Necef Muharebesi
Necef Muharebesi ile şu maddeler kastedilmiş olabilir:
- Necef Muharebesi (2003)
- Necef Muharebesi (2004)
- Necef Muharebesi (2007)
Necef Muharebesi ile şu maddeler kastedilmiş olabilir:
17. yüzyıl, milâdî takvime göre 1 Ocak 1601 ile 31 Aralık 1700 günleri arasındaki zaman dilimi olarak kabul edilir.
Dinçer Sümer, Türk tiyatro yazarı, yönetmeni, oyuncusu ve seslendirme sanatçısı.
Kum Eyaleti, İran'ın 31 eyaletinden birisidir.
Necef, Irak'ın başkenti Bağdat'ın 160 km güneyinde bulunan şehir. Çoğunluğunu Şiilerin oluşturduğu şehrin nüfusu 2019 itibarıyla 847.000'dir. Aynı zamanda dördüncü İslam halifesi olan İmam Ali'nin mezarının bulunduğu yer olduğuna inanılan şehirdir.
Bedeviler, geçmişte göçebe olan ve Büyük Sahra'nın Atlas Okyanusu kıyısından Batı Çölü, Sina Yarımadası ve Necef Çölü üzerinden Arap Çölü'ne kadar uzanan bölgede yaşayan Arap kabileleridir. Arap olmayan bazı kabilelerin, örneğin Kızıldeniz'in Afrika kıyısındaki Bejalar gibi, Bedevi olarak anıldıkları olmuştur.
Kûfe, Irak'ın Necef ilinde (muhafaza) bir şehir.
1623-1639 Osmanlı-Safevî Savaşı, Osmanlı İmparatorluğu ile Safevî Devleti arasında, Irak meselesi için çıkan savaş.
Şah ya da Şehinşah, Fars, Afgan ve diğer İrani halkların hükümdarlarının kullandığı bir unvan. Kral anlamına gelmektedir. Zamanla İslam aleminde hükümdar anlamında yaygın olarak kullanılagelmiştir.
Virânî'nin doğum ve ölüm tarihleri net olarak bilinmemekle birlikte, Abdülbaki Gölpınarlı'nın "Alevî - Bektaşî Nefesleri" adlı eserinde, Virânî'nin Şah Abbas ile görüştüğüne dair kayıtlar bulunmaktadır. Bu kayıtlardan hareketle, Virânî'nin XVI. yüzyılın ikinci yarısı ile XVII. yüzyılın ilk çeyreğinde yaşamış olabileceği öne sürülmektedir. Virânî'nin doğum yeri Eğriboz adası olarak belirtilmiş ve hayatının çeşitli dönemlerinde Necef'te kaldığı, Hz. Ali Türbesi'nde türbedarlık yaptığı, Anadolu ve Balkanlar'a seyahat ettiği rivayet edilmiştir. Gölpınarlı, Virânî'nin ölmediğine dair bir inancın olduğunu ve Necef Bektaşî Dergâhı'nda onun için özel bir mekân olduğunu belirtmektedir. Virânî'nin aslen Nusayrî olduğu ancak daha sonra Bektaşîliğe, Alîilâhîliğe ve Hurûfîliğe yöneldiği söylenmektedir. Balım Sultan'ın halifelerinden birine methiye yazması, Balım Sultan'a intisap ettiğini doğrulamaktadır. Virânî, Alevî-Bektaşî geleneğinde önemli bir yere sahiptir ve Yedi Ulu Ozan arasında sayılmaktadır. Şairin yaklaşık 300 şiiri aruz vezniyle yazılmıştır ve bu da belli bir eğitim aldığını göstermektedir. Dinî-tasavvufî bilgiye sahip olduğu anlaşılan Virânî'nin şiirleri, genellikle Hz. Ali, on iki imam ve Alevî-Bektaşî uluları hakkındadır. Şiirlerinin çoğu kasidedir ve inancını yaymak amacıyla yazılmıştır. Virânî'nin divanı dışında, "İlm-i Câvidân" adlı başka bir eseri daha vardır. Bu eserde, Fâtiha sûresinin tefsiri, Ehl-i beyt, tasavvufî kavramlar ve Bektaşîliğin âdâb ve erkânı gibi konular işlenmiştir. Dinî tahsilde sadece bilgi vermenin değil, aynı zamanda ikna edici ve dini sevdirici olmanın da önemli olduğunu vurgulamıştır.
Necef Çölü, (Arapça: النقب ve İbranice: הנגב Güney İsrail’de Mısır, Ürdün, İsrail arasında yer alan çöl. Necef ismi İbranicede kuru anlamına gelmektedir ve Tevrat'ta da güney anlamına gelecek şekilde kullanılmıştır. Günümüzde İsrail sınırları içindedir. Kuzeyinde Lut Gölü, güneyinde Akabe Körfezi bulunur.
Nabatîler Josephus zamanında Fırat ırmağından Kızıldeniz'e kadar uzanan ve Suriye ile Arabistan arasındaki sınır bölgesindeki vahalardaki yerleşimleri kapsayan ve "Nebate" ismi verilen alanda yaşayan kadim semitik, güney Ürdünlü, Kenanlı ve kuzey Arabistanlı, yazılarını alıp dillerinden ve dinlerinden etkilenen Arapların en yakın akrabalarıdır.
Beerşeba veya Birüssebi, Güney İsrail ve Necef Çölü'nün en büyük şehridir. İsrail'in en büyük yedinci şehri olan Birüssebi (Beerşeba), Necef bölgesinin başkenti olarak da tanınır. Ülkenin güney bölümünde bulunur ve Ben-Gurion Üniversitesi ve Soroka Tıp Merkezi de bu şehirdedir.
Şeki Hanlığı ya da Nuha Hanlığı adları da verilen Azerbaycan hanlıklarından biri 1747 tarihinde kurulmuş ve 1819'de kadar yaşamıştır.
Necef ili, Irak Cumhuriyeti'nde bir il. 28,824 kilomerekarelik yüzölçümü vardır. 2003 yılı verilerine göre toplam nüfus 930,000 kişidir. 1976 yılından önce Divaniye İli'nin bir parçası iken, dah sonradan ayrıca bir il olmuştur. Başkenti Necef'tir. Diğer önemli kenti Kufa'dır. Her ikisi de Şii Müslümanlar için kutsal şehirlerdir ve nüfusun çoğunluğunu Şiiler oluşturur.
Estahban, İran'ın Fars Eyaleti'nde şehir.
Necef Muharebesi, 2003 yılında gerçekleşen Irak’ın işgaliyle Saddam Hüseyin rejiminin devrilmesinin ardından 2004 yılı Ağustos ayında ABD Silahlı Kuvvetleri ve Iraklı destekçileri ile Irak Direnişi içinde yer alan Mukteda El Sadr’a bağlı Mehdi Ordusu arasında Necef kentinde yaşanan çarpışmalardır.
Necef Havalimanı. Irak'ın Necef şehrinde yer alan havalimanı, şehrin doğusunda yer almakta olup önceden 3,000 m'lik (9,800 ft) uzunluğunda ve 70 m'lik (280 ft) genişliğinde asfalt bir pist ile askeri üs olarak kullanılmakta idi. 20 Temmuz 2008'de Necef Yönetimi tarafından Irak Başbakanı Nuri el Maliki'nin katıldığı bir törenle açıldı. Terminal, dört giden yolcu, iki gelen yolcu kapısı olarak hizmet vermek üzere genişletildi.
Tütsü Yolu – Necef Çölü'ndeki Çöl Şehirleri, İsrail'in güneyindeki Necef Çölü'nde, Arabistan'ı Akdeniz'e bağlayan Helenistik-Roma döneminde Tütsü Yolunun bitiş noktasına yakın bir konumda yer alan Dünya Mirası alanıdır. Ticaret, tarımsal gelişimin yanı sıra, antik kentlerin, kalelerin ve kervansarayların gelişmesine yol açmıştır.
Necef Muharebesi, Irak işgali sürerken Koalisyon Kuvvetleri ile Irak Kuvvetleri arasında yapılan muharebelerden birisidir. Çatışmalar öncelikli olarak Necef'in Amerikan 3. Piyade Tümeni tarafından kuşatılması sırasında başlamış, daha sonra 101. Hava İndirme Tümeni'nin şehri tamamen temizlemek için şehre girmesiyle doruk noktasına ulaşmıştır.