İçeriğe atla

Necdet Kurt

'Necdet Kurt, doğum adıyla Necdet Mehmedov Zalev (BulgarcaНеждет Залев; d. 13 Temmuz 1937), Bulgar-Türk eski güreşçi. Doğum yeri Güney Bulgaristan'ın Ustina şehridir.

Roma'daki 1960 Yaz Olimpiyatları'nda Bulgaristan'ı temsil eden Kurt, 57 kg serbest kategorisinde gümüş madalya kazandı.[1]

Kaynakça

  1. ^ "Olimpiyat Oyunları Resmi Rapor" (PDF). 2 Nisan 2012 tarihinde kaynağından arşivlendi (PDF). Erişim tarihi: 23 Ağustos 2016. 

İlgili Araştırma Makaleleri

<span class="mw-page-title-main">Bulgaristan</span> Güneydoğu Avrupada bir ülke

Bulgaristan, resmî adıyla Bulgaristan Cumhuriyeti, Balkanlar'da yer alan ülkedir. Batıda Sırbistan ve Kuzey Makedonya, doğuda Karadeniz, kuzeyde Romanya, güneyde Yunanistan güneydoğuda Türkiye ile çevrilidir. 110.994 kilometrekarelik yüz ölçümüyle Avrupa'nın en büyük 16. ülkesidir. Balkan, Rodop ve Rila gibi dağlar yüzey şekillerini belirler. Rila Dağı üzerindeki Musala Zirvesi, Doğu Avrupa ve Balkanlar'ın en yüksek doruk noktasıdır. Kuzeydeki Tuna Ovası ve güneydeki Yukarı Trakya Ovası da Bulgaristan'ın alçak ve verimli bölgeleridir.

<span class="mw-page-title-main">Ferdinand (Bulgaristan çarı)</span> Bulgaristan Çarı

I. Ferdinand, Ferdinand Karl Leopold Maria, Bulgaristan prensi (1887-1908) ve bağımsız Bulgaristan'ın ilk çarı (1908-1918).

<span class="mw-page-title-main">Bulgaristan-Türkiye ilişkileri</span>

Bulgaristan-Türkiye ilişkileri, Türkiye ile Bulgaristan'ın sürdürdüğü uluslararası politikaları içerir.

<span class="mw-page-title-main">Bogomilizm</span> Teslis karşıtı Hristiyan mezhebi

Bogomilizm, Orta Çağ'da Bulgaristan'da ortaya çıkıp Avrupa'nın doğu ve batısında pek çok ülkede insan kitlelerini etkilemiş bir dinî akımdır.

<span class="mw-page-title-main">Bulgar pasaportu</span> Bulgaristan sınırlarını kapsayan Bulgar giriş ve çıkış pasaportu

Bulgar pasaportu, Bulgar vatandaşlarına uluslararası seyahat için verilen bir dokümandır. Her Bulgar vatandaşı aynı zamanda da Avrupa Birliği vatandaşıdır. Bulgaristan içinde pasaportlar Bulgar İçişleri Bakanlığı olan MVR tarafından verilir.

<span class="mw-page-title-main">Bulgaristan Krallığı</span> Güneydoğu Avrupada 1908-1946 arasında hüküm sürmüş krallık

Bulgaristan Krallığı veya Bulgaristan Çarlığı, 1908-1946 yılları arasında var olmuş bir devlet. 1885'te Doğu Rumeli'yi Osmanlılardan alan Bulgaristan Prensliği'nin 5 Ekim 1908 tarihinde krallık olmasıyla kurulmuştur. Bulgaristan de jure olarak Osmanlı'ya karşı bağımsızlığını bildirmiştir.

<span class="mw-page-title-main">Bulgaristan Prensliği</span>

Bulgaristan Prensliği, Berlin Antlaşması'ndan (1878) sonra kurulan, Osmanlı Devleti'ne bağlı vasal devlet.

<span class="mw-page-title-main">Stefka Kostadinova</span>

Stefka Kostadinova, Bulgar yüksek atlayıcı ve spor yöneticisidir. Yüksek atlama kariyerini sonlandırmış olup, 1987'de yenilediği kadınlar yüksek atlama dünya rekoru 2024 yılına kadar kırılamamıştır. Ukraynalı atlet Yaroslava Mahuchikh 1987'den beri kırılamayan kadınlar yüksek atlama dünya rekorunu kırarak ünvanın yeni sahibi olmuştur.

<span class="mw-page-title-main">Bükreş Antlaşması (1886)</span>

Bükreş Antlaşması, 3 Mart 1886 tarihinde Bulgaristan Prensliği ile Sırbistan Krallığı arasında Romanya'nın başkenti Bükreş'te yapılan ve Sırp-Bulgar Savaşı'nı bitiren antlaşma.

1896 Yaz Olimpiyatları'ndaki jimnastik etkinlikleri kapsamındaki erkekler paralel bar yarışmaları 10 Nisan tarihinde Panathinaiko Stadyumu'nda düzenlendi.

1896 Yaz Olimpiyatları'ndaki jimnastik etkinlikleri kapsamındaki erkekler kulplu beygir yarışmaları 9 Nisan tarihinde Panathinaiko Stadyumu'nda düzenlendi.

Bulgar Olimpiyat Komitesi, Uluslararası Olimpiyat Komitesine bağlı olan ve Bulgaristan'ı Uluslararası Olimpiyat Komitesinde temsil eden kuruluş. Komitenin merkezi Bulgaristan'ın başkenti Sofya'dadır. 30 Mart 1923 tarihinde kurulan kurum, Eylül 1944 ile 1952 arasında kapatılmıştı. Başkanlığını, 2005'ten beri Stefka Kostadinova yürütmektedir.

<span class="mw-page-title-main">Charles Champaud</span>

Charles Champaud veya Bulgarlar tarafından kullanılan şekliyle Şarl Şampov, İsviçreli jimnastikçi.

<span class="mw-page-title-main">Armen Nazaryan</span>

Armen Nazaryan, Ermeni-Bulgar Grekoromen güreşçi. 1997'ye kadar Ermenistan, sonrasında ise Bulgar vatandaşlığına geçerek Bulgaristan adına yarışmıştır. İki altın ve bir bronz Olimpiyat madalyası, üç Dünya Şampiyonası ve altı Avrupa Şampiyonası şampiyonluğunun yanı sıra Dünya Şampiyonası'nda iki gümüş ve üç bronz, Avrupa Şampiyonası'nda ise üç gümüş madalyası bulunmaktadır. 1996 Yaz Olimpiyatları'nde Ermenistan'ı, 2000 ve 2004 Yaz Olimpiyatları'nda ise Bulgaristan'ı temsil etmiştir.

<span class="mw-page-title-main">2016 Yaz Olimpiyatları'nda Bulgaristan</span>

Bulgaristan, 5-21 Ağustos tarihleri arasında Rio'da düzenlenen 2016 Yaz Olimpiyatları'nda 14 farklı branşta 51 sporcu ile temsil edilmiştir.

<span class="mw-page-title-main">Büyük Bulgaristan</span>

Büyük Bulgaristan, tarihi bir ulusal devlet ve Makedonya, Trakya, Dobruca ve Mezya'nın çoğunu içerecek modern bir Bulgar irredentist milliyetçi hareketle ilişkili bölgeyi tanımlamak için kullanılan bir terimdir.

<span class="mw-page-title-main">Sırp-Bulgar Savaşı</span>

Sırp-Bulgar Savaşı, Berlin Antlaşması (1878)'nın Balkanlar'da barışı sağlayamaması sonucunda Bulgaristan Prensliği ile Sırbistan arasında çıkan savaştır.

<span class="mw-page-title-main">Olimpiyat Oyunları'nda Bulgaristan</span>

Bulgaristan, Olimpiyat Oyunlarına ilk olarak 1896 Oyunlarının açılışında tek bir jimnastikçi ile katıldı. Ancak Charles Champaud, Sofya'da yaşayan bir İsviçre vatandaşı olduğu için, bazı kaynaklar onun bu katılımını İsviçre'ye bağlamaktadır.

<span class="mw-page-title-main">Aleksandır Şalamanov</span> Bulgar futbolcu

Aleksandır Stefanov Şalamanov, voleybol, alp disiplini kayak ve futbol alanlarında aktif olan Bulgar eski sporcudur.

<span class="mw-page-title-main">Enyu Todorov</span>

Enyu Dinev Todorov, Serbest stil Bulgar erkek güreşçi.