İçeriğe atla

Nazianslı Kaisarios

Nazians’lı Caesarius
Doğumc. 331
Arianzus, Nazianzus
Ölümc. 368
KutsayanlarDoğu Ortodoks Kilisesi, Roma Katolik Kilisesi
Yortu25 Şubat

Nazians'lı Caesarius (331 civarında – 368) Romalı seçkin bir hekim ve politikacı. Nenizili Gregorios’un kardeşi olmasıyla tanınır, Doğu Ortodoks ve Katolik Kilisesince aziz kabul edilir.[1] Yortusu 25 Şubat'tır.

Hayatı

Caesarius muhtemelen Kapadokya’daki Caesarea Mazaca ve Mısır’daki İskenderiye’de tıp okudu. Yaklaşık 355 yılında imparatorluk başkenti Konstantinopolis’e geldi ve hekimlik yetenekleri ile büyük bir itibar sahibi oldu. Bunun neticesinde II. Konstantin ve Julianus’nın sarayında yüksek mevkili bir hekim oldu.[2] İmparator Valens döneminde, Caesarius Bitinya’nın vergi toplayıcısı oldu, bu mevkide hazine ve vergi sorumluluklarına sahip oldu. Caesarius’un vebadan öldüğü düşünülmektedir. Ölmeden kısa bir süre önce vaftiz olmuştur.

Naaşı Nazians’a taşınmış, oradaki kardeşi Nenizili Gregorios tarafından cenaze konuşması yapılmıştır. Bu konuşmada “Kardeşi Aziz Caesarius Hakkında”, Nenizili Gregorios kardeşini ideal bir Hristiyan ve çileci olarak betimlemiş, hayatı hakkındaki detaylar ve daha sonrasında kanonize edilmesi için temel oluşturmuştur.[3]

İngiliz biyografi yazarı John McGuckin, Caesarius ve kardeşi Nenizili Gregorios'un çok yakın olduklarını söylemekle birlikte, karakterlerinin çok farklı olduğunu belirtir. Gregorios dini bir hayatı tercih etmişken kardeşi Roma siyasetinde kendisine yer bulmuştur. Birbirlerini tamamlayıcı figürlerdir; Gregorios zorluklar sırasında kardeşinden rehberlik almış, Caesarius ise kardeşini retorik ve edebiyat konusunda yüreklendirmiştir.[4]

Kaynakça

  1. ^ Rosemary Guiley (2001). The Encyclopedia of Saints. Infobase Publishing. ss. 60-. ISBN 978-1-4381-3026-2. 4 Temmuz 2014 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 3 Şubat 2022. 
  2. ^ Monks of Ramsgate. “Caesarius of Nazianzum”. Book of Saints, 1921. CatholicSaints.Info. 19 September 2012 4 Şubat 2022 tarihinde Wayback Machine sitesinde arşivlendi. Bu madde, bu kaynaktan alınan kamu malı olan bir metni içermektedir.
  3. ^ McGuckin, John A (2001). St. Gregory of Nazianzus: An Intellectual Biography (St. Vladimir's Seminar Press bas.). Crestwood. s. 156. ISBN 0-88141-222-8. 
  4. ^ İdem. s. 31. 

İlgili Araştırma Makaleleri

<span class="mw-page-title-main">Nenizili Gregorios</span>

Nenizili (Nazianz) Gregorius(Nenizi, Aksaray, 329 – Arianzus, Aksaray, ö. 389), 4. yüzyıl Hristiyan din adamı ve Azizi. Konstantinopolis Patriği olarak da görev yapmıştır. Teslis doktrinini savunmuş, Ariusçuluk'la mücadele etmiş en önemli antik dönemindeki Kilise Babası ve Doktoru.

<span class="mw-page-title-main">Birinci Konstantinopolis Konsili</span>

Birinci Konstantinopolis Konsili, 381 yılında I. Theodosius tarafından İstanbul'da toplanan konsildir. İznik Konseyi tarafından kurulan inanç sisteminin onaylanması ve Ariusçuluk ihtilafı ile ilgilenmiştir. Aya İrini Kilisesi'nde 381 yılının Mayıs ile Temmuz ayları arasında toplanmıştır.

<span class="mw-page-title-main">Nissalı Gregor</span>

Nissalı Gregor, Kapadokya bölgesindeki Nissa adlı antik kentin piskoposu.

<span class="mw-page-title-main">Fabianus</span> 20. Katolik Kilisesi papası (200-250; pd. 236-250)

Fabianus, 236 yılından, öldüğü 250 yılına kadar Roma Piskoposluğu yapmış din adamı ve papadır.

<span class="mw-page-title-main">Agatho</span> 79. Katolik Kilisesi papası (574-681; pd. 678-681)

Agatho 26 Haziran 678'den 681 yılındaki ölümüne kadar papa olarak görev yapmıştır. Hem Roma Katolik hem de Ortodoks Kilisesi tarafından Aziz olarak kutsanmıştır.

<span class="mw-page-title-main">Caius</span>

Caius veya Gaius, 17 Aralık 283'ten 296 yılındaki ölümüne dek Roma Piskoposluğu yapmış din adamı. Geleneksel Hristiyan kaynaklarına göre Dalmaçya'daki Salona şehri kökenliydi. Babasının da adı Caius olup İmparator Diocletianus'un akrabası soylu bir ailenin mensubuydu. Etnik olarak İliryalıydı.

Evagrius Scholasticus, Bizans İmparatorluğu'nda yaşamış Suriyeli tarihçi ve yazardır.

<span class="mw-page-title-main">Folignolu Angela</span> İtalyan azize (1248-1309)

Folignolu Angela, İtalyan mistik ve yazar. 1701'de Papa XI. Klement tarafından kutsandı ve 2013 yılında Papa Franciscus tarafından azize ilan edildi. Her 4 Ocak'ta anılır.

<span class="mw-page-title-main">Cenovalı Katerina</span>

Cenovalı Katerina, İtalyan mistik, özellikle Araf üzerine yazmış olduğu eserle tanınır.

Amasyalı Asterius 380-390 yılları arasında Amasya’nın avukat ve episkoposuydu. Asterius hem Katolik hem de Ortodoks Kiliseleri tarafından hürmet edilen bir azizdir. Ekim’in 30’unda anılır.

<span class="mw-page-title-main">Gregorios Thaumaturgus</span>

Gregorios Thaumaturgus (214-270) veya 'Harikalar Yaratan' gregorios, bir episkopos ve Kilise Babasıdır. Beş efsanevi hayat hikâyesi kendisine thaumaturgus unvanını kazandırmıştır. Katolikler ve Ortodokslar tarafından Kasım 17’de anılır.

Sivaslı Petrus, Sebaste (Sivas) episkoposu. Kayserili Basil’in, Nissalı Gregori’nin, hristiyan hakim Naucratius ve Makrina’nın küçük kardeşi. Katolik ve ortodokslarca aziz kabul edilir ve 26 Mart'ta anılır.

<span class="mw-page-title-main">Konyalı Amfilokius</span>

Konyalı Amfilokius İconium'lu bir piskopos. Hieronymus, ismini Kapadokyalı Kilise Babaları listesine dahil eder. Yortusu Katolik Kilisesi'nde 22 Kasım, Ortodoks Kilisesi'nde 23 Kasım'dır.

<span class="mw-page-title-main">Büyük Nazianslı Gregorius</span>

Büyük Nazians'lı Gregorius Roma döneminde Aksaray'da bulunan Nazians’ının piskoposuydu. Üç çocuğu olmuştur. Bunlar, II. Konstantin'ın hekimi olan Nazianslı Sezaryüs, Kilise Babası ve Kilise Doktoru olan Nenizili Gregorios ve Azize olan Gorgonia idi.

Kayserili Leontius Kayseri episkoposu. 325 yılındaki İznik Konsiline katıldığı düşünülmektedir. Ortodoks ve Katolik Kiliselerince aziz kabul edilir. Yortusu 13 Ocak'tır.

<span class="mw-page-title-main">Pontuslu Evagrius</span>

Pontuslu Evagrius, Hristiyan bir keşiş ve mistik teolog idi. İkinci Konstantinopolis Konsili tarafından Origenist olduğu gerekçesiyle heretik ilan edilmesine rağmen birçokları tarafından Kilise Babası hatta aziz olarak kabul edilir.

<span class="mw-page-title-main">Büyük I. Nerses</span>

Büyük I. Nerses, Bir Ermeni Katolikosu. Büyükbabası Aziz I. Husik, Aydınlatıcı Aziz Gregorios'un yakın akrabasıydı.

<span class="mw-page-title-main">Kapadokyalı Babalar</span>

Kapadokyalı Babalar veya geleneksel bilinen ismiyle Üç Kapadokyalı, Kayseri piskoposu Büyük Basil (330-379); Basil'in küçük kardeşi Nissa psikoposu Nissalı Gregor (335-395); ve yakın arkadaşı, Konstantinopolis Patriği Nenizili Gregorios'dan (329-389) oluşan üç Kapadokyalı Hristiyan azizi ifade eden terimdir. Günümüz Türkiye'sindeki Kapadokya bölgesi, Pavlus'un bu bölgedeki çeşitli misyonları ile erken dönem Hristiyan tarihinin önemli bir mekanıdır.

<span class="mw-page-title-main">V. Ioannes</span> Roma piskoposu

Papa V. Ioannes, 23 Temmuz 685'ten ölümüne kadar Roma piskoposudur. Bizans Papalığı'nın önceden imparatorluk izni olmadan kutsanan ilk papası ve Doğu kökenli on ardışık papa dizisinin ilkidir. Papalığına, Roma şehri ile İmparatorluk arasındaki uzlaşma damgasını vurmuştur.

Konstantinopolisli Nektarios 381 yılından ölümüne dek Konstantinopolis'in patrikliğini yapmıştır. Görevini Nenizili Gregorios'tan almış ve Altın Ağızlı Yuhanna’ya bırakmıştır. Ortodoks ve Katolik Kiliselerince aziz kabul edilmektedir. Yortusu 11 Ekimdir.