İçeriğe atla

Neal Stephenson

Neal Stephenson
Stephenson, 2019
DoğumNeal Town Stephenson
31 Ekim 1959(1959-10-31)
Fort Meade, Maryland, ABD
Takma adStephen Bury (J. Frederick George ile beraber)
MeslekRoman ve makale yazarı
MilliyetAmerika Birleşik Devletleri ABD
TürSpekülatif kurgu, tarihi kurgu
KonuSiberpunk, postsiberpunk
Edebî akımMaksimalizm
Resmî site

Neal Town Stephenson (d. 31 Ekim 1959), Amerikalı roman ve makale yazarı. On adet basılmış romanı[1] ve Wired dergisinde yayımlanmış makaleleri bulunmaktadır. The Diamond Age adlı romanı 1996 yılında Hugo Ödülü’nü kazanmıştır.[2]

Kaynakça

  1. ^ "Neil Stephenson kitapları" (İngilizce). 27 Mart 2016 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 19 Aralık 2010. 
  2. ^ "1996 ödüllerini kazananlar ve adaylar" (İngilizce). Worlds Without End. 29 Mart 2016 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 19 Aralık 2010. 

Dış bağlantılar

İlgili Araştırma Makaleleri

Orhan Kemal Roman Armağanı, Türk yazar Orhan Kemal'in anısına 1972'den bu yana her yıl verilen roman ödülüdür.

<span class="mw-page-title-main">Behçet Çelik</span> Türk yazar

Behçet Çelik, modern Türk yazar.

Erendiz Atasü, Türk yazar, akademisyen, edebiyat eleştirmeni

<span class="mw-page-title-main">Nobel Fizyoloji veya Tıp Ödülü sahipleri listesi</span>

Nobel Fizyoloji veya Tıp Ödülü, İsveç Karolinska Enstitüsü tarafından her yıl fizyoloji ya da tıp alanında çeşitli konularda alanlarındaki olağanüstü katkıları için bilim insanları ve doktorlara verilen ödül. Alfred Nobel'in 1895 tarihli vasiyeti üzerine; 1901 yılından itibaren bilim insanlarına alanlarında seçkin katkıları için verilmeye başlanan, kimya, fizik, edebiyat ve barış alanları ile birlikte beş Nobel Ödülü'nden birisidir. Nobel'in vasiyeti gereği ödül Nobel Vakfı tarafından yönetilir ve İsveç Karolinska Enstitüsü tarafından seçilen bir yönetici sekreter ve beş üyeden oluşan bir komite tarafından verilir. Çoğu zaman Nobel Tıp Ödülü olarak anılmasına rağmen Nobel vasiyetinde özellikle "fizyoloji veya tıp" olarak belirtmiştir. Bu sayede ödül daha geniş bir alanda verilebilmektedir. İlk Nobel Fizyoloji veya Tıp Ödülü 1901 yılında Alman bilim insanı Emil Adolf von Behring'e verildi. Her ödül sahibine, bir madalya, bir diploma ve miktarı yıllara göre değişen para ödülleri verilir. 1901 yılında Emil Adolf von Behring 150.782 İsveç kronu ki bu 2008 yılı Aralık ayında 7.731.004 İsveç kronuna eşittir, para ödülü aldı. 2008 yılında ise Harald zur Hausen, Françoise Barré-Sinoussi ve Luc Montagnier 10.000.000 kron para ödülünü paylaştılar. Ödül, Stockholm'de Nobel'in ölüm yıldönümü olan 10 Aralık'ta bir ödül töreniyle verilmektedir.

<span class="mw-page-title-main">Orhan Pamuk</span> Nobel ödüllü Türk roman yazarı

Orhan Ferit Pamuk, Türk romancı. Birçok başka edebiyat ödülünün yanı sıra, 2006 yılında Nobel Edebiyat Ödülü'ne layık görüldü ve 54 yaşında, bu ödülü kazanan en genç edebiyatçılardan biri oldu. Kitapları altmış üç dile tercüme edildi, yüzden fazla ülkede yayımlandı ve 13 milyon baskı yaptı. 2006 yılında Time dergisi tarafından dünyanın en etkili 100 kişisi arasına seçilen Pamuk, Nobel ödülüne lâyık görülen ilk Türk'tür.

<span class="mw-page-title-main">Ayşe Kulin</span> Türk yazar ve gazeteci

Ayşe Kulin, Türk yazar ve gazeteci.

<span class="mw-page-title-main">Ece Temelkuran</span> Türk gazeteci ve yazar

Ece Temelkuran, Türk gazeteci ve yazar.

<span class="mw-page-title-main">Vedat Türkali</span> Türk yazar, senarist

Abdülkadir Pirhasan, Türk roman ve senaryo yazarı, şairdir.

Kısa adı IFFHS olan Uluslararası Futbol Tarihi ve İstatistikleri Federasyonu 1984 yılında kurulmuştur ve merkezi Almanya'nın Bonn şehridir.

<span class="mw-page-title-main">Orhan Duru</span> Türk yazar ve gazeteci (1933-2009)

Mehmet Orhan Duru, Türk öykücü, yazar, gazeteci ve veteriner.

<span class="mw-page-title-main">Vanessa Redgrave</span>

Dame Vanessa Redgrave, İngiliz oyuncu ve aktivist. Redgrave, altmış yılı aşkın kariyeri boyunca, bir Akademi Ödülü, bir BAFTA Televizyon Ödülü, iki Altın Küre Ödülü, iki Primetime Emmy Ödülü, iki Screen Actors Guild Ödülü ve bir Tony Ödülü de dahil olmak üzere çok sayıda ödül kazandı ve Üçlü Oyunculuk Tacı'nı kazanan birkaç oyuncudan biri oldu. Ayrıca BAFTA Akademi Bağlılık Ödülü, Altın Aslan Onur Ödülü ve Amerikan Tiyatro Onur Listesi'ne giriş dahil olmak üzere çeşitli onursal ödüller aldı.

<span class="mw-page-title-main">Charles Stross</span>

Charles David Stross, Britanyalı roman ve hikâye yazarı, yazılımcı. On yedi adet basılmış romanı ve çeşitli dergilerde ve antolojilerde yayımlanmış makaleleri bulunmaktadır. The Concrete Jungle adlı novellası 2005, Palimpsest ise 2010 yılında Hugo Ödülü’nü kazanmıştır.

<span class="mw-page-title-main">Vernor Vinge</span>

Vernor Steffen Vinge, Amerikalı bilimkurgu yazarı ve akademisyendir. Beş adet basılmış romanı ve çeşitli dergilerde, antolojilerde yayımlanmış hikâyeleri ve makaleleri bulunmaktadır. İki romanıyla En İyi Roman Hugo Ödülü’nü kazanan Vinge aynı zamanda San Diego Eyalet Üniversitesi'nde matematik ve bilgisayar bilimi alanlarında otuz yıl boyunca akademisyenlik yapmıştır.

Bahtiyar Ali, Irak Kürdü bir yazar, şair, romancı ve makale yazarıdır.

<span class="mw-page-title-main">Jennifer Egan</span> Roman ve kısa hikaye yazarı

Jennifer Egan, Amerikalı roman ve öykü yazarı. İt Kopuk Takımı adlı yapıtıyla kurgu dalında Pulitzer ve National Book Critics Circle ödülüne değer görülmüştür. Pensilvanya Üniversitesi'nde İngilizce dilbilim eğitimi almıştır.

<span class="mw-page-title-main">Barry Jenkins</span> Amerikalı yönetmen ve yazar

Barry Jenkins, Los Angeles'ta yaşayan Amerikalı yönetmen ve yazar. Medicine for Melancholy (2008) ve Ay Işığı (2016) adlı filmleriyle tanınmıştır. Ay Işığı filmi, 74. Altın Küre Ödülleri'nde Drama Dalında En İyi Film ödülünü kazandı. Ayrıca 70. BAFTA Ödülleri'nde 4 adaylık elde etti. Jenkins, Ay Işığı filmi ile 89. Akademi Ödülleri'nde En İyi Uyarlama Senaryo ödülünü kazandı.

<span class="mw-page-title-main">Yılın Wikimedia Gönüllüsü</span> ödül

Yılın Wikimedia Gönüllüsü, Wikimedia Hareketi içindeki önemli başarılara dikkat çekmek ve Vikipedi editörleri ve Wikimedia projelerine katkıda bulunan kişileri onurlandırmak üzere Vikipedi'nin kurucu ortağı Jimmy Wales tarafından her yıl verilen bir ödüldür.

<span class="mw-page-title-main">Kimyasal reaksiyon mühendisliği</span>

Kimyasal reaksiyon mühendisliği, kimya mühendisliği ve endüstriyel kimya alanında kullanılan kimyasal reaktörler ve tepkime kinetiği ile ilgilenen bir uzmanlık alanıdır. Tepkime kinetiği ve reaktör tasarımını birleştiren kimyasal reaksiyon mühendisliği, birçok endüstriyel kimyasalın üretimi için gerekli temel bir unsurdur. Kimyasal reaksiyon mühendisliği disiplininin günlük hayatta pek çok uygulama alanı bulunur. Kimyasal üretimi, ilaç üretimi ve atık arıtımı faaliyetlerinde reaksiyon mühendisliği kullanılır. Enzim kinetiği, farmakokinetik, ısı etkileri, ani reaksiyonlar ve tesis güvenliği gibi konularda da kimyasal reaksiyon mühendisliği disiplininden faydalanılır. Kimyasal reaksiyon mühendisliği ilk kez 1940'lar ve 1950'lerde hızla büyüyen kimya ve petrokimya sanayisinin ihtiyaçlarını karşılamak için ortaya çıkmış ve günümüze kadar plastiklerin, kimyasalların, ilaçların ve diğer pek çok maddenin üretim süreçlerinde kullanılan bir yöntem olmuştur.

Snow Crash, Amerikalı yazar Neal Stephenson tarafından 1992'de yayınlanan bir bilimkurgu romanıdır. Stephenson'ın birçok romanı gibi, tarih, dilbilim, antropoloji, arkeoloji, din, bilgisayar bilimi, politika, kriptografi, memetik ve felsefe konularını kapsar.

<span class="mw-page-title-main">Steve Tesich</span>

Stojan Steve Tesich Sırp asıllı Amerikalı senarist, oyun yazarı ve romancı. 1979'da Breaking Away filmiyle En İyi Özgün Senaryo Akademi Ödülü'nü kazandı.