İçeriğe atla

Nazim Aliverdibeyov

Nazim Aliverdibeyov
Doğum24 Ağustos 1926(1926-08-24)
Bakü, Azerbaycan SSC
Ölüm16 Şubat 1986 (59 yaşında)
Bakü, Azerbaycan SSC
MeslekBesteci

Nazim Ağalar oğlu Aliverdibeyov (24 Ağustos 1926, Bakü – 16 Şubat 1986, Bakü) Azerbaycanlı bir bestecidir. Aynı zamanda bir çok Azerbaycan filmlerinin de müziklerinin bestecisidir.

Hayatı

Nazim Aliverdibeyov 1926 yılında doğmuştur. Besteci, aynı zamanda bir film bestecisi ve müzik editörüdür. Azerbaycan Devlet Konservatuvarı'ndan mezun olmuştur. 1951-1985 yılları arasında Bülbül Orta İhtisas Okulu ve Azerbaycan Devlet Konservatuvarı'nda ders vermiştir.

1964-1985 yılları arasında Bülbül Orta İhtisas Okulu'nun müdürü olarak görev yapmıştır. Üzeyir Hacıbeyov'un “Aslı ve Kerem” ve “Leyla ile Mecnun” operalarını yeniden orkestra düzenlemesi yapmıştır. Üzeyir Hacıbeyov'un yayımlanan “Leyla ile Mecnun” (1983) ve “Köroğlu” (1985) operalarının partisyonlarının editörüdür.[1]

Besteci, Üzeyir Hacıbeyov'un yeğenidir. Müzikolog Ağalar Aliverdibeyov'un oğludur. Kemanist Rasim Aliverdibeyov, orkestratör Kazim Aliverdibeyov ve piyanist Nüşabe Aliverdibeyova'nın kardeşidir. Nazim Aliverdibeyov 16 Şubat 1986'da Bakü'de vefat etmiştir.[2]

Eserleri

Bale

- Muğam (1972)[3]

Enstrümantal

- Organ için Bayatı Şiraz[3]

- Organ için İçerişehir sahneleri[3]

- Kanon üzerine bestelenmiş elegi[3]

Vokal-Enstrümantal Eserler

- Babek Niftaliyev— Koro için yazılmış Bayatı-Şiraz mughamı üzerine halk şarkısı "Aman Avcı"

- Firudin Mehdiyev — Roman "Ey Gülüm" — sözleri: İmadeddin Nesimi

Opera

-Cırtdan (1978)[2]

Müzikal Komedi

- "Nazhanım Naz Eleyir" (1974) — Maharram Alizadeh ile birlikte

Ödülleri

- Seçkin Emek Madalyası — 9 Haziran 1959

Filmografi

- Bizim Sokağın Çocukları (1973)[1]

- Kervan Yolu (1974)[1]

- Kiraz Ağacı (1972)[1]

- Göllerin Tacı (1966)[1]

- Kızıl Hazarım (1970)

- Yıldızların Çırağı (1983)

- Üzeyir'in Ömrü (1981)

- Volkana Doğru (1977)

- Ucuz Kurtardık (1985)

Kaynakça

  1. ^ a b c d e Dövlət, Film Fondu. "Nazim Əliverdibəyov". filmfond.az. 30 Ağustos 2024 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 30 Ağustos 2024. 
  2. ^ a b "1Win Azərbaycan". www.azeri.ru (Azerice). 10 Ağustos 2024 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 30 Ağustos 2024. 
  3. ^ a b c d "Bakı Musiqi Akademiyası - Əliverdibəyov Nazim". www.musicacademy.edu.az. 19 Ağustos 2024 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 30 Ağustos 2024. 

İlgili Araştırma Makaleleri

<span class="mw-page-title-main">Üzeyir Hacıbeyov</span> Azeri bestekar

Üzeyir Hacıbeyov, Üzeyir Bey Hacıbeyli, Üzeyir Abdül Hüseyin Bey oğlu Hacıbeyov Azerbaycanlı Sovyet bestecisi.

<span class="mw-page-title-main">Azerbaycan müziği</span>

Azerbaycan müziği, Kafkas, Orta Asya ve İran ağırlıklı etkileri görülür. Tar, kemençe, ut, bağlama, balaban, zurna, kaval, nağara, garmon, tütek, tef ve davul kullanılan başlıca müzik aletleridir.

<span class="mw-page-title-main">Kara Karayev</span>

Kara Karayev, Azerbaycan müzik kültürünün önde gelen bestecisi, pedagog ve eğitimcidir.

<span class="mw-page-title-main">Fikret Emirov</span> Azeri besteci

Fikret Meşhedi Cemil oğlu Emirov, Azerbaycan'da Sovyet döneminin bestecisi.

<span class="mw-page-title-main">Şefika Ahundova</span> Azeri besteci

Ahundova Şefika Kulam kızı, Azeri bestecisi, doğuda ilk opera yazan bestekâr kadın.

<span class="mw-page-title-main">Leyla ve Mecnun (opera)</span> Azeri besteci Üzeyir Hacıbeyov operası

“Leyla ve Mecnun” — Azeri besteci Üzeyir Hacıbeyov'un 1907'de yazdığı ilk milli Azerbaycan operası. Opera, 16. yüzyılda Fuzuli'nin yazdığı "Leyla ile Mecnun" trajedisinin motiflerinden yola çıkılarak yazılmıştır. Bu opera sadece Azerbaycan'ın ilk operası değil, aynı zamanda tüm İslam dünyasının da ilk operasıdır.

Şevket Alekberova, Azerbaycan'ın Halk Sanatçısı unvanına sahip Azerbaycanlı şarkıcıdır.

<span class="mw-page-title-main">Hüseynkulu Sarabski</span>

Hüseynkulu Melik oğlu Rızayev, Azeri operacı, oyuncu, yönetmen.

Niyazi Tağızâde Hacıbeyov,, , Azerî orkestra şefi ve besteci.

<span class="mw-page-title-main">Emin Sabitoğlu</span> Azeri besteci

Emin Mahmudov Azerbaycan bestecisi, halk sanatçısı, birçok ünlü şarkının yazarı, çok sayıda Azerbaycan film müziklerinin bestecisi.

<span class="mw-page-title-main">Azerbaycan Operası</span>

Azerbaycan Operası, Azerbaycan'daki veya Azeri bestecilere ait opera sanatıdır. Azerbaycan'da opera sanatı 19. yüzyılın ikinci yarısında oluşmaya başladı. Azeri opera geleneğinin kurucusu Ağcabedi'de doğmuş ve Moskova ve daha sonra Sankt-Peterburg Konservatuvarı'nda müzik eğitimi almış Üzeyir Hacıbeyov'dur. Siyasi ve müziksel anlamda milliyetçi olan Hacıbeyov, Batı klasik müziği ve Azeri müziği etkilerini çalışmalarında birleştirmiştir. "Leyla ve Mecnun" adlı operası ilk Azeri operası sayılır. Azerbaycan'da ulusal opera sanatının temeli 12 Ocak 1908 yılında besteci Üzeyir Hacıbeyov'un H.Z. Tağıyev Tiyatrosu'nda sahneleştirilen ve Doğu-Müslüman dünyasının ilk opera eseri olan "Leyla ve Mecnun" operası ile atılmıştır.

<span class="mw-page-title-main">Üzeyir Hacıbeyli Ev Müzesi</span> Baküde müze

Üzeyir Hacıbeylinin Evi Müzesi - Azerbaycan'ın profesyonel müziğinin kurucusu, Doğu'nun ilk operasının kurucusu Leyli ve Mecnun, Azerbaycan Devlet Konservatuvarı'nın kurucusu, ilk yaylı çalgılar dörtlüsü, ilk devlet korosu, ilk halk çalgıları orkestrası ve Azerbaycan Milli Marşı besteci Üzeyir bey Hacıbeylinin şimdiki Ak. Şamil Azibekov caddesi, 67/69'da bulunan bir müzedir.

Azerbaycan Ulusal Konservatuvarı Bünyesinde Müzik Koleji, Bakü Müzik Koleji, Asef Zeynallı Müzik Koleji, Bakü'de profesyonel bir orta öğretim devlet kurumudur ve Azerbaycan'ın önde gelen ortaokul müzik okullarından biridir.

Yegane Asker kızı Ahundova, Azeri piyanist, besteci ve öğretmen. 2012'de Azerbaycan Halk Sanatçısı unvanına layik görülmüştür.

<span class="mw-page-title-main">Bakü Müzik Akademisi</span>

Hacıbeyov Bakü Müzik Akademisi Azerbaycan'ın Bakü şehrinde bulunan bir müzik okuludur. 1920 yılında Bakü'de kurulmuştur. Daha önceleri Hacıbeyov Azerbaycan Devlet Konservatuvarı olarak biliniyordu.

<span class="mw-page-title-main">Üzeyir Hacıbeyovun ev müzesi (Şuşa)</span> Şuşada müze

Üzeyir Hacıbeyov'un ev müzesi Azerbaycanlı besteci, müzikolog-bilim adamı, yayıncı, oyun yazarı, pedagog modern Azerbaycan profesyonel müzik sanatının ve ulusal operasının kurucusu Üzeyir Hacıbeyov'un Şuşa'da bulunan ev müzesi. Müze 1959'dan 1992'ye kadar işletilmiştir. 1992 yılında Şuşa şehrinin Ermeni Silahlı Kuvvetleri tarafından işgal edilmesinden sonra müze faaliyetini durdurmuş ve müze binası yıkılmış, sergiler yağmalanmıştır. Müzenin 1.700 sergisinden sadece 136'sı korunabildi.

Üzeyir Hacıbeyov'un heykeli, 1985 yılında Azerbaycanlı besteci, müzikolog-bilim adamı, gazeteci, dramatuk, pedagog ve modern Azerbaycan profesyonel müzik sanatının ve milli operasının kurucusu, Müslüman Doğusun'daki ilk operanın yazarı, Azerbaycan Ulusal Marşının bestecisi Üzeyir Hacıbeyov'a memleketi Şuşa'da dikilmiş bir anıttır. Heykel, Şuşa şehrinin işgalinden sonra Ermeni vandalizminin kurbanı oldu. Şehrin işgalden kurtarılmasının ardından 2021 yılında restore edilmiş ve 29 Ağustos'ta resmi açılışı yapılmıştır.

Ülviyya Vagif gizi Hacıbeyova Azerbaycanlı piyanist ve besteci, Bakü Müzik Akademisi Profesörü, Azerbaycan Halk Sanatçısıdır.

<span class="mw-page-title-main">Azad Bey Emirov</span>

Emirov Azad Bey Abbas oğlu doktor, pedagog, Azerbaycan'da ilk fizyologlardan birisidir. Transkafkasya (Gori) Öğretmenler Okulundan mezun olmuştur.

Ahmetağa Memmedrza oğlu Bakıhanov Azerbaycan tarzeni, pedagog, Azerbaycan SSC Halk Sanatçısı (1973) ve Azerbaycan SSC Emektar Öğretmeni (1943) ödülleri sahibidir.