İçeriğe atla

Neşe Gülersoy

Neşe Gülersoy
Doğum3 Mart 1950
Manisa
Ölüm27 Haziran 1979 (29 yaşında)
Manisa
EğitimÜniversite
MeslekSiyasetçi, Eczacı, Kooperatifçi

Neşe Gülersoy, (3 Mart 1950 - 27 Haziran 1979) Türk siyasetçi, eczacı ve kooperatifçi.

1979 yılında Manisa'da öldürülen üç eczacıdan birisidir. 27 Haziran 1979'da, sahibi olduğu Afiyet Eczanesi'nde 2 kişi tarafından yaylım ateşine tutularak öldürülmüştür.[1] Gülersoy'un öldürülmesi, Manisa'da iki gün önce işlenen Cemil Çöllü cinayetinden sonra gerçekleşmiş; aynı yıl CHP Eski İl Başkanı Mete Erdem’in 19 Aralık'ta eczanesinde iki kişinin açtığı yaylım ateşine tutularak öldürülmüştür.

Manisa’daki ilk ilaç temin ve tevzi kooperatifi olan “Manisa Eczacılar Üretim ve Tüketim Kooperatifi'nin (MEDAK) kurucularından biri [2] ve CHP Manisa Kadın Kolları üyesi[3] olan Neşe Gülersoy'un mezarı, Manisa'daki Çatal Mezarlığı'ndadır.

Öldürülmesi, diğer iki eczacı cinayeti ile birlikte Soner Yalçın'ın "Kara Kutu: Yüzleşme Vakti" isimli kitabında ele alınmıştır.[4]

Ayrıca bakınız

Kaynakça

  1. ^ Feridun Aksın (1998). Cumhuriyetin 75 yılı. Yapı Kredi Kültür Sanat Yayıncılık. 12 Haziran 2020 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 13 Haziran 2020. 
  2. ^ Savunma Acisindan (1989). 12 eylul. 12 Ağustos 2020 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 13 Haziran 2020. 
  3. ^ Himmet Kayhan. Gün Sazak: Bir Şehidin Yolculuğu. Ötüken Neşriyat A.Ş. ss. 474-. ISBN 978-605-155-450-1. 13 Haziran 2020 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 13 Haziran 2020. 
  4. ^ Soner Yalçın (2019). Kara Kutu-Yüzleşme Vakti. Kirmizikedi Yayinevi. ISBN 9786052985687. 12 Haziran 2020 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 13 Haziran 2020. 

İlgili Araştırma Makaleleri

<span class="mw-page-title-main">Abdi İpekçi</span> Türk yazar ve gazeteci

Abdi İpekçi, Türk gazeteci, yazar ve insan hakları aktivistiydi. Türkiye'nin önde gelen günlük gazetelerinden biri olan ve o dönemde merkez sol bir siyasi duruşa sahip Milliyet'in genel yayın yönetmeniyken öldürüldü.

<span class="mw-page-title-main">Abdullah Çatlı</span> Türk organize suç örgütü lideri

Abdullah Çatlı, Türk organize suç örgütü lideri, mafya lideri, derin devlet ajanı ve kontrgerilla mensubu.

<span class="mw-page-title-main">JİTEM</span> Türk askeri istihbarat birimi

JİTEM ya da Jandarma İstihbarat ve Terörle Mücadele Grup Komutanlığı, İçişleri Bakanlığı'nın onayı olmadan ve Genelkurmay Başkanlığı'ndan görüş alınmadan Jandarma Genel Komutanlığı'nın kendi inisiyatifiyle kurulan ve terörle mücadele kapsamında faaliyet yürüten bir oluşumdur.

Hüseyin Soner Yalçın, Türk gazeteci ve yazar.

<span class="mw-page-title-main">Eczacı</span> ilaçların bileşenleri, etkileri, etki mekanizmaları, uygun ve etkili kullanımları konusunda uzmanlaşmış sağlık profesyonelleridir

Eczacı, ilaçların bileşenleri, etkileri, etki mekanizmaları, uygun ve etkili kullanımları konusunda uzmanlaşmış sağlık profesyonelidir. Eczacı, ilaçların etki mekanizması hakkındaki bilgilerini kullanarak ilaçlardan maksimum fayda, minimum yan etki elde etmek ve ilaç etkileşimlerinden kaçınmak için nasıl kullanılmaları gerektiğine hakimdir. Eczacılar, ilaçların biyokimyasal mekanizmalarını ve etkilerini, ilaç kullanımlarını, tedavi edici rollerini, yan etkilerini, olası ilaç etkileşimlerini ve izleme parametrelerini öğrenmek için üniversite veya yüksek lisans düzeyinde eğitim alırlar. Eczacılar bu uzmanlık bilgisini yorumlar ve hastalara, doktorlara ve diğer sağlık hizmeti sağlayıcılarına iletir.

<span class="mw-page-title-main">Çelik Gülersoy</span> Türk yargıç ve sanat tarihçisi (1930-2003)

Çelik Uygur (Uğur) Gülersoy, avukat, turizmci, yazar.

<span class="mw-page-title-main">Murat Karayılan</span> PKK Yürütme Konseyi Üyesi ve HPG Komutanı

Murat Karayılan ya da kod adıyla Cemal, PKK kurucularından KCK Yürütme Konseyi üyesi. PKK'nın silahlı kanadı olan Halk Savunma Güçleri'nin (HPG) liderliğini yapmıştır.

Maraş Katliamı veya Maraş Olayları, 19 Aralık ile 26 Aralık 1978'de Kahramanmaraş'ta meydana gelen Aleviler'e, Kürtler'e ve solculara yönelik katliamdır. Yedi gün süren olaylar sırasında iddianameye göre 111 kişi öldürüldü. Aleviler'e ait 559 ev yakıldı, 290'a yakın iş yeri tahrip edildi. 23 yıl süren davalar sonunda 22 kişi idam, 7 kişi müebbet hapis, 321 kişi de 1-24 yıl arasında hapis cezası aldı. Katliamda önemli rol oynayan 68 kişiye ise ulaşılamadı. 12 Eylül Darbesi'ne sebep olan olaylardan biri olarak kabul edilmektedir.

<span class="mw-page-title-main">Özgür Özel</span> Türk politikacı

Özgür Özel, Türk politikacı, eczacı ve 8 Kasım 2023'ten beri Cumhuriyet Halk Partisi (CHP) genel başkanı ve Türkiye'nin ana muhalefet partisi lideridir.

Türkiye'de sağ-sol çatışması, 1968 yılında başlayıp 12 Eylül 1980 Darbesi'ne kadar süren bir siyasal şiddet sürecidir. Sağcı ve solcuların mahalleleri kapatması, katliamlar, sokaklarda kim tarafından işlendiği bilinmeyen cinayetler ve bombalı saldırılar nedeniyle süreç bazı kesimler tarafından "örtülü iç savaş" ve "küçük çaplı iç savaş" olarak da adlandırılmaktadır.

Uğur Kaymaz'ın öldürülmesi, 12 yaşındaki Uğur Kaymaz'ın babası Ahmet Kaymaz ile birlikte 21 Kasım 2004'te Mardin'in Kızıltepe ilçesindeki evlerinin önünde polis tarafından açılan yaylım ateşi sonucu öldürülmesi olayı. Mardin Valiliğinden yapılan ilk açıklamada iki teröristin çatışma sırasında öldürüldüğü söylendi.

Türkiye'deki Suriyeli karşıtlığı, 2011'de başlayan Suriye İç Savaşı ile Türkiye'ye gelen Suriyelilerin, mülteci kamplarında kalırken sonrasında gelen düzensiz göçlerle şehirlere yayılmasına karşı oluşan yaygın toplumsal tepkidir.

Çatal Mezarlığı, Manisa'nın Şehzadeler ilçesinde bulunan bir mezarlıktır. Mezarlık, tamamen dolu ve defne kapalıdır. Manisa'nın Kırtık Mezarlığı'ndan sonra en büyük ikinci mezarlığıdır. Mezarlık, 1. Çatal ve 2. Çatal Mezarlığı olmak üzere ikiye ayrılır. Müslüman mezarlığı olmasına rağmen 1 adası Yahudilere aittir. Yahudilere ait bölümde yer alan mezarlarda rastlanan soyadlardan bazıları şunlardır; Kohen, Nahum, Bonomo, Gomel.

<span class="mw-page-title-main">Cemil Çöllü</span>

Cemil Çöllü, Türk siyasetci ve eczacı. Çöllü, MHP Manisa İl Başkanı iken 25 Haziran 1979 günü saat 15.00'de Manisa merkezde Doğu Caddesi üzerinde bulunan sahibi olduğu Huzur Eczanesi'nde kurşunlanarak öldürülmüştür. Manisa'daki ilk ilaç temin ve tevzi kooperatifi olan “Manisa Eczacılar Üretim ve Tüketim Kooperatifi'nin (MEDAK) kurucularından biridir. Çöllü, daha önce de silahlı saldırıya uğramış ve yaralı olarak kurtulmuştur. Soner Yalçın'ın, "Kara Kutu: Yüzleşme Vakti" isimli kitabında da bahsettiği Manisa'da aynı yıl (1979) öldürülen üç eczacıdan biridir. Mezarı, Manisa'daki Kırtık Mezarlığı'ndadır.

Kırtık Mezarlığı, Manisa'nın Şehzadeler ilçesinde bulunan bir mezarlıktır. Manisa'da bulunan en büyük mezarlıktır. Kırtık Asri Mezarlığı ve Manisa Belediyesi Asri Mezarlığı olarak da bilinmektedir. M. Çağatay Uluçay'ın da neşrettiği ve halen halk arasında yaşayan rivayete göre, Saruhan Bey şehre doğu kısımdan girmiş ve buraya düşmanı 'Kırdık' manasında 'Kırtık' denilmiştir. Mezarlık ile aynı bölgede Kırtık isminde köy kaydına rastlanmaktadır. Yine aynı alanda Kırtık Dede (Baba)'ya ait bir türbe bulunmaktadır.

<span class="mw-page-title-main">Mete Erdem</span> Türk Siyasetçi ve eczacı

Mete Erdem, Türk siyasetçi ve eczacı. Soner Yalçın'ın, "Kara Kutu: Yüzleşme Vakti" isimli kitabında da bahsettiği Manisa’da öldürülen Cemil Çöllü ve Neşe Gülersoy'dan sonra üçüncü eczacıdır. Aynı zamanda Manisa CHP İl Başkanı da olan Erdem, 19 Aralık 1979 tarihinde saat 16.00 sıralarında sahibi olduğu eczanesinde iki kişi tarafından yaylım ateşine tutularak öldürülmüştür. Mezarı, Manisa'daki Çatal Mezarlığı'ndadır.

<span class="mw-page-title-main">Türkiye'de kadın cinayeti</span> Türkiyede kadınların toplumsal rollerine bağlı nedenlerle öldürüldükleri cinayet vakaları

Türkiye'de kadın cinayeti, Türkiye'de kadınların "namus temizleme" gerekçesiyle öldürülmek gibi, toplumsal rollerine bağlı nedenlerle öldürüldükleri cinayet vakalarını ifade eder.

Burhan Garip Şavlı, Türk siyasetçi.

Türkiye'de 12 Eylül 1980 Darbesi'ne giden süreç ; Türkiye'de siyasi, ekonomik, sosyal krizlerin yaşandığı ve 4.250'den fazla kişinin öldürüldüğü dönemdir. "Örtülü iç savaş" ve "küçük çaplı iç savaş" olarak da tanımlanmıştır.

Bu sayfada, 1980 yılında Türkiye'de görevdeki siyasi kurumlar ve kişiler, yaşanan olaylar, doğan ve ölen kişiler yer alır.