İçeriğe atla

Nebatiye (il)

Nebatiye vilayeti

Nebatiye ili, Lübnan'ın güneyinde yer alan, Suriye ve İsrail'e sınırı olan bir vilayet.

1,058 km² yüzölçümünde olan vilayetin 5 içesi vardır. Vilayetin merkezi Nebatiye şehridir.

İlgili Araştırma Makaleleri

Eyalet, çoğunlukla valilerce yönetilen ve yönetim bakımından bazı özerklikleri olan büyük yönetim birimi.

<span class="mw-page-title-main">Ale</span>

Ale, üst köpük mayasından mayalanmış arpadan yapılan bir çeşit bira türüdür. Bu maya birayı hızlı fermente eder ve ona tatlı ve meyvemsi bir tat verir. Çoğu ale nebatî lezzetin kaynağı olan maltın şekerli tadını dengeleyen ve onu muhafaza eden şerbetçiotu içerir. Bira yapımının diğer stili ise alt fermenteli lager denilen biradır.

Hulûl, cisimleşme ya da enkarnasyon, yaygın olarak farklı dini inançlara göre Tanrı'nın beden alması, görünüş alanına çıkması veya evren ve insanla bütünleşmesi anlamlarından birine denk gelmektedir. Hint inançlarına göre Tanrı Vişnu değişik dönemlerde değişik insanların şekline girer ve insanlara yol gösterir. Ana akım Hristiyanlık inancına göre Tanrı'nın, Teslis'in ikinci hipostazı ve Tanrı'nın oğlu İsa'nın vücudu biçiminde beden alarak insan olduğuna inanılır. İslam'da ise bu inanç, Sünni ve İmami Şii İslam'ın tevhid inancıyla bağdaşmamakla beraber Ghulat-i Şîʿa'da mevcuttur.

<span class="mw-page-title-main">Vilayet</span> Osmanlı Devletinin son dönemlerindeki birinci derece mülki yönetim birimi

Vilâyet, 1864 yılında Teşkil-i Vilayet Nizamnamesi ile tanımlanan birinci dereceden bir yönetim birimidir. 19 ve 20. yüzyıllarda önce Osmanlı Devleti, ardından 1960'a kadar Türkiye Cumhuriyeti'nde, bir valinin yönetimi altındaki birimdir. Bugün Türkiye'de vilayet, il anlamında kullanılır.

Nebatiye Lübnan'ın güneyinde Nebatiye vilayetinin merkezi olan şehir.

<span class="mw-page-title-main">Sussex</span> İngilterenin güney doğusundaki vilayetlerinden biri

Sussex İngiltere'nin güney doğusundaki vilayetlerinden biridir. Surrey, Kent ve Hampshire ile komşudur. Batı ve Doğu Sussex ile Brighton ve Hove olacak şekilde üç bölgeden oluşur.

<span class="mw-page-title-main">Ankara Vilayeti</span> Osmanlı vilayeti

Ankara Vilayeti, Osmanlı Devletinin bir vilayetidir.

<span class="mw-page-title-main">Halep Vilayeti</span> Osmanlı İmparatorluğunun birinci düzey idari bölümü

Halep Vilayeti, 1867 yılında kurulmuş Osmanlı Devleti vilayeti. Vilayet merkezi Halep'tir. Halep Vilayeti 1864 yılında kabul edilen Teşkil-i Vilâyet Nizamnâmesi ile kurulmuştur.

<span class="mw-page-title-main">Aydın Vilayeti</span> Osmanlı İmparatorluğunun yönetim birimi

Aydın Vilayeti, Osmanlı Devleti vilayetidir.

Karesi Vilayeti, Osmanlı Devleti vilayetidir. 1881 yılında kurulmuş 1888 yılında dağıtılmıştır.

<span class="mw-page-title-main">Kosova Vilayeti</span>

Kosova Vilayeti 1877 yılında kurulan Osmanlı İmparatorluğu vilayeti. Vilayetin merkezi önce Priştine sonra Üsküp olmuştur.

<span class="mw-page-title-main">Güney Lübnan</span>

Güney Lübnan, Lübnan'ın Cenub ili ile Nebatiye ilinden oluşan coğrafi bölgedir. Bu iki il 1990'lı yılların başlarında aynı ilin bölünmesi sonucu oluşmuştur. Beka ilinin en güneydeki iki ilçesi de bazen bu kapsama dahil edilir.

<span class="mw-page-title-main">II. Hurkanus</span>

II. Hurkanus, MÖ 1. yüzyılda Haşmonayim hanedanlığına bağlı başrahip ve Yahudiye kralıydı.

<span class="mw-page-title-main">II. Aristobulus</span>

II. Aristobulus, Haşmonayim hanedanlığının bir üyesi olup MÖ 66 ile MÖ 63 yılları arası başrahiplik ve Yahudiye'nin krallığını yapmıştır.

<span class="mw-page-title-main">Selanik Vilayeti</span>

Selanik Vilayeti (1864–1913), bir Osmanlı vilayeti. 1864'te kabul edilen Teşkil-i Vilâyet Nizamnâmesi ile Selanik Eyaleti kaldırılmış ve vilayet kurulmuştur. 1913'te Birinci Balkan Savaşı sırasında Osmanlı egemenliğinden çıkmış ve Yunanistan Krallığı'nın egemenliğine girmiştir.

<span class="mw-page-title-main">Manastır Vilayeti</span>

Manastır Vilayeti, bir Osmanlı vilayetidir. 1867'de İşkodra Vilayeti ve 1869'da Prizren Vilayeti, bu vilayetten ayrılmıştır. Birinci Balkan Savaşı sırasında Osmanlıların elinden çıkmıştır.

<span class="mw-page-title-main">Ma'mûretü'l-Azîz Vilayeti</span>

Ma'mûretü'l-Azîz Vilayeti, veya Harput Vilayeti, 1864 yılında Teşkil-i Vilayet Nizamnamesi uyarınca kurulan Osmanlı İmparatorluğu vilayetidir.

<span class="mw-page-title-main">Yemen Vilayeti</span> 1872-1918 yılları arasında Güneybatı Arabistanda bulunan bir Osmanlı eyaleti

Yemen Vilayeti, Osmanlı Devleti'nde 1872 yılında kurulan bir vilayettir. 1885 yılı nüfusüna göre 2,500,000'dür.