İçeriğe atla

Necatibey Eğitim Fakültesi

Necatibey Eğitim Fakültesi, Balıkesir Üniversitesi'ne bağlı bir fakültedir.

1910 yılında bir Dar'ül-muallim olarak kurulan okul, 1940'larda bir yükseöğretim kurumu oldu, 1982-1992 arasında Uludağ Üniversitesi'ne bağlı bir fakülte olarak hizmet verdikten sonra 1992'de Balıkesir Üniversitesi'ne bağlandı. Adını Cumhuriyet döneminin 4. Milli Eğitim Bakanı Mustafa Necati'den alır.

Tarihçe

1910 yılında Balıkesir Lisesi tarihî binası ile Balıkesir Saat Kulesi arasındaki sokakta bulunan Behçet Paşa Konağı'da Karesi Dârü'l Muallîmini adıyla bir öğretmen okulu olarak hizmete girdi.[1] Değişik binalarda hizmet verdikten sonra; Nisan 1932'de yatılı öğretmen okulu olarak tasarlanmış yeni bir binaya taşındı. Binanın temeli 1927'de dönemin Millî Eğitim bakanı Mustafa Necati Bey tarafından atılmıştı. 1928'de apandisit patlaması sonucu aniden ölen Musta Bey'in anısına 1928'de okula "Necati Bey Öğretmen Okulu" adı verildi.[2] İlkokullara öğretmen yetiştirmek üzere ortaokul üzeri üç yıl eğitim veren bir okul idi.

1944-1945 yıllarında ortaöğretime öğretmen yetiştirmek amacıyla Necati Bey Eğitim Enstitüsü olarak iki yıllık eğitim veren yükseköğrenim kurumuna dönüştürüldü. 1968-1969 yıllarında 3 yıllık, 1978-1979 öğretim yılında ise 4 yıllık olmuştur.

Kurum, 1980-1981 yılında Necati Yüksek Öğretmen Okulu adıyla Yüksek Öğretmen Okulları kurumu bünyesine katıldı. 20 Temmuz 1982 yılında Necatibey Eğitim Fakültesi adı ile Uludağ Üniversitesi bünyesine katıldı, 1992 yılında ise yeni kurulan Balıkesir Üniversitesine bağlandı.

Fakültede fizik, kimya, biyoloji, fen bilgisi ve bilgisayar laboratuvarları ile okuma salonu, drama salonu ve bir bilim müzesinin yanında fakülte yerleşkesinde açık otopark, halı saha, basketbol sahası ve tenis kortları yer almaktadır. Aynı yerleşkede İlahiyat Fakültesi de bulunmaktadır.

Fakülte il merkezindeki merkez yerleşkesinde kalacak olan tek fakülte olarak tarihî binasında, Türk millî eğitimine nitelikli öğretmen yetiştirme etkinliklerini yürütmektedir.

2010-2011 eğitim yılında fakültenin tüm binalarındaki laboratuvar ve dersliklerin yanı sıra dış cephe modernize edilmiştir.

Fakülte birimlerinden olan Türk Dili ve Edebiyatı Eğitimi bölümü %1'lik kısımdan öğrenci alır.[]

Alt birimler

  • Bilgisayar ve Öğretim Teknolojileri Eğitimi Bölümü
    • Bilgisayar ve Öğretim Teknolojileri Eğitimi Ana Bilim Dalı
  • Eğitim Blimleri Bölümü
    • Eğitim Programları ve Öğretim Ana Bilim Dalı
    • Eğitim Yönetimi Ana Bilim Dalı
    • Eğitimde Ölçme ve Değerlendirme Ana Bilim Dalı
    • Eğitimin Felsefi, Sosyal ve Tarihi Temelleri Ana Bilim Dalı
    • Hayat Boyu Öğrenme ve Yetişkin Eğitimi Ana Bilim Dalı
    • Rehberlik ve Psikolojik Danışmanlık Ana Bilim Dalı
  • Güzel Sanatlar Eğitimi Bölümü
    • Müzik Eğitimi Ana Bilim Dalı
    • Resim-İş Eğitimi Ana Bilim Dalı
  • Matematik ve Fen Bilimleri Eğitimi Bölümü
    • Biyoloji Eğitimi Ana Bilim Dalı
    • Fen Bilgisi Eğitimi Ana Bilim Dalı
    • Fizik Eğitimi Ana Bilim Dalı
    • Kimya Eğitimi Ana Bilim Dalı
    • Matematik Eğitimi Ana Bilim Dalı
  • Özel Eğitim Bölümü
    • Görme Engelliler Eğitimi Ana Bilim dalı
    • İşitme Engelliler Eğitimi Ana Bilim Dalı
    • Üstün Zekalılar Eğitimi Eğitimi Ana Bilim Dalı
    • Zihinsel Engelliler Eğitimi Ana Bilim Dalı
  • Temel Eğitim Bölümü
    • Okul Öncesi Eğitimi Ana Bilim Dalı
    • Sınıf Eğitimi Ana Bilim Dalı
  • Türkçe ve Soysal Bilimler Eğitimi Bölümü
    • Coğrafya Eğitimi Ana Bilim DalıSoysal Bilgiler Eğitimi Ana Bilim Dalı
    • Tarih Eğitimi Ana Bilim Dalı
    • Türk Dili ve Edebiyatı Eğitimi Ana Bilim Dalı
    • Türkçe Eğitimi Ana Bilim Dalı
  • Yabancı Diller Eğitimi Bölümü

Tanınmış mezunları

Kaynakça

  1. ^ "NECATİBEY EĞİTİM FAKÜLTESİ". www.balikesir.edu.tr. 3 Kasım 2019 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 27 Mayıs 2023. 
  2. ^ Türer, Ali (29 Ağustos 2019). "Bir Öğretmen Yetiştirme Modeli:Necatibey Eğitim Fakültesi". 30 Mayıs 2023 tarihinde kaynağından arşivlendi. 

İlgili Araştırma Makaleleri

<span class="mw-page-title-main">Yıldız Teknik Üniversitesi</span> İstanbulda kurulu devlet üniversitesi

Yıldız Teknik Üniversitesi (YTÜ), İstanbul, Türkiye'de yer alan; 1911 yılında Kondüktör Mekteb-i Âlîsi adıyla kurulmuş devlet üniversitesidir.

<span class="mw-page-title-main">Balıkesir Üniversitesi</span> Balıkesirde kurulu devlet üniversitesi

Balıkesir Üniversitesi (BAÜN), Balıkesir il sınırlarında faaliyet gösteren yükseköğretim kurumu. Balıkesir Üniversitesi kampüsü kent merkezine 17 km uzaklıkta Bigadiç yolunda bulunmaktadır.

<span class="mw-page-title-main">Dicle Üniversitesi</span> Diyarbakırda kurulu devlet üniversitesi

Dicle Üniversitesi, Diyarbakır'da bulunan, 1973 yılında kurulmuş bir devlet üniversitesidir.

<span class="mw-page-title-main">Gaziantep Üniversitesi</span> Gaziantepte kurulu devlet üniversitesi

Gaziantep Üniversitesi, öğretime 1973 yılında Orta Doğu Teknik Üniversitesi'ne bağlı Makine Mühendisliği Bölümü ile başlamış ve 1987 yılında üniversite olan devlet üniversitesidir.

<span class="mw-page-title-main">Mustafa Necati</span> Türk siyasetçi, avukat ve öğretmen

Mustafa Necati, Türk siyasetçi, avukat, öğretmen.

<span class="mw-page-title-main">Ankara Üniversitesi Fen Fakültesi</span>

Ankara Üniversitesi Fen Fakültesi Cumhuriyet döneminin ilk kurulan fakültesi Ankara Üniversitesi'nin mühendislik ve temel bilim alanlarındaki öncü kuruluşlarındandır. Kuruluşundan bu yana fakülte Türkiye'de bilim ve teknolojinin gelişmesinde, ülkenin kalkınmasında, çağdaş düzeyde temel ve uygulamalı araştırmalar yapılmasında önemli katkılarda bulunmuştur.

<span class="mw-page-title-main">Georgia Teknoloji Enstitüsü</span>

Georgia Teknoloji Enstitüsü, Atlanta, Georgia ABD'de bulunan, daha çok mühendislik ve bilişim bilimleri konusunda adını duyurmuş bir üniversitedir. Günlük konuşmada GaTech, Georgia Tech veya Tech olarak anılmaktadır, kısaltma olarak ise genelde GT kullanılır. U.S. News tarafından yapılan sıralamalarda devlet üniversiteleri arasında ilk onlarda yer alır. Okul aynı zamanda Georgia Üniversite Sisteminin bir parçasıdır.

<span class="mw-page-title-main">Gazi Eğitim Fakültesi</span>

Gazi Eğitim Fakültesi, cumhuriyetin ilk yıllarında Ankara'da kurulan, cumhuriyet kuşağı ortaokul öğretmenlerinin yetiştirilmesinde çok önemli bir rol oynayan eğitim kurumudur. Türkiye'nin en köklü eğitim fakültelerinden biridir. Gazi Üniversitesi'nin temelini oluşturur. 1926 yılında Orta Muallim Mektebi olarak kurulan okul; 1929 yılında Gazi Orta Muallim Mektebi ve Terbiye Enstitüsü adını almış, 1982 yılında ise Gazi Üniversitesine bağlanmıştır. Mimar Kemaleddin Bey'in yaptığı Gazi Eğitim Fakültesinin ana binası; bugün Gazi Üniversitesi Rektörlüğüne, Gazi Eğitim Fakültesi Dekanlığı ve kütüphanesine, Gazi Eğitim Fakültesi Fen bilimleri Öğretmenliği bölümünün laboratuvarlarına, çeşitli jeolojik taşlar, bitkiler ve doldurulmuş hayvanlardan oluşan fen ve tabiat bilimleri müzesine, Gazi Resim ve Heykel Müzesine ev sahipliği yapmaktadır.

<span class="mw-page-title-main">Sinop Üniversitesi</span> Sinopta kurulu devlet üniversitesi

Sinop Üniversitesi, 5662 Sayılı "Yükseköğretim Kurumları Teşkilatı Kanununda ve Yükseköğretim Kurumları Öğretim Elemanlarının Kadroları Hakkında Kanun Hükmünde Kararname ile Genel Kadro ve Usulü Hakkında Kanun Hükmünde Kararnameye Ekli Cetvellerde Değişiklik Yapılmasına Dair Kanun"la kurulan ve 28 Mayıs 2007 tarihinde 10. Cumhurbaşkanı Ahmet Necdet Sezer tarafından onaylanan, 17 yeni üniversiteden biridir. Sinop ilinde bulunmaktadır.

<span class="mw-page-title-main">Kırklareli Üniversitesi</span> Kırklarelide kurulu devlet üniversitesi

Kırklareli Üniversitesi, Kırklareli'de yer alan bir devlet üniversitesi. 5662 sayılı "Yükseköğretim Kurumları Teşkilatı Kanununda ve Yükseköğretim Kurumları Öğretim Elemanlarının Kadroları Hakkında Kanun Hükmünde Kararname ile Genel Kadro ve Usulü Hakkında Kanun Hükmünde Kararnameye Ekli Cetvellerde Değişiklik Yapılmasına Dair Kanun"la kurulan ve 29 Mayıs 2007 tarihinde Ahmet Necdet Sezer tarafından onaylanan, 17 yeni üniversiteden biridir.

<span class="mw-page-title-main">Kastamonu Üniversitesi</span> Kastamonuda kurulu devlet üniversitesi

Kastamonu Üniversitesi, Kastamonu, Türkiye'de yer alan, 2006 yılında kurulmuş bir devlet üniversitesidir. Kastamonu Üniversitesi bugün 13 Fakülte, 2 Enstitü, 4 Yüksekokul, 13 meslek yüksekokulu, 35 bölüm ile akademik etkinliklerini sürdürmektedir. Yerleşkelerinde Osmanlı döneminden kalan tarihi binalarda hâlen eğitim yapılmaktadır.

Konya Teknik Üniversitesi Mühendislik ve Doğa Bilimleri Fakültesi, Konya'da bulunan Konya Teknik Üniversitesi'ne bağlı olan ve 13 bölümü bulunan fakülte.

<span class="mw-page-title-main">İstanbul Üniversitesi Fen Fakültesi</span> Türkiyenin ilk Fen Fakültesi.

1933 Üniversite reformu ile birlikte kurulan İstanbul Üniversitesi Fen Fakültesi, yurt dışından davet edilen öğretim üyelerinin de katkıları ile Zeynep Hanım Konağı'nda eğitim öğretime başlamış, 1935 yılında Rasathane, 1936 yılında Botanik Enstitüsü binaları tamamlanmış, ancak 28 Şubat 1942 tarihinde çıkan yangın ile Zeynep Hanım Konağı tamamen yanmıştır. Yeni binanın yapımına başlanmış ve 1952 yılında tamamlanmıştır.

Ahmet Keleşoğlu Eğitim Fakültesi, Necmettin Erbakan Üniversitesi'ne bağlı bir eğitim fakültesidir.

Ondokuz Mayıs Üniversitesi Fen-Edebiyat Fakültesi, Fen ve Mühendislik Bilimleri Fakültesi adıyla 1975 yılında 1873 sayılı kanunla kurulmuştur. 1982 yılında ismi Fen-Edebiyat Fakültesi olarak değiştirilen fakülte Ondokuz Mayıs Üniversitesi'nde tıp fakültesini takip eden en geniş kadrolu birim olarak hizmet vermektedir. 1989 yılında iki blokta kadro ve öğrencisini istihdam eden fakülte 1998-1999 yıllarında ek iki blok bina ilavesi yapmıştır.

<span class="mw-page-title-main">Çukurova Üniversitesi Fen-Edebiyat Fakültesi</span>

Çukurova Üniversitesi Fen-Edebiyat Fakültesi. Fakülte, üniversitenin kuruluşundan bir yıl sonra 1973/1876 sayılı yasa ile Temel Bilimler Fakültesi adıyla kurulmuştur. 1977 yılında 24 öğrenci, 20 akademik ve idari personel ile Köprüköy’de bulunan Ziraat Okuluna ait baraka ve dersliklerde eğitim-öğretime başlanmıştır. Fakülte şu anki üniversite binasına 1980 yılında taşınmıştır. Fakültedeki bölüm sayısı 10'dur.

ODTÜ Eğitim Fakültesi, Orta Doğu Teknik Üniversitesi'ne bağlı olarak 1982 yılında kurulan fakülte. Fakültenin eğitim dili İngilizce olup, fakültede eğitim 4 yıldır. Fakültenin dekanı Prof. Dr. Behiye Ubuz'dur.

<span class="mw-page-title-main">Çanakkale Onsekiz Mart Üniversitesi Eğitim Fakültesi</span>

Çanakkale Onsekiz Mart Üniversitesi Eğitim Fakültesi, Çanakkale'de kurulu, Türkiye'nin en eski eğitim fakültelerinden biridir. Yaklaşık 5.000 lisans öğrencisi bulunmaktadır. Çanakkale Onsekiz Mart Üniversitesi'ne (ÇOMÜ) bağlı olarak eğitim-öğretim faaliyetlerini sürdürmektedir.

<span class="mw-page-title-main">Pamukkale Üniversitesi Eğitim Fakültesi</span> fakülte

Pamukkale Üniversitesi Eğitim Fakültesi tüm idari ve akademik birimleriyle Pamukkale Üniversitesi'nin Kınıklı Yerleşkesi'nde bulunan eğitim fakültesidir.

<span class="mw-page-title-main">İstanbul Üniversitesi-Cerrahpaşa</span> İstanbulda üniversite

İstanbul Üniversitesi-Cerrahpaşa, İstanbul'da yer alan bir devlet üniversitesidir.