İçeriğe atla

Necmi Yüzbaşıoğlu

Necmi Yüzbaşıoğlu, (d. 1956, Kastamonu), Türk hukukçu, akademisyen

Kastamonu Göl Öğretmen Okulu ve ardından Ankara Yüksek Öğretmen Okulu'nu bitirip sonradan girdiği İstanbul Üniversitesi Hukuk Fakültesi'nden 1977'de mezun oldu. Aynı Fakültede 1986'da hukuk doktoru, 1987'de yardımcı doçent, 1991'de doçent ve 1996'da da profesör oldu. İÜ Hukuk Fakültesinde uzun süre Dekan Yardımcılığı ve Fakülte Yönetim Kurulu üyeliği yaptı. 2001 yılında İstanbul Üniversitesi'nden ayrılarak girdiği Galatasaray Üniversitesi'nde, Anayasa Hukuku Anabilim Dalı'nda profesör olarak görev yaptı. 2008-2012 yıllarında Galatasaray Üniversitesi Hukuk Fakültesi Dekan Vekilliği yürütmüş ve 5 Ocak 2012 tarihinde YÖK tarafından Hukuk Fakültesi dekanlığına atanmıştır.

17 Aralık 2003'te, Üniversitelerarası Kurul kontenjanından Yükseköğretim Kurulu üyeliğine seçimi cumhurbaşkanı Ahmet Necdet Sezer tarafından onanmış, 2007 yılında görev süresinin dolmasının ardından ÜAK Yüzbaşıoğlu'nu yeniden YÖK üyeliğine seçmiş ve cumhurbaşkanı Abdullah Gül 4 Şubat 2008'de kendisini YÖK üyeliğine tekrar atamıştır ve Şubat 2012'de görev süresi dolmuştur.

Necmi Yüzbaşıoğlu halen İstanbul Kültür Üniversitesi ve Orta Doğu Teknik Üniversitesi Kuzey Kıbrıs Kampusu'nda öğretim üyesi olarak görev yapmaktadır.

Eserleri

  • 1982 Anayasasına Göre Türk Anayasa Hukuku, Beta Akademik, 2020, 594 s. (Bülent Tanör ile ortak yazar)
  • Anayasa Hukukuna Giriş, Beta Yayıncılık, 2017, 334 s.
  • Anayasa Hukuku El Kitabı, Beta Yayıncılık, 2007, 259 s.

İlgili Araştırma Makaleleri

<span class="mw-page-title-main">Erdoğan Teziç</span> Türk hukukçu ve akademisyen

Erdoğan Teziç, Türk hukukçu ve akademisyendi. Yükseköğretim Kurulu başkanlığı, Galatasaray Üniversitesi rektörlüğü ve Galatasaray Lisesi müdürlüğü görevlerinde bulundu.

İzzet Özgenç, Türk ceza hukukçusu. Gazi Üniversitesi Hukuk Fakültesi'nde ceza hukuku dersi vermektedir.

Selçuk Öztek Türk akademisyen.

Bedii Süheyl Batum, Türk hukuk profesörü ve siyasetçi. Cumhuriyet Halk Partisi'nden TBMM 24. Dönem Eskişehir milletvekili'dir.

<span class="mw-page-title-main">Bülent Tanör</span> Türk anayasa hukukçusu, siyaset bilimci ve yazar

Bülent Savaş Tanör, Türk anayasa hukukçusu, siyaset bilimci ve yazar.

Rıza Ayhan, Türk akademisyen ve eski Gazi Üniversitesi rektörü.

<span class="mw-page-title-main">Yunus Söylet</span>

Yunus Söylet, Türk akademisyen, tıp profesörü, eski İstanbul Üniversitesi rektörü ve eski YÖK üyesi. Sıcak Yuva Vakfı'nın eski yönetim kurulu başkanı. Prof. Dr. Yunus Söylet, Rumeli Yönetici ve İş Adamları Derneği'nin (RUYİAD) üyesidir.

<span class="mw-page-title-main">Ayşe Işıl Karakaş</span>

Ayşe Işıl Karakaş veya Ayşe Işıl Ergüvenç, eski Avrupa İnsan Hakları Mahkemesi yargıcı ve akademisyendi. Karakaş'ın akademik çalışmaları insan hakları, bireysel özgürlükler ve Avrupa hukuku üzerine yoğunlaşmaktaydı.

<span class="mw-page-title-main">Duygun Yarsuvat</span> Türk akademisyen, hukukçu ve spor yöneticisi

Duygun Yarsuvat Türk akademisyen, hukukçu ve spor yöneticisi. 35. Galatasaray SK başkanı, 3. Galatasaray Üniversitesi rektörü ve Galatasaray Divan Kurulu eski başkanıdır.

Yıldızhan Yayla, Türk akademisyen.

İsa Eşme, Türk profesör.

Ergin Nami Nomer, 2004-2008 yılları arasında YÖK üyeliği yapmış olan Türk akademisyen. İstanbul Üniversitesi Milletlerarası Hukuk ve Milletlerarası Özel Hukuk Bülteni, 2002 yılında kendisi için özel sayı yayımlamıştır.

Turgut Akıntürk,, Türk hukukçu.

Tayfun Akgüner Türk akademisyen, TRT eski Genel Müdürü.

Gökhan Çetinsaya 6 Kasım 2014 tarihinden itibaren Başbakan Başmüşavirliği görevini yürüten, eski Yükseköğretim Kurulu Başkanı, Türk siyaset bilimci ve akademisyen.

Kaya Özkın, 1948 yılında doğmuştur. Ankara Üniversitesi Fen Fakültesi Matematik bölümü 1972 yılında mezundur. Ardından aynı üniversitede ve aynı bölümde yüksek lisans ve doktora yaptı. 1982 yılında Ankara Üniversitesi Yardımcı Doçent, 1985'te Doçent ve 1991 yılında da Profesör oldu.

Ali Ülkü Azrak Türk hukukçu, akademisyen.

Mehmet Bulut, Türk akademisyen.

Mehmet Emin Yılmaz, 1952 yılında Siverek'te doğdu. 1971-1977 yılları arasında Dicle Üniversitesi Tıp Fakültesinde tıp doktoru eğitimimi tamamlayarak Sağlık Bakanlığına bağlı kuruluşlarda görev aldı. 1984-1988 yılları arasında Dicle Üniversitesi Tıp fakültesinde İç Hastalıkları ihtisasını tamamlayarak 1988 yılında İç Hastalıkları Uzmanı oldu. 1990 yılında Dicle Üniversitesi Tıp Fakültesi Nefroloji Bilim Dalında Yardımcı Doçent Doktor unvanıyla göreve başladı. 1995 yılında Doçent, 2005 yılında ise Profesör olarak atandı.

Yusuf Şevki Hakyemez Türk akademisyen ve hukukçu. Anayasa Mahkemesi üyesi.