İçeriğe atla

Necef Deryabenderi

Necef Deryabenderi
DoğumNecef Deryabenderi Farsçaنجف دریابندری
Abadan, İran
Ölüm04 Mayıs 2020 (90 yaşında)
Tahran, İran
MeslekYazar
Çevirmen
EvlilikJanet Lazarian
Fehime Rastkar
Çocuk(lar)Nuşin, Araş, Sohrab
Akraba(lar)Halef Deryabenderi

Necef Deryabenderi (Farsçaنجف دریابندری; 23 Ağustos 1929 – 4 Mayıs 2020), İranlı yazar ve çevirmen.

Yaşamı ve kariyeri

Deryabenderi 23 Ağustos 1929'da Abadan, İran'da doğdu. Dünya çapında tanınan yazarlar; Ernest Hemingway, William Faulkner, Bertrand Russell, Samuel Beckett ve Mark Twain'nin eserlerini Farsça diline çevirdi.[1][2]

İlk profesyonel çalışması 17 yaşında Amerikalı yazar William Faulkner'in kaleme aldığı A Rose for Emily adlı kitabın çevirisidir.[3] Aynı zamanda iyi bir yazar olarak İran mutfağı üzerine iki ciltlik mutfak kitabı From Garlic to Onion (Sarımsaktan Soğana) kitabını yazdı.

Ölümü

Deryabenderi 4 Mayıs 2020'de Tahran, İran'da 90 yaşında hayatını kaybetti.[4]

Kaynakça

  1. ^ "Arşivlenmiş kopya" (زندگینامه: نجف دریابندری (1309-. Hamshahri (Farsça). 22 Ocak 2012. 5 Eylül 2012 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 12 Kasım 2012. 
  2. ^ "Arşivlenmiş kopya" گفتگو با نجف دریابندری در عمارت تاریخیِ بوشهر: هنوز ادامه می‌دهم. Persian Gulf News Agency (Farsça). 22 Ocak 1391. 10 Ekim 2014 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 12 Kasım 2012. 
  3. ^ ترجمه آفرینش است – گفت‌وگوی سیروس علی‌نژاد با نجف دریابندری 4 Mart 2016 tarihinde Wayback Machine sitesinde arşivlendi.(Farsça)
  4. ^ نجف دریابندری درگذشت 4 Mayıs 2020 tarihinde Wayback Machine sitesinde arşivlendi. (Farsça)

İlgili Araştırma Makaleleri

<span class="mw-page-title-main">İran</span> Batı Asyada bir ülke

İran (Farsça:

Mehmet Murat Kadri Belge, Türk akademisyen, yazar, çevirmen, edebiyat eleştirmeni ve insan hakları savunucusu.

<span class="mw-page-title-main">Farsça</span> Bir batı İran dili

Farsça ya da Persçe, Hint-Avrupa dillerinin İran dilleri koluna ait bir batı İran dilidir. Başta İran olmak üzere, kuzeyde Rusya ve Azerbaycan, doğuda Afganistan ve Tacikistan, Orta Asya'da Özbekistan ve Basra Körfezi üzerinde Kuveyt ve Irak gibi ülkelerde 100 milyonun üzerinde kişi tarafından konuşulmaktadır. Antik Pers halkının konuştuğu dilden türemiştir.

<span class="mw-page-title-main">Ruhullah Humeyni</span> İran İslam Cumhuriyetinin ilk dinî lideri

Ruhullah Humeyni, İranlı siyasetçi ve Şii din adamı. Ayetullah Humeyni olarak da anılır. İran İslam Devrimi'nin siyasi ve ruhani lideriydi. Muhammed Rıza Pehlevi rejimine son verip İslam Cumhuriyeti'ni kurdu ve devrimden sonraki tüm dinî ve siyasi yetkileri elinde tuttu.

<span class="mw-page-title-main">Kürt dilleri</span> Hint-İran dillerinin Kuzeybatı İran koluna giren dil

Kürt dilleri veya Kürtçe, Hint-Avrupa dil ailesine bağlı Hint-İran dillerinin Kuzeybatı İran koluna giren ve Türkiye'nin doğu ve güneydoğusu, Suriye'nin kuzeyi, Irak'ın kuzeyi ve kuzeydoğusu ile İran'ın batısında yaşayan Kürtler tarafından konuşulan bir dil koludur. Kürtçe Irak'ta, Irak'a bağlı Kürdistan Bölgesel Yönetimi'nde ve de facto özerk olan Kuzey ve Doğu Suriye Özerk Yönetimi'nde resmî dil statüsüne sahiptir. Kürt dillerinin yukarıda belirtilenler haricinde Ermenistan, Gürcistan, Türkmenistan, Lübnan, Afganistan, Rusya gibi ülkelerde az sayıda konuşanı bulunmaktadır.

<span class="mw-page-title-main">Hoşaf</span> kuru meyvelerle yapılan tatlı

Hoşaf, Türk mutfağında, kurutulmuş meyvelerin şekerli su ile kaynatılması ile hazırlanan bir tatlı. Adı Farsça "tatlı su" anlamındaki hoş ab (خوشآب)'dan gelmektedir.

<span class="mw-page-title-main">Sebze</span> yemek pişirmede kullanılan yenilebilir bitki veya bitkinin bir parçası

Sebze ya da göveri, bitkilerin insanlar veya diğer hayvanlar tarafından yenen kısımlarına verilen isimdir. Sebze terimi, kültürler ve mutfaklar arasında farklı anlamlara gelebilir.

İletişim Yayınları, 12 Eylül 1980 darbesi askeri yönetimi yerini sivil partilere bıraktığı süreçte oluşmuş olan bir yayınevidir. Kolektif bir ürün olarak şekillenmiş olsa da kurucusu ve mimarı Murat Belge olarak bilinir. Kuruluş sürecinin de etkileri sonucu, yayınevi muhalif isimler tarafından "demokratikleşme sorunu"na yönelik bir ilgiyle kuruldu. Bu nedenle, gazetecilik eksenli faaliyetlerle yayınevi hayatına başlamış ve bir dergi ekseninde faaliyet yürütmüştür. Daha sonra, 1984 yılında önce onbeşgünlük ardından da haftalık yayımlanan bir dergi olarak faaliyet yürütülmüştür. Yayınevi faaliyeti birçok dergi ile devam ettirildi.

Ali Topuz, Türk siyasetçi.

<span class="mw-page-title-main">Maku</span> Batı Azerbaycan Eyaleti, İranda şehir

Maku İran'ın Batı Azerbaycan Eyaleti'nde bir şehirdir. 2016 nüfus sayımına göre nüfusu 46.581'dir.

<span class="mw-page-title-main">İran Yahudileri</span>

İran Yahudileri, eskiden Pers İmparatorluğu ya da İran'da yaşamış veya hâlen İran'da yaşamakta olan Yahudiler'e denir.

Seray Şahiner, Türk yazar.

<span class="mw-page-title-main">Murtaza Mutahhari</span>

Murtaza Mutahhari, İranlı alim, din bilgini, filozof, üniversite hocası ve siyasetçidir. Ali Şeriati'yle birlikte 1979 İran İslam Devrimi'nin entelektüel zemininin hazırlayıcılarındandır.

<span class="mw-page-title-main">Kurabiye</span> Türkiye ve komşu ülkeler mutfaklarına özgü, fırınlanmış tatlı hamur ürünü

Kurabiye un, yağ, badem, fıstık, fındık, kakao gibi malzemelerle yapılan Orta Doğu ve Balkanlar'a özgü bir çeşit bisküvidir.

<span class="mw-page-title-main">İran Azerileri</span> İran Azerbaycanı Türkleri

İran Azerileri, Kuzey İran Azerileri, Güney Azerileri, Güney Azerbaycanlılar, İran Azerbaycanlıları ya da İran Türkleri;, İran'da Güney Azerbaycan denen ve Türkiye, Ermenistan ve Azerbaycan sınırına yakın bölgelerde yaşayan ve İran Türklerinin büyük çoğunluğunu oluşturan Azerilerdir. 70 milyon nüfuslu İran'ın üçte birinden fazlasını oluştururlar. İran'da Azeriler en büyük Türk grubudur ve Farsçadaki İran Türkleri adı öncelikle İran Azerileri için kullanılmaktadır. Tebriz, Erdebil, Zencan ve Urumiye bölgelerinde de yoğun olarak yaşayan Azerilerin başkent Tahran'daki nüfusları da oldukça yüksek ve Tahran pazarına büyük oranda Azeri tüccarlar hakimdir. Çok heterojen etno-linguistik grubun üyeleri olan Azeriler, çok farklı sosyoekonomik koşullar altında yaşamlarını sürdürür.

Nermin Yıldırım, Türk yazardır.

<span class="mw-page-title-main">Hodadad Azizi</span>

Hodadad Azizi, forvet pozisyonunda görev yapmış İranlı millî futbolcu ve teknik direktördür.

<span class="mw-page-title-main">İbrahim Sadıki</span>

İbrahim Sadıki, orta saha pozisyonunda görev yapmış İranlı eski millî futbolcudur.

William Henry Gerdts Jr. Amerikalı sanat tarihçisi ve Sanat Tarihi profesörü. Gerdts, Amerikan sanatı üzerine yirmi beşten fazla kitabın yazarıdır. Amerikan Empresyonizmi uzmanıydı, ondokuzuncu yüzyıl Amerikan natürmort resmi çalışmaları ile de tanınıyordu.

<span class="mw-page-title-main">Sarasadat Khademalsharieh</span>

Sarasadat Khadem al-sharieh, Sara Khadem olarak da bilinir, International Master (IM) ve Woman Grandmaster (WGM) unvanlarına sahip İranlı-İspanyol bir satranç oyuncusudur.