İçeriğe atla

Necdet Turhan

Necdet Turhan
Doğum1957 Bunu Vikiveri'de düzenleyin
Balıkesir, Balıkesir Bunu Vikiveri'de düzenleyin
Alma mater
MeslekDağcı Bunu Vikiveri'de düzenleyin

Necdet Turhan, (d. 1957 Balıkesir) Türk görme engelli dağcı ve millî atlettir.[1] Turhan, Türkiye'nin görme engelli ilk dağcısısıdır. 2002 yılında başladığı "5 Kıtada 5 Maraton 5 Zirve" adlı projesini 2017 yılında tamamlamıştır.[2][3]

Biyografi

Ailesi, eğitimi ve erken dönemi

Babası polis memuru olduğundan dolayı eğitim hayatına Bursa ilinde başlamıştır. 23 yaşında görme yetisini kaybetmiştir. 1988 yılında yarım bıraktığı lise eğitimini açıktan tamamladıktan sonra, 1989 yılında Ortadoğu Teknik Üniversitesi'nde üniversite eğitimine başlamıştır. Turhan için ODTÜ spor yaşamının başlangıcı olmuş, üniversitenin Dağcılık ve Kış Sporları Kolu'nda etkinliklere katılmıştır. 1994 yılında Bey Dağları ve Erciyes dağlarında, dağcılık faaliyetlerine katılmıştır. Aynı yıl ÖDTÜ'deki eğitimini tamamladı ve ODTÜ Dağcılık Kolu'nun onur üyeleri arasına seçildi. Turhan yürürken kullandığı çan sesini izleme tekniğini tırmanışlarında kullanmıştır.

Seferleri

ODTÜ Dağcılık ve Kış Sporları Kolu

1994 yılında ODTÜ Dağcılık Kolu planlı faaliyetlerinden olan ve bir hafta süren Bey Dağları geçişi Antalya Elmalı Yöresi'nden başlamış, Tahtalı zirve tırmanışı sonrasında Kesme Boğazı üzerinden Kemer Kındıllı Çeşme'de son bulmuştur.

Yine aynı yıl Erciyes Zirve Tırmanışı'nı ise Erdem Tuç, Seyhan Çamlıgüney ve Tayfun Tercan ile birlikte gerçekleştirmiştir.

Avrasya ve Ağrı

İlk Ağrı tırmanışı öncesinde koşmaya gittiği Bursa Atatürk Stadyumu'nda master sporcular ile tanıştı ve onlarla birlikte 2000 yılı Avrasya Maratonu'nun 15 km. etabına katıldı. 2000 yılında 4500 m. ile sonuçlanan ilk deneyiminden iki yıl sonra Ağrı Zirvesi'ne ulaşmayı başardı. 2002 yılında Ağrı Zirvesi'ne ulaşan ilk Türk görme engelli oldu. Sporcunıaı oer iki tırmanışında da, Kilimanjaro tırmanışında da kendisine antrenörlük yapan, ODTÜ Dağcılık ve Kış Sporları Antrenörü Nevzat Öntaş idi.[4]

Katıldığı maratonlar ve diğer tırmanışları

2002 yılında New York Maratonu'na katıldı. Türkiye Görme Engelliler Spor Federasyonu tarafından gönderildiği bu maratonda ülkesini Türkiye dışında temsil eden ilk görme engelli atlet oldu. Necdet Turhan New York'da ilk kez 42 kilometre koştu.

2004 Atina ve 2005 Japonya Dünya Körler Maratonları ile Amerika, Avrupa ve Asya Kıtaları'nda çok sayıda maratona katıldı. 2006 yılında Uluslararası Sidney Maratonu'nu 3 Saat 53 dakikada tamamladı.[5]

2014 yılında ABD'de yaşayan Türklerin oluşturduğu Bridge To Turkey Grubu desteğiyle 4280 m. Sherman Zirvesi'ne tırmandı.[6]

2019 yılında Türk Hava Yolları için çekilen reklâm filminde oynadı.[7][8][9]

Kaynakça

  1. ^ "Necdet Turhan". boun.edu.tr. 18 Nisan 2015. 5 Temmuz 2016 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 26 Ağustos 2020. 
  2. ^ "Görmese de '5 kıtada 5 zirve'ye tırmandı". Anadolu Ajansı. 29 Mayıs 2017. 30 Haziran 2017 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 26 Ağustos 2020. 
  3. ^ "Necdet Turhan'la 5 Kıta, 5 Zirve, 1 Başarı Öyküsü..." isikun.edu.tr. 30 Ağustos 2020 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 26 Ağustos 2020. 
  4. ^ "Engel tanımayan "engelli" atlet". cnnturk. 15 Temmuz 2014. 8 Ocak 2009 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 26 Ağustos 2020. 
  5. ^ "Atletizm... -Görme Engelli Mili Atlet Nejdet Turhan, Sidney Maratonu'nu Başarıyla Tamamladı". sondakika.com. 18 Eylül 2006. 30 Ağustos 2020 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 26 Ağustos 2020. 
  6. ^ "Görme Engelli Dağcı Türgök İçin 4280 M. Tırmandı". haberler.com. 13 Ağustos 2014. 30 Ağustos 2020 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 26 Ağustos 2020. 
  7. ^ "THY'nin yeni reklam filmi: Engelleri aşarak zirveye ulaşanların hikayesi". NTV. 20 Mart 2019. 21 Mart 2019 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 26 Ağustos 2020. 
  8. ^ "THY'nin yeni reklam filmi 'Zirve' yayınlandı". Milliyet. 19 Mart 2014. 30 Ağustos 2020 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 26 Ağustos 2020. 
  9. ^ "Zirvedeki Bayrak". skylife.com. 1 Nisan 2019. 30 Ağustos 2020 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 26 Ağustos 2020. 

Dış Bağlantılar

İlgili Araştırma Makaleleri

<span class="mw-page-title-main">Dağcılık</span>

Dağcılık, yüksek dağlarda zirve yürüyüşü ve kamp kurmanın yanı sıra, aynı zamanda tırmanma sporunu da kapsayan bir doğa sporudur.

<span class="mw-page-title-main">Aladağlar</span>

Aladağlar, Kayseri-Niğde-Adana illeri arasında bulunan dağ sırası, bitki örtüsü ve hayvan çeşitliliği bakımından zengindir. Bu nedenle dağın 54.524 hektarlık bölümü ilk önce Hacer Ormanı Tabiat Parkı adı altında koruma altına alınmıştır, ardından 1995 yılında biraz daha geniş bir yüz ölçümüyle millî park ilan edilmiştir.

<span class="mw-page-title-main">Everest Dağı</span> Himalayaların Mahalangur Himal alt aralığında bulunan, deniz seviyesinden Dünyanın en yüksek dağı

Everest Dağı, Himalayalar'ın Mahalangur Himal alt bölgesinde yer alan, Dünya'nın deniz seviyesinden en yüksek dağıdır. Çin-Nepal sınırı, zirve noktasından geçmektedir. 2020 yılında Çinli ve Nepalli yetkililer tarafından tespit edilen kar yüksekliği 8.848,86 m 'dir.

<span class="mw-page-title-main">Himalayalar</span> Dünyanın en yüksek sıradağları

Himalaya Dağları, dünyanın en büyük ve en yüksek sıradağları arasında zirveyi çeker. Asya'nın orta güney kısmında, doğu-batı doğrultusunda uzanır. Dünyanın en yüksek zirvesi Everest'i içine alır. Everest Tepesi, Nepal ile Tibet (Çin) sınırında yer alır. Everest tepesi Nepal'in sınırları içerisindedir. Himalayalar, levha tektoniği kuramına göre, iki kıtasal levhanın yani Hindistan levhası ve Asya levhasının çarpışması sonucu oluşmuştur ve bu oluşum hâlen devam etmektedir.

<span class="mw-page-title-main">Edmund Hillary</span>

Sir Edmund Percival Hillary,, Yeni Zelandalı bir dağcıydı. Bir Şerpa olan Nepalli dağcı Tenzing Norgay ile birlikte 29 Mayıs 1953 tarihinde dünyanın en yüksek dağı olan Everest Dağı'na ilk tırmanışı gerçekleştirmiştir.

<span class="mw-page-title-main">Nasuh Mahruki</span> Türk dağcı

Ali Nasuh Mahruki, Türk dağcı, yazar ve fotoğrafçı. Everest Dağı'na tırmanmayı başaran ilk Türk olması ve Arama Kurtarma Derneği'nin (AKUT) kuruluşunda yer almasıyla tanınmaktadır.

Tunç Fındık, profesyonel Türk dağcı, dağ rehberi, yazar, motivasyon konuşmacısı.

<span class="mw-page-title-main">Serhan Poçan</span>

Serhan Poçan (d.1970) Türk dağcı, Everest Dağı zirvesine çıkan ilk Türk takımının lideri.

<span class="mw-page-title-main">Burçak Özoğlu Poçan</span> Türk dağcı

Burçak Özoğlu Poçan Türk dağcı ve akademisyen. Everest Dağı zirvesine tırmanan ilk kadın dağcılardandır.

<span class="mw-page-title-main">Uğur Uluocak</span>

Yaşar Uğur Uluocak, Türk dağcı, araştırma görevlisi, editör ve komünist siyasetçi.

<span class="mw-page-title-main">Makalu Dağı</span>

Makalu Dağı dünyanın en yüksek beşinci dağıdır. Makalu Dağı Himalayalar'da Nepal ile Çin sınırı üzerinde yer alır ve Everest'in 19 kilometre güneydoğusundadır. 8,481 m. rakımı ile sekizbinlikler dağlarından biridir. Makalu'nun zirvesi hemen etrafında diğer doruklar olmadan dört-kenarlı bir piramit şeklinde 2,386 m çıkıntı gösterir.

<span class="mw-page-title-main">Kızılkaya Dağı</span>

Kızılkaya Dağı, Niğde, Kayseri ve Adana illeri arasındaki Aladağlar Milli Parkı'nda bulunan bir zirvedir.

<span class="mw-page-title-main">Uşba</span> Gürcistandaki dağ

Uşba, Kafkas Dağları'nın zirvelerinden biridir. Gürcistan'ın kuzeyinde konumlanmış olan dağ, Rusya'nın Kabardino-Balkarya bölgesiyle Gürcistan sınırını oluşturmaktadır. Kafkas Dağları'ndaki en yüksek 10 zirveden biri olmasa da, resmedilmeye değer sivri çift zirvesi nedeniyle "Kafkasların Matterhorn'u" olarak bilinir. Dik yamaçları ve kararsız havası nedeniyle, birçok dağcı tarafından Kafkasya'daki en zorlu tırmanış rotası olarak kabul edilmektedir.

Orta Doğu Arama-Kurtarma, Dağcılık ve Doğa Sporları Derneği veya kısa adıyla ORDOS Türkiye'de faaliyet gösteren bir dernektir.

Gülnur Tumbat, Türk akademisyen, dağcı ve ultramaraton koşucusu.

<span class="mw-page-title-main">Willi Rickmer Rickmers</span> Alman kâşif ve koleksiyoncu

W.R. Rickmers veya Wilhelm Gustav Rickmer Rickmers Alman dağcı, kâşif ve koleksiyoncudur. Willi Rickmer Rickmers, Alp ülkelerinde kayağın tanıtılmasına ve yayılmasına kayda değer katkı sağlamıştır.

<span class="mw-page-title-main">Tom Longstaff</span> İngiliz doktor, kâşif ve dağcı

Tom George Longstaff, 1907'de Himalaya Dağları'ndaki 7.000 metreden yüksek Trisul Zirvesi'ne tırmanan ilk kişi olmasıyla tanınan İngiliz doktor, kâşif ve dağcıydı. Ayrıca Tibet, Nepal, Karakurum, Spitsbergen, Grönland ve Baffin Adası'na önemli tırmanış gezileri gerçekleştirdi. 1947'den 1949'a kadar (İngiliz) Dağcılık Kulübü'nün başkanlığını yaptı. 1908'de kurulan Dağcılık Kayak Kulübü'nün kurucu üyesiydi.

<span class="mw-page-title-main">Anna Czerwińska</span>

Anna Czerwińska, Polonyalı kadın dağcı. Everest Dağı'nın 50 yaşlarındayken zirvesine tırmanan en yaşlı kadın dağcı olarak bilinir. Ayrıca dağcılık hakkında bazı kitapları kaleme almıştır.

Esin Handal Arslan, Türk dağcı.

<span class="mw-page-title-main">2006 Everest Türkiye Ekspedisyonu</span>

2006 Everest Türkiye Ekspedisyonu, 27 Mart - 10 Haziran 2006 tarihleri arasında Türkiye'den 12 kişilik bir dağcı grubunun Everest Dağı'na tırmanış için başarıyla gerçekleştirdiği faaliyettir. Türkiye'den ilk başarılı takım tırmanışını tamamlayan ekip aynı zamanda Türkiye'den ilk kadın zirve tırmanışını da gerçekleştirmiştir.