İçeriğe atla

Nazife Güran

Avniye Nazife Aral Güran (5 Eylül 1921, Viyana - 20 Aralık 1993), Türk besteci.

Klasik batı müziği alanında yapıtları ortaya çıkarılmış ilk Türk kadın bestecilerdendir. Piyano eseri, lied, müzikli piyes, çocuklu şarkı gibi türlerde 1000 kadar eseri vardır.[1]

Yaşamı

Hariciyeci Selahaddin Nusret Bey (Aral) ve dönemin Viyana Büyükelçisi eski sadrazam Hüseyin Hilmi Paşa'nın kızı Ayşe Aliye Hanım'ın kızı olarak babasının görev yapmakta olduğu Viyana'da 5 Eylül 1921 günü dünyaya geldi. Dedesi Hüseyin Hilmi Paşa'nın hayatını kaybetmesinden sonra babası Midilli'de görevlendirilmişti. Hayatı boyunca babasının görevi nedeniyle birçok yerde bulundu ve lisan öğrenme imkânına sahip oldu. İlk müzik derslerini annesinden aldı. İlköğrenimini Ankara'da Mimar Kemal İlköğretimokulunda tamamladı.

İlk piyanosu, babasının Kafkasya görevi nedeniyle tekrar yurtdışına gittiklerinde alındı. Kafkasya'da Şuşik Abbas'tan piyano dersleri aldı. Beste yapma yeteneğini küçük yaşta iken kendisini gösterdi.

İstanbul'da Işık Lisesinde devam ettiği öğrenimi sırasında Cemal Reşit Rey'den ders aldı. Babasının Berlin'e tayin edilmesi üzerine gittiği Almanya'da Berlin Yüksek Müzik Akademisine kabul edildi. Zamanın müzik otoritesi Prof. Rudolph Schmidt'ten piyano, Prof. Paul Höfferden kompozisyon dersleri aldı. Büyükelçi Hüsrev Gerede'nin teşviki ile ilk konserini Berlin Radyosu'nda verdi. Besteleri Paul Höffer tarafından Prag'da plak yapıldı.

Ankara'ya döndükten sonra Dr. Praetorius ile 3 yıl çalıştı. 1944'te Abdülhak Hamid'in 'Tekbir-i Milli eserini koro ve orkestra için besteledi.

Babasının görevi nedeniyle 4 yıl kaldığı Mısır'da bulunduğu sürede Sfenks Sonatı, Mehlika Sultan konser etüdü' ve daha birçok eser besteledi. Çölün, piramitlerin etkisi eserlerinde kendini gösterdi.

Ankara'ya tekrar döndüğü 1949'da Türk- Amerikan Kadınlar Kültür Derneği'nin kurucuları arasında yer aldı. Kore Savaşı nedeniyle Kore Marşı'nı besteledi. Bu marş, Kore'de Türklerle yapılan evliliklerde evlilik marşı olarak çalınmaktadır.1952'de Doktor İsmail Yılmaz Güran ile evlendi, 1953'te oğlu Ali Nusret dünyaya geldi. Ankara'da oturduğu sokağın adı Bestekar Sokak olarak değiştirildi. Bu yıllarda Anıtkabre Doğru adlı eserini besteledi.

1959'da eşinin Diyarbakır'da çocuk hastalıkları uzmanı olarak çalıştığı dönemde, kendisi de Diyarbakır'da kültür alanında faydalı olabilmek için çalıştı ve Diyarbakır Filarmoni Derneğini kurdu, bir çocuk korosu kurup yetiştirdi. Bu çalışmaları nedeniyle 1963 yılında devlet tarafından ödüllendirildi. Aynı yıl, ABD Devlet Başkanı Kennedy'nin vurulduğu gece Kennedy Noktürnü'nü besteledi ve konserde çaldı, bu bu beste Boston'daki Kennedy Müzesi tarafından sergilenmektedir ve bestecisi Nazife Hanım eserinden ötürü ödüllendirilmiştir.

Diyarbakır'dan sonra İstanbul'a, ardından Almanya'ya giderek tekrar öğrenciliğe döndü. Öğrenimini 'Köln Müzik Akademisinde tamamladı. Köln radyosunda konserler verdi.

1969 yılında yurda döndüğünde Çemberlitaş Kız Lisesinde müzik öğretmenliği yaptı. 1973'ten itibaren Türk-Amerikan Üniversiteliler Derneği, Türk -Alman Kültür Enstitüsü, Türk - Japon Dostluk ve Kültür Derneği bünyesinde çalıştı ve konserler verdi. Son eseri Mehlika Sultan'ı operaya uyarlama çalışmaları yaparken 20 Aralık 1993'te hayatını kaybetti. Cenazesi Beşiktaş'taki Yahya Efendi Tekkesi'ne defnedildi.[2]

1000 kadar eser besteleyen Nazife Güran, liedlerinin çoğunun sözlerini kendisi yazmıştır. Yahya Kemal Beyatlı, Ahmet Haşim gibi şairlerin eserlerini de bestelemiştir. Sanatkârın eserleri beş grupta toplanır: Milli eserler, Dini eserler, Piano eserleri, Lied (ezgiler), Çocuk şarkıları ve müzikli piyesler.

Kompozitörün eşi Dr. İsmail Yılmaz Güran, Nazife Güran'ın "Atatürk Gençliği'ne Marşlar", "Piano Eşliğinde Mezzo-Soprano için Liedler", "Piano için 3 konser etüdü", "Mehlika Sultan Ses ve Piano için Ballade" eserlerini, 1981 yılında ayrı ayrı bastırmıştır. Ayrıca bestekârın bestelediği her eseri noter kanalı ile tescil ettirmiş ve bestekârı G.E.M.A.'ya (Almanya'da telif hakları ile ilgili meslek birliği) üye yapmıştır.

Anısına

Nazife Güran'ın eserleri 2006 yılında soprano Ece İdil ve piyanist Metin Ülkü tarafından seslendirilmiş, Nurdan Bir Hale adı ile albüm yapılmıştır.

1995'ten beri her yıl bestecinin anısına kendi yazdığı eserleri içeren bir anma konseri düzenlenmektedir.[3]

Kaynakça

  1. ^ "Kendi anlatımı ile Nazife Aral Güran". 28 Mart 2009 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 15 Aralık 2010. 
  2. ^ "Tuba Ruhengiz Dikbıyık, Şeyh Yahya Efendi ve Dergahı, Klasik Türk Sanatları Vakfı Web Sitesi, 05.08.2009". 16 Şubat 2010 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 15 Aralık 2010. 
  3. ^ "Ekinoks Firması Sanatsal Alanda Çalışmalar Tanıtım Sayfası". 23 Nisan 2009 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 15 Aralık 2010. 

Dış bağlantılar

Kalan Müzik Web Sitesi Nazife Güran Sayfası

İlgili Araştırma Makaleleri

<span class="mw-page-title-main">Necil Kazım Akses</span>

Necil Kazım Akses, Türk besteci.

<span class="mw-page-title-main">Fazıl Say</span> Türk piyanist ve besteci

Fazıl Say, Türk klasik batı müziği piyanisti ve besteci.

<span class="mw-page-title-main">Franz Schubert</span> Avusturyalı besteci (1797-1828)

Franz Peter Schubert Avusturyalı besteci. Yaklaşık 600'ün üzerinde lied, 9 senfoni, operalar, çok sayıda oda müziği ve piyano parçaları bestelemiştir.

<span class="mw-page-title-main">Robert Schumann</span> besteci ve müzik eleştirmeni

Robert Schumann Almanya’daki Romantik hareketin öncülerinden birisi olan Alman besteci ve müzik eleştirmendir.

<span class="mw-page-title-main">Franz Liszt</span> Macar besteci ve piyanist

Franz Liszt, Macar müzisyen, besteci, piyanist, orkestra şefi, müzik öğretmeni. 19. yüzyılın en önemli piyanistlerinden birisi, senfonik şiir tarzının yaratıcısı olan bestecidir.

<span class="mw-page-title-main">Georges Bizet</span> Fransız besteci (1838 – 1875)

Alexandre César Léopold Bizet, Fransız klasik müzik bestecisidir. Carmen adlı operası ile dünya çapında tanınmaktadır.

<span class="mw-page-title-main">Arnold Schönberg</span> Avusturyalı-Amerikalı besteci (1874 – 1951)

Arnold Franz Walter Schönberg

<span class="mw-page-title-main">İdil Biret</span> Türk piyanist

İdil Biret,, Türk piyano sanatçısı.

<span class="mw-page-title-main">Nevit Kodallı</span>

Mehmet Nevid Kodallı, Türk besteci, eğitimcidir.

<span class="mw-page-title-main">Alâeddin Yavaşca</span>

Mehmet Alaettin Yavaşca, Türk tıp doktoru ve Klasik Türk müziği sanatçısı.

Türk Beşleri özellikle Türkiye Cumhuriyeti'nin kuruluş döneminde eserleriyle kendilerinden söz ettirmiş aşağıdaki beş Klasik Batı Müziği bestecisini bir arada tarif etmek için kullanılan uluslararası bir deyimdir. Türk müziği için çok önemlidirler. Bu kişiler:

<span class="mw-page-title-main">Clara Schumann</span> Alman piyanist ve besteci

Clara Josephine Wieck, Romantik Dönem'in önde gelen Alman piyanist ve bestecilerinden. Romantik Alman besteci Robert Schumann ile evliliğinden sonra Clara Schumann adını kullanmıştır, ancak evliliğinden önce Clara Wieck olarak da kayda değer bir üne sahipti.

Tuluyhan Uğurlu, Türk piyanisti ve besteci.

Hasan Ferit Alnar, Türk bestecidir. Türk Beşleri arasında yer alır.

<span class="mw-page-title-main">Münir Nurettin Selçuk</span> Türk bestekar ve ses sanatçısı

Münir Nurettin Selçuk, Klasik Türk müziği şarkıcısı ve bestecisidir.

<span class="mw-page-title-main">Gustav Mahler</span> besteci

Gustav Mahler, Yahudi kökenli Avusturyalı besteci ve orkestra şefi.

<span class="mw-page-title-main">Leopold Godowsky</span>

Leopold Godowsky Leh asıllı Amerikalı piano virtüözü, besteci. 20. yüzyılın en ünlü klasik müzik piyanistlerindedir. Kendine özgü piyano tekniği ile tanınmıştır. Pianistlerin Pianisti olarak anılır.

Truls Olaf Otterbech Mørk, Norveçli çellist.

<span class="mw-page-title-main">Ferruccio Busoni</span>

Ferruccio Busoni, İtalyan besteci, piyanist, piyano ve kompozisyon öğretmeni ve orkestra şefidir.

Muhlis Sabahattin Ezgi, Türk besteci, opera sanatçısı.