015 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 3 Ocak 2015. 
  6. ^ "Zbog unučica nisam mogla da odem bivšem mužu na sahranu". Svet. 1 Şubat 2013. 4 Ocak 2015 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 3 Ocak 2015. 
  7. ^ "TUGUJE ZA MILANOM BILBIJOM: Nisam mogla mužu da odem na sahranu". Kurir. 1 Şubat 2013. 3 Ocak 2015 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 3 Ocak 2015. 
  8. ^ "NEDA UKRADEN NIJE OTIŠLA NA SAHRANU bivšem mužu i ocu svoje kćerke Jelene". Doznajemo. 1 Şubat 2013. 3 Ocak 2015 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 3 Ocak 2015. 

Dış bağlantılar

İlgili Araştırma Makaleleri

<span class="mw-page-title-main">Saraybosna</span> Bosna-Hersekin başkenti

Saraybosna, Bosna-Hersek’in başkenti ve 2007 yılı sayımlarına göre 619.030 kişilik nüfusuyla en büyük kentidir. Saraybosna, ayrıca Bosna-Hersek Federasyonu'nun ve fiilî başkenti Banyaluka olan Sırp Cumhuriyeti'nin de hukukî başkentidir. Saraybosna Kantonu'nun da merkezidir. Saraybosna, Bosna bölgesinin Dinar Alpleri'yle çevrili Saraybosna Vadisi içerisinde Miljacka Nehri'nin çevresinde kurulmuştur. Şehir, barındırdığı dinî çeşitliliğiyle bilinir. Müslümanlık, Katoliklik, Ortodoksluk ve Musevîlik, burada yüzyıllar boyunca barış içinde bir arada var olagelmişlerdir. İşte bu yüzden Saraybosna, Avrupa'nın Kudüs'ü olarak kabul edilir. Saraybosna Balkanlar'daki kültürel şehirlerin en önemlilerinden biri olarak kabul görür.

<span class="mw-page-title-main">Bosna-Hersek</span> Balkanlarda bir ülke

Bosna-Hersek, kısa haliyle B&H, resmî adıyla Bosna ve Hersek, Balkanlar'da 51.197 km² yüz ölçümlü bir ülke. Kuzey, batı ve güneyden Hırvatistan; doğudan Sırbistan ve güneydoğusunda Karadağ ile çevrili olup Adriyatik Denizi'ne Neum şehrinin olduğu yerde yalnızca 20 km'lik limansız bir kıyısı bulunmaktadır. Ülkenin coğrafyası merkez ve güneyde dağlık, kuzeybatıda tepelik, kuzeydoğuda düzlük bir karakter sergiler. Başkent ve en büyük şehir olan Saraybosna, birçok yüksek dağla çevrelenmiştir. Ülkenin çoğunluğunu kaplayan Bosna bölgesinde karasal iklim görülür, bu bölgede yazları sıcak, kışları kar yağışlı ve soğuktur. Ülkenin güney kıyılarındaki daha küçük Hersek bölgesinde ise tipik Akdeniz iklimi görülür. Bosna-Hersek doğal kaynaklar açısından da zengin bir görünüm arz eder.

<span class="mw-page-title-main">Bosna Savaşı</span> Bosna Hersekte 3 yıl sürmüş askeri bir çatışma

Bosna Savaşı, 1992 ile 1995 yılları arasında Bosna-Hersek'te meydana gelen uluslararası bir silahlı çatışmaydı. Savaşın, genellikle daha önceki bir dizi şiddet olayını takiben 6 Nisan 1992'de başladığı kabul edilir. Savaş, 14 Aralık 1995'te Dayton Anlaşması'nın imzalanmasıyla sona erdi. Ana savaşan taraflar, sırasıyla Hırvatistan ve Sırbistan tarafından yönetilen ve sağlanan proto-devletler olan Bosna-Hersek Cumhuriyeti, Hersek-Bosna Hırvat Cumhuriyeti ve Sırp Cumhuriyeti güçleriydi.

<span class="mw-page-title-main">Güneydoğu Avrupa</span> Avrupadaki coğrafi bölge

Güneydoğu Avrupa, büyük bir kısmını Balkan Yarımadası'nın oluşturduğu Avrupa'da yer alan bir coğrafi bölgedir. Güneydoğu Avrupa'nın tam olarak nerede başladığı veya bittiği ya da kıtanın diğer bölgeleriyle nasıl ilişkili olduğu konusunda birbiriyle örtüşen ve çelişen tanımlar bulunmaktadır. Bölgedeki egemen devlet ve bölgeler alfabetik sıraya göre şunlardır: Arnavutluk, Bosna Hersek, Bulgaristan, Doğu Trakya, Hırvatistan, Karadağ, Kosova, Kuzey Makedonya, Romanya, Sırbistan ve Yunanistan. Bazen Moldova ve Slovenya da dahil edilebilmektedir. Bölgenin en büyük şehri Güneydoğu Avrupa ile Batı Asya arasındaki boğazda yer alan İstanbul, ardından Bükreş, Sofya, Belgrad ve Atina'dır.

<span class="mw-page-title-main">Deen</span>

Fuad Backović ya da sahne adıyla Deen, Boşnak şarkıcı. İlk başlarda Seven Up grubu ile tanınmıştır. 2002 yılında ilk solo albümü olan Ja sam vjetar zaljubljeni 'yi çıkarmıştır. İstanbul'da gerçekleştirilen 2004 Eurovision Şarkı Yarışması'nda Bosna-Hersek adına yarışmasından sonra solo olarak da meşhur olmuştur.

İspanyol Engizisyonuyla başlayıp Holokost'la neredeyse yok olmaya yüz tutan, II.Dünya Savaşı ve Yugoslav savaşlarını atlatan Bosna-Hersek'teki Yahudilerin zengin bir tarihi vardır.

<span class="mw-page-title-main">Bosna-Hersek'teki diplomatik temsilcilikler listesi</span> Vikimedya liste maddesi

Bu sayfada Bosna-Hersek'te diğer ülkelerin bulundurduğu dış temsilcilikler listelenmiştir. Başkent Saraybosna, 42 büyükelçilik residansına ev sahipliği yapmaktadır. Ayrıca, 44 ülke diğer ülkelerin başkentlerinde bulunan akredite büyükelçilikler vasıtasıyla Bosna-Hersek devleti ile ilişkilerini sürdürmektedir.

<span class="mw-page-title-main">UDİK</span> Sivil toplum örgütü

UDİK veya Toplumsal Araştırma ve İletişim Derneği, 2013 yılında Saraybosna'da kurulmuş Bosnalı bir sivil toplum kuruluşudur. 2013'te Edvin Kanka Ćudić tarafından, soykırım, savaş suçları ve insan hakları ihlalleri ile ilgili gerçekleri, belgeleri ve verileri toplamaya yönelik olarak Bosna-Hersek'te kuruldu.

<span class="mw-page-title-main">Bosna Hersek İslam Birliği</span>

Bosna Hersek İslam Birliği Bosna-Hersek'teki Müslümanların dini bir kuruluşudur. Ayrıca Balkanlar'daki, özellikle Sırbistan, Hırvatistan, Slovenya, Karadağ, Macaristan ve Boşnak diasporasındaki Müslümanların en yüksek temsilci organı olarak kabul edilmektedir.

<span class="mw-page-title-main">Husein Kavazović</span> 13 Reisül-ulema

Husein Efendi Kavazović, Bosnalı din adamı ve alîm, 13. Bosna Hersek İslam Birliği Reîsü'l-uleması.

<span class="mw-page-title-main">Reîsü'l-ulema</span> Vikimedya liste maddesi

Reîsü'l-ulema, Bosna Hersek İslam Birliği başkanına verilen unvan.

<span class="mw-page-title-main">Bosna-Hersek-Türkiye ilişkileri</span> Bosna Hersek ve Türkiye Cumhuriyeti arasındaki siyasi ilişkiler

Bosna-Hersek-Türkiye ilişkileri, Bosna-Hersek ile Türkiye arasındaki karşılıklı ilişkileri ifade eder. Bosna-Hersek bir güneydoğu Avrupa ülkesi iken, Türkiye İstanbul çevresindeki Balkan yarımadasında küçük bir Avrupa kesimi olan bir Küçük Asya ülkesidir. İki ülke arasındaki diplomatik ilişkiler 29 Ağustos 1992'de başladı. Bosna-Hersek'in Ankara ve İzmir'de iki elçilik misyonu ve İstanbul'da bir konsolosluk misyonu varken, Türkiye'nin Saraybosna’da bir elçilik ve Mostar’da bir konsolosluk misyonu var.

<span class="mw-page-title-main">Bosna-Hersek'te ulaşım</span>

Bosna-Hersek, kara yolu, demiryolu ve hava taşımacılığı için gerekli alt yapıya sahiptir. Birçok ülkeye otobüs bağlantıları ile beş uluslararası kara yolu ve 20 devlet kara yolu vardır. Demiryolları toplam 1.000 km'den biraz fazla bir mesafeyle Hırvatistan ve Sırbistan'a bağlantı sağlamaktadır. Yedisi asfalt pistli 25 havalimanı mevcuttur. Sava Nehri gezilebilir, ancak kullanımı sınırlıdır.

<span class="mw-page-title-main">Saraybosna Kuşatması</span>

Saraybosna Kuşatması, Bosna Hersek'in başkenti Saraybosna'nın önce Yugoslav Halk Ordusu sonra Sırp Cumhuriyeti Ordusu tarafından 5 Nisan 1992'den 29 Şubat 1996'ya kadar 1.425 gün boyunca kuşatma altında tutulması olayıdır. Modern savaş tarihinin en uzun kuşatmasıdır. Kuşatma, Stalingrad Muharebesi'nden üç kat, Leningrad Kuşatması'ndan ise bir buçuk yıl fazla sürmüştür.

<span class="mw-page-title-main">Bosna-Hersek şehirlerinin kardeş şehirleri</span> Vikimedya liste maddesi

Bu madde, Bosna-Hersek'in şehirlerin kardeş şehirlerinin bir listesidir.

Nesim Tahirović, Bosnalı ressam ve sanatçı.

<span class="mw-page-title-main">Jovan Divjak</span> Boşnak general

Jovan Divjak (Sırpça ;Јован Дивјак, Bosna Savaşı sırasında 1994 yılına kadar Bosna ordusunun ana kurmay Komutan Yardımcısı olarak görev yapan bir Bosnalı ordu generaliydi.

<span class="mw-page-title-main">Bosna-Hersek-Sırbistan ilişkileri</span>

Bosna-Hersek-Sırbistan ilişkileri, Bosna-Hersek ile Sırbistan arasındaki dış ilişkilerdir. Günümüz ülkelerinin her ikisi de Yugoslavya'nın kurucu ülkeleriydi. Her iki ülkedeki nüfusun çoğunluğu standart Sırp-Hırvatça'nın çeşitlerinden birini konuşuyor ve Sırbistan, Bosna-Hersek'teki en büyük yatırımcılardan biridir.

<span class="mw-page-title-main">Doğu Saraybosna Üniversitesi</span>

Doğu Saraybosna Üniversitesi, Bosna-Hersek'e bağlı Sırp Cumhuriyeti Doğu Saraybosna şehrinin Lukavica yerleşiminde bulunan bir devlet üniversitesidir.

<span class="mw-page-title-main">Güneydoğu Avrupa İşbirliği Süreci</span> Siyasi Süreç

Güneydoğu Avrupa İşbirliği Süreci (GDAÜ) 1996 yılında Bulgaristan'ın girişimiyle başlatıldı. Bulgaristan başkanlığında Sofya'da düzenlenen toplantıda, Güneydoğu Avrupa (GDA) ülkeleri bir güven ortamı, iyi komşuluk ilişkileri ve istikrar yaratmak amacıyla bölgesel işbirliğinin temellerini attılar.