İçeriğe atla

Naâma

Naâma (نعمة)
Genel bilgiler
DoğumHalima Echeikh (حليمة الشيخ)
27 Şubat 1934(1934-02-27)
Azmour, Tunus
Ölüm18 Ekim 2020 (86 yaşında)
Tunis, Tunus
TarzlarArap müziği ve Tunus müziği
MesleklerŞarkıcı
ÇalgılarVokal
Etkin yıllar1958-1998
İlişkili hareketlerSalah El Mahdi

Naâma ya da Halima Echeikh (Tunus Arapçası:نعمة ; d. 27 Şubat 1934 - ö. 18 Ekim 2020), Seçkin Tunuslu şarkıcı.[1] Gerçek adı Halima Echeikh (Tunus Arapçası: حليمة الشيخ) olan sanatçıya "Naâma" (Tunus dilinde: Lütuf) adı Tunuslu usta besteci Salah El Mahdi tarafından verildi. Naâma adını 1998 yılında sahne kariyerini sonlandırana kadar kullandı.

Yaşamı

Halima Echeikh ya da sonraki adıyla; Naâma, 27 Şubat 1934'te Tunus'un kuzeyinde Azmour'da, muhafazakar bir ailenin çocuğu olarak doğdu. Annesi ile babasının ayrılmasından sonra yaşamını annesiyle birlikte Azmour ve başkent Tunis'te geçirdi.

Ölümü

Tunuslu şarkıcı Naâma 18 Ekim 2020'de Tunis, Tunus'ta uzun bir hastalık sonrası 86 yaşında ölmüştür.[1]

Kaynakça

  1. ^ a b "Mort de la célèbre chanteuse Naâma". Escape Manager (Fransızca). 18 Ekim 2020 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 18 Ekim 2020. 

Dış bağlantılar

İlgili Araştırma Makaleleri

<span class="mw-page-title-main">Yahudi Arapçası</span>

Yahudi Arapçası, Arap Birliği topraklarında yaşamış veya yaşayan Yahudiler tarafından konuşulan Arapçanın bir lehçesidir. Geçmişte Arap Yarımadası'ndaki Yahudi kabileler tarafından da konuşulmuştur. Konuşulan dilin yanı sıra İbrani Alfabesi ile yazılmış Arapça metinlere de Yahudi Arapçası denir. Arapçada olduğu gibi Yahudi Arapçası'nda da yöreden yöreye göre değişen lehçe farklılıkları vardır. İstanbul Ladino'su ile Balkan Ladino'su arasında nasıl bir fark varsa Libya'daki Yahudi Arapçasıyla Irak'taki Yahudi Arapçası arasında da aynı şekilde benzerlikler ve ufak farklılıklar bulunur.

<span class="mw-page-title-main">1967 Akdeniz Oyunları</span>

1967 Akdeniz Oyunları veya resmî adı ile 5. Akdeniz Oyunları, organizasyon tarihindeki 5. etkinlik. 16-17 Eylül 1967 tarihleri arasında Tunus'un Tunus kentinde düzenlenmiştir. 1967 Akdeniz Oyunları'na 12 ülkeden, 14 spor branşında, 1.249 sporcu katılmıştır.

<span class="mw-page-title-main">Tunus (şehir)</span> Tunusun başkenti

Tunus, Tunus'un başkenti ve Tunus ilinin merkezi olan şehir ve belediyedir. Tunus şehri sınırları dışında bulunan ve Tunus'un etrafında şehirleşmiş metropoliten varoşları ile birlikte Tunus şehri "Büyük Tunus " olarak anılmaktadır. 2004 yılı verilerine göre nüfusu belediye sınırları içinde nüfusu 728,453 kişidir. "Büyük Tunus" metropoliten bölgesinin nüfusunun ise yaklaşık 2.7 milyon olduğu tahmin edilmektedir.

<span class="mw-page-title-main">Ali Zituni</span>

Ali Zitouni Tunuslu eski futbolcudur.

<span class="mw-page-title-main">Muhammed Buazizi</span>

Tarık el-Tayyib Muhammed Buazizi, Tunuslu seyyar satıcı. 17 Aralık 2010'da kendisini yakarak intihar girişiminde bulundu. Bu olayın tesiri ile Tunus halkının ayaklanması üzerine 23 yıldır ülkeyi yöneten Zeynel Abidin Bin Ali ülkeden kaçmıştır. Bu olay aynı zamanda diğer Arap ülkelerindeki ayaklanmaları teşvik etmiştir. Ölümünden sonra Tunus'ta Yasemin Devrimi başlamıştır. 17 Ocak 2011'de başkent Tunus'un en ünlü caddesi olan 7 Kasım Caddesi'nin ismi Muhammed Buazizi Caddesi olarak değiştirilmiştir. Paris belediye başkanı Bertrand Delanoë Paris'te de Muhammed Buazizi isimini bir caddeye vermek istediklerini söyledi, "onun direniş hareketi, demokrasi, adalet ve özgürlük için Tunusluların mücadelesinin sembolüdür.".

<span class="mw-page-title-main">Emel Meslusi</span>

Emel Meslusi, Emel Mathlouthi veya bilinen adıyla Emel, Tunuslu şarkıcı ve söz yazarı. 2012 tarihli "Kelmti Horra" adlı protest şarkısının Tunus Devrimi'nin ve Arap Baharı'nın âdeta marşı hâline gelmesiyle dünya çapında üne kavuştu. Arap kökenlerini Batı etkisiyle harmanladığı Kelmti Horra adındaki ilk stüdyo albümü 2012 yılında dünya genelinde yayımladı. Albüm, eleştirmenler tarafından büyük beğeni topladı. Elektronika ile klasik müziği harmanladığı ikinci albümü Ensen'i 2017 yılında çıkardı. 2019'da çıkardığı Everywhere We Looked Was Burning albümünde ise tüm şarkıları İngilizce olarak seslendirdi.

<span class="mw-page-title-main">Kays Said</span> 5. Tunus devlet başkanı

Kays Said, Tunuslu hukukçu ve siyasetçi. 2019 Tunus başkanlık seçimine bağımsız aday olarak katıldı ve ikinci turda Tunus'un 8. devlet başkanı seçildi.

<span class="mw-page-title-main">Joseph Bismuth</span>

Joseph Roger Bismuth, Tunuslu iş insanı ve siyasetçi.

<span class="mw-page-title-main">Tunus'ta COVID-19 pandemisi</span>

Tunus'ta COVID-19 pandemisi, Tunus'ta COVID-19 pandemisinin etkileri.

<span class="mw-page-title-main">Chedli Klibi</span> Chedli Klibi, Tunuslu bir politikacıydı. Arap Birliği genel sekreterliği görevini yerine getirmiş olan Klibi, aynı zamanda bu makamı elinde tutan tek Mısırlı olmayan kişiydi.

Chedli Klibi, 6 Eylül 1925 - 13 Mayıs 2020), Tunuslu siyasetçi.

<span class="mw-page-title-main">Gisèle Halimi</span> Fransız siyasetçi

Gisèle Halimi, Tunuslu-Fransız hukukçu, feminist, siyasetçi ve deneme yazarı.

<span class="mw-page-title-main">Ahmed bin Salah</span>

Ahmed bin Salah, Tunuslu siyasetçi ve sendikacı.

Genç Tunuslular, Tunus'ta kurulan bir siyasi partiydi.

<span class="mw-page-title-main">Chedly Ayari</span>

Chedly Ayari, Tunuslu siyasetçi, ekonomist ve diplomat.

Tunus'taki Türkler, Tunus'taki azınlık gruplarından birini oluşturan etnik Türklerdir.

<span class="mw-page-title-main">Dalenda Abdou</span>

Dalenda Abdou ya da Khira Bent Abdelkader Gharbi, Tunuslu aktris.

<span class="mw-page-title-main">Necla Budin</span> Tunuslu mühendis, akademisyen ve politikacı

Necla Budin veya Necla Budin Ramazan, Tunuslu bir jeolog ve üniversite profesörü. 11 Ekim 2021 - 2 Ağustos 2023 tarhileri arasında Tunus başbakanı olarak görev yapan Budin, Arap dünyasında ve Tunus'ta başbakanlık görevini üstlenen ilk kadındır. Daha önce 2011 yılında eğitim bakanlığında görev yaptı.

<span class="mw-page-title-main">Tunus başbakanı</span> Tunusun hükûmet başkanı

Tunus başbakanı Tunus hükümetinin yürütme organının başıdır. Başbakan, cumhurbaşkanı ile birlikte yürütme organını yönetir ve başbakanın kabinesi ile birlikte Halk Temsilcileri Meclisine, başbakanın siyasi partisine ve nihayetinde yürütme ve yasamanın politikaları ve eylemleri için seçmenlere karşı sorumludur.

Tunus Radyo ve Televizyon Kurumu (ERTT) (Arapça: مؤسسة الإذاعة والتلفزة التونسية, romanize: Müesese el-İzayet vel'talfazat et-Tunisiye), Tunus merkezli bir devlet yayın kurumuydu. 7 Mayıs 1990 tarihinde kurulmuş olup televizyon ve radyo yayınından sorumluydu ve Avrupa Yayın Birliği üyesiydi. Merkezi Tunus'ta yer almaktaydı.

<span class="mw-page-title-main">Huneys</span>

Huneys, Tunus'un Münestir ilinde bulunan bir belediyedir. Belediye, il merkezi Münestir'in hemen güneyinde yer almaktadır. Yüzölçümü 18,17 km² olan belediyenin nüfusu 2022 yılı itibarı ile 12.824'tür.