İçeriğe atla

Naziât ve Nâşitat melekleri

Naziât ve Nâşitat melekleri, İslam'da Azrail'e bağlı olan ve ölülerin ruhlarını almaktan sorumlu iki ölüm meleği. Nâşitat melekleri, ölüm esnasında müslüman kişilerin ruhlarını acı vermeden çıkarırken Naziât melekleri kâfirlerin canını eziyet çektirerek alırlar.[1][2]

Kaynakça

  1. ^ Ali Unal The Qur'an with Annotated Interpretation in Modern English Tughra Books 2008 978-1-597-84144-3 p. 2204
  2. ^ "AZRÂİL". TDV İslâm Ansiklopedisi. 24 Şubat 2020 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 24 Mayıs 2024. 

İlgili Araştırma Makaleleri

<span class="mw-page-title-main">Şeytan</span> birçok din ve mitolojide yer alan ruhani varlık

Şeytan, Tanrı'ya veya dünyaya karşı duran kötü bir varlıktır. Yahudilik, Hristiyanlık ve İslam'da dünyadaki kötülüklerin baş faili olarak kabul edilir. Diğer dinlerde ve kültürlerde, Şeytan mutlak kötülük fikrini taşıyan bir varlık olabilir.

<span class="mw-page-title-main">Melek</span> dinler terminolojisindeki doğaüstü figür

Melek, dini bir terim. Melek, birçok dinde inanılan semavi verilen isimdir. Meleklerin görevleri Tanrı'ya hizmet etmektir. Meleklere inancın var olduğu her din ve inançta melek kavramına bakış farklıdır.

<span class="mw-page-title-main">Cebrâil</span> İbrahimî dinlerde bir melek

Cebrâil veya Gabriel, İbrahimî dinlerde Tanrı'nın mesaj ve emirlerini vahiy yoluyla peygamberlere ulaştıran ve ilk olarak Tanah'da tanımlanmış bir başmelektir.

<span class="mw-page-title-main">Mikâil</span> Yahudilik, Hristiyanlık ve İslamda ismi geçen bir melek

Mikâil, Yahudilik, Hristiyanlık ve İslam'da ismi geçen dört büyük melekten biridir.

Azrail, İslam'da dört büyük melekten biri ve eceli dolmuş kişilerin canını almaya gelen 'ölüm meleği' olarak görülür. Yahudilikte bu melek bazen ölen kişinin ruhunu taşıyan bir melek olarak uyarlanmıştır.

Dört büyük melek, İslam dininde inanılan dört büyük meleğe verilen ortak isimdir. İslam dininde bu melekler diğer meleklerden daha büyük ve önemlidir.

Berzâh, Arapça kökenli bir söz olup, coğrafyada bir yarımadayı karaya bağlayan, iki yanı su, dar kara parçası, kıstak, anlamına gelmektedir. İslam eskatolojisinde ise öldükten sonra ölenlerin ruhlarının gittiği ve kıyamete kadar kaldıkları düşünülen âlem veya mekândır. Kâbir âlemi olarak da bilinir. Kur'an'da üç yerde geçen berzah kelimesi engel, iki şey arasındaki perde anlamlarında kullanılmıştır.

<span class="mw-page-title-main">Nazi'at Suresi</span> Kuranın 79. suresi

Nâzi'åt Sûresi, Kur'an'ın 79. suresidir. Sure 46 ayetten oluşur.

İslâm'da Melek, Allah tarafından parlak bir kökenden yaratılan göksel varlıklar olduğuna inanılır. Her ne kadar ilmiye meleklerin kesin doğası konusunda hemfikir olmasalar da, onların ince bedenlere sahip özerk varlıklar oldukları konusunda hemfikirdirler.

<i>Dogma</i> (film)

1999 ABD yapımlı Dogma adlı film cennetden cehenneme yollanılan iki meleğin dünyaya gelmesi ve burada Azrail'le çalışarak tekrar cennete gitmek istemesini konu almaktadır. Bir kadınsa seçilmiştir ve o kadın yolda Jay, Sessiz Bob ve Rufus gibi ona yardım edecektir, kadının görevi aynı iki meleği durdurmaktır.

<span class="mw-page-title-main">Aldacı</span> Ölüm Tanrısı

Aldacı, Türk ve Altay mitolojisinde Ölüm Tanrısı. "Aldaçı Han" olarak da bilinir. Yeraltı tanrısı Erlik'in insanların canını alması için yeryüzüne gönderdiği ve onun elçisi olduğuna inanılan kötü ruh. Ölüm meleği. İslamiyet sonrası Azrail ile özdeşleşmiştir.

<span class="mw-page-title-main">Büyük melekler</span>

Büyük melekler, başmelekler ya da mukarrebîn melekler diğer meleklere nazaran yüce makam sahibi olduğuna İbrahimi dinlerde inanılan meleklerdir. Her ne kadar, büyük melekler daha çok başlıca İbrahimi dinler olan Yahudilik, Hristiyanlık ve İslam'da işlenen bir konu olsa da bu İbrahimi olmayan dinlerde benzer kavramlar görülebilir.

Melek Görgün, Türk sinema oyuncusu.

<span class="mw-page-title-main">Yılmaz Atadeniz</span> Türk film yönetmeni ve senarist

Ragıp Yılmaz Atadeniz, Türk film yönetmeni, senarist ve yapımcı. Türkiye Sinema Eseri Sahipleri Meslek Birliği (SE-SAM) başkanlığını yürüttü.

<span class="mw-page-title-main">Ryuk</span> Death Note adlı anime-manga serisindeki bir ölüm meleği karakteri

Ryuk, Death Note adlı animede bir şinigamidir. İnsan dünyasına ölüm meleği diyarından sıkıldığı için bilerek düşürdüğü ölüm defterinin sahibidir ve yalnızca o deftere dokunan kişiler onu görebilir. Ölüm Melekleri diyarında sigara veya kahve gibi bağımlılık yaratan bir ürün olan elmaya bağımlıdır ve elma tüketmediği zaman amuda kalkmak, vücudunu kendi etrafında döndürmek gibi kendine has bazı semptomlar sergilemektedir. Şinigami gözlerine sahiptir. Bu gözler sayesinde baktığı kişinin gerçek adını,soyadını ve öleceği zamanı görebilir.

<span class="mw-page-title-main">Ölüm (kişileştirme)</span> ölümün kişileştirilmesi

Ölüm, insan kültüründe öne çıkan yeri nedeniyle, kişileştirilmiş bir güç olarak hayal edilir. Azrail olarak da bilinir. Bazı mitolojilerde, Azrail, kurbanlarını toplamak için gelirken onların ölümüne sebep olur. Bu nedenle, bazı hikâyelerdeki insanlar Ölüm'ün ziyaretinden kaçmayı, bazen de Ölüm'ü rüşvet ya da hile ile savuşturmayı deneyerek hayata tutunmaya çalışırlar. Diğer inançlarda ise, Ölüm Hayaleti sadece bir psikopomp'dur. Ne zaman ve nasıl olacağı konusunda kontrol sahibi değildir. Vücut ile ruh arasındaki son bağları koparıp ölenlere ahirette rehberlik ederek hizmet verir. Ölüm çoğu zaman erkek formunda kişileştirilir, ancak bazı kültürlerde Ölüm kadın olarak da algılanır.

Simon Magus, bahsi Yeni Ahit'in Elçilerin İşleri kitabının 8, 9-24 kısmında geçen bir kişidir. Bazı uzmanlara ve ilk Kilise yazıtlarına göre, Simun bütün hristiyan sapkınlıkların ve hristiyan Gnostiklerin babasıdır.

Dume veya Dumat Yahudilik ve İslam edebiyatında kötü ölüler üzerinde otoriteye sahip bir melek olarak bahsedilen bir melek. Dumah, Yidiş folklorunda, "bin gözlü şeytani bir melek, ateşli bir çubuk ya da alevli bir kılıçla donatılmış" olarak bilinen popüler bir figürdür.

Azrail, 1971 yapımı Türk filmidir.

Mukarrebûn İslam'da Arş"ı taşıyan melekler. "Hamele-i Arş", büyük meleklerdir ki el-Hâkka Sûresi'nde "O gün Rabbinin arşını üstlerinde bulunan sekiz (melek) yüklenir." (Hâkka,17) âyetinde sekiz oldukları açıkça ifade edilmektedir. Bazı eserlerde bugün dahi sekiz oldukları rivayet edilmiş ise de bazıları bugün dört olup, kıyamet günü diğer dört melek ile desteklenerek sekiz olacakları görüşünü ileri sürmüşlerdir. Azrail, Mikail, Cebrail ve İsrafil veya Allah'tan çok sadık göksel varlıklar Kerubidir.