İçeriğe atla

Nazif Süleyman Ebeoğlu

Nazif Süleyman Ebeoğlu
Doğum05 Şubat 1921 (103 yaşında)
Lefkoşa
MeslekYazar, Şair
DilTürkçe
VatandaşlıkKuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti Kıbrıs Türkü
EğitimBeyrut Amerikan Üniversitesi

Nazif Süleyman Ebeoğlu (d. 5 Şubat 1921, Lefkoşa), Kıbrıs Türkü yazar ve şair.

5 Şubat 1921 günü Lefkoşa'da doğdu.[1] Babasının adı Süleyman Ebeoğlu'dur. Kıbrıs İslam Lisesi'nden (Lefkoşa Türk Lisesi) mezun olan Ebeoğlu, 1940 yılında Beyrut Amerikan Üniversitesi'nden muhasebe alanında mezun oldu. Lefkoşa Türk Lisesi'nde İngilizce öğretmenliği, Ankara'daki Britanya büyükelçiliğinde çevirmenlik ve Kıbrıs Karava Amerikan Radyo İstasyonu'nda memurluk yaptı. 1963'te radyo istasyonu Beyrut'a taşınınca Beyrut'a gitti, bunun ardından Londra'ya yerleşti.[2]

Yazdığı yazılar, hikâyeler ve şiirler çeşitli gazete ve dergilerde yayınlandı. Şiir, roman, deneme, eleştiri, anı ve gezi türlerinde eserleri vardır.[3] İlk dönem çağdaş Kıbrıs Türk şiirinin önemli bir temsilcidir.[4] Şiirleri, romantik hececi akımın örnekleridir.[3][4] Edebiyata başladığında şiirleri İstanbul'daki Yedigün dergisinde yayınlanmaya başladı.[4] 1938 yılında Vakit gazetesinde "Seni Seviyorum" adlı romanı yayınlandı.[2] 1942 yılında kitap olarak yayınlanmış tek eseri olan[2] Beyrut Rıhtımlarında adlı şiir kitabı yayınlandı.[5] Ebeoğlu İngilizceden çeşitli çevirilere de imza atmıştır; ama bunların bir bölümü yayınlanmamıştır.[5] 1943 yılında bazı eserleri Çığ adlı antolojide yayınlandı, 1945 yılında Dünya dergisinde eserleri çıktı.[6] Babasına aitmiş gibi görünse de Nazif Süleyman Ebeoğlu'nun çıkardığı Kurun adlı gazetenin ilk sayısı 7 Ocak 1948'de çıktı, 1948'in sonlarında yayından kalktı.[1] 28 Ekim 1949 - 10 Ocak 1954 tarihlerinde yayınlanan İstiklal (gazete, 1949) İstiklal gazetesinin "Reuters haberler bölümü"nde gazetecilik yaptı.[1] Bu gazetede Kaybolan Dünya adında bir romanı da yayınlandı.[2]

Kaynakça

  1. ^ a b c Hakeri, Bener Hakkı. 1933-1953 Yıllarında Yayımlanan Gazeteler (Kıbrıs Gazetesi) Erişim tarihi: 6 Eylül 2011
  2. ^ a b c d Hakeri, Bener Hakkı (1992). "Nazif Süleyman Ebeoğlu". Kıbrıs Türk Ansiklopedisi. II. Kıbrıs Gazetesi Yayınları. ss. sf. 273. 
  3. ^ a b Modern Kıbrıslı Türk Edebiyatı Dizisi – Anı ve Gezi Yazıları 9 Kasım 2011 tarihinde Wayback Machine sitesinde arşivlendi. (Yenidüzen) Erişim tarihi: 6 Eylül 2011
  4. ^ a b c Turan, Metin. Çağdaş Kıbrıs Türk Şiirinde Eğilimler/ Yönelimler 17 Haziran 2016 tarihinde Wayback Machine sitesinde arşivlendi. (Çukurova Üniversitesi) Erişim tarihi: 6 Eylül 2011
  5. ^ a b Nazif Süleyman Ebeoğlu 20 Haziran 2016 tarihinde Wayback Machine sitesinde arşivlendi. (Türkiye Cumhuriyeti Kültür ve Turizm Bakanlığı) Erişim tarihi: 6 Eylül 2011
  6. ^ Hakeri, Bener Hakkı. 1933-1953 yıllarında yayımlanan dergiler (Kıbrıs Gazetesi) Erişim tarihi: 6 Eylül 2011

İlgili Araştırma Makaleleri

<span class="mw-page-title-main">Süleyman Nazif</span> Osmanlı şair, yazar ve bürokrat

Süleyman Nazif, Osmanlı İmparatorluğu ve cumhuriyet döneminde yaşamış Türk şair, yazar ve bürokrattır.

<span class="mw-page-title-main">Lefkoşa</span> Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti ve Kıbrıs Cumhuriyetinin başkenti

Lefkoşa, Kıbrıs adasının ortasında yer alan, Kıbrıs Cumhuriyeti ile Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti'nin başkenti. Kıbrıs'ın en kalabalık kenti ve en önemli kültür, sanayi, ticaret ve ulaşım merkezidir. Lefkoşa, 35°10' kuzey, 33°21' doğuda bulunur.

Kemalettin Kâmi Kamu, Gurbet Şairi olarak da tanınan Türk şair ve siyasetçi.

<span class="mw-page-title-main">Erhan Bener</span> Türk yazar

Erhan Bener, Türk yazar ve bürokrattır.

Kıbrıs Türk edebiyatı, Türkiye'ye paralel bir gelişim göstermiştir. Ancak, 1923-1955 arasında bir suskunluk dönemi yaşanmıştır.

<span class="mw-page-title-main">Güzelyurt (ilçe)</span> Kuzey Kıbrıs ilçesi

Güzelyurt, Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti'nin altı ilçesinden biri. Yönetim merkezi Güzelyurt'tur. Yüzölçümü 381 kilometrekaredir.

Semih Sait Umar, Kıbrıs Türkü yazar.

Kıbrıs, 6 Mart 1893'te yayın hayatına başlayan bir gazete. Kıbrıs'ta yayınlanmaktaydı. Yeni Zaman gazetesinin ad değiştirmiş haliydi ve bu nedenle ilk sayısı aslında 29. sayısıydı. İmtiyaz sahibi Küfizade M. Asaf'tı. Kıraathane-i Osmani matbaasında basılmaktaydı. Dönemin Dahiliye Nazırı Memduh Paşa'nın isteği üzerine kapatıldı. Son sayısı 31 Ekim 1898 tarihinde yayımlanan 318. sayısı oldu.

<span class="mw-page-title-main">Bener Hakkı Hakeri</span>

Bener Hakkı Hakeri, Kıbrıslı Türk gazeteci, araştırmacı, tarihçi, şair ve yazar.

<span class="mw-page-title-main">Kıbrıs'taki medreseler listesi</span> Vikimedya liste maddesi

Kıbrıs'ta Osmanlı İmparatorluğu döneminde yapılmış on beş medrese bulunmaktaydı. Vakfıye defterlerine göre ise kayıtlı on bir tane medrese vardı. Bu medreseler, lise düzeyinde eğitim vermekteydi. Adadaki ilk medrese, 1573'te, Lefkoşa'da inşa edilen Büyük Medrese'dir. Yine Lefkoşa'da bulunan Küçük Medrese ise, ondan beş yıl sonra inşa edilmiştir. On iki medresenin sadece sekizi İngiliz dönemine kadar eğitimine devam edebilmiştir.

Kanlı Mescit, Lefkoşa'da bir mescit. Kuzeybatı ve batı yönlerinde iki kapısı bulunur. Pençizade Sokağı ile Tanzimat Sokağı'nın birleştiği yerdedir. Enine dikdörtgen şeklinde, kuzey-güney doğrultusundadır. Ahşap bir çatısı bulunur. Binayı esas olarak iki kemer taşır. Sade bir mihrabı bulunur. Beş penceresi vardır.

Yaşar İsmailoğlu, Kıbrıs Türkü yazar.

Öztekin Öztekiner, Kıbrıslı Türk hekim ve müzisyen.

İşçinin Yolu Şaşmaz, ilk Kıbrıslı Türk solcu yayın organı olan dergidir. Ekim ve Kasım 1947 tarihlerinde iki sayısı yayınlandı.

<span class="mw-page-title-main">Kalavaç</span>

Kalavaç, de jure olarak Kıbrıs Cumhuriyeti'nin Lefkoşa Kazası'nda, de facto olarak ise Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti'nin Lefkoşa İlçesi'nde bulunan bir köydür. 2006 yılı itibarı ile toplam nüfusu 248'dir.

Arman Ratip, Kıbrıslı Türk piyanist, besteci ve gazeteci. 1954'te girdiği Lefkoşa İngiliz Okulundan 1960'ta çıktı. Bunun ardından Londra'da eğitimini sürdürdü, profesyonel olarak müziğe burada başladı. 1966-69 yılları arasında London School of Journalism'de gazetecilik eğitimi gördü, buradan mezun oldu. Farklı dönemlerde Bozkurt, Halkın Sesi ve Zaman gazetelerinde Londra muhabirliği yaptı. İngiltere'de konserler verdi ve EMI şirketinden bestelerinden oluşan iki albüm çıkardı. Bunların ikincisi 1973 yılında çıkardığı, Spy From Istanbul plağıdır. Bu LP hakkında makale yayımlayan London Evening Standard, albümü ve Ratip'in müzikal çalışmalarını olumlu değerlendirdi. 1979'da Kuzey Kıbrıs'a döndü. Burada PAN dergisini kurdu.

Filiz Naldöven, Kıbrıslı Türk şair, yazar ve öğretmendir.

Feride M. Hikmet, Kıbrıslı Türk şair.

Faize Özdemirciler, Kıbrıslı Türk şair ve yazardır.

Nazemin M. Gelen, Kıbrıslı Türk romancı.