Nebula (anlam ayrımı)
Nebula şu anlamlara gelebilir:
- Nebula veya bulutsu (astronomi)
- Nebula (grup)
- Nebula Ödülü, bilimkurgu ödülü
Nebula şu anlamlara gelebilir:
Roman, genellikle düzyazı biçiminde yazılan, kurgusal, görece uzun, insanın (ya da insan özellikleri atfedilen varlıkların) deneyimlerini bir olay örgüsü içinde aktaran ve genellikle kitap halinde basılan bir edebî tür. Uluslararası ve akademik platformlarda beşinci sanat olarak kabul gören edebiyatın bir alt türüdür.
Gezegenimsi bulutsu veya gezegenimsi nebula, yaşamının son evresinde bulunan bir kırmızı devin yaydığı parlak bir iyonize gazdan oluşan salma bulutsusu türüdür.
John Holbrook Vance Amerikan bilimkurgu yazarı. Eserlerinde bilimkurgu ve fantastik kurgu türlerini harmanladı. Pek çok kitabı, Jack Vance adıyla yayımlandı. 11 kitabını John Holbrook Vance, 3 kitabını ise Ellery Queen adlarıyla yayımladı. Alan Wade, Peter Held, John van See, Jay Kavanse da takma adları arasındadır.
Hugo Ödülü, her sene bir önceki yıl ortaya konan en iyi bilimkurgu ve fantezi çalışmalarına çeşitli kategorilerde verilen ödül. Ödülün ismi, öncü bilimkurgu dergisi Amazing Stories'in kurucusu Hugo Gernsback'ten gelir. İlk olarak 1953 yılında verilen ödül, 1955'ten beri aralıksız her yıl sahiplerini bulmaktadır.
Nebula Ödülü, Amerika Bilimkurgu ve Fantezi Yazarları (SFWA) tarafından her yıl, önceki iki yıl ABD'de yayımlanan en iyi bilimkurgu ve fantezi çalışmalarına verilen ödül. Şeffaf bir blok içerisine gömülmüş spiral nebula şeklindeki ödülle birlikte para verilmez.
Rama, Arthur C. Clarke'ın yazdığı ve 1973 yılında yayınlanan bilimkurgu romanı. Hugo ve Nebula ödüllü bir klasiktir.
Laurence van Cott Niven, Los Angeles doğumlu bilimkurgu yazarı. Matematik mezunudur. 1960'larda bilimkurgu hikâyeleri yazmaya başlamıştır. En ünlü eserlerinden biri 1970'lerin başında yazdığı Halka Dünya romanıdır. Romanları Hugo, Nebula ve Locus ödülleri almıştır. Halihazırda bilimkurgu dünyasının sayılı yazarları arasında yer edinmiştir.
Uzun hikâye veya uzun öykü (novella), hikâyeden uzun, romandan kısa, olayları hikâyeden daha ayrıntılı ve kişi kadrosu hikâyeden daha geniş olan bir edebî türdür. Uzun hikâyeyi roman ve hikâyeden ayıracak ölçütler tartışmalı olsa da Science Fiction and Fantasy Writers of America derneğinin Nebula Ödülleri'ni dağıtırken kullandığı ölçüte göre 17.500 ila 40.000 arası kelime içeren eserler uzun hikâye olarak kabul edilir.
Kömür Çuvalı Bulutsusu, gökyüzündeki en ünlü karanlık bulutsudur. Çıplak gözle kolayca Samanyolu'nun güneyinde karanlık bir yama olarak gözlenebilir. Güney yarımkürede tarih öncesi dönemlerde de bilinen bulutsu, 1499 yılında Vincente Yanez Pinzon tarafından gözlenmiştir. Kömür çuvalı, Dünya'dan yaklaşık olarak 600 ışık yılı uzaklıkta ve Güneyhaçı takımyıldızında bulunur.
Küçük Halter Bulutsusu, Kahraman takımyıldızında tahminen 1.700 ila 15.000 ışık yılı uzaklıkta bulunan bir gezegenimsi bulutsudur. Pierre Méchain tarafından 5 Eylül 1780 tarihinde keşfedildi. Messier Kataloğu'ndaki yalnızca dört gezegenimsi bulutsudan biri olan Messier 76, en soluk Messier cisimlerinden birisidir.
IC 5146, Kuğu takımyıldızı'nda bulunan ve Caldwell Kataloğu'nda yer alan bir Yansıma/Salma bulutsusu. Görünen parlaklığı +10,0/+9,3/+7,2. gökyüzü koordinatları S.A. 21sa 53,5d , D.A.+47° 16′. Çıplak gözle de görülebilen Pi Cygni, Kertenkele takımyıldızı içerisindeki açık yıldız kümesi NGC 7209 ve parlak açık yıldız kümesi M39 yakınlarında bulunmaktadır.
Kuzey Amerika Bulutsusu, Kuğu takımyıldızı yönünde Deneb yakınındaki bir salma bulutsusu. Bulutsu, çarpıcı bir şekilde Meksika Körfezi ile birlikte tam olarak Kuzey Amerika kıtasını andırmaktadır. William Herschel tarafından 24 Ekim 1786 yılında keşfedilmiştir.
Peçe Bulutsusu, Kuğu takımyıldızı yönünde bulunan geniş ve nisbî olarak zayıf olan bir süpernova kalıntısı.
Karina Bulutsusu, çevresindeki açık yıldız kümesiyle birlikte büyük ve parlak bir bulutsu. Eta Carinae ve HD 93129A, Samanyolu içindeki en büyük kütleli ve parlak yıldızlardır. Bulutsu, Karina takımyıldızı yönünde Dünya'dan yaklaşık olarak 6.500 ilâ 10.000 ışık yılı uzaklıkta bulunmaktadır ve çoklu O-tipi yıldızlar içerir.
Yıldız Geçidi Atlantis bir Amerika-Kanada askeri bilimkurgu dizisidir, imtiyaz hakkı MGM'ye aittir. Robert C. Cooper ve Brad Wright Yıldız Geçidi SG-1'i bitirdikten sonra yan ürün olarak Atlantis'i oluşturdular. Dizi beş sezondan oluşmaktadır ve 100 bölümü de ABD Sci Fi Channel'da yayınlanmıştır. Yıldız Geçidi Atlantis'in ilk bölümü 16 Temmuz 2004 tarihinde, final bölümü ise 9 Ocak 2009 tarihinde yayınlanmıştır.
Brad Wright, Toronto, Ontario, Kanada doğumlu, bir Leo ve Gemini ödülü kazanan televizyon yapımcısı, senarist, yönetmen ve oyuncudur. Wright en çok yönetmenliğini ve yapımcılığını yaptığı Stargate SG-1, Stargate Atlantis ve Stargate Universe televizyon dizisinden bilinmektedir.
The Fountains of Paradise, Arthur C. Clarke'ın 1979 yılında yayınladığı, Hugo ve Nebula ödüllü bir bilimkurgu romanıdır. 22. yüzyılda geçen hikâyede bir uzay asansörünün yapımı anlatılır. Bu yerden yükselen devasa yörüngesel kule 36.000 km yükseklikte jeostatik yörünge'de bir uydu ile birleşir. Bu yapı uzay gemilerini ve kargoları herhangi bir roket yardımı olmadan yörüngeye daha az masrafla yerleştirmek için kullanılır.
Joe William Haldeman, Amerikan bilimkurgu yazarı.
Amerikan Tanrıları, Neil Gaiman'ın, Hugo ve Nebula ödüllerini kazanmış olan, Amerikan, fantezi ve mitoloji desenleri taşıyan bir kurgu romandır. 2001 yılında Birleşik Krallık'ta Headline tarafından, aynı yıl Amerika Birleşik Devletleri'nde William Morrow tarafından basılmıştır. Kitap birçok farklı dile de çevrilmiştir.
Seiun Ödülü, her yıl bir önceki takvim yılında en iyi bilimkurgu eserleri ve başarıları için verilen bir Japon spekülatif kurgu ödülüdür. Nippon Bilimkurgu Hayran Grupları Derneği tarafından düzenlenen ve denetlenen ödüller, her yıl düzenlenen Japonya Bilimkurgu Kongresi'nde verilmektedir. Japonya'daki en eski bilimkurgu ödülüdür ve 1970'deki 9. Japonya Bilimkurgu Kongresi'nden bu yana verilmektedir.